שתף קטע נבחר

דיווח: הפעולה בסוריה - בעקבות משלוח מקוריאה

"וושינגטון פוסט" מדווח כי מומחה אמריקני למזרח התיכון אמר את הדברים בהסתמך על שיחות שניהל עם מקורותיו בישראל. המשלוח הגיע מצפון-קוריאה דרך הים שלושה ימים לפני תקיפת מטוסי צה"ל ותויג כ"מלט". המומחה הוסיף כי המתקן שהותקף הוצג בסוריה כ"מרכז למחקר חקלאי". העיתון 'אל-חיאת': "המטוסים שיגרו ארבעה טילים באזור שבו ישראל סבורה כי קיימים מתקנים המיועדים לפיתוח טילים וייצורם"

תקיפת מטוסי צה"ל בסוריה נעשתה, לכאורה, שלושה ימים לאחר שהתקבל שם משלוח מצפון-קוריאה שתויג כמלט, ונראה כי היא קשורה למשלוח זה שהגיע דרך הים - כך אמר מומחה אמריקני בכיר לענייני המזרח-התיכון, ששוחח עם עמיתיו בישראל שקשורים לתקיפה המדווחת של מטוסי חיל-האוויר. את הדברים מפרסם היום (שבת) עיתון ה"וושינגטון פוסט".

 

המומחה - שהעיתון אינו מפרסם את זהותו מחשש כי מקורותיו ייחשפו - אמר כי מטרת התקיפה היתה מתקן שתויג כ"מרכז למחקר חקלאי" בצפון המדינה, סמוך לגבול עם טורקיה. לדברי המומחה, ישראל עקבה זה זמן אחר המתרחש במתקן זה, מפני שהיה בידהּ מידע על כך שסוריה מייצרת בו אורניום מפוספטים.

 

לדברי המומחה, לא ברור מה הכיל המשלוח שהגיע באונייה מצפון-קוריאה, ואולם בישראל הגיעו לכלל מסקנה כי מדובר בציוד גרעיני. האונייה הגיעה לנמל טרטוס בסוריה ב-3 בספטמבר, והתקיפה המדוברת התרחשה שלושה ימים לאחר מכן, ביום חמישי, 6 בספטמבר. המומחה הוסיף כי יעד התקיפה נשמר ברמת סודיות כה גבוהה, עד כדי כך שהטייסים שהשתתפו במבצע קיבלו את הפרטים המדויקים רק כשהיו כבר באוויר.

 

כידוע, ישראל שומרת על ערפול רב בתשעת הימים שחלפו מאז, והמומחה אמר ל"וושינגטון פוסט" כי הוא מייחס את הגישה הזאת ללקחים שהפיקה ישראל מהרס הכור הגרעיני בעיראק ב-1981. לדבריו, התרברבות לאחר מבצע שכזה טומנת בחוּבּהּ מתן אפשרות לקהילה הבינלאומית לגינוי, וישראל מנסה להימנע מכך הפעם.

 

המסתורין סביב המבצע גברו באופן ניכר משום שסוריה לא התייחסה אליו באופן שניתן היה לצפות, אך לעומת זאת צפון-קוריאה - שממעטת להתייחס לעניינים בין-לאומיים בפומבי - הזדרזה להגיב ולגנות.

 

ברוס ריידל, לשעבר חוקר בכיר לענייני מודיעין, התייחס למבצע ואמר: "מדובר במבצע חשוב וגדול של ישראל, ואולם אינני יכול לקבוע בוודאות האם היעד היה גרעיני". לדבריו היתה "מידה רבה של ספקנות בשאלה האם יש כאן זווית גרעינית", אך הציוד המדובר יכול היה לשמש גם לייצור נשק ביולוגי או כימי.

 

מקורות אחרים העוקבים אחר הנעשה במזרח-התיכון אומרים כי נראה שההתקפה נעשתה על נקודת מעבר לנשק איראני המיועד לכוחות חיזבאללה בלבנון.

 

"המטרה: אזהרה וניסוי" 

מקורות במטה נאט"ו בבריסל, בלגיה, מסרו לעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון, בירת בריטניה, כי מטרתה של תקיפת חיל-האויר בסוריה היתה "אזהרה וניסוי", וכי לא היתה שאיפה להסב נזק נרחב, או להביא לפריצת מלחמה. לדבריה המקורות, ישראל הופתעה מהיוזמה הסורית לפרסם את דבר התקיפה, שכן בשתי הגיחות הקודמות מעל שטח סוריה, ישראל היתה זו שיזמה את הפרסום.

 

הגיחה הראשונה שבה מדובר בהקשר זה נעשתה מעל עין-סאחבּ באוקטובר 2003, אז תקפו מטוסי צה"ל מחנה אימונים פלסטיני. הגיחה השנייה שבה מדובר נעשתה מעל ארמון הנשיאות הסורי סמוך ללדקייה ביוני 2006.

 

מהמידע שנאסף עד עתה לגבי תקיפת צה"ל שנעשתה, לכאורה, לפני תשעה ימים עולה כי מדובר במטוסים שחדרו לסוריה והגיעו עד כדי 50 ק"מ מהעיר דיר אזור בצפון-מזרח המדינה. לדברי המקורות, "המטוסים שיגרו ארבעה טילים באזור שבו ישראל סבורה כי קיימים מתקנים המיועדים לפיתוח טילים וייצורם, בשיתוף מומחים אירניים ומומחים מצפון-קוריאה, ובכלל זה מכון מחקר שנועד לחדש את ארסנל הטילים הסורי, וכן את הארסנל של חיזבאללה.

 

"המטוסים ירו ארבעה טילים, שאחד מהם פגע באחד המבנים מבלי שגרם נפגעים בנפש. מטרת התקיפה היתה להודיע לסוריה שישראל מוּדעת למאמצי פיתוח ארסנל הטילים שלה, והעברת הטילים לחיזבאללה בלבנון, וכי מטוסיהּ יכולים להגיע לכל מטרה בעומק סוריה".

 

המקורות שדיברו עם "אל-חיאת" אינם שוללים כי מטרה נוספת היתה בחינת מערך ההגנה הסורי, בעקבות אמצעים שסוריה קיבלה באחרונה מרוסיה.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטוס חיל-האויר, ארכיון
באדיבות אתר חיל האוויר
צילום: רויטרס
אונייה צפון-קוריאנית, ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים