שתף קטע נבחר

מדריך: כך תבחרו את הוויטמינים שאתם באמת צריכים

תודו - אתם צורכים ויטמינים כי אמרו לכם שזה טוב לבריאות. אבל מה באמת אתם יודעים על שפע התוספים שמציפים את החנויות - מה עדיף, טבעי או סינתטי? עם או בלי צבע מאכל? איך מפענחים את הכיתוב על גבי האריזות ולמה חשוב לשים לב לפני שקונים. מדריך הוויטמינים עושה סדר בקפסולות

על המדף בבית המרקחת ניצבות עשרות אריזות ויטמינים ותוספי תזונה, תחת שם גנרי זהה כמו ויטמין סי , ויטמין אי וכן הלאה. כמה מן הוויטמינים מכילים חומרים פעילים, חלקם סינתטיים, חלקם שמורים בכלי פלסטיק וחלקם ארוזים בצמר גפן, חלקם מכילים חומרי טעם וריח טבעיים ולחלקם מוסיפים היצרנים צבעי מאכל מלאכותיים. אז מהם ההבדלים בין מוצר למוצר?

 

חברות המשווקות בארץ תוספי תזונה החליטו באחרונה על הקמת מיזם משותף - הארגון לתזונה אחראית - שירכז את המידע על תוספי התזונה הקיימים בשוק, ושצפוי לכלול ‭80% ‬ מתוך עשרות משווקי הוויטמינים בארץ.

 

המודל נלקח מארה"ב, שם הוקם עוד בשנת 1973 ארגון בשם ‭,CRN‬ המאגד את היצרניות והמשווקות של תוספי תזונה בארה"ב. אותו ארגון הפך לגוף סמכותי שמחווה דעתו על מחקרים וחידושים בתחום הוויטמינים.


הארגון לתזונה אחראית ירכז המידע על תוספי התזונה (צילום: סי די בנק)

 

"יש קשר בין איכות המוצר למחירו, אבל הקשר אינו חד־משמעי וברור‭,"‬ מסביר יוזם הפרויקט ד"ר אלכס מאור, מנכ"ל חטיבת תוספי התזונה בלשכת המסחר ומנכ"ל נציגות חברת הוויטמינים סולגאר בישראל.

 

לרוב, מוצר איכותי יותר יעלה יותר כסף, אך מוצר עשוי להיות יקר שלא מטעמי איכות. לכן חשוב להקפיד ולבדוק פרטים נוספים על אריזת הוויטמין מעבר למחיר, כדי לדעת להבדיל טוב יותר בין ויטמין אחד למשנהו . בעזרת ד"ר מאור ופרופ' רם רייפן, לשעבר מנהל בית הספר למדעי התזונה באוניברסיטה העברית בירושלים ומומחה בתחום, הרכבנו מדריך לפענוח ולבחירה של ויטמינים.

 

תאריך תפוגה

לפחות 3 שנים

"ויטמינים הם לא כמו חלב. אין להם תאריכי תפוגה קצרים, והם אמורים להחזיק מעמד כ־3 שנים מתאריך הייצור שמוטבע על האריזה כשהם לא נפתחו, ולפעמים גם 5 שנים‭,"‬ טוען מאור.

 

אריזה

שימו לב להדבקה

אריזת הוויטמינים צריכה להיות מוקפדת. "אם תווית המוצר הונחה ברשלנות, או שאינה מכילה את רכיבי המוצר, או שאיננה מודבקת כהלכה - מדובר במוצר רשלני‭,"‬ מדגיש מאור.

 

תו איכות

לא תמיד רלוונטי

חברות שונות מתהדרות בציון תו איכות GMP על אריזת תוסף התזונה. לדברי מאור, התו מבטיח תנאי איכות נאותים, אך היעדרו אינו בהכרח רלוונטי לצרכן, מכיוון שתנאי ייצור באיכות GMP מקובלים בישראל ובאירופה, אך אינם נהוגים כמדד במפעלים בארה"ב.


ההבדל בין ויטמין טבעי לסינטטי אינו משמעותי (צילום: סי די בנק) 

 

טבעי או סינתטי

לא תמיד יש הבדל

בשוק יש ויטמינים שהופקו ממוצרים טבעיים או מוצרים סינתטיים שהופקו בתנאי מעבדה. לעתים יתפארו יצרניות החומרים הטבעיים על מרכולתן על גבי האריזה, אך במחקרים מדעיים מפחיתים בחשיבות ההבדל. "כל הוויטמינים מיוצרים במעבדה, אך הוויטמין הטבעי בנוי בצורה כימית הדומה לצורה שבה הוויטמין קיים לאחר ספיגתו בגוף, ואילו לוויטמין הסינתטי מבנה מרחבי שונה , אומר פרופ' רייפן. "ברוב המקרים אין לכך חשיבות, כי הגוף מסוגל להפוך את הוויטמין הסינתטי לצורתו הטבעית עם ספיגתו, אלא אם קיימת בעיה פיזיולוגית כלשהי. מעבר לכך הוויטמינים הסינתטיים לא בהכרח זולים יותר‭."‬

 

מאור מפרט כמה מהמקרים, כאשר לדבריו בחלק מהוויטמינים יש הבדל בין הטבעי לסינתטי ובחלק לא:

 

ויטמין אי (E): ידוע כנוגד חמצון, מונע מחלות לב, שומר על העור ומקל על סימני גיל המעבר. מופק לרוב משמן סויה. ויטמין אי טבעי יסומן באות d שמציינת את החומר דוקופרין או דוקופרין טוקסיקנט. זוהי המולקולה של ויטמין אי בצורתה הטבעית. ויטמין סינתטי יסומן לרוב באותיות dl או d אלפא, שמשמעותן היא שהמולקולה מיוצרת בתנאי מעבדה.

 

לדברי מאור, מחקרים הראו כי ההעמסה בגוף של ויטמין אי טבעי גבוהה פי ‭3.2‬ מאשר בוויטמין אי סינתטי, כלומר שהוא נקלט בגוף טוב יותר, ולכן נחשב יעיל יותר‭."‬ לדבריו, גם לנשים הרות פחות מומלץ הסינתטי, מחקרים מצאו כי הוא אינו עובר בקלות את השליה, ולכן פחות מזין את העובר .

 

ויטמין איי (A): מיועד להתחדשות תאי העור, העצמות והשיניים ולבעיות ראייה. מופק בצורתו הטבעית מדגים או מעצי דקל. ברכישת בטא־קרוטן (לחיזוק מערכת החיסון וההגנה מפני זיהומים) שעשוי להפוך לוויטמין איי, ממליץ מאור לברר על האריזה האם הוויטמין טבעי. המוצר בצורתו הטבעית מופק מאצות דונריאלה, שגדלות בין היתר בבריכות הדגים באילת ושנחשפות לשמש לצורך הפקת הוויטמין. בצורתו הסינתטית מופק בטא־קרוטן בתנאי מעבדה. זו מולקולה במבנה שונה, כמו

 ההבדל בין חמאה למרגרינה‭,"‬ הוא טוען. עם זאת, קיימים יצרנים שטוענים כי ההבדל בין סוגי בטא־קרוטן הוא חסר משמעות. אין סימון מוכר לזיהוי בטא קרוטן סינתטי.

 

ויטמין סי (C): מיועד לחיזוק מערכת החיסון, מניעת קטרקט ודלקות חניכיים. ויטמין סי הוא אנזים שנוצר מסוכר, ומופק בתעשייה לרוב בשילוב פקעות ורדים. "ויטמין סי לרוב מכיל ביו־פלבנואידים, חומרים שמקורם בצמחים ובעיקר עצי הדר או קליפות של עצים‭,"‬ מפרט מאור. "לגבי הבחירה בין טבעי לסינתטי, זהו עניין אידיאולוגי של הצרכן. האם חשוב לו לרכוש את הוויטמין טבעי, או שהוא יכול להסתפק במוצר סינתטי, שלרוב גם זול יותר‭,"‬ הוא מסביר.

 

ויטמין בי ‭:12‬ מסייע בייצור חלבונים ומטבוליזם של שומנים, מניעת אנמיה, עייפות ודיכאון. מופק בתהליכי הנדסה גנטית של חיידקים שמייצרים את הוויטמין, ואין בו הבדל בין ייצור טבעי וסינתטי.

 

מצב הצבירה

גורם בעל משמעות

ויטמין איי ובטא־קרוטן נמכרים בצורת אבקה יבשה או בצורה לחה כשמן. הוויטמין היבש מיועד לצרכנים שמתקשים בפירוק שומנים עקב סיבוכים בפעילות הכבד. צורת הטבלייה מונעת אצלם אובדן של הוויטמין במהלך ספיגתו בגוף.

 

לצריכה נבונה של ויטמינים מוסיף רייפן את מבנה הקפסולה, ששומרת עליהם‭".‬הקפסולה יכולה לקבוע את מהירות שחרור הוויטמין בגוף. ישנם ויטמינים שמצוין על האריזה שיש להם ספיגה מושהית, ואז הם נספגים לרוב טוב יותר. לעתים מצוין על האריזה שהוויטמין יוצר בתנאי 'מיקרואנקפסולציה‭,'‬ שבה עוטפים את כל הרכיבים השונים של הוויטמינים והמינרלים בקפסולה בנפרד, מה שמונע אינטראקציות בעייתיות בין החומרים‭,"‬ הוא מסביר. ללא טכניקה זו עלולה להתעורר למשל בעיה בין ברזל ואבץ, כשהם ניתנים יחד ומעכבים את הספיגה אחד של השני.

 

טעם, צבע וריח

קשה להימנע מהם

רוב תוספי התזונה מכילים חומרים משמרים כמו סודיום בנזואט או פוטסיום, שנועדו לשמר את הוויטמין לאורך זמן על המדף בבית. לגבי חומרי טעם וריח, אלה לעתים הכרחיים לייצור המוצר, אך עלולים להפחית מאיכותו. ויטמינים מסוג בי לרוב מכילים חומרי ריח כדי להימנע מריחות לא נעימים של המוצר, ומוצרים

 מסוימים כמו ויטמין בי ‭,6‬ ברזל ואבץ מכילים לעתים סוכר כדי להמתיק את טעמם המר. ברוב המקרים, יצרני תוספי תזונה ללא חומרי טעם וריח ידגישו עובדה זו בכיתוב בולט על האריזה.

 

לגבי צבע, רוב היצרנים משתמשים בחומרי צבע טבעיים. אם מופיעים על המוצר חומרי טעם וצבע מלאכותיים, הם מסומנים באות E בצירוף מספר‭,"‬ מציין מאור. "היצרנים נדרשים לצבוע את הטבלייה, כי חומרי הגלם לרוב לא סימפטיים מבחינה אסתטית. הציפוי גם מבודד את הטבלייה מהאוויר ויוצר אפשרות להחלקתה בגרון. מאור ממליץ לברר בסעיף הרכיבים על האריזה אם חומרי הצבע טבעיים או מלאכותיים. בין חומרי הצבע הטבעיים: טבלייה ירוקה מכילה לרוב כלורופיל, טבלית צהובה נצבעת בצמח כורכום, מקור הצבע הסגול בזרעי ענבים, מקור הצבע הכתום בגזר, מקור הוורדרד־ סגלגל בגזר שחור ולעתים מתבצע ערבוב של צבעים טבעיים.

 

אחסון

היפטרו מהצמר גפן

חשוב שהוויטמינים יוחזקו בחנות במדף מוצל ויבש עד כמה שניתן. גם בבית יש להחזיק את הוויטמינים בארון יבש, ולא בארון מטבח שסופג את אדי הקומקום, למשל. במוצר שמכיל צמר גפן, יש להוציאו עם פתיחת האריזה ולזרוק אותו. צמר הגפן מגן על איכות המוצר עד פתיחת האריזה, כשהוא מונע התפוררות של הטבליות בזמן השינוע, ובהמשך עלול לספוג לחות ולהזיק. במקרר מומלץ להחזיק ויטמינים רק בצורת סירופ. "סירופ שמן דגים ניתן לשמור במקרר, אך לא הוכח ששמירת טבליות במקרר מועילה לאורך זמן‭,"‬ אומר מאור.

 

מולטי־ויטמינים

2 אסכולות שונות

בסוגיית המולטי־ויטמינים קיימות 2 אסכולות שונות, לבחירת הצרכן. גישה אחת קוראת לצרוך את הוויטמינים השונים במצבי חוסר, כשהכדור מאפשר איזון של הגוף למצב רגיל. הגישה השנייה גורסת כי יש להרבות בוויטמינים גם מעבר למצבי חוסר. "לכן מינוני הוויטמינים משתנים. ישנם מולטי־ויטמינים שמכילים ‭1.7‬ מ"ג ויטמין בי ‭,6‬ ואחרים מכילים 50 מ"ג ויטמין בי ‭.6‬ זה הבדל תהומי, ועל כל צרכן לבחור באיזו תפיסה לדבוק‭,"‬ אומר מאור. לכל מולטי־ויטמין יש כמה הגבלות. "יש כמה נקודות תורפה. לרוב רמות הסידן והמגנזיום במולטי־ויטמינים נמוכות מדי, ובנוסף הם לא מכילים חומצות שומן, למשל שמן דגם מסוג אומגה ‭,"3‬ הוא טוען. 


פורסם לראשונה 23/09/2007 02:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הקשר בין מחיר לאיכות אינו חד משמעי
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים