שתף קטע נבחר

טוסקנה: כשגן העדן פגש את הגיהינום

חבל טוסקנה כבר קנה לו מקום של כבוד אצל מטיילים ישראלים רבים, שנהנים מעיירותיה הציוריות, מנופיה המרהיבים ומהאוכל והיין המשובחים. יוסף ג'קסון מזמין להתרחק מהמסלול הרגיל ולהגיע אל האי אלבה ולעוד אתרים קצת פחות מוכרים

כאשר מתבוננים בנוף הנשקף מהווילה בה שכן נפוליאון בונפרט בעת גלותו הראשונה באי הטוסקני אלבה, לגמרי לא ברור לך מה הניע את הברנש לנטוש את המקום ולהתמכר לתאוות השלטון והכיבושים שלו.

 

אותי היה קשה מאוד להזיז משם, שכן האי אלבה היה ללא ספק פסגת הביקור והסתלבט בדרך היין והאוכל של חבל טוסקנה, שכבר קנה לו מקום של כבוד אצל ישראלים מביני עניין.

 

כמעט אין מי שלא ביקר בפירנצה המרגשת, התפעל מהמגדל העקום של פיזה, מהמגדלים הצרים והישרים של סאן ג'מיאנו ומיופייה של העיר לוקה במערב טוסקנה, שהשתמרה על אווירת ימי הביניים שלה. אולם, אנו ביקשנו להתמסר למקומות הפחות מוכרים של החבל, שרחוקים מהמסלול הרגיל, אפילו מזה של הישראלים שעשו דוקטורט על איטליה בכלל, ועל חבל טוסקנה בפרט.

 

הרכבת אל הנוף

את המסלול התחלנו בעיירת הנופש והמרחצאות מונטה קאטיני. העיר בעלת השם המתגלגל ממוקמת בערך באמצע הדרך בין פירנצה לבולוניה. זהו מקום מופלא לתפוס ראש וליהנות מחופשה בסגנון שהאיטלקים אוהבים - עם אוכל טוב והרבה שתייה.


147 ק"מ של מפרצונים וחוף בקאפוליוורי (צילומים: יוסף ג'קסון)

 

מי המרחצאות של העיירה, שנודעו בסגולותיהם הרפואיות (בעיקר בריפוי בעיות קיבה), מושכים אליהם תיירים רבים. אלו נוהרים למבנה המרחצאות היפהפה אשר ממוקם בתוככי הפארק העירוני, ומעוצב בסגנון ניאו-קלאסי, ונרגעים בו בישיבה נינוחה ובהאזנה לקונצרטים של מוסיקה קלאסית קלה, תוך לגימת מי המרחצאות.

 

בשעות הערב, עולים הנופשים על הפוניקלור (מין רכבת הרים) אל מונטה קאטיני אלטו, העיר העתיקה המשקיפה על נוף מדהים של העיר החדשה שלמרגלותיה. שם בפיאצה העתיקה ניתן לבחור המסעדה התואמת את תקציבכם ואת טעמכם, ולהתמסר למעדנים טוסקניים מקומיים.

 

לא רחוק ממונטה קאטיני תמצאו אתר מרחצאות נוסף בשם "גרוטה ג'יוסטי", שתואר על ידי המלחין האיטלקי ג'וספה ורדי כפלא השמיני של העולם. המקום התגלה ב-1849 במקרה, כאשר כורים שעבדו באחוזתה של משפחת ג'יוסטי גילו לפתע במעמקי האדמה מעיינות מים חמים הזורמים בתוך מערה תת-קרקעית, שבמחילותיה נמצאו אלפי נטיפים וזקיפים.

 

בעל המקום, שניחן בחושים עסקיים מפותחים, פתח במקום אתר מוכח לטיפולים רפואיים, המתבססים על מינרלים שנמצאים במי המעיינות ובאגם התת-קרקעי. כיום, האתר הוא "מכה" של שוחרי בריאות תרמית, ורבים באים בשערי המקום כדי ליהנות ממגוון טיפולים רפואיים ומסאז'ים.

 

הגיהינום והחיים הטובים

אנחנו בחרנו בטיפול "שגרתי" שבו לובשים גלימות נזיריות למראה ויורדים אל מעמקי המערה, כדי לשהות באוויר החם שבה: תחילה, במקום הקרוי בשם "גן העדן", בשל הטמפרטורה הנעימה ששוררת בו, ובהדרגה יורדים אל מעמקי המערה עד למקום המכונה "הגיהינום", שחום רב שורר בו. מראה הדמויות עוטות הגלימות הישובות על כורסאות, בהחלט גורם להרגשה שהזדמנת לפתחו של גיהינום.

 

בתום השהייה, שבים אל הקומה הסטרילית, המחולקת לחדרי טיפול ומנוחה, ושם עוברים רחצה באמצעות צינורות השקייה בלחץ של כשתי אטמוספרות, כך שבתום הטיפול אתה מרגיש כאילו באמת חזרת לחיים מהגיהינום.


אשלייה אופטית של שלג במורד המדרונות

 

כדי להתאושש מהטיפול יצאנו לסיור בנוף המופלא של טוסקנה, בעקבות ה"סטראדה דה וינו" - דרך היין של טוסקנה. העצירה הראשונה הייתה ברכס הר מונטה קרלו, ממנו נשקף נוף טוסקני נהדר. מאחר ולא שבענו מהמראות הללו, המשכנו לעבר העיר קארארה, שבה חוצבים את השיש המפורסם, עוד מימיו של הפסל מיכלאנג'לו, שנהג להגיע למקום בעצמו כדי לבחור את גושי השיש לפסליו האלמותיים.

 

מעל ההעיר מתנשאים הרים שנראים כאילו ערימות של שלג מונחיות על מדרונותיהם, אך זוהי רק אשליה אופטית שגרמו מחצבות השיש הלבנות של קרארה אשר פצעו ברבות השנים את מדרונות ההרים. כך התקבל המראה של משטחי השיש הלבן שנדמים לשלג בשלהי הקיץ.

 

הטיול המעניין באזור הוא לכיוון האזור ההררי הפראי, אל לעבר המחצבות המדהימות "קאווה דאי פנטיסקריטי" ו"קאווה די קולונטה". אליהן מוביל אליהם כביש הררי צר ומפותל, ממנו נשקף נוף מהמם של העמק הנמצא בקו הרכס של האלפים האפואנים. 

 

שער לנופים המרהיבים

את יום המחרת הקדשנו לנסיעה אל האי הטוסקני אלבה, הגדול מבין שבעת האיים של הארכיפלג הטוסקני, שבו נכלא בשנת 1814 הקיסר הצרפתי הגולה נפוליאון בונפארט. סביר להניח שכל אחד היה מוכן לשבת בכלא כזה, שהוא למעשה ארמון המשקיף על נמל העיר פורטופראריו.


קילומטרים רבים של חופים ומפרצים באלבה

 

העיר עצמה אינה מעניינת במיוחד, למעט "וילה דאי מוליני", בעלת הביצורים המרשימים, שבה נכלא הקיסר. אך עיקר העניין שבפורטופראריו הוא בהיותה שער הכניסה לאי אלבה, שהפך לאתר נופש מועדף על איטלקים רבים.

 

באי תערובת צמחייה של עצים ים תיכוניים - ברושים רחבי צמרת, איקליפטוסים ודקלים, ארזים ועצי מגנוליה. אדמתו הפורייה של האי מהווה את המשכה של ל"דרך היין" הטוסקנית, וזרועה כרמים ויקבים. באי גם נופים המדהימים הנשקפים מכל עבר, ומפרצים מבודדים שמעניקים למבקר תחושה של התמזגות עם הטבע.

 

אחד המסלולים המומלצים לנסיעה באי הוא לעבר העיירה מרצ'אנה, שממנה ממשיכים אל עיירה הררית הנושאת את אותו השם. בה אפשר להתרווח באחת המסעדות המשקיפות על נוף נהדר, ואחרי זלילה של פסטות או פיצה, להמשיך אל טירה המשקיפה על מרצ'יאנה, ממנה מוביל שביל אל הכנסייה "מדונה דל מונטה" שנבנתה על המדרון הצפוני של מונטה ג'ובה. ליד הקפלה העתיקה מהמאה ה-16 נמצאת מזרקה ואתר שבו נהג נפוליאון השובב להתבודד עם אהובתו מריה אלבסקה בעת גלותו הקצרה.

 

ליד העיירה מרצ'יאנה נמצא רכבל מוזר, המעלה את נוסעיו במין כלובי מתכת צהובים אל פסגת ההר מונטה קאפאנה, הר גירני המתנשא לגובה של מעל 1,000 מטרים, ממנו נשקף נוף נהדר של כמעט האי כולו.

 

אתר המציע תצפית על נוף מרשים לא פחות נמצא בעיירה קאפוליוורי, בדרום-מזרח האי, ממנו נשקף נופם של שלושה מפרצים שונים המשתרעים על פני 147 ק"מ החוף שמסביב לאי. באזור זה ישנם אינספור מפרצים קטנים על מי קריסטל, ובריפים יכולו אוהבי הים למצוא מגוון רב של דגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלא לא רע בכלל. חדר השינה של נפוליאון
צילום: יוסף ג'קסון
נופים נוגים באי אלבה
צילום: יוסף ג'קסון
הר קפאנה, הגבוה ביותר באי אלבה
צילום: יוסף ג'קסון
מומלצים