שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    תודה לקולומבוס: פלפל אנגלי

    אנחנו לוקחים את הגרגרים השחורים הקטנים האלה כמובן מאליו, אבל הפלפל האנגלי הוא אחד התבלינים הכי מעניינים על המדף. לא פלא שקוראים לו "allspice"

    אנו כמעט ולא מתייחסים לכדורים השחורים הקטנים שנמצאים בירקות, בשרים ודגים כבושים ורוב האוכלוסייה בכלל לא יודעים מיהו, אך לפלפל אנגלי יש עבר מעניין, ואם תאמצו אותו – גם עתיד מבטיח.

     

    גרגרי הפלפל האנגלי גדולים מגרגרי הפלפל השחור הרגיל וקליפתם השחורה הדקה שונה במרקמה מזו של בני דודיהם. את הקרדיט לגילוי פלפל האנגלי אנו נותנים לקולומבוס, שמצא אותו באיזור ג'מייקה, גדל על עץ הדומה לזה של הפלפל השחור. הפלפל השחור היה ממש יקר בימים ההם, וקולומבוס, שקיווה כי מחירו של הפלפל החדש יהיה זהה, הורה לצוות שלו לאסוף כמויות אדירות של התבלין ולקח את הגרגרים איתו בחזרה לאירופה.

     

    לדאבונו, פלפל שחור זה לא היה, אך למזלו התאהבו האירופאיים בניחוח המיוחד של התבלין שהזכיר להם את הניחוחות של ציפורן, קינמון ואגוז המוסקט (תבלינים שגדלו על עצים בדיוק בצד השני של העולם) והתאים את עצמו למאכלים שמשתלבים עם התבלינים האלו. באנגלית הוא נקרא Allspice - "כל התבלינים" - ובערבית "בהר" כאשר תערובת תבלינים היא "בהראת".

     

    עם השנים, גילו הדייגים הרוסים והסקנדינבים שלפלפל אנגלי יש תכונות של "חומר משמר" טבעי, וערכו משטחים שלמים שלו בספינות הדייג כדי להניח עליהם את הדגים. הם כל כך התרגלו לשילוב הטעמים של דגים ופלפל אנגלי, שהתחילו להוסיפו לדגים כבושים, שם הוא נמצא עד עצם היום הזה.

     

    אך פלפל אנגלי הוא לא רק טעים; כפית טחונה מכילה רק כ-5 קלוריות, והוא עשיר במיוחד בסידן, מגנון, אשלגן, אבץ, ויטמין A, ניאצין (ויטמין B3) ואפילו ויטמין C. הוא מרגיע את הקיבה במיוחד במקרה של גזים, מסייע לעיכול וכמו ציפורן, יכול להועיל לכאבי שיניים וחניכיים באופן זמני.

     

    איך משתמשים בו?

    בפלפל אנגלי אפשר להשתמש במגוון מאכלים: שלם בחמוצים, רטבים ומרינדות וטחון עם מאכלי בשר, קארי ואפילו עוגות וקינוחים. המרוקאים מוסיפים אותו לתערובת "רס על חנות", ובג'מייקה, שם הוא נולד, נהוג להוסיף אותו לבטטה, מרקים, נזידים ולמאכל הלאומי שלהם - "ג'רק ציקן". מומלץ גם  להוסיף כמה גרגרים של פלפל אנגלי למטחנה שבה יש פלפל שחור.

      

    צ'אי עם פלפל אנגלי

    המרכיבים (4 כוסות):

    1 ליטר מים (4 כוסות)

    1 מקל קינמון

    3 ציפורן

    3 גרגרי פלפל אנגלי שלמים

    1 כף עלי תה שחור

     

    אופן ההכנה:
    1. מבשלים את המים והתבלינים על אש קטנה 5 דקות ואחר כך מביאים לרתיחה.
    2. מחממים קומקום לתה (מוסיפים מים רותחים ושופכים או מחממים במיקרוגל).שמים את עלי התה בקומקום ויוצקים מעליהם את המים המתובלים. מחכים 5 דקות לפני ההגשה.

     

    זיתים שחורים עם שומר ופלפל אנגלי

    המרכיבים:

    500 גרם זיתים שחורים במי מלח

    1 כף זרעי שומר

    1 כף זרעי פלפל אנגלי, כתושים קלות

    3 עלי דפנה

    שמן זית

     

    אופן ההכנה:
    1. מסננים ושוטפים את הזיתים ושמים בשכבות בצנצנת גדולה סטרילית (יוצקים בפנים מים רותחים ומייבשים או מרתיחים את הצנצנת לפני השימוש). מפזרים זרעי שומר, פלפל אנגלי ועלי דפנה בין השכבות.
    2. מכסים בשמן זית, סוגרים היטב ושמים במקום קריר כ-3 שבועות לפני השימוש.

     

    חזה עוף בניחוח ג'מייקה ("ג'רק ציקן")

    הג'רק ציקן נולד כדרך לשמור על עוף (וגם דגים) למשך שעות ללא תנאי קירור. זהו מאכל חריף מאוד (אפשר גם לוותר על הפלפל החריף) וגם מתובל היטב. אך התבלינים לא רק שומרים נגד היווצרות חיידקים – הם גם מוסיפים המון ערך תזונתי. המתכון לקוח מספר "תנ"ך התבלינים ועשבי תיבול" של שאיין המפהיל.

     

    המרכיבים:

    4 חצאי חזה עוף גדולים

    1 בצל קצוץ דק

    1 שן שום כתושה

    שמן זית

    2 כפיות פלפל אנגלי

    1 כפית פתיתי פלפל אדום (כמו לפיצה)

    1 כפית ג'ינג'ר טחון

    1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי

    1/4 כפית טימין יבש

    מלח לפי הטעם

    2 כפות רום (עדיף רום כהה אם יש)

     

    אופן ההכנה:
    1. מטגנים את הבצל והשום בשמן עד לריכוך ומוסיפים תבלינים, מלח ורום.
    2. שוטפים, מנקים ומייבשים את חצאי חזה העוף ומושחים בתערובת משני הצדדים. שמים בכלי ויוצקים את שאריות הרוטב מלמעלה. מכסים ושמים במקרר למשך שעה. הופכים לאחר 30 דקות.
    3. ניתן לטגן ללא תוספת שמן במחבת כבדה (עדיף ברזל) מחוממת או להכין על האש. מגישים עם אורז או ירקות מאודים.

      

    קוראים שואלים

    רינה שואלת: האם יש פטנט לקילוף עגבניות? לייבוש חסה היטב בלי מכשיר?

    פיליס עונה: הדרך לקלוף עגבניות היא במים רותחים שגורמים לקליפה להיפתח ולרדת בקלות. לפעמים כשאני מבשלת פסטה, אני זורקת 2-3 עגבניות בתוך הסיר ומוציאה אותן כעבור דקה כדי לקלף ולהשתמש לרוטב. אם את צריכה לקלף מספר עגבניות ביחד, את יכולה להכניס אותן לשקית רשת בה נמכרת תפוחי אדמה ולהכניס אותה למים רותחים לדקה. השיפשוף של השקית יעזר לקליפת להיפתח. 

     

    הדרך הכי טובה לייבש חסה היטב בלי מכשיר היא פשוט לסנן את העלים השטופים, לשים בציפית ישנה (עדיף לבנה) ולנער היטב. אם הציפית לא רטובה מדי, אפשר גם לאחסן את החסה בפנים לכמה שעות במקרר.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "כל התבלינים" הוא שמו השני. פלפל אנגלי
    צילום: ויז'ואל/פוטוס
    מומלצים