שתף קטע נבחר

רה"מ: הצהרה משותפת לא היתה תנאי לאנאפוליס

ראש הממשלה אולמרט הודיע בישיבת הממשלה על מינויה של שרת החוץ לבני לעמוד בראש המשא ומתן עם הפלסטינים. האם זהו ניסיון לקרב אליו את שרת החוץ, שקראה לו בעבר להתפטר, או להרחיק עצמו מכשלון צפוי של ועידת אנאפוליס?

הצהרה משותפת מעולם לא היתה תנאי למפגש הבינלאומי באנאפוליס - כך אמר הבוקר (א') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בפתח ישיבת הממשלה השבועית. במקביל, הודיע אולמרט על מינויה של שרת החוץ, ציפי לבני, לעמוד בראש המשא ומתן עם הפלסטינים. בהחלטה מקרב לכאורה אולמרט את לבני, אך בפועל מסיר מעליו חלק מהאחריות, במקרה שהמשא ומתן ייכשל.

 

אולמרט אמר, כי "במהלך החודשים האחרונים קיימתי שיחות עם נשיא הרשות הפלסטינית והגעתי

איתו להבנה לגבי מתווה המגעים". לדבריו, "החלטנו על תהליך הידברות מאוזן, זהיר ושקול, מתוך כוונה שנוכל להגיע להצהרה משותפת במהלך המפגש הבינלאומי. אם כי, הצהרה כזאת, מעולם לא היתה תנאי למפגש". אולמרט אמר עוד כי המשא ומתן עם הפלסטינים אמור להביא להקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל, אך זאת "בלא שהוגדר לוח זמנים".

 

לגבי מינויה של שרת החוץ אמר אולמרט כי קיבל את ההחלטה בעקבות המלצתו של יו"ר הצוות הנוכחי, ראש הסגל בלשכתו, יורם טורבוביץ', משום שבראש הצוות הפלסטיני עומד אבו עלא. לבני קיבלה אמש הודעה על מינויה ותחל בתפקידה במהלך השבוע, כחלק מההכנות לוועידת אנאפוליס.

 

אולמרט התקשר ללבני, היושבת שבעה על מות אמה בביתה שברמת החייל, והודיע לה על החלטתו. זאת, על רקע הפרסומים על מאבקי הכוח בינה ואהוד ברק מצד אחד, והמשנה לראש הממשלה, חיים רמון, שביקש לעצמו תפקיד זה. להחלטת אולמרט מספר מטרות: מחד הוא מתכוון לקרב את לבני, על רקע הפרסום הצפוי של דו"ח וינוגרד בחודשים הקרובים. זאת לאחר שלבני קראה לו להתפטר, בעקבות דו"ח הביניים של ועדת החקירה לכשלי מלחמת לבנון.

 

האם אולמרט מנסה להתרחק מכשלון אפשרי?

אחת המטרות של אולמרט היא להסיר חלק מהאחריות על כישלון אפשרי במשא ומתן עם הפלסטינים מעצמו. מטרה אחרת היא לנצל את הציר לבני-ברק, שהתקרבו לאחרונה, כשאולמרט צרף אותם למטבחון מצומצם שהקים לעניינים מדיניים ביטחוניים. מדובר בשני יריבים, העשויים לערער את מעמדו של ראש הממשלה בהמשך הדרך, אם על רקע קשיי מדיניים, קשיים בהעברת תקציב 2008 בכנסת והחקירות הפליליות נגד ראש הממשלה. המטרה הרביעית של אולמרט הוא להשתמש בקשריה הטובים של לבני עם מזכירת המדינה האמריקנית רייס, הגורם המדרבן במשא ומתן עם הפלסטינים.

 

בשלב זה, לא ברור אם החלטה זאת מקובלת על המשנה לראש הממשלה חיים רמון. רמון ראה את עצמו מועמד לראשות צוות המשא ומתן המדיני מול הפלסטינים. זאת על רקע שיחות קודמות עם ראש הממשלה אהוד אולמרט שהחזיר אותו לתפקיד המשנה. כמו כן לא ברור אם רמון עשוי לנקוט מהלך ולעזוב את הממשלה על רקע החלטת אולמרט הנוכחית.

 

לבני סבורה שהציר הבילטראלי חייב להיות הציר מרכזי וכי ועידת אנאפוליס היא רק הנגזרת שלו. היא מאמינה בהורדת ציפיות בהתנהלות "מול חוסר היכולת של הפלסטינים לבצע", אך סבורה שיש לפעול להנחת היסודות לשתי מדינות לאום, כהתנייה לאי חזרת הפליטים הפלסטינים במסגרת זכות השיבה, ומתן ערבויות לביטחון אזרחי ישראל. לדבריה, "המשא ומתן העתידי צריך להתנהל סביב נושאים שעליהם אפשר להסכים, נושאים שישמשו כבסיס להמשך המשא ומתן אחרי הוועידה".

 

בינתיים הגיעה הבוקר מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס לישראל. לבד מפגישותיה המתוכננות עם ראש הממשלה, שר הביטחון ושרת החוץ, היא צפויה להיפגש עם אלי ישי ואביגדור ליברמן. השניים, מתנגדים חריפים למחוות לפלסטינים לקראת ועידת אנאפוליס, מהווים אופוזיציה פנימית בממשלה במשא ומתן עם הפלסטינים.

 

רייס מתכוונת לשמוע את עמדותיהם ולנסות ולשכנעם בחיוניות התהליך הנוכחי. רייס תפגש עם יו"ר ש"ס ישי היום בצהריים, ועם יו"ר ישראל ביתנו ליברמן, מחר אחרי הצהריים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. מסיר מעליו אחריות
צילום: איי אף פי
לבני. תעמוד בחזית הכשלון?
צילום: איי אף פי
מומלצים