שתף קטע נבחר

פגישת אולמרט-רייס: אין לחץ אמריקני

מזכירת המדינה האמריקנית נועדה עם ראש הממשלה, שהתרשם כי היא אינה מתכוונת לכפות על ישראל לוחות זמנים בכל הנוגע לסוגיות הפליטים, ירושלים והגבולות. למרות הדיווחים על אווירה טובה, לאחר הפגישה לא הוצאה הודעה רשמית - עובדה שאולי מעידה על אי-הגעה להסכמות

לאחר סדרת פגישות עם גורמים פוליטיים בכירים בישראל, נועדה אחרי הצהריים (יום א') מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, עם ראש הממשלה אהוד אולמרט. במהלך הפגישה הובהר כי רייס מבקשת להגיע להסכמות - הן עם ישראל והן עם הפלסטינים - על המשך תהליך ההכנה לוועידת אנאפוליס.

 

ראש הממשלה התרשם שרייס לא הגיעה כדי לכפות על ישראל תהליכים שאינה חפצה בהם, גם בנוגע ללוחות הזמנים המתייחסים לסוגיות הליבה - ירושלים, הגבולות ושיבת הפליטים - ועומק הפירוט של מסמך הצהרת הכוונות בוועידה.

 

אלא שהעובדה שבלשכת ראש הממשלה לא מיהרו להוציא לאחר הפגישה הודעה רשמית, מעידה אולי דווקא על אי-הגעה להסכמות עם מזכירת המדינה. למרות הדיווח על אווירה חיובית, ראוי לשים לב לדבריו של ראש הממשלה היום בפתח ישיבת הממשלה השבועית, שעלולים ליצור מחלוקת עם הממשל האמריקני שמבקש ליצור מתווה מסודר אשר יוביל להקמת מדינה פלסטינית, ולא ימוסס את התהליך המדיני בשל המחלוקות הפנימיות בישראל.

 

אולמרט אמר: "בחודשים האחרונים התקיימו שיחות עם נשיא הרשות הפלסטינית והתקבלה הבנה רבה לגבי המתווה של המגעים, כפי שהם צריכים להתקיים, ובעיקר על כך שתהליך ההידברות בינינו לבין הפלסטינים צריך להיות מאוזן, זהיר ושקול, מתוך כוונה להגיע להצהרה משותפת במהלך המפגש הבינלאומי. אם כי קיומה של הצהרה כזאת מעולם לא היה תנאי לקיומו של המפגש עצמו.

 

"אנחנו מעוניינים מאד שאם תתקיים הצהרה, הרי שיסודותיה יאושרו על ידי הגורמים הרלוונטיים, גם אצל הפלסטינים וגם אצלנו. לאחר מכן יתפתחו דיונים שנוגעים לאפשרות של הקמת מדינה פלסטינית לצידה של מדינת ישראל. כל זאת מבלי שיוגדר לוח זמנים מדויק לתחילתו של התהליך ולסיומו של התהליך. אני בדעה שקביעת לוח זמנים מראש לתהליך כזה, יותר משהיא דבר שפותר בעיות, הוא יוצר מכשולים.

 

"יש בכוונתי בשבועות הקרובים לקיים דיונים במסגרות שונות כדי לאפשר לנו לקדם את המגעים עם הצד הפלסטיני, זאת במגמה להגיע בשלב הראשון להצהרה משותפת שתתייחס ליסודות, שהם הבסיס להקמתה של מדינה פלסטינית בעתיד".

 

מזכירת המדינה האמריקנית שומרת בינתיים על שתיקה. למרות דיווחים בישראל שבאה לכאורה להוריד את הפלסטינים, ובראשם אבו-עלא, מהעץ עליו טפסו, אומרים היום גורמים אמריקניים שמטרת הביקור היא דירבון שני הצדדים.

 

בנחישות וטון מנומס

במהלך שיחותיה היום בישראל, התרשמו שרי הממשלה כי רייס נחושה מאוד להגיע לתוצאות חיוביות בוועידה במרילנד בסוף נובמבר, זאת למרות הטון המנומס עליו שמרה, גם מול מתנגדים לתהליך כמו אלי ישי.

 

את הפגישות עם ברק וישי קיימה רייס במלונה, מצודת דוד. השניים הבהירו למזכירת המדינה ששרי הממשלה אינם מוכנים לפשרות. ברק הציג בפני רייס את קביעתו שבכל מתווה עתידי צריכה ישראל להמשיך ולשהות, ביטחונית, בשטחי יהודה ושומרון. ישי היה נחרץ הרבה יותר, והבהיר שירושלים אינה על הפרק וכל סיכום בוועידה על סוגיות הליבה, הכוללות גם את הפליטים הפלסטיניים והגבולות, עלולה להביא לקריסת ממשלת אולמרט.

 

מחר צפויה מזכירת המדינה האמריקנית רייס לנסוע לרמאללה, שם תיוועד עם נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, ועם ראש הממשלה מטעם הפתח, סאלם פיאד. אחר הצהרים היא תשוב לירושלים, שם היא תיפגש עם השר לעניינים

אסטרטגיים, אביגדור ליברמן. ביום שלישי צפויה מזכירת המדינה לנסוע לקהיר, וביום רביעי תשוב לכאן כדי להיוועד עם ממלאת מקום ראש הממשלה ושרת החוץ, ציפי לבני, שמונתה היום כראש המשלחת הישראלית למשא ומתן עם הפלסטינים.

 

ההערכה הערב בקרב גורמים מדיניים בירושלים היא שביקורה של רייס יהיה זרז שידרבן את צוותי המשא ומתן משני הצדדים להתקדם לעבר הכרזה משותפת. עם זאת, הם מעריכים שאולמרט יעמוד בדעתו שלא לפרט את דרכי פיתרון סוגיות הליבה. לפיכך, ייתכן מאוד שרייס תאלץ לחזור למזרח התיכון בקרוב, כדי ללחוץ על שני הצדדים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ורייס. בפגישתם היום
צילום: לע"מ
אלי ישי. פגישה קשה
צילום: ודים דניאל
מומלצים