שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    פאייאה לכ-ו-ל-ם: מצמחונים ועד כופרים
    פאייה, תבשיל האורז הספרדי המפורסם הוא מסוג המאכלים שמהווים ארוחה מלאה במחבת. אילי תימור מגישה ארבעה מתכוני פאייה שיתאימו לכל טעם
    הצמחונית הבשרית הימית הלא-כשרה 

    הפאייה היא תבשיל אורז וזעפרן שמקורו בוולנסיה, בירת האורז של ספרד - אך כיום קיימות המון גירסאות שלו, שמגיעות ממחוזות שונים. בדומה למאכלים רבים (טרין, למשל), גם הפאייה קיבלה את שמה משמו של הכלי בו מבשלים אותה - המילה "פאייה" משמעותה "מחבת" בקטלונית, כאשר הכוונה היא למחבת ברזל רדודה ולה שתי ידיות מעוגלות. למרות השם, לא חייבים כלי מיוחד כדי להכין פאייה: אפשר להכין אותה גם במחבת גדולה ולהעביר לצלחת הגשה. יש סוגים רבים של פאיות והן נבדלות ביניהן במרכיבים שמתווספים לאורז - עוף, בקר, פירות-ים, בשר ציד, שבלולים  – ולפעמים חלקם או כולם יחד. האורז שדרוש לפאייה הוא אורז עגול (ואם רוצים להיות ממש אותנטיים - אורז ספרדי עגול).

     

    אין שום סיבה לא ליהנות מתבשיל פאייה גם בישראל, וגם במסגרת הגבלות כלשהן. אספתי עבורכם ארבעה מתכוני פאייה, שיתאימו לכולם - הצמחונים, אוכלי הבשר, חובבי הדגה ואלה שלא מקפידים על כשרות.

     

    הצמחונית


    (צילום: רועי ברקוביץ')

     

    פאייה פטריות וירקות שורש

    מתכון של השף חי דוד, "תהל"

     

    המרכיבים:

    1/4 כוס שמן זית

    2 גזרים, חתוכים לקוביות

    2 שורש סלרי, חתוכים לקוביות

    2 שורש פטרוזיליה, חתוכים לקוביות

    70 גר' פטריות שמפיניון, חתוכות לפרוסות

    70 גר' פטריות פורטובלו, חתוכות לפרוסות

    5 גר' פטריות פורצ'יני, מושרות במים חמים וקצוצות

    2 זוקיני, חתוכים לקוביות

    2 כוסות אורז עגול

    50 גר' פרוסות שום

    1 כף מלח

    1 כפית פלפל שחור, גרוס

    1 כפית פלפל טרי חריף קצוץ דק

    600 מ"ל ציר ירקות (3 כוסות)

    4 גבעולי אספרגוס

    50 גר' פטרוזיליה, קצוצה

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים תנור למצב גריל. מניחים את האספרגוס בתבנית וקולים בתנור עד שהם רכים למחצה. מוציאים וחותכ לחתיכות באורך 2 ס"מ. שמים בצד.
    2. מחממים שמן זית במחבת שטוחה ורחבה, ומקפיצים את הירקות (מוסיפים לפי הסדר) עד השחמה קלה.
    3. מוסיפים את האורז ומטגנים כ-2 דקות תוך כדי ערבוב.
    4. מוסיפים שום, מלח, פלפל וציר ירקות. מכסים ומבשלים על אש נמוכה כ-12 דקות, עד שהאורז מוכן.
    5. מפזרים מעל אספרגוס קלוי ופטרוזיליה ומגישים.

     

    חזור למעלה
    הבשרית

    פאייה בשר וזעפרן

    מתכון של השף אנטוניו מנסה "אלי אולי"

     

    המרכיבים:

    100 גרם פרגיות (שוקי עוף ללא העצם) 

    150 גרם נקניקיות מרגז

    200 גרם בשר טלה (כתף, צוואר)

    200 גרם כתף בקר

    1 פלפל אדום

    2 בצלים בינוניים

    6 שיני שום

    1 גבעול סלרי

    100 גרם שעועית ירוקה מאודה

    1 גרם זעפרן

    2 כוסות אורז עגול

    1/2 כפית פפריקה מתוקה

    1/4 כפית פפריקה חריפה

    1/4 כפית פלפל שחור

    600 מ"ל ציר עוף

    6 כפות שמן זית

    2 כפיות מלח (לפי טעם)

    2 לימונים

    ירקות העונה לקישוט

     

    אופן ההכנה:
    1. חותכים את כל הירקות לרצועות דקות. חותכים את הבשר לקוביות קטנות.
    2. מחממים במחבת שטוחה ורחבה את שמן הזית. מוסיפים את קוביות הבשר ומשחימים, מוסיפים את הירקות וחצי מכמות הזעפרן. מטגנים היטב ומתבלים.
    3. מוסיפים את האורז, מערבבים היטב ומנמיכים את האש. מוסיפים את הציר עם יתרת הזעפרן.
    4. מבשלים עד לסיום ספיגת הציר, מכסים במגבת ומניחים בצד למשך 10 דקות.
    5. לפני ההגשה סוחטים לימון על הפאייה ומקשטים בירקות ורבעי לימון.

     

    חזור למעלה
    הימית


    (צילום: רועי ברקוביץ')

     

    פאייה דגים

    מתכון של השף חי דוד, "תהל"

     

    המרכיבים:

    3 כפות שמן זית

    2 בצלים סגולים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 1.5 ס"מ

    2 ראשי שומר, פרוסים לפרוסות בעובי 1 ס"מ

    1 כף שום, כתוש

    1 כף שטוחה מלח

    1 כפית פלפל טרי חריף קצוץ דק

    1/2 1 כוסות אורז עגול

    קורט זעפרן

    450 מ"ל ציר דגים (1.5 כוסות)

    2 פילטים של דגי בורי בינוניים, מנוקים וחתוכים לקוביות בגודל 5 ס"מ

    3 כפות שמן זית

    6 ברבוניות קטנות

    קמח לציפוי

    מיץ מלימון אחד

    צרור פטרוזיליה, קצוצה

    1 כף פסטיס

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים שמן זית במחבת שטוחה ורחבה, ומטגנים את הבצל והשומר עד שהבצל הופך שקוף. 
    2. מוסיפים שום, מלח, צ'ילי ואורז ומטגנים תוך כדי ערבוב.
    3. מוסיפים זעפרן וציר דגים, מכסים ומבשלים על אש נמוכה כ-10 דקות, עד שהאורז מבושל.
    4. מוסיפים את הבורי וממשיכים לבשל כ-7 דקות עד שהבשר שלו הופך ללבן.
    5. מחממים שמן במחבת נפרדת, מצפים את הברבוניות בקמח ומטגנים עד הזהבה.
    6. מניחים את הברבוניות על הפאייה, מזליפים מעל את הפסטיס ומיץ לימון, מקשטים בפטרוזיליה ומגישים.

     

    חזור למעלה
    הלא-כשרה


    (צילום: דור מלכה)

     

    פאייה דגים ופירות ים

    מתכון של השף אנטוניו מנסה "אלי-אולי"

     

    המרכיבים:  

    1 גרם זעפרן ספרדי

    4 כפות שמן זית משובח

    2 כוסות אורז עגול

    מלח

    1 ליטר ציר דגים

    1 בצל לבן

    1 גזר

    1 פלפל אדום

    1 קישוא

    2 גבעולי סלרי אמריקאי

    1/4 ק"ג קלמרי טריים חתוכים לטבעות + ראשים

    1/2 ק"ג וונגולי (צדפות לבנות)

    1/4 ק"ג פילה לוקוס נקי מעור ועצמות

    20 מולים

    12 שרימפס ג'מבו טרי לא מקולף

    4 לימונים שטופים וחתוכים לרבעים

      

    אופן ההכנה:
    1. קוצצים את הירקות לקוביות קטנות.
    2. מביאים את ציר הדגים (או מים) לרתיחה בסיר, מוסיפים את השרימפס והמולים ומבשלים כ- 4-5 דקות.
    3. מסננים את פירות הים ושומרים את הציר שהתקבל בצד. שומרים את השרימפס והמולים במקום חמים.
    4. מחממים את שמן הזית במחבת רחבה ושטוחה ומטגנים קלות את הירקות הקצוצים.
    5. מוסיפים את הקלמרי, הוונגולי והלוקוס ומפוררים את הזעפרן למחבת. מוסיפים מלח לפי הטעם ומוסיפים את האורז. מערבבים היטב ומוסיפים את הציר נוזל ששמרנו קודם. מבשלים על אש נמוכה עד בינונית עד שהאורז מבושל.
    6. מסדרים את המולים והשרימפס מעל בצורת פרח מעטרים ברבעי לימונים ומגישים.

     

    חזור למעלה
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים