שתף קטע נבחר
צילום: דניאל חכים

יכול להיות שזה נגמר

מדנה אינטרנשיונל ועד אריק ברמן, ובדרך זהבה בן, שרית חדד, מאיה בוסקילה ומירי מסיקה. ירדנה ארזי מגיעה אל העשור האחרון ומסכמת את הפרויקט שליווה אותנו בשבועות האחרונים. עכשיו תורכם לבחור את השירים שלכם

שנות האלפיים והמוזיקה הישראלית כל-כך מגוונת וכל-כך מעניינת שאפילו אי אפשר לאפיין אותה. יש כאן הכל: ים תיכוני, רוק, מוזיקה אתנית, היפ הופ וראפ ומוזיקת עולם. בעצם אנחנו העולם. ההשפעות הן הדדיות ובעולם של מייספייס, ריבוי ערוצים וכפר גלובלי פצפון ומוזיקלי אי אפשר וגם לא צריך לנתק את המוזיקה שנעשית כאן ממוזיקה שנעשית בכל מקום אחר. קל יותר לדבר דרך צלילים מאשר במילים. אמנים ישראלים טופחים על האגו הלאומי שלנו וקוצרים הצלחה גדולה מסביב לעולם: אסטרל פרוג'קשן, הפרויקט של עידן רייכל, אחינועם ניני, דוד ד'אור, סקאזי, עופר נסים, קרן אן, אביב גפן ואחרים מצטרפים לרשימה מכובדת של ישראלים שעשו את זה בגדול.

 

עברנו שנים לא קלות, חווינו יחד משברים חברתיים ומדיניים, התגברנו, פחות או יותר, על השסעים הפנימיים ותרגמנו את הכל לשירים כי את המנגינה שלנו אי אפשר להפסיק. הגענו אל הסוף. בינתיים. 60 שנה של מוזיקה ישראלית - אבל אלה רק 60 השנים הראשונות. עוד מחכים לנו הרבה שירים בעתיד. מדינה קטנה אבל יצירתית.

 

דווקא ברגעים של סיכום קשה שלא לחשוב על אלה שאינם עמנו עוד. יוצרים דגולים שבנו את התשתית של הזמר העברי ויוצרים צעירים יותר, שתרמו כל-כך הרבה לפזמון הישראלי והחלל הגדול שהם הותירו אחריהם. משה וילנסקי, סשה ארגוב, לאה גולדברג, נתן אלתרמן, יעקב אורלנד, מרדכי זעירא, דוד זהבי, יחיאל מוהר,אלכסנדר פן, ידידיה אדמון והדור שאחריהם: נעמי שמר, אהוד מנור, עלי מוהר, עוזי חיטמן, דפנה אילת, זיקו גרציאני, דרורה חבקין, שמוליק צ'יזיק, יאיר רוזנבלום ואחרים. זמרים שקולם נאלם אך לא נעלם כמו שושנה דמארי, אריק לביא, נחמה הנדל, עפרה חזה, צילה דגן, בני ברמן, בני אמדורסקי, יוסי בנאי, זהר ארגוב, ברכה צפירה, אריס סאן, רומן שרון ועוד רבים שנשארים חלק מאיתנו דרך השירים.

 

ובמקביל, מבט קדימה על מאות יוצרים צעירים, מוכשרים ומעניינים שכותבים, מלחינים, שרים ומעוררים בבכל פעם מחדש את המוזיקה הישראלית על גווניה השונים. את המאמר הזה אנחנו מקדישים ליוצר האלמוני. אותו צעיר שיושב עכשיו עם הגיטרה וכמעט מצליח לסיים את השיר. אף אחד עוד לא שמע עליו אבל אולי בדיוק בעוד שנה מישהו יצביע עליו ויגיד: זה השיר שעשה לי את 2008.

 

1998 – דיווה

מילים: יואב גינאי. לחן: צביקה פיק. ביצוע: דנה אינטרנשיונל

דנה אינטרנשיונל התבלטה מהרגע הראשון כזמרת פופ ודאנס עם כל המשמעויות, ויחד עם המפיק המוזיקלי עופר נסים היא יצרה סגנון אישי ייחודי משלה. הבחירה בה, על-ידי רשות השידור לייצג את ישראל באירוויזיון 1998, הייתה אמיצה ומבריקה וההיסטוריה הוכיחה שמדובר בבחירה נכונה. דנה ניצחה באירוויזיון והפכה לסמל של הקהילות הגאות ברחבי העולם. השיר "דיווה" שכתבו יואב גינאי וצביקה פיק הצדיק את שם המשפחה של דנה, והפך אותה לזמרת מוכרת בכל אירופה. השיר עצמו זכה לביצועים בכל העולם.

 


דנה אינטרנשיונל עם מחברי "דיווה", יואב גינאי וצביקה פיק, באירוויזיון 1998 (צילום: EPA)

 

עוד באותה תקופה: שני "בנים של" יוצאים לדרך משלהם בשנת 1998. אריאל הורוביץ, בנה של נעמי שמר, מוציא את אלבום הבכורה ובו שירים פרי עטו, בהם "יאללה ביי" ו"סיגל נחמיאס", ובן ארצי מוכיח שהוא יוצר צעיר ומוכשר בפני עצמו וזוכה להצלחה גדולה עם אלבום הבכורה ובו גם הדואט עם אבא שלמה "17".

 

ברי סחרוף מוציא את האלבום "נגיעות" שזוכה להצלחה גדולה בזכות שירים כמו "עבדים" ו"ככה זה" (לאהוב את עצמך) והזמר והיוצר הצעיר נמרוד לב פורץ בסערה עם הדואט "זה כל הקסם", יחד עם חברתו דאז, השחקנית אורלי פרל. שיר נוגע ללב שזכה להצלחה גדולה.

 

עוד שירים שכולנו שמענו באותה השנה: "כשאת נוגעת בי" של בועז שרעבי, "טבריה" ו"אינתה עומרי" מאלבום הסולו של מיכה שטרית ו"התמונות שבאלבום" של חיים משה, שיר שריגש הרבה הורים לחיילים ושיר נוסף, גם הוא מאוד מרגש ועוצמתי שיצא באותה השנה - "דמעות" שכתבו זאב נחמה ותמיר קליסקי לאייל גולן. השיר, שנכתב במקור כשיר זיכרון לחברה של נחמה, הפך באותה השנה לאחד השירים הבולטים והאהובים ואף נבחר כ"שיר השנה".

 

1999 – אהבה אסורה

מילים ולחן: ישי אמיר. ביצוע: זהבה בן

זהבה בן היא אחד הקולות המעניינים והאהובים שהתגלו בתחילת שנות התשעים. היא פרצה עם השיר "טיפת מזל", מתוך הסרט בו שיחקה לצדו של זאב רווח, ובהמשך קולה המיוחד וסיפור חייה המרתק הפכו אותה ליקירת הקהל גם במקומות פחות צפויים. כשביצעה את אינתה עומרי של אום כולתום בביצוע שעורר הדים וקיבל ביקורות נלהבות, היא זכתה להצלחה גדולה גם בקרב הקהל הערבי בארץ, ברשות הפלסטינית ובמדינות ערב. השיר "אהבה אסורה" היה אחד השירים המושמעים ביותר בשנת 1999, שיר הנושא מתוך הסרט "אהבה אסורה" בכיכובם של איילת זורר ויחזקאל לזרוב.

 


זהבה בן. הצלחה גם ברשות הפלסטינית (צילום: יועד כהן)

 

המיליניום מתקרב ואנחנו שרים: שרית חדד עם הלהיט "כמו סינדרלה", להקת השמחות פורצת עם "יהודה יהודה יא יהודה" שהיה שיר שמח באמת, כנסיית השכל זוכה להצלחה עם "היינו עושים אהבה", ריטה מוציאה לרדיו את "תפתח חלון", עברי לידר עם אלבום שני ומצליח ובו "הכוס הכחולה" ו"יותר טוב כלום מכמעט", וגם שני ענקים מתחברים חזרה אחרי שנים ומוכיחים שהזמן עשה להם רק טוב: אריק אינשטיין ושלום חנוך עם האלבום "מוסקט" ובו השיר "כל אחד רוצה".

 

2000 – לכל אחד יש

מילים: עוזי חיטמן. לחן: שלומי שבת. ביצוע: שלומי שבת וליאור נרקיס

יש שירים שמרגע שהם נולדים לרדיו כל המדינה, כל הגילאים וחובבי כל הסגנונות שרים אותם בלי הפסקה.. "לכל אחד יש" - שיר האהבה שביצעו שלומי שבת וליאור נרקיס, היה עד מהרה אחד השירים שהרדיו לא הפסיק לשדר והוא גם ליווה זוגות רבים אל החופה.

 

עוזי חיטמן הוא אחד היוצרים שידעו לשלב מזרח ומערב, ניגונים חסידיים עם השפעות אוריינטליות. בכתיבתו ובלחניו הוא היה התמצית הישראלית עם שורשים שנטועים עמוק באדמה. באותה תקופה זכה עוזי לעדנה מחודשת. הוענק לו פרס אקו"ם על מפעל חיים, בפסטיגל ערכו מחווה לשירי הילדים היפים שלו וטובי האמנים ביצעו את שיריו. הפריחה הזו לא נמשכה זמן רב. הוא נפטר בפתאומיות בשנת 2004.

 

שלומי שבת הוא זמר רומנטי עם קול נפלא והוא מאוד אוהב לשיר דואטים. אין כמעט זמר שהוא לא אירח לפחות לשיר אחד. השיר הזה הוא גם הפריצה הגדולה של ליאור נרקיס שבהמשך ייצג את ישראל באירוויזיון וגם שיגע את המדינה עם הלהיט "דוקטור, תציל אותי".

 

אנחנו עדיין בשנת 2000 וחמי רודנר, רוקר רגיש ויצירתי, מוציא אלבום בכורה נוגע ללב, חלקו עוסק ממש בחייו האישיים. מתוכו בלטו השירים "בואי ניפרד" ו"גאולה". עוד שירים שבלטו באותה השנה: "לא יודע מה עובר לך בראש" של שלמה ארצי ויעל דקלבאום, "ימים של שקט" של לולה, טל גורדון ורונה קינן עם "כמו שיורד גשם", "עד הקצה" של דנה ברגר שהושמע ללא הרף בגלגלצ, "שקר החן הבל היופי" של חיים צינוביץ', "לא מוותר" של הדג נחש ו"אתה הולך לישון מוקדם" של נורית גלרון. שלומי שבן הוציא את אלבום הבכורה המסקרן והמעניין שלו ובו "אריק" ו"כולם אומרים".

 

2001 – כשהלב בוכה

מילים: יוסי גיספן. לחן: שמואל אלבז. ביצוע: שרית חדד

שרית חדד הפכה החל מסוף שנות התשעים לאחת הזמרות הבולטות והפעילות בישראל. היא הקליטה בקצב מסחרר אלבום אחרי אלבום, הופיעה בכל רחבי הארץ והקהל רק רצה עוד ועוד. "הייתי בגן עדן", "כמו סינדרלה", "לעשות מה שבא לי", כולם להיטים. בשנת 2001 היא חברה אל קובי אוז, שהיה מהראשונים שגילו אותה, ויחד הוציאו דיסק פופ שמח, מתוכו השיר שכבש את הרדיו "יאללה לך הביתה מוטי". באותו דיסק היה גם שיר שקט, מרגש ועצוב שהפך כמעט המנון במתקפת הפיגועים הקשה שעברה על ישראל. "כשהלב בוכה", שכולם מכירים כ"שמע ישראל" הוא שיר שמתחבר לכאבם של רבים ונשאר אחד השירים ששרית שרה בכל הופעה והקהל איתה.

 


שרית חדד. הקהל שר איתה (צילום: מאיר אוחיון)

 

עוד באותה תקופה: על קובי אוז כבר דיברנו ובאותה שנה להקת טיפקס מוציאה אלבום שונה מכל אלבומיה עד אז. אחרי שנים של רוק אוריינטלי ושמח הם נגעו לראשונה בטקסטים נוקבים ומפוכחים יותר. בלט במיוחד השיר "יושבים בבית קפה".

 

מה עוד ברדיו? "באושר ובעוני" של שי עמר הצעיר הוא השיר הכי מושמע. אריק אינשטיין ואביב גפן שרים "יומן מסע", דוד ד'אור שר על "כל הכוכבים", ארקדי דוכין תוהה אם היא "אוהבת לא אוהבת" וקובע בלהיט גדול ש"היא לא דומה לאף אחת אחרת". אייל גולן עם "צליל מיתר" ו"מיליון או דולר", כנסיית השכל מבקשים "תגידי שטוב" ותכירו את סאבלימינל והצל, צמד חדש שמלמד אותנו איך עושים היפ הופ וראפ בעברית.

 

2002 – כולם מדברים על שלום

מילים: מוקי (דני ניב). לחן: דני קרק (פילוני). ביצוע: מוקי

הזכרנו מוזיקה שחורה ונמשיך איתה הלאה. שב"ק ס' היו החלוצים, אחריהם "הדג נחש" וסאבלימינל והצל ועד מהרה כולם דיברו איתנו ראפ והביאו קצב של היפ הופ עם הרבה גרוב ועוד יותר מזה – הרבה אמירה חברתית. בהתחלה חששו שהסגנון הזה לא יתפוס טוב בעברית, אבל היום ברור לכולם שהראפ עשה עלייה מוצלחת לישראל. מוקי, ואני מרשה לכם לקרוא לו דני ניב, בוגר שב"ק ס', יצא בשנת 2002 עם דיסק מעניין ורב משמעות. בשיר הבולט ביותר באלבום הוא זעק ש"כולם מדברים על שלום, אף אחד לא מדבר על צדק". הימים, ימי האינתיפאדה השנייה ומוקי היה אחד הקולות הבולטים והאמיצים ששילב מסרים פוליטיים בשירים שלו.

 

עוד באותה תקופה: עמיר בניון מרטיט לבבות עם "שלכת", שרית חדד שרה "לראות את הכאב", חמי רודנר מתוודה על "מלנכוליה אהובתי", אביב גפן שר "שיר עצוב", דניאל סלומון, אחד מהמוזיקאים שמלווים את גפן, מוציא אלבום בכורה מסקרן ובו "בא מכאב", ושיר השנה הרשמי הוא "לא קלה היא לא קלה דרכנו" בביצוען המחודש של חני פירסטנברג ושרית וינו אלעד. כנראה שבאמת הייתה לנו שנה קשה.

 

וגם: עברי לידר מוציא את אלבומו השלישי ובצעד נועז יוצא מהארון, בדומה לקורין אלאל שנה קודם לכן. בדיסק "האנשים החדשים" הוא ביטא את רחשי ליבם של צעירים רבים והפך אחד מאמני הרוק הבולטים בישראל.

 

2003 – אם תלך

מילים ולחן: עידן רייכל. ביצוע: הפרוייקט של עידן רייכל

 

עידן רייכל היה מוזיקאי אלמוני לחלוטין כשיצא לרדיו השיר "בואי", סינגל ראשון מתוך "הפרויקט של עידן רייכל". כבר בשמיעה ראשונה אפשר היה לזהות יוצר ייחודי, שבכישרון רב חיבר השפעות של מוזיקת עולם עם מוזיקה אתיופית שעד אז כמעט ולא הכרנו, ויצר שירים שזכו להצלחה בזה אחר זה כשהוא מגובה בחבורת מוזיקאים וזמרים רבי השראה. "מדברים בשקט", "הנך יפה" ו"בואי" זכו להצלחה ברדיו וגם על הבמות. מבין שירי האלבום בלט במיוחד השיר "אם תלך" בביצועה העדין והנוגע ללב של הזמרת דין דין אביב, שגם נבחר כ"שיר השנה".

 

ועוד באותה תקופה: משינה מתאחדים עם "משהו קטן וטוב", גם לדורבנים יש משהו קטן וטוב, אלבום בכורה מדליק עם קצב הדיסקו בשיר "יצאנו לרקוד". עוד להיטים באותה השנה הם "בלבלי אותו" של קובי פרץ, "אני לא זמין" של מושיק עפיה, "אתה חייב למות עלי" של בנות חמסה ו"פקח אני פורק סחורה" של אסי וגורי, סליחה, קוקו וסטיב.

 

וגם: שלום חנוך שר על "אהבת נעורי", גלי עטרי מציעה לעשות "רק מה שאת אוהבת", שרון רוטר מבטיחה "אני ארוץ אליך" ועוד לא דיברנו על תוכנית טלוויזיה חדשה – "כוכב נולד" שעושה כבוד לרפרטואר הישראלי ומצמיחה את שי גבסו, שירי מימון ונינט טייב. עוד נשמע עליהם. אם כבר טלוויזיה, זו השנה בה נפתח "ערוץ מוזיקה 24" שהיטיב עם תעשיית המוזיקה הישראלית. אני לגמרי בעד.

 

2004 – הלב

מילים: מירית שם אור. לחן: צביקה פיק. ביצוע: מאיה בוסקילה

מאיה בוסקילה פרצה לחיינו בסערה ובקצב הפופ. תגלית חדשה ורעננה של סוכן הדוגמניות רוברט בן שושן שהפכה בן לילה לזמרת הכי מושמעת ברדיו. יש לה קול גדול ושירים שהופכים מייד ללהיטים, וזה השילוב שהופך זמרת פופ טובה להצלחה כבירה. מבין כל השירים התבלט במיוחד "הלב", ללחן של המאסטרו - צביקה פיק.

 


מאיה בוסקילה. פרצה בסערה (צילום: רפי דלויה)

 

עוד באותה תקופה: הפכנו למעצמת פופ. רוני סופרסטאר עם שיר הבכורה "סופרסטאר", האחיות פיק עם "השיר הזה" ושרית חדד עם "פרחה במרצדס" ו"חגיגה". השיר הכי מושמע ברדיו היה "עכשיו טוב", הלהיט הגדול מאלבום בכורה המרגש של גלעד שגב. דוד גרוסמן כותב ללהקת "הדג נחש" את "שירת הסטיקר", שיר עם אופי סאטירי מובהק המבוסס על סטיקרים מוכרים וזמר אחד, שרק שנה קודם לכן התגלה ב"כוכב נולד", כובש את המצעדים. שי גבסו עם שיר השנה "יום ועוד יומיים".

 

השילוב בין מזרח ומערב ממשיך להיות שילוב מנצח. להקת שוטי הנבואה זוכה להצלחה גדולה עם "על ידיעה ואמונה", עמיר בניון מרגש עם "ניצחת איתי הכל" ואהוד בנאי זוכה לפריחה, לקהל מעריצים צמוד ולדיסק משובח ובו "היום" ושיר שכתב לזכרו של מאיר אריאל - "בלוז כנעני".

 

ולא נסיים את 2004 לפני שנחזור על השורה השגורה בפי כולנו: "מי אוהב אותך יותר ממני?" - ארקדי דוכין עם להיט שכובש את המדינה.

 

2005 – לשם

מילים ולחן: קרן פלס. ביצוע: מירי מסיקה

בית הספר "רימון" הצמיח לא מעט יוצרים וזמרים מוכשרים לאורך כל שנות פעילותו, אבל דווקא בשנים האחרונות סומנה בתקשורת מגמה של "הרימונים" – קרן פלס, איה כורם, אריק ברמן וחלוצת הז'אנר העכשווי מירי מסיקה. הם צעירים יצירתיים, רעננים ומקוריים והקהל אימץ אותם בחום. מירי מסיקה היא זמרת אדירה שיודעת להגיש שיר כמו שצריך. שיר הבכורה שלה "לשם", סימן אותה כהבטחה והיא מממשת אותה בצורה יוצאת מן הכלל. בין השירים הבולטים היו "באה אליכם" ו"נובמבר". חייבים להזכיר בהקשר הזה את החיבור עם חברתה הטובה קרן פלס ככותבת ומלחינה ועם בעלה אורי זך כמעבד ומפיק מוזיקלי. שילוב מנצח.

 


מירי מסיקה. יודעת להגיש שיר כמו שצריך (צילום: ענת מוסברג)

 

ועוד באותה תקופה: הביצוע של שירי מימון לשיר "השקט שנשאר" באירוויזיון, הוא לדעתי אחת ההופעות המהוקצעות ביותר שלנו בתחרות, ואני מבינה דבר או שניים באירוויזיונים. שילוב של זמרת טובה, העמדה נכונה וביצוע עוצמתי שגם הביא לנו הרבה כבוד ואת המקום הרביעי. השיר מופיע באלבום הבכורה המצליח של מימון, בוגרת "כוכב נולד". גם הפרויקט של עידן רייכל ממשיך להצמיח להיטים, הפעם "ממעמקים" "מכל האהבות", "יש בי עוד כוח" ו"מילים יפות מאלה". שלישיית "מה קשור" מבקשים "תנו לו צ'אנס" ושרים מהלב, עברי לידר מספר "זכיתי לאהוב", מטרופולין – הרכב מעניין של עופר מאירי, זוכה להצלחה עם "היא לא אומרת כלום", להקת "בית הבובות" מפציעה בחיינו עם "סיגפו", מוש בן ארי שר "יה" ו"דרך" ומקבע את מעמדו הבכיר בז'אנר השאנטי הישראלי, הראל מויאל, זוכה "כוכב נולד 2", מוציא את "אמצע הלילה בכפר" ושותף ללהיט "לפעמים חלומות מתגשמים" ואפרת גוש היא זמרת מרתקת, שונה ומוכשרת ששרה "תמיד כשאתה בא" בהפקתו המוזיקלית של יוני בלוך.

 

2006 – ואת

מילים ולחן: קרן פלס. ביצוע: הראל סקעת

זו הייתה השנה של בוגרי רימון ובוגרי "כוכב נולד" ולכן רק נכון וצודק לבחור לשיר השנה את השילוב האולטימטיבי. הראל סקעת התבלט מהרגע הראשון ב"כוכב נולד" וגם כשהוא הגיע למקום השני היה ברור שעוד נשמע ממנו. ושמענו. שירו "ואת", שנכתב על-ידי קרן פלס, גם היא כישרון גדול וטרי, כבש בסערה כל פלייליסט ונבחר כשיר השנה. יש בו שילוב של מיוזיקל ושאנסון צרפתי בביצוע מרגש שנעים לשמוע.

 


הראל סקעת. שילוב של מיוזיקל ושאנסון צרפתי (צילום: קרן נתנזון)

 

ועוד באותה התקופה: אלבום הבכורה המסקרן של נינט בהפקתו המוזיקלית של אביב גפן מעורר ציפיות ומתקבל באהדה עם שירים כמו "כשאתה כאן" ו"הכל יכול לקרות". קרן פלס ואיה כורם מצטרפות למעגל בוגרות רימון, קרן שרה על "איתי" שלא מתעסק ברגשות יותר מדי ועל "שמעון השכן", ואיה מפנטזת על "יונתן שפירא" ושרה על "קיץ" ועל "שיר אהבה פשוט". פשוט נפלא.

 

אבל השאלה המסקרנת היא על מי חושבים עידן יניב וליאור דטאוקר עם הלהיט הענק והמדליק "חושב עליה"? וגם: שי גבסו עם דיסק שני - "תגידי לי את", הוא מבקש, גלעד שגב אומר ש"האהבה נשארת" והדורבנים שרים על "עוד לילה" שעבר והג'ירפות עולים על ה"גג".

 

2007 – יום חדש נפלא

מילים, לחן וביצוע: אריק ברמן

שנת 2007 עוד לא הסתיימה, אבל כבר אפשר לסמן בה המון שירים שהיו להיטים וחלקם יישאר איתנו עוד הרבה שנים. בלי להמר, אני יכולה לציין זמר אחד שמאוד אהבתי ושאני משוכנעת שעוד נשמע עליו הרבה גם בעתיד. גם הוא מחבורת "רימון", יוצר מקורי עם צליל מעניין שמזכיר לפעמים איזשהו שילוב בין בוב דילן למאיר אריאל ובכל זאת, בסופו של דבר הוא נשמע בעיקר כמו אריק ברמן. אלבום הבכורה שלו זכה להצלחה כבירה. חמישה שירים מתוכו כבשו את הרדיו: "מה עוד ביקשת", "בינונימי", "ג'וני", "המתוקות האחרונות" והשיר שאני בחרתי - "יום חדש נפלא".

 


אריק ברמן. שילוב בין בוב דילן למאיר אריאל (צילום: דלית שחם)

 

אבל קחו נשימה עמוקה כי אם אני צריכה לציין את כל השירים שאהבתי השנה, אנחנו נישאר פה עד 2008: "לאב בוי" של דנה אינטרנשיונל הוכיח מעל לכל ספק שיש לה עוד הרבה מה להגיד באומץ ופלפל ששמור רק לדנה; "מאמי", "שלום לאמונות" ו"עכשיו אתה חוזר בחזרה", שגם היה שיר השנה של רשת ג', הראו לכולנו שמירי מסיקה היא זמרת עם עתיד; "להיות" של להקת "הבנות נחמה" עשה המון כבוד לז'אנר של שלישיית בנות; להקת סינרגיה כבשה את הרדיו עם "תראי זה אני"; בועז שרעבי חזר בגדול עם השיר "אם את עדיין אוהבת אותי" שנבחר כשיר השנה של ynet; רן דנקר ועילי בוטנר הוכיחו שהם שווים הרבה עם "בואי נעזוב" שכתב גלעד שגב ו"שווים";

 

וגם: יהודית רביץ עם דיסק חדש ומוצלח - "עיר קטנה", אפרת גוש עם אלבומה השני שזכה לביקורות טובות, ג'קו אייזנברג ומאיה רוטמן שרו "קשה לי לא להתרגש", חובבי ציון הוציאו את הלהיט המקפיץ "רוצה בנות" וכנסיית השכל הוציאו את פרויקט הענק "אוטוביוגרפיה", דיסק אוסף כפול שכולל עיבודים חדשים ומושקעים של עמי רייס למיטב הרפרטואר שלהם.

 

מילות סיכום

כשיצאנו למסע הזה בעקבות 60 השירים של 60 שנות המדינה ניסינו למצוא את הקלאסיקות שהטביעו חותם על הזיכרון הקולקטיבי של הציבור הישראלי לאורך השנים. חשוב לזכור שמדובר בהתרפקות סובייקטיבית של כל אחד מאיתנו על השירים שליוו אותו ברגעים משמעותיים בחייו ושקשה, אולי אפילו בלתי אפשרי, לקבוע חד משמעית איזה שיר היה הבולט ביותר בתקופתו. אבל אפשר ונעים להיזכר ולהתרפק על אלפי שירים, יוצרים ומבצעים שכולם חלק בלתי נפרד מהפאזל שנקרא "זמר עברי".

 

השתדלנו לגעת בכמה שיותר אמנים, סגנונות, ריחות וצבעים ולבחור בסופו של דבר את הרשימה המגוונת ביותר שמזכירה לכולנו מי אנחנו. תוך כדי גם ניסינו לשמור על גיוון ולתת במה לכמה שיותר אמנים לאורך השנים כי כולם חלק מהפסיפס העדין הזה.

 

בדרך מן הסתם, ועם כל הרצון הטוב, אולי פספסנו פה ושם שירים שהיו משמעותיים בעיני כל אחד מכם. לעיתים מקוצר המקום ומתוך רצון לבחור דווקא את השירים שבלטו באותה שנה ולעתים מפני שלכל שיר יש חיים וסיפור משלו. לא פעם זוכה שיר מסוים להצלחה רק כמה שנים לאחר שהוא מושמע לראשונה. מנגד, ישנם שירים שהיו שלאגרים ענקיים ונעלמו כלעומת שבאו. אין חוקים, אין כללים, יש רק את הזיכרון האישי של כל אחד מאיתנו.

 

המוזיקה הישראלית שינתה את פניה עם השנים, התפתחה וצמחה ואימצה לחיקה עוד ועוד סגנונות וכיוונים מעניינים. עם השנים הצטרפו עוד ועוד יוצרים צעירים ומוכשרים, למוזיקה התחברה המילה "תעשייה" והקידמה הביאה איתה את הרב-ערוציות ואת היכולת של אמנים לגעת ברבדים רחבים ועמוקים של הקהל הישראלי על כל גווניו וטעמיו המוזיקליים.

 

כשמדובר בשירי שנות החמישים, השישים והשבעים הנוסטלגיה משחקת תפקיד. נדמה שקל יותר להישען על שירים שעודם מושמעים ברדיו, זוכים לגרסאות כיסוי ומלווים אותנו לאורך תקופה. אין ספק שגם באותן שנים היו אין ספור להיטים ברדיו, לא כולם שרדו את מבחן הזמן. ברשימה הזו השתדלנו לציין את אלה שעדיין אפשר לפגוש גם היום.

 

בשנים האחרונות הבחירה אפילו קשה יותר. השירים עדיין מהדהדים בתודעה ולא אנחנו שנחליט מהי "קלאסיקה ישראלית" ומה לא. וכשהרשימה כל-כך גדושה וססגונית, היא אף פעם לא תהיה שלמה.

 

מצעד השישים לא מבוסס על בחירת הקהל, לא על מחקר אקדמי ולא על נתוני השמעות ברדיו. הוא רק ניסיון לשרטט את הצליל הישראלי לאורך כל השנים. כל בחירה אחרת תהיה טובה בדיוק כמו הבחירה הזו. אנחנו מקווים שסדרת הכתבות, שריגשה אותנו והציפה בזיכרונות נעימים, הייתה גם עבורכם מסע נוסטלגי נוגע ומהנה.

ירדנה ארזי ושלומי לאופר

 

הפרקים הקודמים:

העשור הראשון

העשור השני

העשור השלישי

העשור הרביעי

העשור החמישי

 

  • עכשיו תורכם: רוצים לבחור את השירים שעשו לכם את 60 השנים? טקבקו אותם ואנחנו נפרסם את הנבחרים בשבוע הבא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוקי. מהקולות הבולטים והאמיצים
צילום: אור אלתרמן
עידן רייכל. יוצר ייחודי
צילום: אורן אגמון
ליאור נרקיס. הפריצה הגדולה
צילום: איי פי
שירי מימון באירוויזיון. אחת ההופעות המהוקצעות ביותר
צילום: איי פי
לאתר ההטבות
מומלצים