שתף קטע נבחר

בסיס הטירונים המבוצר בישראל: מבט מבפנים

תיעוד ראשון: כך נראה בסיס הטירונים זיקים חודש וחצי לאחר פגיעת רקטת קסאם שגרמה לפציעתם של 67 חיילים. וגם: למה מפקד בסיסי הטירונות של צה"ל עובד מתוך אוהל, ומה הבטיח למפקד הבסיס החצוצרן שכף רגלו נקטעה באירוע?

בלילה שבו נפצעו 67 חיילים מפגיעת רקטת קסאם בבסיס הטירונים זיקים התקבלו בצה"ל שתי החלטות עקרוניות: הראשונה - הבסיס לא יפונה והטירונים ימשיכו לישון באוהלים. השנייה - חייבים להאיץ את תהליך המיגון ואף לשדרג אותו.

 

חודש וחצי אחרי ה-11 בספטמבר, ליל הפגיעה, אומרים בצה"ל כי החיילים הצביעו ברגליים, וכי העובדה שאין חיילים נפקדים אומרת הכל. "אפילו סיפור החיילות שסירבו בתחילה להגיע לבסיס, התברר כאי הבנה. הן הביעו חרטה על התנהגותן וסיימו את הטירונות בהצלחה", מבהיר גורם צבאי. לדבריו, "זה מפנה לנו את הזמן להתעסק בדברים החשובים: תכני הטירונות והליך המיגון". הליך המיגון, שעלותו כחמישה מיליון שקלים, נמצא בשלבים מתקדמים וכעת, לראשונה, ניתנה לצוות ynet הזדמנות לתעד את מה שקורה בתוך הפלוגות עצמן.

 

שני מבני ענק מבטון מזוין משמשים כמקום מילוט ומחסה בעת אזעקת "צבע אדום" ומאות עמודי בטון הוצבו בכל פלוגה כדי לעצור את ההדף ואת הרסיסים במקרה של נפילת רקטות וטילים. מערכת הכריזה עברה שדרוג משמעותי והשבוע הגיעו עוד מאות ערכות מיגון אישיות. 25 חיילים שנפצעו באותו לילה טרם שבו לשירות הצבאי והם מתמודדים עם פציעות בדרגות שונות. למרבה המזל, גם אלו שפציעתם הוגדרה כקשה, הצליחו להתאושש ונמצאים בהליך שיקום.

 

רק כתם קטן ברצפת האוהל בפלוגה ו' - וולקן - נותר כצלקת מאותו לילה. האוהל שחטף את הפגיעה הישירה היה אז ריק מאדם ולא יועד ללינה, אלא לשמירה על ציוד. השבוע, אותו אוהל בדיוק כבר משמש כמקום מגוריהם של החיילים, וציוד צבאי לצד הציוד האישי נמצא במקום.

 

האוהלים בפלוגה ו', כמו ביתר הפלוגות בהן הסתיים תהליך המיגון, כמעט ולא נראים בגלל כמויות הבטון במקום. לפני נפילת הקסאם תוכנן להציב מסביב לכל פלוגה כמה עשרות עמודי מיגון, אך לאחר האירוע ומתוך רצון לצמצם את הפגיעה בנפש, הוחלט להציב את העמודים גם בין האוהלים, כדי ליצור חציצה בין אוהל לאוהל. התוצאה: 250 עמודי בטון בכל פלוגה. וזה לא הכל. רמקולים וצופרים נוספים הוצבו ברחבי הבסיס כדי שבכל מקום תשמע אזעקת "צבע אדום", והוצבו גם שני מבני ענק, עשויים בטון מזוין, לשם רצים הטירונים ב-15 השניות שבין האזעקה לנפילת הרקטה.

 

"מי שיוצא מזיקים מבין טוב יותר את הצבא"

"אין לנו כוונה להפוך את הבסיס לכלא, אלא לעשות כל מה שניתן לכדי להבטיח את ביטחונם של החיילים", הסביר גורם צבאי, "זה לא חברת ביטוח ואין מאה אחוז בנושאים כאלה, אבל המיגון הזה, על כל שכבותיו ייתן מענה טוב". לדבריו, דווקא המציאות עמה נאלצים החיילים להתמודד הופכת אותם לטובים הרבה יותר. "מבדיקות שערכנו בקרב חיילים שמסיימים טירונות, ניתן לראות כי מי שיוצא מזיקים, מבין טוב יותר את הצבא והזהות שלו כחייל עמוקה יותר. הצורך להיות דרוך, ערוך ומוכן, חשוב לא פחות מכל תכנים אחרים של טירונות".

 

בתוך הבסיס ניתן לראות את מנופי הענק שפורקים את עמודי הבטון. גם הגדר ההיקפית של הבסיס עוברת שדרוג ועמדות מיוחדות נבנות כדי להתמודד עם ניסיון חדירת מחבלים. הגורם הצבאי גילה, כי במסגרת תהליך בחינת המיגון והתאמתו, נערכו ניסויים שונים כדי להבטיח שהבטון יעמוד לא רק בפני פגיעת רקטות קסאם, "אלא גם כנגד איומים אחרים שאנו צופים, לרבות קטיושות".


הפגיעה בבסיס זיקים, לפני כחודש וחצי (צילום: אמיר כהן) 

 

בבסיס זיקים מביעים שביעות רצון מהתנהגות החיילים והסגל בעת נפילת הרקטה לפני כחודש וחצי. "ההכנה הנפשית והמנטלית שאנו עורכים הוכיחה את עצמה", אמרו בבסיס, "כאשר אתה מוכן שיקרה אירוע כזה ויודע איך להתמודד איתו, הכל נראה אחרת בזמן אמת".

 

הטירונים גילו תושייה בזמן הפגיעה

כמה ימים לאחר פגיעת הרקטה, הבין מפקד הבסיס, סא"ל דרור בן חור, עד כמה הטירונים עצמם גילו תושייה. "אחד החיילים נפצע לאחר שנשכב על חברו כדי להגן עליו", סיפר בן חור, "חייל אחר אמר כי ברגע שראה שנפגע בעורק שברגלו, יישם את מה שלמד כאן בשיעורי עזרה ראשונה: הוא לקח את המחסנית, הצמיד לרגל וקשר אותה עם חולצתו כדי לעצור את הדם".

 

סא"ל בן חור נמצא עדיין בקשר הדוק עם כמה מהפצועים ועם טוראי עופרי וולפס, חצוצרן שרגלו הימנית נקטעה מתחת לברך, הוא מתאמן פעם בשבוע בחדר כושר. וולפס הבטיח לבן חור לבוא בחזרה לזיקים ולנגן לכבודו בטקס החלפתו, אך גם ביקש ממנו לדבר עם סגל הבסיס על משמעותה של החשיבות של זמן תגובה מהיר.

 

בין פלוגה ו', שספגה את הפגיעה האחרונה, לבין פלוגה ה', שם נפלה רקטת קסאם לפני כשנתיים,

 נמצא אוהל בודד, ללא כל מיגון. על שלט מאולתר נכתב "לשכת מפקד מגל". מסתבר, כי בשעות הראשונות לאחר האירוע בחודש ספטמבר, עבד מפקד מגל, אל"מ אלדד פלד, מתוך האוהל הזה.

 

מאז כבר הוכנסו לאוהל שולחן, כמה כסאות ודגל ישראל והאוהל הפך למשרדו הקבוע של המפקד האחראי על בסיסי הטירות, ובאוהל הזה הוא מקיים את דיוניו ואת פגישותיו כאשר הוא מגיע לבסיס. גורם צבאי סיפר כי פלד סבור "שאין סיבה שהחיילים ישהו וילונו באוהלים והמפקד יעבוד בחדר סגור. זאת הזדהות כנה עמם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגיעה בבסיס. ארכיון
צילום: אמיר כהן
אל"מ פלד. עובד באוהל
צילום: אוהד אבידן קינר
מומלצים