שתף קטע נבחר

זירת הקניות

החוק לצד פרטנר, אך בכפר יונה חוששים מהאנטנה

חברת פרטנר עמדה בכל דרישות החוק, מילאה אחר הנהלים והתקנים וקיבלה את ההיתרים הנחוצים. ועדיין, תושבי כפר יונה מתארגנים למנוע תוכנית להצבת תורן אנטנות בפאתי יישובם בשל חשש מקרינה. "ישנו 'שד' שנקרא קרינה ואף אחד היום לא יודע מה הוא", אמרה תושבת המקום

פחות משבוע לאחר שמחלוקת סביב הצבת אנטנה סלולרית חוללה סערה בפקיעין, מאיימת אנטנה אחרת - גם היא חוקית למהדרין - להפר את השלווה, הפעם בשרון. בשבוע האחרון התקיימו ביישוב כפר יונה שתי ישיבות חירום, במהלכן ביקשו התושבים למצוא דרכי מחאה נגד מה שהם מכנים "המפלצת" - תורן בגובה 54 מטר של חברת פרטנר שיוקם בקצה היישוב ויישא מספר רב של אנטנות.

 

הפרשה הסבוכה מתגלגלת משנת 2003, אז דחתה המועצה המקומית והוועדה המקומית לתכנון ובנייה "שרונים" את בקשת פרטנר להציב את התורן ביישוב. הנושא עלה לדיון בוועדה האזורית ושם הוחלט לאשר את הצבת התורן. השלב הבא בתהליך הוא חזרה של התיק לדיון בוועדה המקומית, אולם זו דחתה פעם נוספת את הבקשה. בחברת פרטנר פנו לוועדת ערר וזו התייצבה לצד החברה, אישרה את הקמת התורן וחייב את "שרונים" לחתום על היתר הבניה.  

 

פרטנר: יש לנו את כל ההיתרים  

על פי חוק, כדי להקים תורן לאנטנות סלולריות זקוקה חברה לשני אישורים עקרוניים - היתר בניה מוועדת התיכנון המקומית והיתר הקמה של המשרד להגנת הסביבה. בידי פרטנר היה היתר הקמה, אולם תוקפו פג בשל העיכובים שנגרמו עד לקבלת היתר הבניה. בחברה אמרו כי פנו למשרד להגנת הסביבה ובקשתם להיתר הקמה "נמצא כעת בהליכי הסדרה. עוד אמרו בחברה כי ממילא לא יקימו את האנטנה ללא האישורים הדרושים על פי חוק.

 

ועדיין, למרות שפעלו על פי הנהלים, ועמדו בכל התקנים הדרושים וקיבלו את כל ההיתרים, ולמרות שהצדדים מצויים בימים אלה במשא ומתן למציאת פתרון חלופי, תושבי כפר יונה נחושים לא לאפשר את הקמת התורן והסערה מסרבת לדעוך.

 

תושבים רבים מודים כי דאגתם העיקרית מקורה בחשש מפני הנזקים הבריאותיים העשויים להיגרם מהקרינה של האנטנות, וכי למרות העמידה בתקנים, הם חשים תחת סיכון. "במשך שנים אמרו לנו שסיגריות לא מזיקות ושאין זיהום במי הקישון, אבל פתאום מתגלה תמונה שונה", אמרה רקפת צור, תושבת המקום, שביתה נמצא כ-150 מטר מהמקום בו עתיד לעמוד התורן.

 

יעל נבון, שביתה נמצא כ-100 מטרים מהאתר, טוענת כי מדובר אמנם בחשש מעורפל, אך בכזה המטריד את מנוחתה. "ישנו 'שד' שנקרא קרינה ואף אחד היום לא יודע מה הוא. יש סבירות שיש בזה סכנה ויש לי ילד בן שנה בבית", היא מסבירה.

 

בחברת פרטנר מסבירים כי "על-פי ארגון הבריאות העולמי של האו"ם, משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה - לא נמצא קשר בין שידור סלולרי לבין תחלואה". אולם לדברי תושבים רבים בנקודה זו בדיוק טמון חששם. "אין מחקרים חד-משמעיים בנושא ואין לדעת למה אנו נחשפים", פוסקת נבון.   

 

נציגי התושבים: לא ידענו על התוכנית

בעיה נוספת שבגינה מתרעמים התושבים נוגעת לרמת מעורבותם בהליך הצבת התורן. "נודע לי על האנטנה הזו לגמרי במקרה. חבר של מישהו שמע וסיפר למישהו אחר", סיפרה צור. נבון, שרכשה את ביתה ביישוב רק לפני כשנה, טוענת כי נושא הצבת התורן מעולם לא עלה בתהליך רכישת הבית. "אמרו לי שמול הבית ישתרע שטח של פרדס, שיהיה שם למשך העשור הקרוב - אבל לא נאמרה מילה על אנטנה. זכותי לדעת שמול הבית תוקם אנטנה עצומה כזו", היא טוענת.

 

אבי דבוש, רכז "הפורום לסלולריות שפויה", מבהיר כי בנקודה זו קיימת בעייתיות בחוק הקיים. "כיום הנושא של שיתוף אזרחים פרוץ. היידוע היחידי שאמור להיות - נמצא באתר של המשרד להגנת הסביבה, בו אמורים להופיע מוקדי שידור בהקמה ומוקדי שידור קיימים". המצב האופטימלי לדבר דבוש, יהיה הסדר של הנושא כמו בחוק תכנון ובנייה, דהיינו תהליך שבמסגרו יוכלו תושבים להגיש התנגדויות בפרק זמן שנקבע מראש.

 

בישיבת החירום שכינסו תושבי כפר יונה השבוע נכחו גם אזרחים ששמעו על הצבת התורן רק לפני מספר ימים. "היה שם אדם שקנה בית בשכונה שעתידה לקום באזור הקמת המתקן ולא היה לו מושג", סיפר עורך הדין מיכה וקנין, תושב היישוב המייצג את התושבים במאבקם. בהקשר זה, רבים מתושבי כפר יונה חוששים לערך בתיהם. "מהבחינה הזו כבר ברור שנפתח פה צוהר לנזקים כלכליים, ואני לא בטוח שמבחינה משפטית הדלת נסגרה", אומר וקנין.   

 

יונתן אברמסון, ממארגני המחאה המקומית, טוען כי התושבים מעוניינים להגיע להבנה עם נציגי החברה, אך מבהיר כי לא יהססו "לצאת לשטח". "מבחינה משפטית אנחנו אולי כבולים, אבל אין לנו כוונה לוותר. נחסום את הדחפורים בגופנו", הוא מדגיש.

 

המועצה: להעתיק את האנטנה לאתר מרוחק - וזמני

מהמועצה המקומית כפר יונה נמסר: "חברת פרטנר מבקשת להקים אנטנת ענק בקרבת בתי התושבים בכפר יונה. הבקשה של חברת פרטנר הוגשה כבר לפני ארבע שנים ומאז פעלה מועצת כפר יונה, בראשות אפי דרעי, למנוע את הצבת האנטנה מתוך דאגה לבריאות התושבים. מועצת כפר יונה, בשיתוף עם תושבי השכונה הסמוכה למקום האנטנה המיועד, פועלים כדי למנוע את הצבתה במקום, והעתקת מיקומה הרחק משכונת המגורים". במועצה רוצים שהאנטנה תוקם בפרדס המרוחק כ-500 מטר מהאתר המקורי - אזור בו עתידה לקום שכונת מגורים. במועצה רוצים שהחברה תתחייב לפנות את האנטנה כאשר יחלו עבודות הבניה בשטח.

  

מפורום החברות הסלולריות, המייצג את החברות, נמסר בתגובה: "האתר המדובר קיבל היתר בנייה מהרשות המקומית. על-פי המלצות ארגון הבריאות העולמי של האו"ם, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, ובכדי לשמר את אינטרס הציבור - יש לפעול להקמתם של יותר מתקני שידור במטרה להפחית מרמת הקרינה. הרחקת המתקן (מהיישוב) תוביל דווקא לעליה בעוצמות השידור הן מהמתקן והן מהמכשירים הניידים, ויש לציין כי טווח הבטיחות לאתרים כאלו הינו מטרים ספורים בלבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר פרטוש
תורן אנטנות סלולריות. ארכיון
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים