שתף קטע נבחר

שיעור הלא-מתגייסים טיפס ל-28%

הנתון הקודר, לפיו 1 מכל 4 אינו מתגייס, כבר נשמע אופטימי: מנתונים שהציג צה"ל בכנס שדרות עולה כי עוד פחות נושאים בנטל. בת"א לא מתגייסים 34.8%, בירושלים 52%, בצפון רק 17.4%. הגורם מספר 1 לנבצרות ממדים: "תורתם אומנותם". האלוף שטרן: "את כיכר רבין לא ממלאים בגלל השתמטות"

אחוז הנושאים בנטל נמצא בצניחה מתמדת - ואחוז המשתמטים רק עולה ועולה. זו השורה התחתונה התחתונה מנתוני צה"ל, שהוצגו הבוקר (יום ג') בכנס שדרות לחברה.   

 

את הנתונים הציג סגן-אלוף שלומי אברהם, ראש המינהל לכוח אדם טכנולוגי ומחקר. בין ילדי 1981, 21 אחוז לא התגייסו לשורות הצבא; 23 אחוזים מילידי 1985 לא לבשו מדים; ואילו מבין ילידי 1989 - מחזור הגיוס הנוכחי - מדובר כבר בשיעור מדהים של 28 אחוזים.  


צילום ארכיון: שאול גולן

 

מדוע הם אינם מתגייסים? ב-2007 עשו זאת 11.2 אחוז מכלל הבלתי מתגייסים מסיבות של "תורתם אומנותם", לעומת 4.9 אחוזים ב-1991; בשל הפטור הרפואי לא התגייסו כ-7.3 אחוזים, לעומת 4.3 אחוזים ב-1991; 4 אחוזים נמצאים בחו"ל; 3 אחוזים בשל עבר פלילי; 2 אחוזים - בעלי נכות או נפטרו. רק 5 אחוזים הם משתמטים, במובן הרגיל של המילה.

 

מספר המתגייסים המבקשים פטור מסיבות נפשיות עולה אף הוא: מקרב ילידי 1982 (מתגייסי 2000), רק 4.6 אחוזים ביקשו זאת - לעומת 6 אחוזים מילידי 1987. ומה באשר לחלוקה גיאוגרפית? בתל-אביב עומד שיעור הלא-מתגייסים על 34.8 אחוז, לעומת 17.4 אחוזים מתושבי הצפון ו-22.7 אחוז בדרום. ירושלים מחזיקה בשיעור הלא-מתגייסים הגבוה ביותר: 52 אחוזים, מהם 11.9 אחוז לא מתגייסים בשל סיבות נפשיות ו-26.8 אחוז שהצהירו כי "תורתם אומנותם". ביישובי יהודה ושומרון לא התגייסו 11.6 אחוזים מסיבות של "תורתם אומנותם".

 

בקרב הנשים עומד שיעור הלא-מתגייסות על 43.7 אחוז. 2.8 אחוזים לא התגייסו בשל בטור רפואי ו-32.7 אחוז בזכות הצהרת דת. פחות מאחוז לא התגייסו מאחר שהתחתנו.

 

עוד עולה מהנתונים, כי 17.7 אחוז מהמשתחררים בצה"ל בשנת 2006, עשו זאת בחצי השנה הראשונה לשירותם. רוב המשתחררים הם בגין פרופיל נפשי, ובעיקר ממערכי הנהיגה וההנהלה.

 

"לא ממלאים את כיכר רבין בגלל המשתמטים"

ראש אגף משאבי אנוש בצה"ל, האלוף אלעזר שטרן, התייחס בכנס לעובדה כי החיילים המשתחררים מצה"ל לא מקבלים מספיק הטבות, בין היתר, בקבלה למוסדות חינוך גבוהים. שטרן אמר, כי "ישנה תחושה שלחיילים אין עדיפות להיכנס לאוניברסיטה או למעונות". לדבריו, "במדינה הזו חייל משוחרר צריך ללמוד בחינם".

 

מוקדם יותר אמר שר הביטחון, אהוד ברק, כי בכוונתו להביא בשבוע הבא לאישור הממשלה את חוק המילואים. לדבריו, מטרת החוק היא להביא להטבות כלכליות ללוחמים ולתומכי לחימה ובין היתר, ינתנו ככל הנראה במסגרת החוק הנחות בארנונה ונקודות זיכוי במס.

 

שטרן התייחס גם לעובדה שחיילים משוחררים מתחילים את לימודיהם באיחור, לעומת אלה שלא התגייסו. "חסרים לנו רופאים. אנשים שמשרתים בצה"ל אין להם זמן להתכונן לפסיכומטרי אז הם מבזבזים שלוש שנים ואז נוסעים להונגריה ללמוד רפואה. למה אין מישהו שמתחשב במה שעשה החייל למען המדינה הזו? האוניברסיטה צריכה לשאול בזכות מי היא קיימת".

 

בעניין תופעת ההשתמטות אמר שטרן, כי "את כיכר רבין לא ממלאים בגלל הדברים האלו. לקחנו את חוק כבוד האדם רחוק וביטלנו את חוק החיילים המשוחררים". לדבריו, "היום אנו מגייסים בקלות גדולה יותר, אין לנו שיקולי עלות תועלת. היום גם נשלח ליחידות קרביות אנשים שלפני שנה היו צריכים להתנדב".

 

עוד אמר שטרן, כי על החברה להתייחס להמלצותיו של צה"ל שמשחרר חיילים בשל התנהגות רעה. "חשוב מה שהחברה תעשה עם זה, אך יותר חשוב מה שהחברה תעשה עם אנשים ששירתו שלוש שנים בקרבי".

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטרן. "להתחשב בחיילים"
צילום: אורי מדמון
בידיים שלו: אשכנזי
צילום: ירון ברנר
מומלצים