שתף קטע נבחר

היסטוריה בקרמלין: כבוד למרגל האטום של סטלין

ד"ר ג'ורג' קובאל הוא האיש שהעביר לסובייטים את סודות הגרעין האמריקני בימי מלחמת העולם השנייה. לאחרונה, אחרי מותו, העניק לו פוטין את עיטור הכבוד הגבוה ביותר

כשד"ר ג'ורג' קובאל מת לפני כשנתיים במוסקבה, בשנות ה-90 לחייו, הוא היה בסך הכל אלמוני. אבל לאחרונה קיבל מהנשיא, ולדימיר פוטין, את אות ההצטיינות הגבוה ביותר שקיים. הסיבה: קובאל, או בשם הקוד בו פעל: "דלמר", הוא מרגל האטום הרוסי הבכיר ביותר שנחשף עד כה - הוא האיש שחשף את "פרויקט מנהטן", וגילה לקרמלין של סטלין את סודות הגרעין של ארצות-הברית בימי מלחמת העולם השנייה.

 


טקס הענקת הפרס (צילום: AP)

 

בהכרזתה של מוסקבה על הענקת הפרס, נכתב כי קובאל היה "קצין המודיעין הסובייטי היחיד שחשף את סודותיו הכמוסים ביותר של הפרויקט". עוד נטען כי עבודתו "סייעה להפחית באורח ניכר את הזמן שלקח לברית המועצות לפתח פצצה גרעינית משל עצמה".

 

עבור הציבור הרחב, נותר קובאל אלמוני. האמריקנים ידעו על בגידתו בהם כבר בראשית שנות ה-50 של המאה הקודמת, כאשר חוקרים מטעמם ראיינו את חבריו המדענים של קובאל תחת מעטה חשאיות.

 

במהלך השנים נחשפו מרגלים רבים בתוך תוכנית הגרעין האמריקנית, מרביתם סוכנים עצמאיים, שפעלו מתוך חיבה לשלטון הסובייטי במתקנים בלוס-אלאמוס ובניו מכסיקו. קובאל, להבדיל, אומן בקפידה על-ידי השלטונות הסובייטים והושתל במתקנים האמריקנים. בנוסף, הוא נבדל משאר המרגלים בכך שזכה בגישה נרחבת למתקני הגרעין הסודיים בטנסי ואוהיו, בהם לא רק ביקר, אלא אף פעל כסמל של צבא ארה"ב.

 

הצלחתו האטומית, תרתי משמע, מקפלת בתוכה סיפור של בן מהגרים, שנדדו מרוסיה לאיווה שבארה"ב ובחזרה למוסקבה. הוא נולד באייווה בשנת 1913, בן למהגרים יהודים בשם אברהם ואתל קובאל. ב-1932, בשנות השפל הגדול, משפחתו שבה לברית המועצות, הפעם לבירובידז'אן הסיבירית, שם ניסה סטלין להקים בית ליהודים.

 

בשנת 1934, קובאל סיים בהצטיינות ניכרת את לימודיו במכון מנדליב לטכנולוגיה כימית במוסקבה. עם סיום הלימודים הוא גויס ואומן בידי שירותי הביון הרוסיים ונשלח בחזרה לארצות הברית, בה פעל בין 1940 ל-1948. הוא התגייס לצבא ארה"ב ועד מהרה נשלח לעבוד במתקני הגרעין, בשל הידע הנרחב שרכש בתחומי הפיזיק והכימיה.

 

עד היום לא ידוע היקף המידע שהעביר לסובייטים, אך ההיסטוריה מלמדת שמוסקבה הצליחה לייצר תעשיה גרעינית תוך פרק זמן קצר במיוחד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנולה גיי - המטוס ששיגר את האטום האמריקני
צילום: רויטרס
מומלצים