שתף קטע נבחר

כך "צדו" ביש"ע את הנגד המכה

נער שהותקף על ידי נגד בצה"ל, במהלך פינוי עמונה, פנה בתלונה למח"ש, שם לא הצליחו לזהות את התוקף וסגרו את התיק. עורך דינו לא אמר נואש ופנה אל "מעבדת הזיהוי הפלילי" של יש"ע: אופן האחיזה באלה, צבע המדים, הקסדה ההפוכה וסמל החטיבה הסגירו את הנגד. בעקבות הזיהוי סוכם על פיצוי של אלפי שקלים

נער שהוכה בעמונה יקבל פיצוי כספי מכיסו הפרטי של נגד בצה"ל, שהואשם בתביעה אזרחית כי היכה את הנער במהלך פינוי היישוב עמונה. אנשי ה"מחלקה לזיהוי פלילי" של ארגון זכויות האדם ביש"ע חשפו את זהותו של הנגד המכה, איברהים שריף, בעקבות תחקיר שערכו לאחר האירוע. זאת בעוד שבמחלקת חקירות שוטרים לא הצליחו לזהות את התוקף וסגרו את תיק החקירה.

  

תחילת הפרשה ביום פינוי עמונה  בפברואר 2006, בשלב בו כל הבתים המיועדים להריסה כבר נהרסו. לטענת המתנחלים, בשלב זה המשיכו שוטרי מג"ב להכות באלימות את בני הנוער במקום. באחד המקרים הוכה נער באלה, בעקבות זאת סבל הנער מכאבים עזים בגבו במשך מספר ימים. בעקבות המקרה הגיש הנער, באמצעות עורך דינו בני לוין, תביעת נזיקין נגד המשטרה ובמקביל הוגשה תלונה במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש).

 

במח"ש טענו כי לא הצליחו לזהות את השוטר וסגרו את התיק. בעקבות כך פנה עו"ד לוין לעזרה בזיהוי, אל מחלקת הזיהוי הפלילי של ארגון זכויות האדם ביש"ע, שעל פעילותה פורסם לראשונה ב-ynet, שם עברו האנשים על מאות תמונות, ביניהן זיהה הנער את תמונתו של המכה.

 

בין השאר נמצא סרטון המתעד את האיש משתולל, עוצר לרגע כדי לאיים על אחד הצלמים ואומר לו: "אל תצלם! אני אשבור לך את המצלמה! אל תצלם!", ומיד חוזר ומכה את אחד הנערים.

 

עם זאת, מה שצד את עיניי התחקירנית במחלקה, היה הבדל בגווני החאקי של מדיו של המכה מהשוטרים האחרים, וכן אחיזתו המשונה והלא מקצועית באלה. עוד הבחינו אנשי מעבדת הזיהוי כי באחת התמונות לובש האיש סוודר ועליו סמל של חטיבת בנימין. בדיקה נוספת העלתה שלמעשה לא מדובר במג"בניק, אלא בנגד בצה"ל שהגיע לעמונה כנהג של החטיבה, שאל אלה מאחד השוטרים והיכה באמצעותה את הנער.

 

"היה נראה לפי התמונות והצורה שהוא אוחז את האלה והקסדה שהיתה על ראשו בצורה הפוכה ושהוא לא אדם מיומן בהשתתפות בפינויים", טוענים בארגון זכויות האדם ביש"ע. בעקבות הזיהוי החדש הגיש עו"ד לוין תלונה למצ"ח ובמקביל פנה לבית המשפט וביקש לעדכן את כתב התביעה ולהפנותו כנגד החשוד בתקיפה.

 

סרטון הוידאו שחשף את זהותו של הנגד התוקף

 

בכתב התביעה נכתב בין היתר: "הנתבע אחז בחוזקה בזרועותיו של התובע, הרימו באוויר וזרק אותו בעוצמה רבה לכיוון מתקן ביוב מבטון. לנתבע היה ברור שבמעשהו יכול להיגרם לתובע נזק גופני חמור ביותר... אנשי משמרת הגבול שהיו בסביבתו נראים כשהם מנסים לרסנו... התנהגות הנתבע חמורה במיוחד, לאור היותו איש קבע בדרגת פיקוד בצה"ל. ניתן לצפות ממפקד בצה"ל, לפעול דווקא להרגעת הרוחות, ולגלות רגישות בנסיבות המקרה, כאשר מעשה הפינוי לשמו הגיעו הכוחות למקום כבר הסתיים".

 

בפרקליטות בדקו את תיק החקירה של מצ"ח ולאחר שחוקרי מצ"ח אישרו את הממצאים, הגיעו קרובי הנער התובע להסדר פיצויים עם הפרקליטות, ללא הליך משפטי. במסגרת זו סוכם בין השאר כי  סכום הפיצוי, שיסתכם ב- 6,600 שקלים, ישולם מכיסו של הנגד.

  

מנהלת פרויקט המז"פ, אורית סטרוק, הביעה שביעות רצון ואמרה ל-ynet: "הפרויקט מצדיק את עצמו והתוצאות מדברות בעד עצמן. זוהי סנונית ראשונה, ויש עוד תביעות רבות שכבר יצאו בעקבותיה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תביעות נוספות. סטרוק
הנגד התוקף. שריף
באדיבות ארגון זכויות אדם יש"ע
צילום: רויטרס
תקיפות אלימות. פינוי עמונה
צילום: רויטרס
מומלצים