רבבות הפגינו למען החינוך: הר הגעש הזה יתפרץ
רבבות מורים, תלמידים ואזרחים מהשורה הגיעו לכיכר רבין בתל-אביב לעצרת שהתקיימה תחת הכותרת "ישראל רוצה חינוך". יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים: "האדמה רועדת. הר הגעש הזה יתפרץ". ראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי: "החינוך הוא משימה שאינה נופלת ממשימת הביטחון הלאומי"
המונים הגיעו הערב (שבת) לכיכר רבין בתל-אביב שהפכה למוקד מחאה ציבורית למען החינוך ולמען המורים העל-יסודיים. בין המפגינים - מורים, תלמידים, סטודנטים ועוד אזרחים מהשורה. יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, אמר: "לא האמנתי שהכיכר תהיה מלאה ב-100 אלף אנשים. תודה למורים, לתלמידים, לסטודנטים, לראשי הערים שנמצאים איתנו. כל אלה תומכים במאבק למען החינוך. כולם נאבקים לבד ואף אחד לא מצליח. עכשיו כולנו יחד".
לדברי ארז, "אנחנו יוצאים למאבק חברתי למען מדינת רווחה. חינוך זה סגירת פערים, טיפול באלימות, אלכוהוליזם, סמים והשתמטות וכל הדברים הרעים שקורים פה במדינה. חבל שהממשלה לא מבינה זאת. חבל שראש הממשלה לא מבין זאת. האדמה רועדת. הר הגעש הזה יתפרץ". הוא ציין שארגונו הכין את רפורמת "עוז לתמורה", שכבר הצליחה מעל למשוער ואיים שהמורים ילוו את ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עד ועידת אנאפוליס ויפגינו גם שם.
ראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי, אמר למפגינים: "מה שהיה מובן לדוד בן גוריון נשכח. החינוך הוא משימה שאינה פשוטה ואינה נופלת ממשימת הביטחון הלאומי". לדברי חולדאי: "נדמה לי שיש למצות כל הידברות ולהגיע להסכם, והמסר נקלט. עכשיו צריך לגשת ליישום". בעצרת, שנערכה תחת הכותרת "ישראל רוצה חינוך" הופיעו אמנים מובילים, בהם: בן ארצי, דניאל סולומון, מיה בוסקילה, מוקי, עברי לידר, עידן יניב, פבלו רוזנברג, קרן פלס, שלומי שבת ושי גבסו.
עבד אל-פאדי, מורה בתיכון בכפר אכסאל, מלמד 30 שנה: "אני מאוכזב מהממשלה, אבל לא מהחברה, אני רואה שהרבה אנשים תומכים בנו והגיעו לכאן גם מורים, גם תלמידים. אני מלמד 30 שנה ומרוויח 7,200 שקלים. זה לא מספיק. אנחנו בסך הכל רוצים להתפרנס בכבוד. רוצים שיקשיבו לנו, אפילו את הלימודים של הבן שלי אני לא מצליח לממן".
המונים בכיכר רבין (צילום: ירון ברנר)
מורה אחר, יורם מימון, המלמד מתמטיקה ופיזיקה בבית הספר אורט מגדים בכרמיאל, אמר ל-ynet: "כמורה וכאב לילדים חשוב לי שישקיעו בחינוך. אני מרוויח ממש לא מספיק ביחס לאדם אחר אקדמאי עם תואר שני. חינוך זה הכל, זה ערכים, זה ציונות, זו זהות יהודית וצריך להשקיע בו. גם למען ילדיי שיהיו גאים במקצוע שלהם בחר בו, אני לא מתחרט שבחרתי בהוראה אבל אני בהחלט חושב שמגיע לי יותר".
תלמידים: אנחנו מתגעגעים ללימודים
לא מעט תלמידים גדשו את הכיכר, בהם בר סיטון, תלמיד י"א מבית הספר בויאר בירושלים, שהיה מעורב גם בתכנון הפגנת תלמידים: "התלמידים רוצים חינוך טוב יותר ולא רק מאבק של כלכלנים על אחוז פה אחוז שם. זה מאבק של ה-20, 30 ואפילו 40 שנים הבאות. אנחנו גם מתגעגעים כבר לספסל הלימודים".
מפגינים רבים הגיעו מצוידים בשלטים. אחד מהם החזיק בשני כיכרות לחם ואחז בשלט: "בלחם היבש את אולמרט נגרש". מורים אחרים הפגינו עם שלטים "מערכת החינוך מדממת, והממשלה בתרדמת", "הפעם בקלפי - העם בוחר חינוך", "הון-שלטון, חינוך-אחרון", "עם שלם דורש חינוך" וגם "חינוך הוא לא סחורה".
אחד המפגינים בכיכר (צילום: ירון ברנר)
ממשרד האוצר נמסר בתגובה להפגנת המורים: "הממשלה מגלה הזדהות ואמפתיה רבה למורי ישראל בקריאתם לשיפור מערכת החינוך העל-יסודית. ממשלת ישראל החליטה באופן חסר תקדים להשקיע מיליארדי שקלים בהעצמת המורה ובחיזוק מעמדו. הוצעה למורים רפורמה שמשמעותה תוספת שכר למורים בתמורה לתוספת חינוך לתלמידים. תוספת שכר ללא תוספת החינוך לא תביא לקידום משמעותי ואמיתי של החינוך בישראל. אנו קוראים למורים לחזור למו"מ ענייני, להצטרף לרפורמה בחינוך".
לפני הפגנת המורים הצהירה שרת החינוך, יולי תמיר, שהיא נחושה לממש רפורמה כוללת במערכת החינוך: "אם המהלך ייכשל, הכשלון יהיה שלי ואני אשלם את המחיר". בהופעה ב"שבתרבות" בחולון, היא הודיעה שבגרויות החורף לא יבוטלו. לדבריה, יש להתמקד בשינוי מערכתי ולא במהלכים פופוליסטיים: "יש אנשים שחושבים שמבחן הפוליטיקאי הוא בעוצמת צעקתו, זו לא דרכי, אני השגתי למערכת החינוך יותר מכל הופכי השולחנות, יותר מ-10 מיליארד שקלים".