שתף קטע נבחר

חדש בצה"ל: תוכנה שמחשבת כשירות בכל יחידה

בתום פיתוח של עשר שנים והשקעה של 20 מיליון שקלים מופעלת בימים אלה מערכת חדשה, שמאפשרת למפקדים להכיר את רמת הכשירות של כל כוחות היבשה. המערכת אוספת נתונים מכל היחידות, מציגה מדדים צבעוניים ומצביעה על פערים בין המצוי לרצוי. איך זה עובד?

לראשונה, בכירי הצבא יכולים להכיר בזמן אמת את רמת הכשירות והכוננות של כל כוחות היבשה בצה"ל. זאת, בזכות מערכת חדשה שהחלה לפעול בימים אלה ומחשבת, באמצעות קריטריונים שונים, את מידת הכשירות של כל יחידה בסדיר ובמילואים. עלות פיתוח המערכת: 20 מיליון שקלים.

 

אחד הנושאים השנויים במחלוקת שעלו סביב מלחמת לבנון השנייה ולאחריה, היא מידת הכשירות של כוחות היבשה של צה"ל, בעיקר במערך המילואים, על רקע העובדה כי בשנים האחרונות מיעט צה"ל באימונים. בדו"ח שפורסם אתמול, מתח מבקר המדינה ביקורת חריפה בנושא וקבע תמונת מצב שהוצגה לרמטכ"ל ערב המלחמה הייתה חלקית בלבד.

 

העבודה על המערכת, הנחשפת כאן לראשונה, החלה ב-1998. ענף כשירות ומוכנות במפקדת זרוע היבשה, בראשות סא"ל מרק בויאר, עמל על פיתוחה לאורך השנים, וערב המלחמה הופקו הדו"חות הראשונים לצורך בחינתה. רק באחרונה היא הוכרזה כמבצעית ועל אף שטרם חוברה באופן מלא לכל יחידות השדה, הפכה לכלי מרכזי אצל האלוף בני גנץ והרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי.

 

עד היום, למעט בחיל האוויר, נאלצו הקצינים הבכירים להציג תמונת מצב מתוך מידע שליקטו בדרכים שונות, בצורה שאינה אחידה.


הנתונים שמציגה המערכת החדשה. עלות הפיתוח: 20 מיליון שקלים

 

כך עובדת השיטה: המערכת, המסווגת "סודי ביותר", מחוברת לרשת המחשבים הצבאית. תורות הלחימה של כל יחידות השדה הוזנו אליה, וכך גם האימונים ויתר ההיבטים שאמורים להיות בכל יחידה מחי"ר, דרך שיריון, הנדסה, תותחנים ויחידות מיוחדות הכפופות לזרוע. המערכת מכירה את הצרכים השונים בהיבט בניין והפעלת הכוח.

 

המערכת קולטת נתונים משלושה מקורות: בסיס המידע הצבאי, כלומר כל מידע שקיים על יחידה מדו"חות משטרה צבאית, כח אדם ותוצאות תרגילים, ביקורות שנעשות ביחידות והערכות באימונים, ואף מידע שהוזן על-ידי סגל הפיקוד הבכיר בכל יחידה. "המערכת מחשבת בעצמה את הנתונים שהוזנו ומצביעה על פערים בין המצוי לרצוי", מסביר גורם צבאי, "ובאופן הזה מציגה את הנתון המשוקלל".

 

תצוגה צבעונית

המערכת מציגה את התוצאה הסופית באמצעות חמישה פרמטרים, במשקל שונה: מוכנות אופרטיבית, ביצועים באימונים, משאבים, כוח אדם ולוגיסטיקה, תשתיות וכן פיקוד, מנהיגות ורוח יחידה. "התוצאה מוצגת באופן צבעוני, מצבע אדום שמסמן 'בלתי מספיק' ועד ירוק כהה שמצביע על מצב אופטימילי.

 

אם כל זה לא מספיק, המערכת מתריעה גם בפני היחידות על כל ירידה בכשירות, ומאפשרת לעשות השוואה בין יחידות בעלות מאפיינים שונים, כמו כן היא מציעה פתרונות לשיפור המצב. האוגדות יכולות לראות בזמן אמת את מצבם על פי הכשירות של כל היחידות נמצאות תחת חסותן, במידה ומצטרפת יחידה חדשה, המערכת מתעדכנת ומראה תמונת מצב על פי הכוחות הקיימים.

 

בשלב זה מחוברות כ-70% מיחידות השדה ובמהלך 2008 יושלם המהלך באופן סופי. "המערכת יוצרת מצב שבו מפקדה ממונה יודעת בכל רגע נתון מה קורה ביחידות שלה, זה יצור תרבות אחרת שבה היחידות יצטרכו לדאוג בכל רגע שהן מוכנות לכל תרחיש בכל היבט, כל תהלך ניהול היחידה ישודרג ובסופו של דבר היא תתן כלי מרכזי שלפיו יתקבלו החלטות מאוד משמעותיות בצה"ל ובמדינה", מסכם הגורם הצבאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדדי מוכנות הצבא כפי שמציגה המערכת
האם הרמטכ"ל ייצא לסיורים? ארכיון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים