שתף קטע נבחר

חוקרים הפכו תאי עור אנושיים לתאים השקולים לתאי גזע

לטענת חוקרים מארה"ב ומיפן, השיטה ניתנת ליישום בכל מעבדה ולגדל רקמות מגופו של חולה שיחליפו רקמות פגועות ויתאימו מבחינה גנטית. הנשיא בוש מרוצה

בשבוע שעבר הודיע איאן וילמוט, החוקר שעמד מאחורי שיבוט הכבשה דולי, כי הוא מפסיק לנסות לשבט עוברי אדם לצורך הפקת תאי גזע, ובמקום זאת מציע להשתמש בשיטה חדשה להפקת תאי גזע מתאי עור, פרי פיתוחו של המדען היפני שיניה יאמאנאקה. 

 

אתמול התפרסם מחקר שבו שותף ימאנאקה עם חוקרים מארה"ב ואשר חושף את השיטה, לא רק בעכברים (כפי שהדגים יאמאנקה לפני חודשים אחדים ושבה את ליבו של וילמוט) אלא גם בבני אדם.

 

המדענים הצליחו ליצור תאים שווי ערך לתאי גזע עובריים מתאי עור רגילים, פריצת דרך שעשויה יום אחד לאפשר יצירת טיפולים חדשים למחלות בלא המגבלות המוסריות שיש לשיבוט עוברים.

 

החוקרים, מארה"ב ומיפן הראו כי טכניקת מעבדה פשוטה יכולה להתחרות בשיבוט שהוא שנוי במחלוקת בשל התנגדותם של חוגים שמרנים, בעיקר בארה"ב, שם אסר הנשיא בוש על מימון מחקרים בתאי גזע עובריים.

 

המחקרים פורסמו ביום שלישי בשני כתבי עת מקוונים - Cell ו-Science האחד בידי צותים בראשות ד"ר יאמאנקה מאוניברסיטת קיוטו, וג'וניינג יו, והשני בידי חלוץ תאי הגזע ג'יימס תומסון מאוניברסיטת ויסקונסין במדיסון. שתי הקבוצות דיווחו כי הצליחו לתכנת מחדש תאים דמויי תאי גזע בסדרת ניסויים במעבדה.

 

המאמרים שלהם מסיימים מירוץ מדעי שפרץ לתודעה הציבורית בקיץ האחרון, כאשר דווח על ההתקדמות בעכברים. הטכניקה החדשה לתכנות תאים מספקת להם איכויות דמויות זיקית של תאי גזע עובריים, ומאפשרת להם להפוך לכל סוג של רקמה כגון לב, עצב או מוח. כמו בתאי גזע עובריים, התקווה היא להאיץ את המחקרים הרפואיים. לדוגמה, יום אחד יוכל חולה הסובל מכאבים להנות מרקמה בריאה המתאימה לו מבחינה גנטית שתחליף את התאים הפגועים.

 

במחקר היפני השתמשו החוקרים בתערובת כימיקלים המכילה ארבעה חלבונים מבקרי גנים כדי להפוך תאי עור של בני אדם מבוגרים שאותם קל לגדל בתרבית – לתאים במצב שניתן לתכנת. התאים שנוצרו היו דומים, אך לא זהים, לתאי גזע עובריים, והחוקרים התשמשו בהם כדי ליצור תאי מוח ולב.

 

לאחר 12 ימים במעבדה, צמחו גושי התאים לרקמת תאי לב ואפילו החלו לפעום. במחקר האמריקני השיגו את אותו אפקט באמצעות שימוש בשילוב שונה במעט של כימיקלים.

 

השיטה לא רק תבטל את הצורך ביצירת תאי גזע עובריים במעבדה אלא היא הרבה יותר פשוטה ומאפשרת בקרה מדויקת מאשר טכנולוגיות השיבוט הנוכחיות.

 

"הופתעתי כאשר השגנו את התוצאות שלנו בעכברים" אמר יאמאנאקה" ואולם ההוכחה מה ניתן לעשות עם תאים אנושיים ממש גרמה לי לאושר". ואילו תומסון אמר כי הוא הופתע שלא לקח זמן רב לגלות כיצד ניתן לתכנת מחדש תאים רגילים. הטכניקה, אמר, כל כך פשוטה, שאלפי מעבדות בארה"ב יכולים להשתמש בה, אפילו ממחר.

 

"מדובר בהתקדמות שהושגה בכל החזיתות. העבודה מייצגת אבן דרך במדע – שווה הערך הביולוגי של המטוס הראשון של האחים רייט" אומר ד"ר רוברט לנזה, שהחברה שלו, Advanced Cell Technology מנסה למצות תאי גזע מעוברי אדם משובטים. "העבודה החדשה הראתה שכמו בשיבוט, ב"תכנות מחדש" ניתן להשתמש בתאי גוף רגילים כדי ליצור תאים ורסטליים המתאימים מבחינה גנטית. "זה כמו ללמוד כיצד להפוך עופרת לזהב" אומר לנזה, אך הוא מתריע כי המחקר עדיין רחוק מלספק תוצאות רפואיות.

 

"השיטה מגדירה מחדש את תחום האתיקה" אומרת לורי זולות, ביו-אתיקאית באוניברסיטת נורת' ווסטרן. "זה מצב של WIN-WIN לכל המעורבים" אומר הכומר תומס ברג ממכון וסטצ'ר, צוות חשיבה קתולי. גם הנשיא בוש שהטיל וטו פעמיים על מימון מחקרי תאי גזע אמר כי הוא "מרוצה מאוד". "הנשיא מאמין כי בעיות רפואיות יכולות להפתר בלי להתפשר על האיכות המדעית או על קדושת חיי האדם" הוא אמר בהודעה שפורסמה על ידי מזכיר העיתונות שלו.

 

קישורים רלוונטיים

בריטניה תיוועץ בציבור אם להתיר תאי גזע היברידיים של אדם ופרה

 

מדענים מגנים את הווטו שהטיל הנשיא בוש על מימון מחקרים בתאי גזע עובריים

 

עוד ידיעות על המוסר והפוליטיקה של תאי הגזע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תאים שווי ערך לתאי גזע עובריים מתאי עור רגילים. אילוסטרציה
לאתר "הידען"
מומלצים