שתף קטע נבחר

סין: המדריך ההכרחי למטייל

ביקור בסין של היום הוא שילוב של סין העתיקה וסין מעצמת-העל, והמטיילים בה זוכים לצפות מהצד באומה המשנה את פניה. רונן מדזיני מציע לטייל במדינה העצומה באופן עצמאי, שיהיה גם זול יותר וגם פחות תיירותי מהטיול המאורגן. הדפס ושמור

עולם ומלואו מפרידים בין סין של הקיסרות, החומה והעיר האסורה, לבין סין של גורדי השחקים, סכר שלושת המצרים ואולימפיאדת בייג'ינג 2008. סין של היום איננה מקשה אחת, אלא צירוף של שילובים וניגודים מרתקים: קומוניזם מול קפיטליזם, עיר מול כפר, אופניים מול מכוניות פאר, אורז מול מקדונלדס, תה מול קולה. למטיילים כיום, ישנה הזדמנות נדירה לשלב בין סין העתיקה לסין מעצמת-העל, ולצפות מהצד באומה המשנה את פניה.

 

בעוד הטיול המאורגן יכול בהחלט לספק חוויה ממצה של סין, יש בו גם חסרונות רבים, שאחד המרכזיים שבהם הוא שמדובר בטיול יקר מאוד. ניתן בקלות לבצע טיול עצמאי ברמה לא פחות טובה מהטיול המאורגן, ובהרבה פחות כסף.

 

חיסרון נוסף, הוא שהטיול המאורגן שואב את המטייל לבועה של סין התיירותית, ולא חושף בפניו את סין האמיתית. קשה לי להגיד מה השאיר עלי רושם גדול יותר: אלפי הפסלים של חיילי הטרה-קוטה אשר נשתמרו בשיאן, או אלפי סינים מתעמלים בפארק בטאי-צ'י כל בוקר. חומת בייג'ינג האדירה בת אלפי השנים, או החקלאי הקטן אשר הקדיש לי 5 דקות מזמנו בשעה שחרש את אדמתו. עבורי, המתכון לטיול מוצלח בסין מורכב גם מנגיעות בסין העתיקה, וגם מהיכרות עם אורח החיים של האנשים הפשוטים, אשר לא תמיד יודעים שהם חלק מהמעצמה אולי הגדולה בעולם.


החוויה האמיתית. טאי-צ'י המוני בכיכר טייננמן (צילום: רויטרס)

 

לפניכם מספר טיפים אשר עשויים להקל עליכם את תכנון הטיול באופן עצמאי, חסכוני, ממצה והכי חשוב - מהנה.

 

סינית קשה שפה

מחסום השפה בסין אינו פשוט. הסינים, ברובם הגדול אינם דוברי אנגלית, ודרושים הרבה סבלנות, דמיון, תושייה ויצירתיות על מנת לתקשר עם הסינים, מילון אנגלי-סיני הוא בהחלט הכרחי. אם בכל זאת תזדקקו פה ושם לסיני דובר אנגלית למטרות תרגום, עדיף לחפש בקרב הצעירים, סיכוי סביר שהם למדו קצת אנגלית בבית הספר.

 

המלצה חמה: אם יש לכם את הזמן והיכולת, נסו ללמוד כמה מילים בסיסיות לפני שאתם יוצאים לסין. אוצר מילים מינימאלי, אפילו של עשר מילים עשוי להפוך את הטיול לפשוט הרבה יותר, וגם יחסוך לכם הרבה עצבים.


ויש גם את סין של גורדי השחקים. שנחאי (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

תחבורה

טיסות פנים: ניתן למצוא דילים מצויינים באינטרנט. ישנם כמה אתרים סיניים, חלקם מתורגמים לאנגלית, אשר מציעים הנחות של עד 80%, על טיסות פנים ומלונות. אפשר להסתמך על אתרים אלו מכל מקום ובכל שעה, אפילו תוך כדי הטיול. שני אתרים ידידותיים ומקצועיים שעשויים לחסוך לכם הרבה מאוד כסף: www.elong.net ו- http://english.ctrip.com.

 

רכבות: הרכבת היא אחד מכלי התחבורה הנוחים בסין. נסיעות לילה ברכבות שינה חוסכות לא רק כסף רב, אלא גם שעות רבות מהטיול. בתחנות הרכבת הגדולות לרוב יש קופאית אחת דוברת אנגלית.

 

הרכבות מחולקות למספר מחלקות: שינה רכה (soft sleep) – המחלקה הנוחה והיקרה ביותר, הקרון מחולק לתאים, ובכל תא שתי מיטות קומתיים; שינה קשיחה (hard sleep) - מחלקה יחסית זולה, בכל תא ישנן 6 מיטות, או יותר נכון שני דרגשים תלת קומתיים; ישיבה רכה (soft seat) - כורסאות ישיבה, די נוחות אבל קשות לשינה; ישיבה קשיחה (hard seat) - ספסלים צפופים ולא כל כך נוחים, אל תבנו על שינה; כרטיסי עמידה - במילה אחת: בלגאן. סינים באוויר, סינים בתאי האחסון, סינים מתחת לכיסאות. הכרטיסים אמנם נמכרים במחיר מצחיק, אבל תהליך השיקום יעלה הרבה יותר.  

 

אוטובוסים: קיימים גם אוטובוסי שינה. הם לרוב נוחים, ומצויידים בטלוויזיות המשדרות סרטי קונג-פו כל הלילה. נסו להימנע מלקנות כרטיסים למושב האחורי באוטובוסים אלה - אני אישית הצטרפתי בעל כורחי ל"מסיבת פיג'מות" נוסח סין: אני ועוד ארבעה סינים על מזרון אחד. אולי זה לא היה כל כך גרוע אלמלא הם הרגישו בנוח לפצח עלי גרעינים בזמן הסרט.


חסכון של זמן וכסף. רכבות בסין (צילום: איי פי)

 

המלצה: ברגע שאתם מגיעים ליעדכם, קנו בו במקום את הכרטיסים ליעד הבא, כדי לוודא שלא תתקעו ללא כרטיסים.

 

לינה

מלונות: ניתן למצוא באינטנט דילים טובים למלונות בכל הרמות. אם בכל זאת אתם מעוניינים לחפש מלון באופן עצמאי, דעו שמלונות בהם לא מדברים אנגלית זולים באופן משמעותי מאשר מלונות המותאמים לתיירים.

 

הוסטלים: הלינה בהוסטלים ובאכסניות מומלצת מאוד. במקומות אלו ישנם מעונות, וניתן לשכור מיטה ללילה במחירים מצויינים.

האכסניות משמשות גם כמקום מפגש לתיירים זרים מכל הגילאים, אשר מחליפים ביניהם המלצות להמשך הטיול. לא פעם ולא פעמיים גם מוצאים שותפים חדשים לטיול דרך מפגשים אלו.

 

ההוסטלים מציעים מגוון של אטרקציות פופולאריות למקום, אך במחירים מופקעים במקצת. מומלץ מאוד להתעדכן בקבלה על האטרקציות, אך לפעמים עדיף להגיע אליהן באופן עצמאי ולחסוך כסף.

 

למתעניינים בטיול טרקים מומלץ תמיד לשאול בהוסטלים על תנאי השטח, ולהתעדכן על שינויים בתוואי הטיול. רוב ההוסטלים מחוברים דרך רשת האכסניות: "Hostelling International", והם מציעים כרטיסי ביקור וטלפונים של מלונות הרשת בכל רחבי סין. לפני היציאה ליעד הבא, מלאו את הכיסים בכרטיסי ביקור וטלפונים של אכסניות.

 

המלצה: אם ברצונכם ללון בהוסטלים בזמן הטיול, ניתן לרכוש כרטיס הנחות של רשת ההוסטלים, אשר יחסוך לכם סכום כסף משמעותי. פרטים ניתן לקבל בכל הוסטל. 

 

תחנות רכבת ואוטובוס: אם עדיין אינכם יודעים היכן תבלו את הלילה, מומלץ להגיע לתחנות התחבורה הציבורית (אל חשש, אינני מרמז על שינה על ספסל). בכניסה לתחנות מתקבצים עשרות "מאעכרים" המנסים לשדל את התיירים ללון אצלם במלון.

 

חגים

חשוב להיות מעורים בתאריכי החגים בסין, גם בשביל החוויה התרבותית, וגם בשל הקושי התחבורתי. זמן החגים הגדולים הוא זמן החופש והמשפחה בסין, ובו גלים גלים של עובדי צווארון כחול, סטודנטים ואנשי עסקים עושים את דרכם הביתה או לחופשה. המשמעות של תנועה רבתי זו, היא שכמעט בלתי אפשרי להשיג כרטיסי רכבת או אוטובוס. בתקופת החגים חשוב לתכנן מראש את הטיול, ומבעוד מועד לסגור כרטיסי נסיעות וסידורי לינה.

 

תאריכי החגים הגדולים: ראש השנה הסיני: אמצע-סוף פברואר, התאריך משתנה משנה לשנה; חג הפועלים: 1 במאי; חג הלאום: 1 באוקטובר.

 

תרמיות תיירים ובטיחות

באופן כללי, סין היא לא מקום מסוכן למטיילים. האלימות בסין אינה שכיחה, בטח שלא כלפי תיירים. התרמיות בסין מנצלות בעיקר את מחסום השפה של התייר, בניסיון להוציא ממנו יותר כסף.

 

תרמית נפוצה מאוד אשר כדאי להיזהר ממנה, היא "טקס התה" הנפוצה בעיקר בעיר האסורה בבייג'ינג. כידוע, סין היא מולדת התה ואחת האטרקציות המוצעות לתיירים היא טקס תה מסורתי. בטקס, אשר עשוי להמשך מספר שעות, מוצגים בפני התייר עשרות סוגים שונים של תה, ומאחורי כל אחד מהם סיפור קצר אודות מקורו.

 

הטקס עצמו נחמד מאוד, השאלה היא מה המחיר. הפיתיון הוא בדרך כלל שתיים או שלוש בנות יפות, שמתלוות אל התיירים בתואנה שהן רוצות להתאמן על האנגלית שלהן. ביציאה מן המתחם, הן מציעות לתייר/ים להתלוות אליהן לטקס תה מסורתי. מן הסתם, אף גבר אינו מסרב לבנות היפות, וכך, אחרי מספר שעות הם מוצאים עצמם עם חשבון מופקע על סך אלפי שקלים.


מדינה בטוחה בדרך כלל (צילום: רויטרס)

 

המלצה: הדרך הטובה ביותר להימנע מתרמיות, היא להקפיד לוודא את המחיר לפני שקונים. אם אתם מקבלים תשובות מתחמקות כגון - "לא יקר", אסור לוותר. תתעקשו על מספרים.

 

עוד 8 טיפים חשובים

1. ספר הדרכה: אין כזה דבר לצאת בלי. לא משנה אם זה "לונלי פלאנט" או כל מדריך אחר, העיקר שההוצאה תהיה כמה שיותר עדכנית. השינויים בסין כל כך תכופים, שמדריך טיולים ישן לא יספק את הסחורה.

 

2. כסף: לפני שאתם מתרוצצים ברחובות סין עם ידיים על הראש, כדאי שתדעו שזרים יכולים למשוך כסף (או המחאות נוסעים) אך ורק מ-Bank of China. יתר הכספומטים יידחו את כרטיס האשראי.

 

3. כביסה: בניגוד למקומות אחרים באסיה, כמעט בלתי אפשרי למצוא מכבסות ברחוב. מכוני ניקוי יבש יש בשפע, אך אלו לא זולים בכלל. המקומות הנוחים ביותר למצוא מכונת כביסה זמינה, הוא בהוסטלים ובאכסניות.

 

4. שתייה: אין לשתות מי ברז. מחיר המים המינרלים זול, ותמיד מומלץ לסחוב בקבוק בתיק הגב.

 

5. אינטרנט: בכל מקום יש אינטרנט-קפה נגישים (אבל אל תצפו לקפה), במחיר זול ובאיכות לא רעה בכלל.

 

6. מפה אנגלית/סינית: מומלץ מאוד להצטייד במפה מסוג זה. כך, במקרה שתתקעו, תמיד תוכלו להיעזר בסינים.

 

7. כרטיס טלפון: למקרי חירום או ליצירת קשר עם הוסטלים, למקרה שתזדקקו להכוונות. 

 

8. תעודת סטודנט: מעניקה הנחה של 50% בכניסה לרוב אתרי התיירות. גם אם אינכם סטודנטים, להזכירכם: הסינים לא מסתדרים עם אנגלית, ובטח שלא עם עברית. כל כרטיס עם תמונה, אפילו כרטיס ספריה, יכול לשמש כתעודת סטודנט.

 

  • רונן מדזיני הוא ישראלי המתגורר כעת בשיאנמן, סין

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדאי לנסות להכיר את המקומיים
צילום: גילי חסקין
מומלץ לקחת מילון אנגלי-סיני
צילום: רונן מדזיני
כספומטים רק ב-Bank of China
צילום: איי אף פי
מומלצים