שתף קטע נבחר

קפאין ללא הפסקה: קפה בתל-אביב

פעם אלתרמן, רובינא ופן הפכו את קפה כסית לבית השני שלהם, וביאליק ושלונסקי התווכחו על קוצו של חרוז בקפה רצקי. לך תסביר להם שתל אביב הקטנה של אז היא היום מעצמת קפה ללא הפסקה

בעשור האחרון קשה לשלוח מבט אל האופק התל אביבי מבלי לראות שלטים מגולענים עם ספלי קפה מוקצף סטייל "ארומה", "ארקפה‭" ,"‬קפנטו‭","‬קפה קפה‭,"‬ "קפה הלל‭,"‬ "קפה ג'ו‭,"‬ "עלית קפה‭,"‬ "אילן'ס" ו"קופי בין‭,"‬ ואפילו היה לנו פעם "סטארבקס" לתקופה קצרה. בכל שדרה, רחוב ושכונה תמצאו את הקפה שלכם: טרנדי מהוקצע, ותיק סולידי, או ההוא השכונתי, שמוכר גם אווירה.

 

המעבר מהתגנבות יחידים סטייל תל אביב הקטנטנה להתפרצות קפאין גועשת, שכבר חצתה את גבול ה-350 בתי קפה, התרחש במאה ה‭,21-‬ אבל כבר בתחילת המאה ה-20 נראו על מדרכות העיר בטלני הקפה הראשונים. על כך אמר העיתונאי א.ס. ליריק בשנות ה-‭:30‬ "כשראיתי את בית הקפה רצקי, החילותי להאמין בעתידה של תל אביב. אין תרבות עירונית בלי בתי קפה ובלי בטלנים‭."‬

 

הקומקום משפריץ סאטירה

בית הקפה הראשון בנוסח מרכז אירופה, "קפה הונגרי‭,"‬ נפתח בשנות ה-20 בנחלת בנימין ובו הוקם מאוחר יותר התיאטרון הסאטירי "הקומקום‭."‬ מתחרהו היה "קפה גדנסקי‭,"‬ ברחוב יבנה, מקום מושבם של הסופרים, כשבקפה שור בפינת לילינבלום ישבו ספסרי הקרקעות.

 

אופנת בתי הקפה הצרפתיים חדרה לכרך המתהווה רק בשנות ה-‭,30‬ כשאנשי הבוהמה שחזרו מפריז רצו קפה ולצידו כוסית אלכוהול שתלהיט את הוויכוחים ותעודד את מצב הרוח. הסמן הראשון היה "שלג הלבנון‭,"‬ בו שתו גדולי הדור - שלונסקי, אלתרמן, פן, שטרייכמן, זריצקי, מסקין, קלצ'קין ורובינא. הם ישבו שם מבוקר עד ערב, התווכחו, שתו ושרו.

 

בראשית שנות ה-30 נפתח "קפה רצקי‭,"‬ מקום מושבם של ביאליק ושלונסקי. ויכוח בלתי פתור ביניהם הביא לפרישתם של שלונסקי וחבורתו לקפה "אררט‭,"‬ אותו הקימה היפהפייה שחורת השיער לובה. הם הלכו שבי אחריה גם כשהעבירה את הקפה לרחוב מנדלי מוכר ספרים וממנו לדיזנגוף, שם התכבד בשם המיתולוגי "כסית‭."‬

 

מול כסית וחצקל, הבעלים המיתולוגי, התחרה על ההגמוניה קפה "רוול‭,"‬ שנולד ב‭1948-‬ והיה הגדול בארץ ‭900)‬ מקומות ישיבה בגינה ו-600 בפנים) ושימש כמקום בילוי ליפים וליפות. בעקבות כסית ורוול הפך דיזנגוף לעורק הבילוי המרכזי בעיר, כשאחריו פרחו כאן סנוניות קפה מיתולוגיות כמו "קפה שטרן‭,"‬ "פראק" ו"פינתי". והיום? 

 

אבן גבירול

לכל אורכו של רחוב אבן גבירול התמקמו סניפי הרשתות הגדולות, כשביניהם שזורים בתי הקפה המיוחדים. במספר 44 התיישב "נונה‭,"‬ עם ארוחות בוקר 24 שעות ביממה. קצת צפונה, ב-‭,52‬ תמצאו את "לחם ארז‭,"‬ שניחוחות כיכרות הלחם שבו עוטפים את הולכי הרגל החולפים לידו. קרוב לגשר הירקון גולש קפה "הורקנוס" למדרכות.

 

כיכר מילנו ומתחם בזל

הפינות הקסומות והשקטות יותר באזור כיכר מילנו ומתחם בזל הם בעיקר מנת חלקם של יודעי דבר. כזה למשל הוא "זוריק" (בכיכר‭,(‬ שהדרים ברחוב יהודה המכבי, על טפם ועגלותיהם, מעבירים בו את הבוקר ובוגרי השכונה שיצאו לפנסיה שוקדים בו על קפה, עיתונים ושיחות.

 

במתחם בזל תמצאו את "קפה בזל‭,"‬ "אשתור" ו"קפה לאטה‭,"‬ אליהם הצטרף "ארקפה‭."‬ קפה קלאסי כמו בצרפת הוא "אלקלעי‭,"‬ אליו צמודה חנות יינות שמאפשרת לפזול גם אליה.

 

גן העיר וכיכר רבין

פסיעה שתיים משם, וגן העיר מתנוסס במלוא תפארתו. מה כאן? כמובן, "קפה יהודית" הוותיק, עמוד התווך של ההונגרים. בבוקר יש לכם עוד סיכוי לפגוש בו אנשי עסקים שמנהלים פגישות על כוס קפה ושטרודל פריך, אבל מהצהריים עד הערב מתנהלות בקפה פגישות מחזור בהונגרית.

 

כיכר רבין מסתמנת כאחותה של פלאס דה ווז' הפריזאית. המעגל אומנם עוד לא הושלם, אבל בצדה המזרחי נושק קפה לקפה, עד שקשה לדעת איפה מתחיל "לנדוור" והיכן מסתיים "ארומה‭."‬ המדרכה גדושה בשולחנות וכסאות ומספר יושבי בתי הקפה רב מעוברי האורח.

 

בין ארומה לבין ה"בראסרי" צמחה קונדיטוריית "הבייקרי‭:"‬ שני שולחנות בפנים וארבעה בחוץ שרק אם אורבים בצד זמן ממושך יש סיכוי לתפוס שולחן. בקצה השורה (בניין מספר ‭(70‬ נמצא "קפה לנדוור‭,"‬ שלא מסתפק רק בתצפית על עומס התנועה באבן גבירול אלא משקיף גם על דוד המלך.

 

כשתחצו את הכביש לרחוב מלכי ישראל, תגלו את "תולעת ספרים‭,"‬ מהאבות המייסדים של אג'נדת הספר-קפה. זוהי חנות ספרים חיננית עם ארבעה שולחנות בחוץ ויותר מתריסר בפנים, שהתפריט שלה כולל קפה ואוכל קל. וספרים למכירה כבר אמרנו?


קפה וספרים. "תולעת ספרים" (צילום: רונית  סבירסקי) 

 

כיכר מסריק ופרישמן

ברחוב פרישמן ובכיכר מסריק השכנה פזורים כמה בתי קפה שכונתיים. מי שממהר, עובר דרך "בוטיק סנטרל", מזמין את הבגט או המאפה האהוב ושותה קפה בעמידה. שלושה בתי קפה שצמודים זה לזה בכיכר משדרים אווירה אינטימית. הראשון, "נומה‭,"‬ מוקף אדניות בגוון ירוק-בקבוק, בעוד לבני שמוט מרפדים את קיר הבר ושלושה גופי תאורה מאירים את החלל הפנימי. שני צעדים צפונה משדר "קפה מסריק" אווירה ביתית נטולת פוזות. יושבים בחוץ תחת שמשיות לבנות עם רגליים פשוטות על הכיסא השכן, כשעל השולחן בקבוק סודה, או כוס מים וקצרצר מרוכז. בפינה מסתתר "תוצרת הארץ" האינטימי, קפה הבית של ארקדי דוכין ומיכה שטרית. המקום קטנטן ועל המדפים צנצנות מלאות עוגיות נהדרות.

 

בדיוק במקום שבו נושק פרישמן לשלמה המלך התמקם קפה "שיין" - המקום היחיד בעיר שתוכלו לקבל בו ארוחת בוקר עם ביצה רכה עשויה 3-4 דקות לפי הספר. 


ביצה רכה לפי הספר. "שיין" (צילום: רונית סבירסקי)

 

רוטשילד והסביבה

רשתות הקפה הגדולות זיהו את צמיחת שדרות רוטשילד, שלאורך טיילת עצי הפיקוסים שלהן התמקמו קיוסקי קפה שבהם נפגשים הכלבים ובעליהם עם חברים, שכנים ועוברי אורח. "אספרסו בר‭,"‬ "קפה קפה‭,"‬ "הלל‭,"‬ "ארקפה" ו"מקס ברנר" כבר תקעו יתדות איתנות לאורך השדרה, וביניהם התמקם "קקאו‭,"‬ שמגיש בין השאר משקאות עם קקאו בלגי.

 

גיחה לנחמני 22 תביא אתכם לקונדיטוריית בן-עמי, שהתמקמה באחת הפינות היפות בעיר. קפה קצר או ארוך מול בית הפגודה המשוחזר בכיכר המלך אלברט לא יכול להיות רע. תל אביב הקטנה כבר אמרנו? תוכלו גם לשבת בחוץ על כסאות קש תחת מרקיזה כתומה ולהתענג על השקט. גלישה למונטיפיורי 42 תטיס אתכם ל-‭Salon De The‬ (עד לא מזמן שכנה שם מסעדת גבריאל) המאופיינת כצרפתיה קלאסית.

 

בוגרשוב

ברחוב בוגרשוב אומנם פעל עד לא מזמן קפה ליאון המיתולוגי, שידע להכין משולשים של טוסט כמו שאמא יודעת, אבל רק בשנתיים האחרונות מתחיל הרחוב לקרוץ ליושבי המדרכות. כל בית קפה כאן, והטוויסט שלו. "קופי פרינט" (בוגרשוב ‭(31‬ הוא רעיון מקורי עם הרבה מעוף: חנות קטנה לעבודות דפוס וצילום שעברה מהפך. המכונות נשארו, עבודות הדפוס מתבצעות, אבל החלל הפנימי הפך לבית קפה דיגיטלי שמזכיר קפה קטן בפרברי לונדון. תמצאו שם רצפת אריחים מציורים מימי תל אביב הקטנה, ריהוט רטרו, מראות אורך עם מסגרת חומה, שולחנות ועליהם עמדות מחשב ואף לפ-טופ שאפשר לנייד בין השולחנות.

 

ליד נמצאים ‭x-ray‬ ו"קפה לוצ'ה‭."‬ בלוצ'ה אפשר לשבת בחוץ או לעלות לקומה השנייה ולהביט על הרחוב מגבוה. במספר 35 נמצא קפה "אוליב‭,"‬ הצבוע כולו בגווני זית. בפנים דלפק קפה אינטימי וחשוך מעט ובחוץ שולחנות שמשקיפים על בוגרשוב פינת טבריה. בפינסקר 20 התמקם "סוכר‭,"‬ עם ארוחות בוקר סביב השעון, פוקצ'ות, סלטים ומיצים סחוטים.

 

הצפון הירוק

מספר בתי הקפה שמצאו את ביתם בצפון העיר, הרחק מפקקי התנועה, הולך וגדל. ברחוב הברזל, במתחם עתידים, זורם יותר קפה ממים. בנייני ההייטק הגבוהים מספקים לבתי הקפה קהל צרכנים יאפי צעיר ועשיר. ארקפה, ארומה וקפה הלל פתחו כאן סניפים גדולים, כשלצדם המוסד הוותיק ביותר שחנך את הרחוב - "סיקפה‭."‬ קפה קלאסי במלוא מובן המילה.

 

לא הרחק קורצים ארבעה בתי קפה שכונתיים, בעיקר לשכנים ולסלבס שמחפשים מקומות מסתור. "מטילדה" הוותיק יותר, במעוז אביב, הביא את בשורת הבורקס פלוס קפה, לצד ארוחות בוקר 24 שעות ביממה.

 

"בר לחם" בקהילת סלוניקי, ליד "כיתן‭,"‬ מתמחה בלחמי שאור, בריושים וקרואסונים עם שקדים ומקצה כמה שולחנות לקפה. בלב שכונת המשתלה התמקם "אוסלנדר‭,"‬ עם ארוחות ביתיות וטייק-אוויי. השכונתית החדשה "פרוסות" נפתחה לפני חודשים ספורים ברחוב הרוגי המלכות 11 ברמת החייל. זהו קפה-קונדיטוריה שאופה לחמים המבוססים על מתכונים צרפתיים.

 

פלורנטין

בבתי הקפה במתחם פלורנטין יושבים בעיקר דיירי הרחוב, שיורדים לתדלק עם משהו קל וחם. מסעדת "באגסי" (פלורנטין ‭(26‬ העמידה כיסאות תחת עצי הפיקוסים ופתחה דלפק לקפה מהיר. מגיעים ברגל או על אופניים, שותים קצר או משוחחים על לאטה חלש, ועולים הביתה. בפלורנטין 10 יושבים על קפה או מאפה, כשאיש אפילו לא יחשוב לזרז אתכם לפנות את השולחן.

 

שינקין והסביבה

אמרתם שינקין, אמרתם "קפה תמר‭."‬ גם כשהרחוב מתחדש וחנויות המעצבים משתלטות עליו, הקפה של שרה ניצב איתן והאמנים והיוצרים לא מתפשרים על הטעם והמיקום. משם כדאי לפסוע מעדנות ל"קפה נח" באחד העם ‭- 93‬ קפה עם ריהוט עתיק, תאורה רכה, ספרים לעיון ולהשאלה וארוחת בוקר כל היום.

 

אפשרות אחרת: קפה גינצבורג באחד העם ‭,55‬ אפייה-קונדיטוריה שכונתית שאוספת אליה את המכורים לפחמימות. בקצה השני של הרחוב, קרוב לנווה צדק (במספר ‭,(6‬ תמצאו את קפה "טצה ד'אורו" האיטלקי בו אופים לחם שחור בטעם מיוחד. מהעבר השני של מתחם שינקין, בסמטה פלונית ‭,3‬ נחבא "הנסיך הקטן" - חנות ספרים משומשים שהפכה לבית קפה קטן. בסמטה אלמונית 1 השכנה, אצל "סוניה געצל שפירא‭,"‬ מחכים קפה ותערוכות אמנות מתחלפות, חצר שקטה וירוקה, וכמובן קפה ודברי מאכל.

 

דיזנגוף, בן יהודה וכיכר המדינה

"התחתית" בלינקולן 9 הייתה פעם פיצוצייה על ציר התנועה המרכזי, שבעליה הצליחו להפוך אותה לבועה מנותקת משאון הרחוב. הסיגריות עדיין נמכרות כאן, אבל רצפת משבצות חדשה וריהוט ביתי עושים את ההבדל הגדול. לקפה "דיזי" בבן עמי 13 מגיעים כדי לכבס במכונות אוטומטיות או לשכור סרטי ‭,DVD‬ ובזמן ההמתנה שותים קפה, אוכלים עוגות וצופים בסרט על צג המחשב. "גליקסון" בפינת בן עמי הוא קפה הבית של אנשי חברת ג.ג, ואילו קפה "סקופ" בגורדון 41 מציע גם עיצוב רטרו עם לוח מודעות על דירות להשכרה.


גם קפה, גם DVD. דיזי (צילום: שי בן אפרים)

 

לא לפסוח על נמל תל אביב

על הדק מול השקיעה ב"קום איל פו" תקבלו קפה מוקצף עם מנות בריאות. בין המוסדות הוותיקים בעיר שמשלבים קונדיטוריה עם קפה נמצאים "מתוקה" ברחוב הארבעה ו"אידלסון ‭"10‬ בכיכר המדינה ובבן יהודה ‭.252‬

 

וגם דיזנגוף חוזר למעמדו

בבניין מספר 88 נפתח קפה "אמיליה‭,"‬ ב-98 שוכן "לוונדר‭,"‬ ובפינת ז'בוטינסקי "מיכל‭."‬ בדיזנגוף 232 מעוצב קפה "הדירה" כמו דירת סטודנטים עם רצפה שמזכירה דירות ישנות, כשמחשב נייד מכיל מידע על דירות להשכרה. גלעד ודניאל פתחו במספר 300 מקום למי שבאמת לא ממהרים לשום מקום, ואילו ב"מובינג" שוכרים סרטי ‭,DVD‬ שותים משהו ומיד ממשיכים הביתה.

 

יפו

קפה "פול'ס" ביפת 142 ביפו מצליח להתנתק משאון הרחוב והריח העז של פולי הקפה הנטחנים משכיח כל קשר עם המרחב. כאן קונים פולים, תערובות ואביזרים, ובאותה הזדמנות מקבלים ספל קפה שנטחן באותו יום.

 

ברבי יוחנן ‭,3‬ בלב שוק הפשפשים, הפכה "פועה" מחנות לרהיטים ישנים לקפה נינוח. להרים רגליים אחרי השיטוט בין הענתיקות וליהנות מקפה ארוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אווירה ביתית נטולת פוזות. "קפה מסריק"
צילום: רונית סבירסקי
בית קפה דיגיטלי. "קופי פרינט"
צילום: רונית סבירסקי
בוגרשוב בולוורד. x-ray
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים