שתף קטע נבחר

ישראל סיכלה הצבעה באו"ם על סיכומי אנאפוליס

פחות מיממה לאחר שדיווח שגריר ארה"ב לאו"ם על תמיכה של חברות מועצת הביטחון בסיכומי ועידת אנאפוליס, הסירה ארה"ב את הצעת ההחלטה על אימוצם בידי האו"ם. בישראל התנגדו להחלטה ביצועית שעלולה לחייב את הצדדים לסיים את המו"מ לשלום עד סוף 2008

ארה"ב משכה אמש (יום ו') הצעת החלטה הקובעת כי האו"ם יאמץ את החלטות ועידת אנאפוליס, לאור התנגדותן של ישראל ושל הרשות הפלסטינית. במקום זאת, עשויה מועצת הביטחון לצאת בהודעה לתקשורת של הבעת תמיכה בוועידה.

 

במועצת הביטחון התנהלו לאורך היום דיונים סגורים על אפשרות של הודעות תמיכה בסיכומי ועידת אנאפוליס. בישראל התנגדו להחלטה ביצועית של מועצת הביטחון שעלולה לחייב את הצדדים לסיים את המו"מ לשלום עד סוף 2008. דיפלומטים ישראלים באו"ם אמרו כי ישראל לא התנגדה להבעת תמיכה של מועצת הביטחון בסיכומי הוועידה, אך סברו כי החלטה ביצועית אינה הדרך הנכונה לעשות זאת.

 

הדיפלומט האמריקני, אלחנדרו וולף, אמר לכתבים בוושינגטון, כי בתום התייעצויות הגיעו הצדדים למסקנה, כי יש "אי-נוחות מסוימת" עם סוג כזה של החלטה. "מתוך כבוד לשני הצדדים (הישראלים והפלסטינים) החלטנו שהכי טוב יהיה פשוט לסגת מזה", אמר וולף. דניאל כרמון, סגן שגריר ישראל לאו"ם, אמר לכתבים כי ישראל מברכת על התמיכה באנאפוליס, אך הוסיף "אנחנו חושבים שלמועצת הביטחון יש אמצעים אחרים להביע את הערכתה, מלבד החלטה ביצועית".

 

גם הפלסטינים התנגדו

זירת האו"ם אינה נחשבת לידידותית לישראל, שמעדיפה להשאירו כמו"מ ישיר בין ישראל לבין הפלסטינים בתווך אמריקני בלבד, ברוח הסכמות אנאפוליס. גם הפלסטינים עצמם מתנגדים להחלטה של מועצת הביטחון, משום שלטעמם נוסח ההחלטה אינו חזק מספיק.

 

אתמול עוד נראה היה שהחלטת מועצת הביטחון היא רק עניין של זמן. שגריר ארה"ב, זלמאי חלילזאד, אמר לכתבים כי קיימת תמיכה יוצאת מהכלל להצהרה המשותפת של ישראל והפלסטינים. "כולם דיברו בצורה מאוד חיובית", אמר השגריר האמריקני לאחר פגישה של חברות המועצה בדלתיים סגורות.

 

הנוסח האמריקני המקורי דיבר על אשרור החזון של מועצת הביטחון של שתי מדינות ישראל ופלסטין חיות זו לצד זו בביטחון ובגבולות מוכרים.

 

הצעת ההחלטה המקורית "תומכת בתוכנית הפעולה למו"מ ויישום כל המחויבויות החשובות במפת הדרכים עליהן הסכימו באנאפוליס מנהיגי ישראל והפלסטינים ב-27 בחודש. הצעת ההחלטה מברכת על המשך המאמץ של הקוורטט להשיג פתרון קבע של לעימות הישראלי-פלסטיני ולשלום כולל, צודק ובר קיימא במזרח התיכון".

 

נראה שגם כמה ממדינות ערב לא אהבו את הקטע בהצעת ההחלטה האמריקנית הקורא לכל המדינות לספק סיוע דיפלומטי ומדיני לישראל והפלסטינים במאמץ להגיע להסכם, "לרבות על ידי עידוד התקדמות ומניעת תמיכה בפעולות טרור או בכוונות לחבל במאמצים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגריר חלילזאד. "כולם דיברו בצורה חיובית"
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים