שתף קטע נבחר

מדריך: מה לעשות עם המחשב הישן?

ספיידר או פנרין בדרך לשולחן העבודה? DDR3 כבר לא נשמע לכם כמו קללה? אם אתם קונים מחשב חדש בחודשים הקרובים, אל תשליכו את המחשב הישן לפח. 12 שימושים נהדרים למחשבים קצת מיושנים

יועץ השדרוג של מערכת ההפעלה חלונות vista מבית מיקרוסופט מגלה את מה שכבר ניחשתם: למחשב המזדקן שברשותכם אין מה שנחוץ על מנת להריץ את חלונות vista. תוכלו כמובן להחליף בו כמה רכיבים, כדי להביא אותו אל הסף הרצוי (אתם מקווים כך, לפחות), אבל קשה להצדיק את העלות של שדרוג המחשב, שעה שמחשב חדש שיכול להריץ את מערכת ההפעלה החדשה עולה רק כ-500 דולר, לעיתים אפילו פחות.

 

רוב הסיכויים הם, שגם אתם תשתמשו ב-Vista ביום מן הימים, וכשהזמן הזה יגיע, תצטרכו לחשוב מה לעשות עם המחשב הישן. תוכלו לתקוע אותו בארון ליד מסכות האב"כ שעדיין לא נאספו, למכור אותו במחיר רצפה באתר יד שנייה, או פשוט תוכלו לזרוק אותו לזבל. להבדיל, תוכלו גם לעשות איתו משהו מועיל.

 

המחשב לא סיים לשרת אתכם רק בגלל שהוא לא מריץ Vista.  בין אם אתם קונים או משדרגים, אתם יכולים להפוך את המחשב הוותיק ליותר ממה שהוא כרגע. להלן 13 דברים שתוכלו לעשות עם מחשב מדור קודם, שלא יעלו לכם הון תועפות. אם החלטתם שפרישה היא הפתרון היחיד האפשרי, נראה לכם כיצד לארגן למחשב פרידה ראויה. קבורה ויקינגית לא על הפרק.

 

1. בנו מעבדה לשימוש לימודי


 

כל מי שאוהב פרויקטי עשו-זאת-בעצמכם יוכל לומר לכם שבניית או שדרוג המחשב בעצמכם יכולים להיות מספקים מאוד, ואף להתבצע בעלות נמוכה. למעשה, רוב השדרוגים די קלים לביצוע, אחרי שמנסים לבצע אותם כמה פעמים. הבעיה היא שאם אתם לא מכירים את כל הרכיבים ואת הדרך שבה הם מחוברים, שדרוג פשוט יכול בקלות להפוך למפלצתי, ולתקוע אתכם עם מחשב לא עובד, או, אפילו גרוע יותר, לוח אם שרוף. למה לא להפוך את המחשב הישן למעבדת ניסויים לימודית לטכנאי המחשב החובבים שאתם

רוצים להיות?

 

קל לפרק ולהרכיב את רוב רכיבי המחשב השולחני. כוננים קשיחים, כרטיסים גרפיים, כוננים אופטיים, וזיכרונות הם הרכיבים שלרוב זקוקים להחלפה במשך הזמן, והם יכולים לחולל שינוי עצום בביצועי המחשב כאשר מחליפים אותם ברכיב עדכני. רוב החלקים מגיעים עם הוראות התקנה, אבל אם אתם רוצים קצת ניסיון אמיתי, תוכלו להתחיל על ידי פירוק והרכבת הרכיבים שכבר נמצאים בתוך המחשב. חיפוש מהיר באתר דוגמת ExtremeTech.com (מבית היוצר של PC Magazine) יספק לכם את כל ההוראות הכתובות שאתם צריכים על מנת להתחיל. לפני שתשימו לב, תצליחו לשדרג את המחשב הקיים, ותוך פרק זמן קצר תוכלו לפתח מיומנות של אפיון והרכבת מחשב - לגמרי בעצמכם.

 

אם תמיד רציתם לנסות להשתמש בלינוקס, אבל לא רציתם לזנוח את מערכת ההפעלה חלונות, זה הסיכוי שלכם לגרום למחשב הישן להמשיך לעבוד. כל הפצה של לינוקס רצה די טוב על מחשבים ישנים יותר. אחרי גיבוי מקיף לכל המידע שתרצו לשמור, פשוט הורידו והתקינו את אחת ההפצות של לינוקס, הוסיפו חופן תוספות עבור לינוקס שנמצאות על הרשת, ותוכלו לגלות את עולם המחשוב המבוסס על קוד פתוח. רוצים לדעת עוד על לינוקס? קראו את המדריך שלנו למתחילים.

 

2. תרמו כוח מחשוב לקהילה


 

באמצעות חיבור המחשב לרשת כלל עולמית של מתנדבים דוגמת Folding@Home או Boinc תוכלו לקדם את המחקר, להילחם במחלות ולהציל את האנושות. שיתוף מחשבים מהווה שיטה לרתימת מעבדים וכרטיסים גרפיים מיותרים ממחשבים אישיים ליצירת מחשב-על וירטואלי - דרך האינטרנט. באופן אידיאלי, רצוי שכל מחשב יהיה מחובר לאינטרנט

באמצעות חיבור פס רחב הפעיל תמיד.

 

תוכלו לתרום חלק מכוח המעבד של המחשב הישן לעבודה על כל מיני פרויקטים מתמשכים, כגון מציאת תרופה לאלצהיימר ולמחלת הנטינגטון על ידי ביצוע סימולציות מורכבות באופן מבוזר. תוכלו לתרום את כוח העיבוד גם ל-SETI (חיפוש אחר חיים תבוניים ביקום או Search for Extraterrestrial Intelligence) על מנת לעזור להם לקבוע אם באמת קיימת צורת חיים מפותחת יותר אי שם ביקום. אם מה שמעניין אתכם זה מתמטיקה, תוכלו להצטרף לפרויקט מתמטי וליצור בסיס נתונים על בסיס סדרה של מספרים ראשוניים.

 

ההצטרפות לפרויקט קלה כמו הורדת תוכנת המשתמש מהארגון בו בחרתם, בחירת פרויקט אחד או יותר להשתתפות והכרעה בשאלה כמה ממשאבי המחשב תקדישו (מעבד, כרטיס גרפי, מקום בכונן ורוחב פס). כעת אתם מוכנים לתרום למטרה הנעלה. מהרגע שההגדרות נכנסות לתוקף, אתם יכולים לנתק בבטחה את הצג, ולהשתמש ביכולת שליטה מרחוק על מנת לעקוב אחר פעולות המחשב. לתוכנות שליטה מרחוק קראו עוד כאן

 

3. מחשב לכל ילד?


 

יוצא לכם לריב עם הילדים על השימוש במחשב? שיקלו להעביר להם את המחשב הישן כאשר תשדרגו לדגם החדש. אלא אם כן אתם מגדלים גיימרים, רוב הסיכויים שהילדים לא

צריכים סוס עבודה חזק במיוחד על מנת לכתוב עבודות בסגנון ויקיפדיה, לבקר באתר הכנסת כדי להתכונן לשיעורי אזרחות ולשוחח עם בני הכיתה בתוכנות צ'ט.

 

ברוב המקרים, כל מה שיש לעשות הוא להסיר את המידע האישי, להיפטר מתוכנות שאין להן יותר שימוש, ולעשות קצת תחזוקה לכונן הקשיח. החלו על ידי הפעלת כלי Disk Cleanup ו-Disk Defragmenter של מיקרוסופט, לצורך ניקוי ואיחוי הכונן הקשיח, אותם אפשר למצוא על ידי הקלקה על תפריט התחל -> כל התכניות -> עזרים, וחיפוש בתוך כלי המערכת. אז יש להעלות את רמת האבטחה של הדפדפן, ולהפעיל גם כלי בקרת הורים שירוץ באופן קבוע. תוכלו להגביל את משך הזמן שהילדים מבלים בגלישה באינטרנט, במיוחד עבור השעות בהן שאתם מחוץ לבית, ולחסום גישה לאתרים מפוקפקים ולתוכן אחר ברשת שלא מתאים לגיל הילדים.  

 

4. מה שאפשר עם מה שנשאר


 

בעבור אלו שעדיין לא מוכנים להשקיע במחשב חדש, יש כמה דברים שניתן לעשות כדי לסחוט עוד קצת ביצועים מהמחשב. הדבר הראשון שיש לעשות הוא ניקיון עמוק. כבו את המחשב, הסירו את מכסה המארז ונקו בזהירות רבה ובעדינות את האבק שהצטבר בתוך השלדה. ודאו שהמאווררים עובדים טוב, ונקיים מאבק ולכלוך. החזירו את המכסה למקומו והדליקו את המחשב. הסירו תוכנות מיותרות על ידי אפשרות הורדת והוספת תוכניות שנמצאת בלוח הבקרה. עכשיו כדאי להריץ את כלי Disk Cleanup ו-Disk Defragmenter לניקוי ואיחוי הכונן הקשיח. קראו כאן עוד איך להאיץ את המחשב הישן שלכם.

 

רעיונות לשדרוגים נקודתיים שעולם כסף: הוספת זיכרון RAM עשויה לשפר מאוד את הביצועים. קל לעשות זאת, ולרוב זה משתלם מאוד. תוכלו גם להוסיף כונן קשיח גדול ומהיר יותר - שדרוג שעשוי לעיתים לנפוח חיים חדשים במחשב (אם שם צוואר הבקבוק). מצד שני, החומרה הנוספת יכולה להיות יקרה ממה שאתם מוכנים להשקיע במחשב המזדקן. יתכן שבשלב מסוים כבר תעדיפו לקנות מחשב חדש.

 

5. הפכו את המחשב לשרת גיבוי


  

התעייפתם מלגבות את כל המידע על גבי סוגים שונים של מדיה שאחר כך מתפזרת ומצטברת בחדר העבודה? הפכו את המחשב הישן שלכם לשרת גיבוי שיסייע לכם לשמור על משטר גיבוי לכל המחשבים המחוברים לרשת, ויאחסן את כל הקבצים במקום אחד. אתם לא צריכים הרבה כוח מחשוב (מחשב פנטיום 3 יספיק), ואתם יכולים להסתדר גם עם זיכרון RAM של 256 מגהבייט. מה שכן - אתם צריכים לוודא שיש לכם כונן מספיק גדול כדי לאחסן את כל המידע. אם יש צורך, הוסיפו למחשב כונן קשיח נוסף, או השתמשו בכונן USB חיצוני על מנת להרחיב את יכולת האחסון. כמובן שהמחשב זקוק לכרטיס רשת על מנת להתחבר לרשת המקומית (עולה כ-50 ש"ח, אולם סביר שכבר יש לכם כרטיס רשת בהנחה שהייתם בכדור הארץ בשנים האחרונות). תזדקקו גם לתוכנת גיבוי טובה כדי לנהל את התהליך. יש הרבה מוצרים שניתן לקנות ישירות מהמדף, אבל אם אתם מוגבלים מבחינת התקציב, תוכלו למצוא מגוון רחב של תוכנות חינמיות כגון Backup Server 6.2 שיעשו בדיוק אותה עבודה. ודאו שאתם קונים תוכנה שתאפשר לכם לקבוע לוח זמנים

לגיבויים מלאים או יומיים דרך הרשת המקומית.

 

התקינו את תוכנת הגיבוי והשלימו את הגיבוי הראשון (האיטי תמיד). אם עברתם שלב זה בהצלחה, תוכלו להניח את המחשב מתחת לשולחן, כך שיהיה נסתר מהעין ולא יתפוס עוד שטח משולחן העבודה (או לחברו בכל מקום אחר ברשת). 

 

6. הקימו חומת אש חזקה במיוחד


 

גם אם הדלקתם את חומת האש של חלונות, והנתב שלכם מספק הגנת NAT (ראשי תיבות של Network Address Translation) ו-SPI (ראשי תיבות של Stateful Packet Inspection), אתם עדיין חשופים להתקפות וירוסים, חדירות של תוכנות ריגול, וניסיונות לגניבת זהות, בכל פעם שאתם ניגשים לאינטרנט. אם אתם מחפשים פתרון חזק יותר שיגן על כל הרשת, הפכו את מחשב הפנטיום הישן לחומת אש מבוססת חומרה.

 

יש כמה חומות אש מבוססת הפצות לינוקס שאפשר להוריד בחינם, דוגמת SmoothWall Express. דרישות הסף של חומות אש כאלה הן מעבד מסוג פנטיום, זיכרון RAM של 64 מגהבייט, כונן קשיח בנפח 40 גיגהבייט, כונן תקליטורים ושני חיבורי רשת. הדבר הנחמד בתוכנה הזו הוא שאין צורך לדעת שום דבר לגבי לינוקס. פשוט מורידים את קבצי ההתקנה, יוצרים תקליטור אתחול (bootable CD), ומתקינים את התוכנה, שמכילה גם את מערכת ההפעלה.

 

תפריטים שימושיים יופיעו וידריכו אתכם במהלך ההתקנה ויעזרו לכם להתאים את חומת האש לרשת. והנה, בניתם לכם מחשב שנותן לכם בנוסף ל-NAT ול-SPI את היכולת לחסום כתובות IP ספציפיות, לאפשר port forwarding, הקמת VPN, והתחברות לשרת Network Time Protocol. אתם גם יכולים להפוך את המחשב לשרת proxy ולשרת DHCP, ולהתאים אותו להרצת Snort -תוכנת קוד פתוח פופולרית לזיהוי פולשים. שימו לב! במסגרת הפיכת המחשב לקיר אש, תצטרכו למחוק את כל החומר המצוי בו, אז וודאו שלא שכחתם להעביר הכל למחשב החדש.

 

7. בנו מחשב מדיה (PVR)


 

השמישו מחדש את המחשב הישן והפכו אותו לרשם וידאו דיגיטלי אישי  (PVR) מבלי לשלם כסף מיותר על מסלולי הוט מג'יק או יס מקס. רשם וידאו דיגיטלי מבוסס מחשב יכול להכיל מקום אחסון רב יותר ולהציע גמישות רבה יותר מכל מה שהכבלים או הלווין מספקים לכם. ראשית, הסירו את כל התוכנות הלא רצויות מהמחשב, והריצו את Disk

Defragmenter. אפשרות טובה יותר היא פשוט לפרמט את הכונן, ולהתחיל עם התקנה חדשה לחלוטין מתקליטור ההתקנה של חלונות XP.

 

ככל שיש יותר מקום אחסון, כך יותר טוב, אז תרגישו חופשיים להוסיף למחשב עוד כונן קשיח על מנת לאחסן את כל תוכניות הטלוויזיה שאתם עומדים להקליט. אפשר למצוא היום כונן בגודל 500 גיגהבייט במחיר של 120 דולר. עכשיו תצטרכו כרטיס טלוויזיה שישמש כמקלט. יש כל מיני דגמים פנימיים וחיצוניים שאפשר למצוא מחברות כגון Hauppauge Computer Works, ATI, Pinnacle ו-Fly Video. אם אתם לא מרגישים בנוח להוסיף כרטיס PCI למחשב, אפשר להשתמש באותה יעילות באביזר לכידה חיצוני בחיבור USB, ואף קל יותר לשדרג אותו בעתיד. רוב הכרטיסים והאביזרים ללכידת וידאו מגיעים עם שלט אלחוטי ועם מגוון של כניסות וידיאו. חלקם כוללים גם התוכנה הנחוצה על מנת להקליט ולהראות את התוכניות הרצויות. צפו במדריך המלא שלנו להפיכת המחשב הישן למחשב מדיה.

  

8. רטרו דיגיטלי, ג'אנק ומשימות קלות משקל


 

לוקח למחשב שלכם שעה לפתוח תמונה בפוטושופ? משחקי מחשב בתלת ממד משמשים כתזכורת כואבת לזמן שעבר מאז שקניתם מחשב חדש? אל תתייאשו. המחשב הישן הזה עדיין לא הגיע לקצה הדרך. הוא עדיין יכול - די בקלות - לבצע הרבה משימות שדורשות מעט כוח מחשוב. עבודה בסיסית במעבד תמלילים, קריאת דואר אלקטרוני וגלישה ברשת לא דורשות הרבה מהכוח של המעבד, וירוצו בלי בעיה על טכנולוגיה ישנה יותר. והכי טוב - תוכלו להחזיר לחיים את משחקי המחשב הישנים, שלא רצים יותר על המחשבים החדשים של היום.

 

פרויקט ה-Multiple Arcade Machine Emulator שמוקדש לשימור והכנסה לארכיון של משחקי וידיאו ישנים עד כדי שנות ה-70', מאפשרים לכם לשחק פק-מן על המחשב הישן. ברגע שאתם מורידים בחינם את האמולטור (המדמה) , תצטרכו למצוא תוכנות למשחקים בשם ROMים. אתר MAME מציע לכם כיצד ניתן להשיג ROMים בצורה חוקית, או שאתם יכולים לחפש מקורות להורדה (חלקם עלולים להיות לא חוקיים) באינטרנט. העתיקו אותן לתוך תת הספריות של ה-ROMים, הפעילו את NAME, ואתם מוכנים לשחק.

אם אתם מורידים הרבה תוכן דיגיטלי מהרשת (דיר באלאק לא לעבור על חוקי זכויות יוצרים...), ואתם מודאגים מחשיפת המחשב לוירוסים, השתמשו במחשב הנוסף שלכם בשביל כל ההורדות.  

 

9.הפכו את התקליטים למוזיקה דיגיטלית


 

מדובר בתהליך ארוך וקצת טרחני, אבל אם אתם רוצים להעביר את אוסף תקליטי הוויניל לעולם הדיגיטלי, תנו למחשב הישן לעשות את העבודה. הפיכת התקליטים לקבצים דוגמת MP3 או AIFF (או כל פורמט אודיו דיגיטלי אחר) מתבצעת בזמן אמת, אבל היא לא דורשת הרבה מבחינת כוח מחשוב. למחשב הישן לא אמורה להיות בעיה לקחת על עצמו את עול ההקלטה וההמרה.

 

התחילו בבדיקה שמותקן במחשב כרטיס קול, וחברו גם זוג רמקולים על מנת שתוכלו לשמוע מה קורה. כמובן שתצטרכו גם פטיפון על מנת לנגן את התקליטים. אין צורך לחבר את מערכת הסטריאו למחשב כל עוד לפטיפון יש קדם-מגבר פנימי. לחלק יש ולחלק אין, אז בדקו את המוצר שבידיכם על מנת להיות בטוחים (באינטרנט תוכלו לנסות לדלות מידע נוסף על הדגם הספציפי). יכול להיות שתאלצו לעשות כמה גיחות לחנות מכשירי החשמל הקרובה על מנת לאסוף את כל המתאמים והכבלים, תלוי בציוד שיש לכם. להשלמת העניין, תצטרכו תוכנה טובה שיכולה להקליט אודיו בזמן אמת ולהפוך אותו לסוג הקובץ שרציתם. תוכנת החינם Audacity היא תוכנה נהדרת לעריכת אודיו, שעובדת עם כמה סוגי מדיה. היא מציעה כמה אפקטים, כלי הפחתת רעש, יכולות עריכה שימושיות וכל מיני סוגי מסננים ואפשרויות דגימה. כבר אמרנו שהיא בחינם? כל מה שאתם צריכים לעשות זה

למצוא זמן.

 

הערה חשובה: אם אתם אודיופילים אמיתיים (ועם זאת, לא מזדעזעים מהרעיון של המרת ויניל לקובץ דיגיטלי), שקלו להשקיע בממשק לכידת אודיו שניחן ביכולות טובות מאלה של כרטיס הקול המצוי. כרטיס קול איכותי לשימוש אולפני ימיר את המוזיקה מהעולם האנלוגי לדיגיטלי באופן שנאמן יותר למקור, יציע טווח דינמי גדול יותר ועיוות צליל נמוך יותר. בפורומים של אתרים כמו אקט מוזיקלי ו- dtown, תוכלו למצוא את כל המידע הדרוש לצורך בחירת ממשק אודיו כזה. תוכלו להעביר את הכרטיס אחר כבוד גם למחשב הבא שתקנו.

 

לרוב המחשבים יש כניסות למיקרופון ו-line-in בגודל 3.5 מ"מ (או 1/8 אינץ'). כניסת line-in היא בדרך כלל סטריאופונית וצבעה כחול. אם למחשב אין כניסה כזו, תצטרכו לקנות ולהרכיב כרטיס קול חדש. לממשקי אודיו מקצועיים יש בדרך כלל כניסות אנלוגיות בחיבור PL 1/4 אינץ' או RCA. חברו את הפטיפון לכניסה המתאימה והפעילו את התקליט. לחצו על Record בתוכנת Audacity, והתחילו להקליט. ברגע שתסיימו להקליט בזמן אמת, אתם יכולים לערוך את ההקלטה ולנקות אותה מרעשים על ידי שימוש בכלים הנמצאים בתוך Audacity.

 

10. הזרימו מוזיקה


 

עכשיו, לאחר שכבר ביליתם מי יודע כמה שעות בצריבת תקליטורים והפיכת התקליטים הישנים לקובצי MP3, לא יהיה נחמד שיהיה לכם מאגר מרכזי לכל המוזיקה? שרת המוקדש רק למוזיקה? אם תעבירו את המשימה הזו למחשב הישן, לא רק שתפנו המון מקום בכונן הקשיח הראשי, אלא גם תוכלו ליצור תיבת נגינה מאורגנת, אליה ניתן לגשת מכל מחשב ברחבי הבית.

 

אין צורך בהרבה כוח עיבוד לשרת הזה, אבל כן תזדקקו לכרטיס רשת, לזיכרון בגודל מינימלי של 256 מגהבייט ולהרבה מקום אחסון, כדי לשים בו את ספריית הבידור. דרך פשוטה לשתף את כל הקבצים האלו ברשת היא לאפשר שיתוף של כל ספריות הקבצים, להגדיר כונן רשת לשרת על המחשבים הנוספים ולהקשיב לשירים בנגן לבחירתכם. אתם

יכולים גם לנגן סרטי וידיאו, אבל אם הנתב והמחשב לא יעמדו במשימה, בסופו של דבר תגמרו עם סרט וידיאו מקוטע שלא מסונכרן עם פס הקול.

 

אם אתם ממש בקטע של שיתוף אחרים במוזיקה, הורידו עותק חינמי של Vibe Streamer,שיאפשר לכם ולחבריכם לגשת למוזיקה מכל דפדפן, והוא כולל גם כלים לניהול זכויות גישה של משתמשים והגדרות אבטחה. כדאי גם לא לשכוח להכין אסטרטגיית גיבוי אמינה לשרת המוזיקה. יהיה חבל לאבד את הכל אם הכונן יינזק.

 

11. תרמו לנזקקים


 

אין לכם שום דבר לעשות עם המחשב? שקלו לתרום אותו. תוכלו לבדוק בבתי ספר, בעמותות וברשויות המקומיות, האם יש צורך במחשבים מזדקנים. גופים רבים עשויים להביע נכונות לקבל מכם את המחשב הישן (אם הוא תקין ומכיל מפרט טכני בסיסי) ולהעבירו למי שיוכל להפיק ממנו תועלת רבה יותר. למשל, תוכלו לתרום את המחשב לפרויקט תללי"ם (ראשי תיבות של תמיכה לימודית לילדים מרותקים). חפשו בגוגל את השאילתה "תרומת מחשב" כדי למצוא אפשרויות נוספות לתרומה.

 

12. מחזרו את המחשב


 

טוב, נניח שהמחשב גמור, מקולקל ובלוי, ואף עמותה לא חפצה בו. במקום שהוא יתגלגל בין ערמות הזבל השכונתיות או העירוניות - שלחו אותו למחזור. מחשבים (בייחוד מחשבים ותיקים עם קילומטראז' יפה) מכילים כמויות אדירות של חומרים לא ידידותיים לסביבה, בלשון המעטה. תמצאו בהם עופרת, פולימרים שמסרבים להתפרק, מתכות כבדות ועוד. בררו עם הרשות המקומית שלכם אם היא מקיימת תוכנית איסוף למכשירים אלקטרוניים. רשויות מקומיות לא מעטות בישראל מקיימות תוכניות כאלה ומחזיקות מרכזי איסוף.

 

בין אם אתם ממחזרים את המחשב או תורמים אותו לנזקקים, התחילו בהסרת כל המידע האישי. לא מספיק למחוק את הקבצים או לפרמט את הכונן. השתמשו בתוכנות עזר חינמיות כגון BCWipe  או Sure Delete כדי לגרד את השאריות של המידע הרגיש לפני שאתם נפרדים מהגרוטאה.

 

הכתבה פורסמה במקור בגיליון דצמבר של PC Magazine. לחצו כאן לרכישת מנוי במחיר הכרות. לאתר הבית של PC Magazine

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפני שזורקים לפח: תריסר שימושים למחשב ישן
צילום: פי סי מגזין
לרכישת מנוי לחצו כאן
צילום: פי סי מגזין
מומלצים