שתף קטע נבחר

"היחס אל הקופים כמכשירי מחקר הוא בלתי נסלח"

חקירה סמויה שנוהלה על ידי עמותת "תנו לחיות לחיות" בעזרתו של עובד מעבדה במחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן, תיעדה לראשונה שורת ניסויים המתבצעים על שמונה קופי מקוק וחתולים למטרות חקר המוח. ענת רפואה, חברת העמותה, הגיעה לשוחח עם גולשי ynet על הדרך לחשיפת הממצאים ועל המשך המאבק נגד ניסויים בבעלי-חיים בישראל

איך הצלחתם לחדור פנימה לתוך המעבדות? (נתי)

 

"אנחנו הכתובת לכל מי שחפץ לדווח על התעללויות בבעלי-חיים ובמקרה הספציפי הזה יצר עימנו קשר אותו בחור שהתקבל לעבודה שם, ראה את הזוועות וביקש מאיתנו עזרה לקופים. בשלב הראשון עזרנו לו בייעוץ כיצד ניתן לשפר את היחס לקופים, כשהוא ניסה והבין שאין סיכוי לשום שיפור, הוא החליט לתעד את הנעשה שם כדי שנוכל לטפל בכך בדרכים אחרות. אנחנו מציעים כעת פרס של 10,000 דולר לכל מי שיביא לנו עדויות מצולמות ממעבדה". התחקיר המלא פורסם בסוף השבוע האחרון במוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות".

 

אני רוצה לדעת כמה אלפי דולרים שילמתם לר' (שאיכפת לו מהקופים) תמורת החומר. ואני מעונינת להבין את מניעיו האמיתיים. (אחת שיודעת)

 

"מניעיו האמיתיים של ר' היו טובת הקופים. הוא ניסה לעזור להם ולשפר את תנאיהם ואנחנו עזרנו לו לעשות זאת. אבל הוא נתקל בחומה בצורה ואז הוא בחר מיוזמתו לתעד את הנעשה במעבדה. לאחר שתיעד תגמלנו אותו בתרומה יעודית שהתקבלה מחו"ל".

 

(עריכה: "יומן חייתי" )
 
האם הקופים עלולים למות כתוצאה מהמחקרים שעושים עליהם? ואיך זה שמרשים לעשות ניסוי בחתול ואחרי זה להרדים אותו למוות? (שירה, חיפה)

 

"מאחר שברוב הניסויים בחקר המוח נוהגים להצמיא את הקופים, ידוע לנו על מספר מקרים שקופים מתו כתוצאה מהצמאת יתר. ישנם מקרים שקופים מתים בזמן הניתוח להשתלת המתקנים בראשם. אלה ששורדים את ההצמאה, הניתוחים ומסכת העינויים שעוברת עליהם במשך שנים, ברוב המקרים מומתים ע"י החוקרים ומוחם מוצא החוצה לבדיקות נוספות. מספר מועט של קופים נשלחים לשיקום לאחר הניסויים בהם. בשנת 2007 הסתיימו ניסויים בכ-70 קופים. רק חמישה מהם הועברו לשיקום".

 

אם הניסויים מאושרים על ידי משרד הבריאות, אז מי יעצור את החוקרים להמשיך במלאכה שלהם? (shay)

 

"כל הבקשות לניסויים מאושרות ע"י משרד הבריאות - המועצה לניסויים בבעלי-חיים - בדיעבד. האישור שלהם הוא חותמת גומי בלבד.

 

מי שמאשר בפועל את הניסויים אלה הן ועדות פנימיות של המוסדות שמבצעים ניסויים. הוועדות הפנימיות מורכבות מרוב מוחלט של נסיינים, כך שבפועל נותנים כאן לחתול לשמור על השמנת והשיטה הזו לגמרי לא הוגנת כלפי בעלי-החיים.

 

כולנו צריכים להפעיל לחץ על חברי הכנסת להעביר בהקדם את הצעת החוק שהגיש ח"כ דב חנין לשינוי הרכב המועצה לניסויים בבעלי-חיים. מצ"ב הצעת החוק. זו תהיה התחלה טובה לשפר את מצב בעלי-החיים שבמעבדות. מעבר לכך, כדי לשחרר את שמונת הקופים הכלואים כעת במעבדה של פרופ' גרינוולד, נדרש לחץ חזק מהציבור על חברי הכנסת".

 

מה הטענות העיקריות של העמותה נגד הניסויים בקופים? (איתי)

 

"רוב הניסויים בקופים בישראל הם בתחום חקר המוח. הניסויים האלה נמשכים מספר שנים במהלכן הקופים עוברים סבל קשה מנשוא, מוחזקים בתנאים קשים, מקרקפים את גולגולתם, מחדירים לכם מתקנים למוח, פוגעים להם במוח במכוון, "מאמנים" אותם לבצע משימות שממש לא מובנות להם, מונעים מהם את הצרכים הבסיסיים שלהם, מצמיאים אותם, כולאים אותם ב"כסא קופים" לשעות רבות ועוד ועוד התעללויות אשר מפשיטות אותם לגמרי מכבודם כיצורים חיים ומרגישים.

 

קופים הם חיות מאוד מפותחות ואינטליגנטיות והיחס אליהם כאל מכשירי מחקר הוא פשע בלתי נסלח. מה שעוד יותר מקומם זו העובדה שלכל הניסויים הפולשניים והאכזריים האלה בקופים קיימות כיום אלטנטיבות מתקדמות, בלתי פולשניות, שניתן לחקור באמצעותן את מוח האדם בנבד'ים אנושיים ללא גרימת סבל".

 

האם את שוללת כל ניסוי בקופים? או רק ניסוי רפואי? (ל')

 

"ניסויים תצפיתיים שאינם כרוכים בגרימת סבל, מקובלים עלי".

 

במקום להציג תמונה של שחור ולבן, טובים מול רעים צריך להיאבק על שיפור תנאי הקופים בתקופת שהייתם במעבדה תוך הבנה שעצם קיומם שם הכרחי אך תנאי השהות ניתנים לשיפור גם מעבר לסטנדרט המקובל ומחוייב בחוק (אבי)

 

"לאחר שחשפנו את הניסויים במעבדה של גרינוולד, עשינו בדיקה מעמיקה בתחום הספציפי של הניסויים האלה ומצאנו שניסויים זהים לאלה מתבצעים בנבדקים אנושיים במספר אוניברסיטאות בעולם בשיטה שנקראת MEG. מצאנו גם מחקרים שמשווים את תוצאות הניסויים בקופים לתוצאות הניסויים ב-MEG בבני אדם, והמחקרים האלה מצביעים על יתרונות שיטת ה-MEG".

 

למה תורמים הניסויים של החוקרים במכון? (דיתי)

 

"ישנן קרנות שמעניקות סכומי כסף נכבדים למחקרים. ניסוי בקופים שנמשך מספר שנים מכניס הרבה כסף למוסד ולחוקר. בדרך כלל החלוקה היא פיפטי-פיפטי. חבל רק שלא נשאר קצת כסף כדי לקנות לקופים משחקים. אין מדינות שאוסרות בחוק ניסויים בבעלי-חיים, אבל ברוב מדינות המערב קיים פיקוח אפקטיבי יותר וקיימת שקיפות גדולה יותר לנעשה במעבדות. בארץ המצב גרוע. חייבים לתקן בחקיקה את התנהלות הניסויים בבעלי-חיים בישראל".

 

ניסוי בבעלי חיים עם מוצרי קוסמטיקה וכל מה שהוא לא הכרח לטובת בריאות הציבור או רפואה, לטעמי אינו מוסרי, מיותר, ומצריך התערבות המשטרה. ניסוי בבעלי חיים למטרות הצלת חיים, מצער ככל שיהיה, נראה לי לגיטימי ומוסרי. מה דעתכם בנושא? (אביעד)

 

"הניסויים שחשפנו במעבדה של פרופ' גרינוולד אינם למטרת פיתוח תרופות. מדובר בניסויים שבהגדרתם הם מחקר בסיסי לשם העשרת הידע. בישראל, למעלה מ-80% מהניסויים בבעלי-חיים הם בגדר מחקר בסיסי. מחקר בסיסי הוא בעייתי למדידה של תועלת מול מחיר. במקרה של הניסויים שתיעדנו אין בכלל ספק שהמחיר עולה על התועלת אלפי מונים"

 

מאיפה הקופים נלקחים? האם מביאים אותם מחו"ל? אולי מגדלים אותם בארץ למטרות אלו? (בן 14)

 

"הקופים נרכשו מחוות מזור. נאין לי ספק שהעובדה שקיימת בישראל חווה שסוחרת בתינוקות של קופים גורמת לכך שייעשו ניסויים מיותרים בקופים בארץ. הזמינות, הנגישות והקלות של רכישת הקופים היא בעוכרינו. חייבים לסגור את חוות מזור בהקדם האפשרי".

 

האם אחרי הכתבה שהתפרסמה, יש שינויים במצב הקופים? (שרה)

 

"ממש עכשיו הם עדיין כלואים בכלובים הקטנים שלהם, בשיממון מוחלט. הם קיבלו מים ואוכל בפעם האחרונה ביום חמישי אחה"צ, ומחר בבוקר תימשך מסכת ההתעללות בהם ע"י אנשים חסרי הכשרה והבנה בקופים. בשמונה וחצי בבוקר יתחילו לרדוף אחריהם עם "מקל הקופים" כדי לתפוס אותם, ירסנו אותם ב"כסא קופים" למשך שעות וכו' וכו'. פיקאצ'ו, קוקו, פרץ ובוץ' יעברו גם את תהליך הגילוח המכאיב מסביב להתקן בראשם. פירוט מה שעובר עליהם ביום-יום ניתן למצוא באתר העמותה. אתם ואנחנו חייבים להפסיק את זה ולשחרר את הקופים המסכנים האלה לשיקום".

 

האם החוק באמת מתיר התאכזרות כזאת בבעלי חיים? (ירון)

 

"ניסויים בבעלי-חיים הם התאכזרות. ישנם בחוק כללים לביצוע ניסויים בבעלי-חיים, שמטרתם למזער את הסבל שנגרם לבעלי-החיים. בחשיפה שתיעדנו בוצעה סדרה של הפרות של הכללים האלה".

  

מאיפה את קובעת שניסוי זה או אחר לא יתרום לידע שיציל חיי אדם? (יניב)

 

"מאחר שמדובר בניסויים במחקר בסיסי ("ניסוי וטעייה") חייבים להפעיל שיקול דעת של מידתיות בפגיעה בבעלי-החיים. הבעיה היא ששיקול הדעת ניתן בידי הנסיינים עצמם (ועדות פנימיות של המוסדות) וזה רחוק מלספק. במעבדה של פרופ' גרינוולד מקרקפים קופים וחתולים כבר 32 שנה במטרה לצלם את פעילות המוח שלהם כתגובה לגירויים מסויימים. כל הניסויים האלה לא הניבו שום תועלת יישומית. ובזמן שהם עסוקים בכך, התפתחו טכניקות טכניקות מתקדמות ויעילות יותר לתעוד המוח האנושי - טכניקות לא פולשניות ולא מכאיבות שמיושמות בנבדקים אנושיים".

 

רציתי לדעת האם יש תכנון לפעול כנגד הניסויים במישור המשפטי? האם מתוכננות הפגנות או מחאות ציבוריות כלשהן בקרוב? (אביגיל)

 

"היום (א') תוגש תלונה במשטרה נגד מכון ויצמן. ביום שלישי הקרוב תתקיים הפגנה מול הכניסה למכון ויצמן בשעה 11:00 והשבוע תוגש תביעה משפטית ע"י "תנו לחיות לחיות" בדרישה לעצירת הניסויים שתיעדנו".

 

למה לשחוט חיות למאכל זה בסדר ולעשות ניסויים בבעלי חיים זה לא בסדר? (קרניבור)

 

"התשובה לכך נמצאת אצל כל אחד מאיתנו, בצו המוסרי על פיו הוא חי. אני מאמינה שבעלי-החיים לא נועדו לשרת אותנו כדי שנאכל אותם, נלבש אותם, נשתעשע בהם או נעשה בהם ניסויים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוששים לגורלם של הקופים במעבדות
צילום: באדיבות "תנו לחיות לחיות" ו"יומן חייתי"
צילום: ארז ארליכמן
ענת רפואה
צילום: ארז ארליכמן
"הניסויים בבע"ח הם התאכזרות"
צילום: באדיבות "תנו לחיות לחיות" ו"יומן חייתי"
"לחפש אלטרנטיבות מחקריות לא פולשניות"
מומלצים