שתף קטע נבחר

מדריך צלילה ישראלי נהרג בחור הכחול בסיני

רוברט דב ויקובסקי הדריך ביום חמישי האחרון קבוצת צוללים. רק כשיצאו מהמים, הבחינו שהוא אינו עמם ואתמול נמשתה גופתו מעומק 150 מטר. יו"ר התאחדות הצלילה לשעבר: "הבעיה העיקרית היא שהחור עמוק מדי ויש לשלוט במהירות הירידה כדי למצוא את הפתח בקיר. צוללים רבים חולפים על פניו ולוקים בשכרון מעמקים"

אסון נוסף באתר הצלילה הפופולרי בסיני: רוברט דב ויקובסקי, ישראלי ממוצא פולני שעבד כמדריך צלילה במועדון "Planet divers", טבע למוות ביום חמישי באתר הצלילה המפורסם "החור הכחול" שבסיני. אתמול (יום ב') אחרי ארבעה ימים של חיפושים, משו צוללים את גופתו ממעמקי הים.

 

בשל יופיו המרהיב, "החור הכחול" נחשב לאתר צלילה פופולרי מאוד בקרב צוללים מהארץ ומהעולם. הצוללים פוסעים אל תוך הים על גבי משטח סלעי, שמסתיים בבת אחת וצונח מטה כקיר אנכי אל קרקעית הים, בעומק 350 מטרים. האטרקציה במקום נמצאת בעומק של 58 מטרים - כשבתוך הקיר פעור חור גדול שניתן דרכו לעבור אל תוך הים הפתוח, ודרכו חודר אור כחול ובוהק - ומכאן שמו.

  

ויקובסקי, בן 42, עלה לישראל לפני כחמש שנים ולמד כסטודנט בבית הספר "פרדס" ללימודי יהדות. במהלך שנים אלה עבר גיור כהלכה בניו יורק, ועם חזרתו ארצה קיבל אזרחות ישראלית. הוא עבד כמדריך במועדון הצלילה "Planet divers" בדהב שבסיני, והדריך קבוצות תיירים באתר הצלילה המפורסם.

 

ביום חמישי נקרא ויקובסקי על ידי מנהלי מועדון הצלילה לשוב לדהב כדי להדריך קבוצות תיירים, הפוקדות בימים אלה את המקום בהמוניהם. "הוא סיים הדרכה ימים ספורים קודם לכן וחזר לישראל, אך בשל העומס התבקש לחזור חזרה", מספר הרב צבי וולף, מורה בפרדס. "לפי מה שידוע לנו הקבוצה צללה וכעבור זמן מה חזרה לחוף, אולם הבחינו כי הוא לא חזר עמם" .

 

ההערכה היא כי ויקובסקי חזר לבדו אל האתר וניסה לצלול לתוכו, אולם לא הצליח לשוב חזרה אל פני המים. במשך שלושה ימים התקשו הצוללנים לאתרו, עד שנמשה מהמעמקים אתמול. "לפי מה שידוע לנו, למועדון לא היה ציוד מתאים לצלילה בעומק רב יותר מ-100 מטר. רק בבוקר הגיע ציוד מתאים לצלילה לעומק 150 מטר, ושם הוא נמצא", מספר הרב וולף.

 

היום תועבר גופתו של ויקובסקי לישראל דרך מעבר טאבה, בסיוע של השגרירות הישראלית בקהיר. אמו ואחותו של ויקובסקי מתגוררות בארה"ב והן עושות את דרכן ארצה. יתר בני המשפחה עדיין מתגוררים בפולין, ואנשי משרד החוץ עומדים בקשר עם משפחתו לעדכנם בפרטי הבאת גופתו.

 

מרבית הטביעות - שכרון מעמקים

לאתר הצלילה המרהיב יש היסטוריה עגומה של טביעות, בשל עומקו. צוללנים רבים מישראל ומהעולם, שביקשו לצלול ולחזות בפלא הטבע, מצאו את מותם בדרכם אליו. בשנת 1991 טבעו למוות שני חיילי צה"ל, דורון הירשמן ויצחק חייט במהלך חופשת צלילה שקיימו במקום. בשנת 1993 טבע למוות הצוללן פול יעקב.

 

לדברי יובל האפט, יו"ר ההתאחדות הישראלית לצלילה לשעבר, בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית במספר התאונות במקום. "המצרים הציבו שמירה במקום בשל ריבוי מקרי הטביעה. זהו אזור מועד לפורענות, בעייתי מאד גם לצוללים מנוסים. למרבה הצער, פעמים רבות דווקא מדריכי הצלילה נפגעים שם" .

 

מרבית מקרי הטביעה במקום, מסביר האפט, נובעים משכרון המעמקים של הצוללנים, שמתקשים לבלום את צניחתם למעמקים. "על צוללים בדרגה בסיסית מותרת הצלילה עד לעומק 30 מטרים, ולמדריכים עד 42 מטרים. היחידים שמורשים לעבור עומק זה הם מדריכים, שלרוב צוללים כדי לחלץ אנשים. הבעיה העיקרית היא שהחור הכחול עמוק מדי ויש לדייק מאוד ולשלוט במהירות הירידה כדי למצוא את הפתח בקיר. צוללים רבים לא שולטים בירידה, חולפים על פניו ולוקים בשכרון מעמקים.

 

"ככל שמעמיקים בצלילה, מהירות הנפילה של הצולל עולה כי לחץ המים הולך וגודל. למהירות הנפילה נוספים גם ההתרגשות וחוסר הניסיון. החבר'ה שצוללים לעומק הזה מתרכזים בלמצוא את החור בקיר, ובלי לשים לב הם שוקעים. מ-60 מטרים ומטה העומק מאוד מסוכן, וב-80 מטרים הם לוקים בהרעלת חמצן. החור הכחול הוא מתכון בדוק לאסונות".

 

המידע הראשוני הגיע באמצעות המייל האדום .


פורסם לראשונה 18/12/2007 00:46

 

בהכנת הידיעה השתתפה נטע סלע
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויקובסקי. נמצא בעומק 150 מטר
צילום: Katka Reszke
מומלצים