שתף קטע נבחר

עתירה: תקצוב לא תקין במוסדות התרבות הערביים

בעתירה לבג"ץ, שהוגשה על ידי עמותת נווה הבדואים, מרכז לתרבות הבדואית הפועל בעוספייה, נטען כי חלוקת הכספים למוסדות המגזר נעשית ללא קריטריונים ובניגוד לעקרון השקיפות. משרד התרבות: "זו עתירה מיותרת"

בית המשפט העליון ידון בחודשים הקרובים בעתירה שהוגשה נגד שר התרבות ראלב מג'אדלה, משרדו, הוועדה לתמיכות במשרד והמדור לתרבות ערבית, הטוענת לניהול לא תקין וחלוקת כספי תמיכות למוסדות ערביים באופן שרירותי וללא קריטריונים. העתירה הוגשה בתחילת החודש על ידי "נווה הבדואים", עמותה הפועלת בעיר עוספייה ומפעילה מוזיאון לתרבות ולמורשת הבדואית, תיאטרון, להקות דבקה ופעילות חינוכית.

 

בעקבות העתירה הורה שופט בית המשפט העליון, חנן מלצר, על הוצאת צו ארעי המחייב את משרד התרבות לשריין את הנתח התקציבי שהוענק לעמותה אשתקד, זאת עד לפסיקה כוללת בעניין. "מדובר בהחלטה שרירותית לחלק מכספי משרד התרבות לגופים ערביים ללא כל קריטריון או אמת מידה, כפי העולה על רוחו של שר התרבות ועל פי גחמותיו, הכל במסתרי מסתרים, תוך אי פרסום הפרוטוקולים וההחלטות ואי מסירת מידע", טוענת העתירה שהגישה עו"ד גילי שפר. עוד נטען בעתירה לאפליה לרעה של העמותה בשל השתייכותה לעדה הבדואית.

 


מג'אדלה. אני אנתב

 

חלוקת תמיכות למוסדות ציבור ערביים, כך מתברר, נעשית מתוקף תקנה תקציבית נפרדת שכותרתה "פעולות תרבות במגזרי המיעוטים". התקצוב נעשה על פי המלצת המדור לתרבות ערבית. המדדים הכלליים שנקבעו הם תרומת הפעילות לקידום התרבות הערבית בישראל, חשיבות הפעילות על פי חוות דעת המדור ועדיפות לפעולות מרכזיות ארוכות טווח. "מדובר באמות מידה אמורפיות ולא בקריטריונים ספציפיים ומשקלות מדויקים", טוענת העתירה, "הדבר עומד בניגוד לתכלית חוק יסודות התקציב לשמירה על עקרון השוויון ומהווה פתח להחלטות שרירותיות ולשיקול דעת פגום. מבחנים, על פי חוק יסודות התקציב, צריכים לאפשר הערכה אובייקטיבית, במידה סבירה, של המועמדים לתמיכה זה לעומת זה. המבחנים הקיימים הם היפוכו של שיקול דעת רחב וככל שהם כלליים ומעורפלים יותר, כך הם מתרחקים מתכלית החוק... נראה כי המבחינים הקיימים, במידה רבה, הם מס שפתיים לעקרון השוויון".

 

עמותת נווה הבדואים, נתמכה לאורך שנים על ידי משרד התרבות. בחודש פברואר האחרון, העביר המשרד לעמותה מקדמה של 20% מתקציב התמיכה לשנת 2006 ומאז לטענת העותרים לא התקבלה מטעמו כל הודעה רשמית על שיעור התמיכה לו נמצאה העמותה זכאית. בשיחה טלפונית בחודש אוקטובר עם יו"ר המדור לתרבות ערבית במשרד, מאמין ענבתאווי, התבשרו ראשי העמותה כי על אף הגידול בתקציב המשרד למגזר הערבי, יקוצץ תקציב העמותה השוטף בשיעור של 50%. בקשות העמותה להופיע בפני ועדת התמיכות לא נענו. בחודש נובמבר התקבלו שתי מקדמות נוספות בהיקף של כ-62 אלף שקל, שהם 25% מתקציבה המשוער של העמותה לשנת 2006. דרישות חוזרות ונשנות לקבלת שיעורי התמיכות לשנת 2006 ולשנת 2007 לא נענו.

 


העותרים טוענים לחלוקת כספים שרירותית 

 

בתצהיר המצורף לעתירה טוענים ראשי העמותה, נדיה גאדיר ואמין קאסם, כי בפגישה אקראית עם שר התרבות, שנערכה בנצרת, אמר מג'אדלה: "אני קובע בעצמי את תקציבי התמיכות למוסדות התרבות במגזר הערבי. לא אתן לאף גורם להתערב בהחלטותיי ואני מצפצף על בית המשפט העליון במידה ותפנו אליו". עוד אמר השר, לטענת העותרים, כי הוא אוסר על העמותה לעסוק בפעילות ארצית ובינלאומית ומעוניין כי תעסוק בפעילות מקומית בעוספיה בלבד.

 

"לא יעלה על הדעת שמשרד ממשלתי יפעל במחשכים ויעשה בכספי ציבור כרצונו וללא מורא דין", אומרת ל-ynet עו"ד שפר. "בקשתנו לצו הביניים נעשתה לנוכח סיומה הקרב של שנת התקציב במטרה למנוע מצב שבו כספי התמיכות לשנת 2007 יחולקו במחטף ולא יוותר לעמותה כסף לתבוע ממנו את חלקה". בהמשך מבקשים העותרים מבית המשפט להפוך את הצו למוחלט.

 

בתגובה לדברים מסר דובר השר, דותן אוליביר: "השר רואה לנכון לקדם ולפתח את התרבות הערבית בכלל ואת התרבות העצמאית של הבדואים בישראל בפרט, בצורה ישירה ובדגש על האזור הגיאוגרפי בו הם חיים. בביקור שערך לאחרונה אצל הבדואים בדרום, הופתע לגלות כי ישנם מקרים בהם כספי התמיכה הממשלתית אינם ממלאים את ייעודם בצורה שוויונית. השר הנחה את המדור לתרבות ערבית של המועצה לתרבות ואמנות ואת עובדי משרדו להכין קריטריונים חדשים, שוויוניים ושקופים לתמיכה בתרבות הערבית. כל הפעולות בנושא נעשו כדין במסגרת סמכויות המשרד, זאת במטרה לקדם מדיניות תמיכות טובה וראויה יותר. עצוב כי דווקא כאשר פועלים השר ומשרדו לייצר סדר וצדק בחלוקת כספי ציבור, מעלה הדבר עתירות מיותרות שכאלו".

 

במשרד העדיפו שלא לענות לשאלות ynet בנוגע לטענות העתירה על אי פרסום הקריטריונים לחלוקת התמיכות למוסדות במגזר הערבי ברשומות כמו גם אי פרסום הפרוטוקולים של הדיונים במדור לתרבות ערבית במהלכם גובשו ההמלצות לוועדת התמיכות. גם בקשה לקבלת נתונים על היקפי התמיכות למוסדות התרבות במגזר הערבי, שעל פי הצהרות חוזרות ונשנות של השר גדלו משמעותית עם כניסתו לתפקיד, לא נענו.

 

"תשובת המשרד לעתירה תינתן באמצעות פרקליטות המדינה לבג"צ בזמן הקרוב", מסר דובר השר, "השר מבקש להבהיר כי יכבד כל החלטה של בית המשפט העליון בנושא".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים