שתף קטע נבחר

הכנסת אסרה ציד עופות מים באזור שפלת יהודה

ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת אישרה את הוספת אזור צפון שפלת יהודה כאזור אסור לציד עופות מים, בשל החשש מהכחדתם של עופות נדירים ומוגנים הנוהגים לחרוף במקום. רשות הטבע והגנים: צעד מבורך וחשוב. נציגי הציידים: לא נותרו לנו איזורים לציד עופות מים; הצעד למעשה מבטל את הציד בישראל

אלפי עופות מים החיים באזור מאגרי המים של צפון שפלת יהודה יכולים להירגע. ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אישרה היום (ב') פה אחד לאסור על ציד עופות מים באזור זה, בשל החשש הכבד לפגיעה במינים של עופות מוגנים ונדירים.

 

ההחלטה מכתירה בהצלחה מאבק תקשורתי שניהלה בשבוע האחרון רשות הטבע והגנים, במטרה להכליל את האזור בתחנות ההגנה על חיות הבר ולמנוע ציד עופות מים במקום. כסמל המאבק הציבה הרשות את הצַחְראש הלבן, אחד מעופות המים הנדירים בעולם שנוהג לחרוף (לבלות את החורף) באזור. 

 

 

ישראל מהווה ציר נדידה למיליוני ציפורים מדי שנה, ואזור מאגרי המים בצפון שפלת יהודה, המשתרע על שטח של כ-9,000 דונם, נחשב לאחד ממתחמי החריפה המרכזיים לעופות מים רבים. בין העופות ישנם גם מינים בסכנת הכחדה מקומית, מינים בסכנת הכחדה עולמית ואף מינים שכבר נכחדו בארץ בשנים האחרונות.

 

אנשי רשות הטבע והגנים עקבו בדאגה אחר פעילות ציידים באזור, שפגעה לדבריהם באופן שוטף גם במינים המוגדרים "בסכנת הכחדה". לדברי אנשי הרשות, הציידים במקום נהגו לירות בברווזים המותרים בציד, אך פגעו בשוגג גם במינים מוגנים, ביניהם בלא מעט צחראשים. 

 

"הצחראש הלבן הוא ברווז המוגדר בסכנת הכחדה עולמית, ועל פי הערכות בעולם נותרו פחות מ-13 אלף פרטים במקרה הטוב", אמר אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות, לפני הדיון. להערכת אנשי הרשות, בישראל חורפים כ-800 פרטים מדי שנה המהווים כשבעה אחוזים מהאוכלוסיה העולמית של הצחראשים. "בעוד שהצחראש הלבן נחשב בעבר למקנן יציב וחורף מצוי בצפון הארץ, המצב השתנה לחלוטין בתחילת המאה ה-20 והוא נכחד כמקנן בישראל. מדובר במגמה מדאיגה גם בעולם כולו ואוכלוסיית הצחראשים הלבנה סובלת מירידה עצומה ועקבית במספרה". 

 


צחראש לבן ירוי (צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים)

 

"מדינת ישראל חתמה על הסכמים ואמנות בינלאומיות להגנת מיני ציפורים, והיא מחוייבת לנקוט בפעולה כמו שאר המדינות החתומות", הסביר הצופה, "אך עד היום היא לא נקטה בפעולות שימנעו הפרעה או פגיעה בשוגג - תופעות הקיימות כיום במאגר המים באזור יהודה". 

 

הצופה הדגיש כי הצחראש הוא אחד הנפגעים העיקרים כתוצאה מציד והרעלות עופרת - כתוצאה משימוש בלתי מבוקר בכדורי ירי -  אך ישנם מינים נוספים החיים באזור ונתונים בסכנה: צולל ביצות, ברווז משויש ודורסים נדירים כדוגמת עיטי שמש, צפרדעים וניצים הניזונים מעופות מים. הוא ציין כי לא רק פגיעה פיזית בעופות מתרחשת בעקבות הציד אלא גם הברחה שלהם, שפוגעת בהמשך שהייתם במקום.

 

רשות הטבע והגנים: "עוברים ממגננה למעשים" 

למרות המחלוקות שעלו בדיון בין רשות הטבע והגנים לארגוני הציידים, אישרה לבסוף הוועדה את התקנות, ואסרה ציד של כל עופות המים והציפורים במאגר שפלת יהודה. עם זאת דרש יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה) פיקוח פרלמנטרי על שיטת היתרי הציד. "עלינו להתאים את התקנות לרוח הזמנים, לכבד אמנות בינלאומיות עליהן אנו חתומים ולעשות הכל כדי לשמור על הטבע שנותר לנו". מסר בהודעתו.

 

נציגי הציידים טענו בעקבות החלטת הוועדה כי לאחר האיסור לצוד חוגלות וארנבות, לא נותרו בעלי חיים רבים לציד, מלבד הברווזים הקיימים, לטענתם, רק במאגרי מים. "סגירת המאגרים לא תאפשר לצוד ברווזים והדבר מבטל למעשה את הציד", אמרו.

 

התקנות לאיסור הציד באזור ייכנסו לתוקף בעוד 30 יום, אך הצופה וחבריו ברשות הביעו סיפוק רב מההחלטה: "היתרון שלנו על פני מקומות אחרים בעולם הוא שהצחראש נחשב למין מוגן בארץ, ואחרי שנים רבות בהן אנו מקיימים מעקב וניטור אחרי אוכלוסיית עופות המים, זכינו לראות את פרי עמלנו". הוא אמר. "מדובר בשינוי גדול שיביא להגנה טובה יותר על הצחראש ועל ארבעה מינים אחרים מוגנים. כעת אנו עוברים ממגננה פאסיבית למעשית בשטח".

 

הצופה אמר עוד כי העובדה שבישראל קיים הריכוז הגבוה ביותר של צחראש לבן בעולם, "מעניקה לנו זכות נדירה לצפות בו, אך גם אחריות כבדה לשמור עליו. מדינת ישראל הוכיחה שהיא לא רק חותמת על אמנות בינלאומיות להגנת ציפורים וחיות בר, אלא גם נוקטת בצעדים מעשיים ליישומן. הצעד הבא הוא להוציא את העופרת הקטלנית מחוץ לחוק, במיוחד באיזורים בהם יש ריכוזים גבוהים של מינים בסיכון".


פורסם לראשונה 24/12/2007 08:15

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאות פרטים חורפים בישראל. צחראש לבן.
צילום: יורם שפירר
ברווז נדיר בסכנת הכחדה עולמית
צילום: יורם שפירר
הציידים מתבלבלים בינו לבין ברווזים אחרים
צילום: יורם שפירר
מומלצים