שתף קטע נבחר

כך תבחרו רמקולים

איזה רמקולים מתאימים לקולנוע ביתי ואיזה רמקולים טובים להאזנה למוזיקה? מה עושים כשאין מספיק מקום, והאם כדאי להשתמש ברמקולים מובנים בקיר? כל התשובות

בכתבה הקודמת הצגנו לכם איך עובד הרמקול וממה הוא מורכב. הפעם נסקור את מגוון הרמקולים הקיים בשוק ומה יכול להתאים אליכם הביתה, לסלון.

 

כמה רמקולים צריך?

מערכת קולנוע בסיסית לקולנוע ביתי ולצפיה בסרטים, תכיל חמישה רמקולים לפחות:

 

  • רמקול סנטר: משמש בעיקר להשמעת הדיאלוגים בסרטים.
  • רמקולים קדמיים: צמד הרמקולים הקדמיים משמש להשמעת מוסיקה ואפקטים קדמיים.
  • רמקולים אחוריים: צמד נוסף, משמשים בעיקר להשמעת אפקטים.
  • רמקול סאב וופר: משמש להוספת בס עמוק לצליל (לא חובה).

 

מוסיקה בלבד: אם אתם נוהגים להאזין למוסיקת סטריאו (שני ערוצים) בלבד, אזי אין צורך בכל חמישיית הרמקולים, השניים קדמיים יספיקו לצורך זה. מערכות "המילה האחרונה" כוללות רמקולי סראונד אחוריים נוספים בתצורה שיכולה להגיע ב- 6.1 / 7.1 רמקולים בהתאמה, כאשר האחד אחרי הנקודה, מתייחס לסאב הוופר שמשמיע טווח תדרים מוגבל).

 

 

אסטטיקה: רמקול לוויני (סאטלייט)

אם ארכיטקט בוחר עבורכם את הרמקולים, סביר להניח שהוא יבחר ברמקולים לווייניים (סאטלייטים): הם קטנים, מעוצבים ונוחים מאוד למיקום. רמקולים אלו כוללים יחידת טוויטר ומיד וופר. גודלם הפיזי מהווה יתרון בעת הצבתם בחדר, אבל הופך לחיסרון, כאשר מבקשים לקבל נפח ודחף במוסיקה. גודל יחידות הרמקול אינו מאפשר להן לדחוף אויר רב, ולרדת לתדרים נמוכים. לכן, כמעט תמיד יגיע עם סט הרמקולים גם סאב וופר שאמור לכסות את טווח התדרים החסר. רמקולים לוויניים וסאב וופרים, שנכללים כחלק מערכה, יבואו לעיתים בעיצוב תואם לשאר הרמקולים. בסטים זולים יורגש "חור" בשמיעה - פער בתדרים אותם מוציאים חמשת הרמקולים בהשוואה לסאב הוופר.

 

עוד ב-dtown: הסרט הכחול מגיע לפורמט הכחול – Blu-ray

 

לשימושי קולנוע ביתי, הדגמים הטובים בהחלט מסוגלים להעביר חווית צליל היקפי משכנעת, אבל לשימושי מוסיקה בסטריאו הם פחות משכנעים. חשוב לדעת: אין להתבלבל בין סאב וופר של מערכת רמקולים לוויניים, מול סאב וופרים ייעודיים, שמצליחים להפיק תדרים עמוקים בהרבה (ועולים כמו מערכת רמקולים לווייניים שלמה). הרמקולים הללו ניתנים להצבה מעל גבי מעמד ייעודי או בעזרת חיבור לקיר ע"י זרוע תואמת.

 

רמקולי קיר: In Wall

גם לרמקול לווייני אין לכם מקום? אין בעיה. רמקולי In Wall מוכנסים אל תוך הקיר (בחציבה) ומגיעים עם צד חזית בלבד,

צילום: dtown

ללא תיבה. את תפקיד התיבה ממלא הקיר אליו מוכנס הרמקול. צורת מיקום זו פוגמת בבימת הצליל של הרמקול וגם בביצועי הבס, לכן נהוג להשתמש ברמקולים כאלו כרמקולים אחוריים או למטרת מוסיקת רקע בלבד.

  

מהירות: רמקול מדפי (מוניטור)

אם ברצונכם לקבל יותר דחף ועוצמה מוסיקלית, עדיף שתנסו לחפש רמקול מדפי (הנקרא לעיתים גם מוניטור). רמקולים כאלו מתאימים בד"כ לחדרים קטנים עד בינוניים, הם מגיעים לרוב בתצורת 2Way ועקב גודלם הפיזי הגדול יותר ביחס ללוויניים, הם יצליחו להפיק טווח תדרים רחב יותר. רמקול מדפי ממוצע כולל גם הוא טוויטר ומיד וופר שמכסה את טווח תדרי הבס. בהשוואה ללוויניים, רמקול כזה יוציא צליל גדול, מרשים ומפורט יותר, ובהחלט מסוגל לסחוף אל תוך חוויה מוסיקלית מענגת בחדר מתאים.

 

עוד ב-dtown: הוט HD או yes HD?

 

ישנם רמקולים אשר מסוגלים להקרין בימת צליל יפייפיה, עמוקה וגדולה, ללא תדרי בס עמוקים אשר עלולים ליצור הדהודים ולהאפיל על התדרים האחרים. כתוצאה מכך יתקבל צליל מדוייק יחסית עם תדרים גבוהים (high) ובינוניים (mid-range) נקיים וברורים בליווי בס פאנצ'י ומדויק. העדרו של הבס "הכבד" עשוי לעורר תחושה של מוסיקה מהירה וקלילה יותר. חיסרון מהותי הוא העדר בס עמוק וגודל צליל שעשוי להתגמד בחדרים גדולים. רצוי מאוד להעמיד רמקול מדפי על סטנד תואם, ניתן גם להעמידו על מזנון או מדף, אבל זה יפגע בביצועיו המוסיקליים.

 

נפח: רמקול רצפתי

רציתם בס מרשים ומוסיקה בעלת נפח? חפשו רמקול רצפתי. רמקול שכזה יגיע בתצורת 2Way ומעלה עם מספר יחידות שיכול לנוע בין שתיים לחמש ואף יותר. רמקול רצפתי שהינו 3Way יגיע עם יחידת טוויטר, מיד וופר ובס וופר אחד או יותר. יתרון מהותי של רמקולים אלו צליל גדול ומרשים, המקנה תחושה הקרובה ביותר להופעה חיה במוסיקה או צפיה בסרט בקולנוע: בס עמוק וגדול וחשיפת פרטים במוסיקה בתדרים הנמוכים שלא נשמעים ברמקולים קטנים יותר.

 

מצד שני, יש חסרונות: זהו רמקול הדורש השקעה כספית גבוהה יותר, על מנת לקבל צליל איכותי, והוא רגיש למיקומו בחדר - דורש מרחק מקירות הבית ועלול ליצור הדגשת יתר של הבס על חשבון התדרים האחרים.

 

עוד ב-dtown: לרכוש שיר ולא דיסק

 

ראוי לשים לב כי ברמקולים רצפתיים זולים, עקב רכיבים זולים ותכנון לא מתאים, הצליל המתקבל הוא של בס מנופח ולא אמיתי. זה מרשים אולי בשמיעה ראשונה, אך הופך למעייף בהאזנה ממושכת.

 

לסיום, האזנה

לאחר שהחלטתם איזה סוג רמקול אתם מחפשים, מתחילה הדרך הארוכה של בחירת הרמקול המתאים לטעמכם. יש לנו עצה אחת בשבילכם: אין מנוס מהאזנה, רצוי בחיבור לשאר רכיבי המערכת שלכם (או רכיבים דומים), ובוודאי שלא לוותר על בחינה בעזרת מוסיקה שאתם מכירים היטב. לטיפים נוספים לבחירת מערכת אודיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים