שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

בוש ברמאללה: הסכם שלום - עד תום כהונתי

במסיבת עיתונאים בתום פגישת הנשיא בוש עם אבו מאזן, אמר הנשיא האמריקני כי הוא הגיע למסקנה שישראל והפלסטינים מודעים לחשיבות של הקמת מדינות דמוקרטיות החיות זו לצד זו בשלום. הנשיא הפלסטיני אמר: אני מקווה שתוקם מדינה פלסטינית, שבירתה ירושלים, עד סוף כהונתך

היסטוריה ברמאללה: נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, הגיע הבוקר (יום ה') בשיירה מאובטחת מירושלים לרמאללה. במוקטעה הוא נפגש עם הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו-מאזן) ועם ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד.

 

תחילה נפגשו הצדדים, הפלסטיני והאמריקני, בצוותים מורחבים. לאחר מכן נועד הנשיא בוש בארבע עיניים עם אבו-מאזן. מייד אחר-כך הוא נפגש עם ראש הממשלה הפלסטיני. בסיום הפגישות ערכו בוש ואבו-מאזן מסיבת עיתונאים משותפת, במהלכה אמר הנשיא הפלסטיני: "העם הפלסטיני יודע שאתה הנשיא הראשון שמבטיח את זכותנו לחיות במדינה עצמאית שתחיה בשלום לצד שכניה. מדינה ללא התנחלויות וללא גדר". הוא הוסיף כי מדובר בביקור היסטורי ומעורר תקווה ברשות הפלסטינית.

 

אבו-מאזן אמר כי הפלסטינים דורשים מדינה, והבטיח כי היא תהיה דמוקרטית: "אנו רוצים מדינה, ללא גדר. ללא מחסומים שבהם משתרכים תורים של אנשים מושפלים. ללא אסירים. הורתי לממשלה שלנו לפעול לביטחון, לשלטון החוק, לדמוקרטיה, לחברה אזרחית מפותחת ולביצוע רפורמות ושקיפות כדי להקים מדינה מודרנית ודמוקרטית".

  

הנשיא הפלסטיני הוסיף כי הוא מקווה שהמשא ומתן בין ישראל לפלסטינים יסתיים בסופו של דבר בהקמת מדינה: "אנו ושכננו התחלנו במשא ומתן, שאני מקווה שהוא יסתיים לפני תום תקופתך כנשיא, ויביא להקמת מדינה בגבולות 1967 שבירתה ירושלים. זאת בהתאם לתפיסה שלך ולהחלטות הבינלאומיות שיכללו פיתרון צודק למצוקת הפליטים". אבו-מאזן הדגיש כי הפלסטינים מחויבים לכל ההתחייבות שעליהם חתמו. "אנו מבקשים שישראל תקיים את התחייבויותיה, כי שלום נעשה באמצעות רצון אמיתי".


אבו-מאזן ובוש על השטיח האדום במוקטעה (צילום: רויטרס)

 

בוש: מקווה שהבעיות ייפתרו בקרוב

בוש מצידו אמר כי הוא מקווה שיושג הסכם שלום עד תום כהונתו בינואר 2009: "השאלה הבסיסית היא המחויבות לשלום. זו אותה שאלה שהצבתי לראש ממשלת ישראל. הגעתי למסקנה כי שני האנשים מודעים לחשיבות של מדינות דמוקרטיות החיות זו לצד זו בשלום ורוצות צעדים בשטח. התנאים בשטח מאוד קשים. אך אבו מאזן וממשלתו אינם עובדים רק למען החזון, אלא למען העם. דיברנו על הצורך להילחם בקיצונים. העולם שבו אנו חיים הוא מסוכן, מפני שיש בו אנשים שרוצחים חפים מפשע כדי להשיג מטרות פוליטיות". 


פגישה בארבע עיניים. אבו-מאזן ובוש (צילום: איי.אף.פי)

 

בהמשך נאומו הדגיש הנשיא האמריקני את הצורך בהשגת שלום בין ישראל לפלסטינים. "הדרך להשיג שלום היא לפעול לפי חזון אלטרנטיבי. אני מאמין באוניברסליות של החירות. לכל אדם יש הזכות לחיות בחברה חופשית. חברה חופשית גם תביא שלום. העם הפלסטיני יעבוד למען חירותו וזה האתגר המוצב לפנינו: האם יש אפשרות שהישראלים והפלסטינים ייפתרו את המחלוקות בסוגיות הליבה? הדבר אינו רק אפשרי - אלא גם הכרחי ואני מצפה לסייע בכך".

 

בוש הוסיף כי "כדי שיהיה שלום בר-קיימא, אבו-מאזן ואולמרט חייבים לפעול יחד ולקבל החלטות קשות. אני מאמין שכך יעשו וכי הדבר אפשרי. כפי שאמרתי אתמול - אוכל לדחוף את התהליך קדימה. נוכל להשפיע על התהליך וכך נעשה. העמים יצטרכו לעשות את העבודה הקשה. אסייע לפתור סוגיות במפת הדרכים. אנחנו רוצים לסייע בפתרון הבעיות. דבר נוסף, אנו רוצים לעזור לרשות הפלסטינית לבסס תשתית לדמוקרטיה. אני בטוח שתהיה התקדמות משמעותית לכיוון השלום". הוא פנה לאבו-מאזן ואמר: "אני מעריך את חזונך ואת קבלת האורחים שלך". עם זאת הוא הדגיש כי "הבעיה לא תיפתר אם ראש הממשלה אולמרט והנשיא הפלסטיני לא יוכלו להציג חזון לתושבי עזה".

 

רוצים צעדים בשטח

גשם, קור עז, סידורי אבטחה חסרי תקדים, פקקים ודגלי ארצות הברית, בעיקר באזור המוקטעה, המתינו לנשיא האמריקני. אלפי אנשי ביטחון פלסטינים התפרסו במרבית רחובות העיר, בעיקר ברחובות המובילים למוקטעה. כמעט כל אזור מרכז העיר נסגר לתנועה.

 

הפלסטינים ביקשו מבוש לדאוג שהמשא ומתן המדיני עם ישראל יהיה רציני, ושהאמריקנים ישמשו מעין "בורר פעיל" שיבדוק מי מיישם ומי לא את התחייבויותיו ממפת הדרכים ומההחלטות של ועידת אנאפוליס. הפלסטינים עשו הכל כדי למנוע כל פעילות מחאה שתשבש את ביקורו של הנשיא האמריקני.

 

גורם פלסטיני אמר ל-ynet כי הצד הפלסטיני שם דגש על כך שללא שינוי בשטח, ללא הסרה רצינית של מחסומים, ללא הפסקת בניית גדר ההפרדה ושחרור אסירים לא יהיה סיכוי לבניית אמון של העם הפלסטיני בתהליך המדיני. 

 

הפלסטינים דוחים כל ניסיון ישראלי להטיל עליהם אחריות לירי רקטות הקסאם. בהקשר זה הציגו הפלסטינים לנשיא בוש נוסחאות וניסיונות תיווך, בעיקר ערביים, כדי לפתור את המשבר מול החמאס - שאולי יחזיר את השליטה ברצועה לידי אבו מאזן והרשות, גם אם הסיכויים לכך קלושים ביותר.

 

ברשות הפלסטינית אהבו מאוד לשמוע מפי הנשיא האמריקני במסיבת העיתונאים בישראל כי כל הנושאים של סוגיות הסדר הקבע יונחו על שולחן המשא ומתן, כולל זכות השיבה. הם פחות אהבו לשמוע את מה שהיה לבוש לומר בנוגע לירי הרקטות אל שדרות וסביבתה. המסר אותו מנסים הפלסטינים להעביר לבוש הוא כי "ללא אופק מדיני, ייאלץ אבו מאזן לחדש את הדיאלוג עם חמאס".

 

קודם לפגישה ברמאללה, נועד הנשיא האמריקני עם יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו. נתניהו אמר כי מבחינתו ומבחינת הליכוד ירושלים תישאר מאוחדת לנצח בריבונות ישראלית. השניים דנו בסוגייה האיראנית. לאחר מכן נפגש בוש עם בניו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, עמרי וגלעד.


פורסם לראשונה 10/01/2008 09:49

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן ובוש ברמאללה
צילום: איי פי
הכנות אחרונות ברמאללה
צילום: איי אף פי
מומלצים