שתף קטע נבחר

ארה"ב: נמר שלג נדיר מפקיסטן מצא שידוך פראי

נמרי שלג נחשבים לטורפים נדירים בסכנת הכחדה עולמית. אחד מהם הוא ליאו, גור יתום שהוצל בפקיסטן על ידי רועה צאן מקומי. בעקבות התערבות של ארגוני שימור וטבע בשיתוף עם ממשלות ארה"ב ופקיסטן, הושאל הנמר לגן חיות מפואר בניו-יורק. המטרה: תוכנית רבייה מיוחדת עם נקבת נמר בשם שלבי

מסע חובק עולם להצלת נמר שלג מצוי. ביולי 2005 החלו להגיע דיווחים לשלוחת הקרן הטבע העולמית (WWF) בפקיסטן, על כך שרועה צאן ומשפחתו המתגוררים בצפון המדינה, העניקו מקלט לגור נמר שלג יתום בן שבעה שבועות, שנמצא בעמק נאלטר. "למרבה ההפתעה, הרועה יצר קשר עם אנשי הקרן ביוזמתו האישית וביקש עזרה", אומר ל-ynet סקוויב חניף, מארגון השימור העולמי (IUCN) בראיון מיוחד מפקיסטן.

 
אנשי הקרן, דוברי הניב המקומי, נשלחו אל הכפר בו מתגורר רועה הצאן ולאחר בירור קצר, גילו כי הגור נותר בחיים והוחזק בצריף לאיחסון שקי חיטה, עליהם רבץ במרבית משעות היום. לדברי המשפחה, הגור שיחק לעיתים עם ילדיו של הרועה ואפילו ישן עימם באותה מיטה. למרות מאמציו של הרועה להעניק לטורף הקטן תנאי מחיה נאותים, היה חשש להמשך הישרדותו של הנמר.
 


ליאו הורגל לנוכחות בני אדם מגיל צעיר (צילום: IUCN)
 
הגור שזכה לשם "ליאו" הובא למתקני הקרן ולאחר בדיקות וטרינריות מקיפות נמצא בריא יחסית לגילו, למרות שסבל מחולשה קלה. הממשלה המקומית ורשויות הטבע עודכנו בנושא והוחלט להעבירו למתקן זמני בפארק לאומי במרכז המדינה, אך המטפלים חששו כי החום הכבד בקיץ עלול לפגוע בבריאותו של הנמר והוא הושב לאחר מספר שבועות בחזרה להשגחתה של קרן הטבע העולמית.
 

טורפים בסכנת הכחדה

 
ממשלת פקיסטן השקיעה מאמצים רבים בטיפוח הגור והכריזה כי בכוונתה להקים תוכנית שימור ארוכת טווח לנמרי השלג, על מנת להבטיח את המשך קיום המין הנדיר במדינה. הסחר ההולך וגובר בעורות ובפרוות של הנמרים מאיים על אוכלוסיית הנמרים באסיה. שווי הפרווה ואיבריו של נמר שלג נמכרים באופן לא חוקי במחירים של יותר מ-60 אלף דולר לנמר. בנוסף, בשנים האחרונות נפגעים נמרים רבים על ידי רועי צאן, הזועמים על הפגיעה בעדרים ומכלים את זעמם בטורפים.
 
נמר השלג נפוץ במדבריות במרכז אסיה, במישורי היבשת ונוהג לשהות באזורים הרריים צרים וארוכים בגבהים של יותר מ-5,500 מטר מעל פני הים. על פי הערכות איגוד השימור העולמי, מספר נמרי השלג הינו בין 3,500 ל-10,000 בלבד בכל העולם, כשפקיסטן מהווה בית לכ-300 מהם.
 
הנמרים נוטים להישאר יחד עם אימם בטבע עד גיל שנתיים לערך ורק לאחר שלמדו את יכולות ההישרדות הבסיסיות בתנאי סביבה קשים השוררים בפקיסטן, הם יוצאים לדרך חדשה ועצמאית. "ליאו למעשה נותק מן הטבע אליו היה שייך והוא תלוי לחלוטין בבני אדם מאז הלידה, כך שזה לא מעשי לשחרר אותו בחזרה לטבע", מסביר חניף, האחראי על תחום החינוך והתקשורת באיגוד השימור העולמי בפקיסטן (IUCNP). "בתחילה חשבנו להעבירו לגן חיות מקומי על מנת להקים תוכנית רבייה מסודרת, אך בגני החיות בפקיסטן אין את כל הידע המדעי  ואת המשאבים הנחוצים כדי לקיים תהליך שכזה".
 


נמר שלג מצוי (צילום: WWF / Canon)
 

מקלט זמני בגן חיות בארה"ב

 
מאחר ונמרי השלג מוגדרים בספר האדום של איגוד השימור העולמי כבעלי חיים בסכנת הכחדה, לחניף היה ברור כי ליאו יזכה ליחס מועדף בקרב גורמי שימור ברחבי העולם. כתוצאה מכך, שגרירות ארה"ב באיסלמבאד קיבלה דיווח על מצבו של הגור ותוך זמן קצר הגישה הצעה רשמית לממשלת פקיסטן וביקשה כי ליאו יושאל לתוכנית רבייה במתקן בינלאומי כחלק מתוכנית ארוכת שנים לשיקום ורביית המין.
 
אחד המקומות הנחשבים למובילים ביותר בעולם בתחום נמצא בארה"ב, בגן החיות "ברונקס" בניו-יורק, בו פועל איגוד שימור חיות הבר. "לארגון ישנה היסטוריה רבת שנים בהצלת נמרי שלג בטבע", אומרת ל-ynet לינדה קורקוראן, מדוברות הארגון. "מאז שהוקם המרכז בשנת 1984 טיפלנו ביותר מ-275 נמרי שלג, הצלחנו להרביע 70 נמרי שלג ומדי שנה מטפלים ביותר מ-25 גורים בצפון אמריקה, רק כדי להבטיח המשך מגוון גנטי בריא במין הנדיר".
 
לאחר שאיגוד השימור העולמי בפקיסטן תמך בהצעה, הוחלט להעביר את הנמר הצעיר בהקדם האפשרי למעונו החדש. מומחים מגן החיות הגיעו לפקיסטן על מנת להבטיח כי המעבר של הגור יתבצע באופן חלק ככל האפשר. על מנת להבטיח כי אכן תתקיים תוכנית רבייה ארוכת שנים לנמר ליאו, הבטיחה ממשלת פקיסטן להקים מתקן ראוי לטיפול בטורפים נדירים בתחומי המדינה.
 


גרעיני רבייה מעניקים תקווה למין הנדיר (צילום: WWF / Canon)
 

נחיתה רכה בניו-יורק

 
באוגוסט 2006 נחת ליאו בשעה טובה בניו-יורק ומאז הוא מבלה את זמנו בגן החיות, המשמש כמקלט זמני לנמרי השלג. "ליאו מהווה דוגמא מצויינת לכך שממשלות, ארגוני שימור וגני חיות יכולים לפעול למען מטרה אחת בכוחות משותפים, ובמקביל, להגדיל את המודעות למינים הזקוקים להגנת האדם", מסכם חניף. 
 
כרגע פועלים ארגון השימור העולמי יחד עם גן החיות במטרה להקים מתקן מיוחד לרביית נמרי שלג בעמק נאלטר בפקיסטן, במטרה להשיב את ליאו בחזרה לארץ מוצאו בשנת 2012 ולהציל בעלי חיים מהרג מיותר.
 


ליאו לפני המעבר לביתו החדש בארה"ב ב-2006 (צילום: IUCN)

 

כיום, מלאו לליאו שנתיים וחצי, הוא נחשב לנמר בוגר ושוקל בין 45 ל-55 קילוגרם. "אנו שמחה לבשר כי ליאו זכה להיכרות מוצלחת עם נקבה בת גילו, בשם "שלבי" והם מבלים ביחד כל היום", אומרת קורקוראן. "נמרי שלג מסוגלים להתרבות בגיל שנתיים וחצי, אם כי רוב הסיכויים מצביעים על כך שהם יזדווגו בגיל שלוש שנים וחצי. כרגע עדיין מוקדם לדעת אם הם יזדווגו זה עם זו בעונת הרבייה שעומדת להתחיל בשבועות הקרובים".

 

לדבריה, ליאו הסתגל היטב לתנאי המחייה ומבלה את מרבית מזמנו במשך היום עם שלבי. "כפי שאנו נוהגים עם כל בעלי החיים המוחזקים אצלנו, אנו משתדלים למזער את מספר המפגשים בין בעלי חיים למטפלים", היא מסבירה. "מאחר וליאו גודל בידי בני אדם, הוא מגיב באופן לאנשים מנמרי שלג שגדלו יחד עם אימם. אנחנו מנסים לגרום לו להתנהג כמו נמר שלג אמיתי, במטרה להגדיל את סיכויי הרבייה".

 

בגן החיות ובארגונים השונים עוקבים בציפייה רבה אחר ההתפתחויות בין שני הנמרים. "אנו ממשיכים במאמצים שלנו להציל את המין הנדיר מסכנת הכחדה ורואים ב"ליאו" כשגריר אמיתי של בני מינו בטבע", מסכמת קורקוראן. "אני מקווה שבחודשים הקרובים נזכה לבשורות טובות מליאו ושלבי".

 


ליאו בפעולה בגן החיות בניו-יורק (צילום: @wcs)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליאו, בן בן שבעה שבועות בפקיסטן ב-2005
צילום: IUCN
חתול גדול ומרהיב
צילום: IUCN
ליאו בגן החיות בניו-יורק. יחזור לפקיסטן ב-2012
© WCS
בפקיסטן ישנם כ-300 נמרי שלג מצויים בלבד
צילום: WWF
מומלצים