שתף קטע נבחר

מדריך קניה: מצלמות עם זום גדול

מתחת לפני השטח, שוק המצלמות הדיגיטליות עובר שינוי עמוק: הרזולוציה הגבוהה היא כבר לא מקדם המכירות האולטימטיבי - עכשיו הלקוחות רוצים גם זום גדול. מגוון דגמים חדשים מציעים ערכי זום גבוהים פי שניים ויותר ממה שהתרגלתם. בקרוב אצלכם

בכל שנה קונים עשרות מיליוני אנשים בעולם את המצלמה הראשונה שלהם, ובכל שנה הם משלמים פחות. בישראל של תחילת 2008, תמורת 500 שקלים, או קצת יותר, תוכלו להצטייד במצלמת Point & Shoot קומפקטית. תמורת 100 שקלים, או קצת פחות, תוכלו לרכוש כרטיס זיכרון בנפח של 1GB, שיספיק למאות תמונות.

 

מצד שני, לא כולם קונים מצלמה בפעם הראשונה ולא כולם מחפשים את העיסקה הזולה ביותר. בכל שנה קונים רבים את המצלמה השנייה או אפילו השלישית שלהם, במקום או בנוסף. ההוזלה המתמדת לא רק מעודדת אנשים חדשים להתחיל לצלם אלא גם מאפשרת לרבים לרכוש מצלמות טובות יותר ממה שתכננו.

 

מגה-פיסקל אאוט, זום אין

מה הכי חשוב במצלמה דיגיטלית? רוב האנשים יענו: שתהיה פשוטה להפעלה ותצלם תמונות טובות. ואם המחירים ירדו ואתם יכולים לקנות מצלמה איכותית יותר, במה תשקיעו?

 

במהלך השנים האחרונות ניסו כל היצרנים לשכנע אותנו להשקיע את "הדולר הנוסף" ברזולוציית צילום גבוהה יותר. הגדלת הרזולוציה כבר לא מתאפיינת במורכבות טכנית ובעלות גבוהה כבעבר, ולכן זו הפכה לשיטה הקלה לשפר ולשכלל את המצלמות. אחרי דגמי הששה והשבעה מגה-פיקסל, הגיעו לשוק דגמי ה- שמונה והעשרה ולאחרונה גם 12 מגה-פיקסל.

 

ליצרנים ולמשווקים היה נוח עם הבורות והם עודדו את השוק להמשיך להאמין שרזולוציה גבוהה יותר אומרת איכות גבוהה יותר. הצרכן ההדיוט קנה את הבלוף הזה כל פעם מחדש. ובכל זאת, פראיירים - כידוע - נוטים להתחלף. כל מי שהשתמש במצלמה דיגיטלית יותר מפעם, יודע שהרזולוציה היא מזמן לא הדבר הכי חשוב. זום אופטי גדול חשוב הרבה יותר.

 

רוצים יותר זום

הזום האופטי מאפשר להתמקד באובייקט הצילום ו"להתקרב" אליו, כך שבתמונה המצולמת ניתן יהיה להבחין בפרטיו. אפשר להגיע לתוצאה דומה גם באמצעות צילום ברזולוציה גבוהה יותר וגזירה של החלקים הרצויים בתמונה באמצעות תוכנה, אבל זה מסורבל יותר והתוצאות פחות טובות. הזום הדיגיטלי, שקיים בכל המצלמות הדיגיטליות, עושה כמעט אותו הדבר; כלומר, הוא לוקח חלק מהתמונה ומגדיל אותו באופן מלאכותי, כך שהתוצאה שמתקבלת הרבה פחות חדה מאשר הגדלה באמצעות זום אופטי.

 

רוב המצלמות הזולות מגיעות עם זום אופטי פי שלושה (כלומר, אפשרות להתקרב לאובייקט ולהגדיל אותו פי שלושה), וזום דיגיטלי פי ארבעה. בין מצלמות ה-Point & Shoot הקומפקטיות, שהן הפופולריות ביותר, יש דגמים מעטים שמציעים זום אופטי של פי ארבעה עד פי ששה. ערכי זום כאלה מתאימים לצילום מטווח של מטרים בודדים; אם תרצו להתמקד בעצמים מרוחקים תגלו שעם זום כזה זה פשוט בלתי אפשרי.

 

אפילו מצלמות ה-SLR (הגדולות והיקרות, שניתן להחליף להן עדשות) מגיעות כמעט תמיד בקיטים שכוללים עדשות בסיסיות מאד, שמתאימות לטווחים קצרים. את העדשות המקצועיות, שמתאימות לטווחים ארוכים יותר, רוב היצרנים מציעים בנפרד ובמחירים גבוהים. אגב, גם חלק מהמצלמות הקומפקטיות תומכות בעדשות כאלו, באמצעות מתאמים מיוחדים.

 

רק כדי לסבר את האוזן: הצמיחה הכי גדולה בשוק הצילום הדיגיטלי אשתקד הייתה ברכישת עדשות זום. נתוני הרבעון השלישי של 2007 הצביעו על גידול של 57% ברכישת עדשות כאלו (על-פי חברת המחקר NPD Group).

 

הפתרון הקלאסי: מצלמת סופר-זום

רוב האנשים, מכל מקום, לא רוצים להוציא עוד ועוד כסף על מצלמה שממילא בטח יחליפו בתוך מספר שנים, וגם לא מתכוונים להוציא 5000 שקלים ויותר על מצלמת SLR ועל עדשות עבורה. בשבילם הומצאו מצלמות הסופר-זום, שמציעות ערכי זום אופטי גבוהים יותר: x8, x12 ולאחרונה גם x18. הן קצת יותר יקרות, ובדרך-כלל הן גדולות ומגושמות יותר - לא ממש נכנסות לכיס - אבל רובן איכותיות יותר, מציעות הרבה תכונות מיוחדות ומסוגלות להפיק תמונות טובות יותר ממה שמקובל במצלמות הקומפקטיות.

 

ברוב המקרים הן לא קשות יותר לתפעול מהמצלמות הזולות, מגיעות עם מצב צילום אוטומטי ועם תוכניות צילום מוכנות (Scenes), מוקפדות מאד בהנדסת האנוש שלהן ובאופן כללי יותר נוחות. לרבות מהן יש פלאש נשלף, תכונות עדכניות כמו זיהוי פנים ומייצב תמונה אופטי (שמבטיחים תמונות חדות), ביצועים מצויינים ויכולות מאקרו (תקריב) מרשימות.

 

בין המוצרים הבולטים בקטגוריה אפשר למצוא את סדרת PowerShot S של Canon כמו גם את Z600/Z700 של קודאק, S5000/S6000 של פוג'י, SP-500 של אולימפוס, DMC-FZ/TZ של פנסוניק ו-DSC-H של סוני.

 

בין סופר-זום לדמוי-SLR

יש הרבה בלבול סביב המושגים והקטגוריות של המצלמות עתירות-הזום. אין שום תקן או הגדרה מוסכמת ואפילו לא שם מוסכם.

 

בחלק מהמקרים תיתקלו בהן תחת השם "מצלמה דמויית SLR" או באנגלית, SLR Like. ואכן, חלק מהמצלמות שמציעות ערכי זום גבוהים מעוצבות ואף מתופעלות בצורה דומה מאד למצלמות SLR; יש להן עדשות קבועות שלא ניתן לשלוף ולהחליף, אבל אפשר לשלוט בזום שלהן ישירות באמצעות היד האוחזת בעדשה, במקום דרך ממשק הכפתורים של המצלמה.

 

רוב מי שהשתמש במצלמה כזו יסכים שזו שיטה הרבה יותר נוחה ומדוייקת, מה גם שהדגמים מהסוג הזה בדרך-כלל מציעים איכויות טכניות מצויינות. החיסרון העיקרי שלהן הם הנפח והמשקל הגדולים, שמצריכים נשיאה בתיק מיוחד.

 

בין דמויות ה-SLR ניתן למצוא מוצרים זולים (פחות מ-2000 שקלים) כמו דגמי S6000/S7000 של פוג'יפילם, או דגמים מתוחכמים במחיר כפול כמו דגמי E10/E20 של אולימפוס, FZ50 של פנסוניק או Digimax Pro815 של סמסונג. שימו לב שהרבה מצלמות עם זום גדול מכונות בפרסומים שונים "דמויית SLR" או "תחליף SLR", למרות שהשליטה במנגנון הזום שלהן מתבצעת באמצעות כפתורים.

 

להיות עם להרגיש בלי

אם הבחירה בין זום אופטי מוגבל לבין מצלמה שלא נכנסת לכיס מתסכלת אתכם, אז אתם לא לבד. אנשים רבים מוכנים לשלם יותר על המצלמה שלהם כדי לקבל יותר זום, אבל לא רוצים מצלמה מסורבלת וכבדה (300-500 גרם ברוב דגמי ה-SLR Like והסופר-זום). יצרני המצלמות לא יכלו להתעלם מהשוק הזה, ובמהלך השנה האחרונה ראינו עוד ועוד מצלמות שמציעות משהו באמצע, בין מצלמות הסופר-זום הגדולות למצלמות הכיס. בדרך-כלל תקבלו אותן במשקל של 150-200 גרם ועם זום אופטי פי שמונה עד פי עשרה. המחירים מתחילים היום בפחות מ-1500 שקלים.

 

דוגמאות למצלמות כאלו: Canon SX100IS, Panasonic DMC-TZ3, Nikon Coolpix S10, וגם NV11 של סמסונג, V610 של קודאק, Exilim EX-V7 של קסיו. שימו לב גם ל-Pentax Z10, המצלמה הסופר-קומפקטית הראשונה עם זום של פי שבעה.

 

אז איך בוחרים?

המבחר מתחיל להיות קצת מבלבל. מצד שני, כל מה שאמרנו כאן בכתבות קודמות על בחירת מצלמה דיגיטלית תופס גם למצלמות עתירות-הזום. מה שמאפיין במיוחד קנייה של מצלמה כזו, הוא שעליכם למצוא את הפשרה שלכם בין גודל פיזי לבין גודל הזום והיכולות הטכניות; כלל האצבע המפתיע הוא זה: גדול יותר הוא טוב יותר.

 

במשך השנים התרגלנו לחשוב שקטן זה חכם, אבל במה שקשור לאופטיקה עדיין יש יתרון לגודל. לכן, אם אתם מחפשים את האופטיקה ואיכויות התמונה הטובות ביותר, חפשו אותן בדמויות ה-SLR ובמצלמות הסופר-זום. המצלמות הקומפקטיות עם ערכי הזום הגבוהים, עדיין קצת פחות חזקות ואיכותיות ובסך-הכל דומות מאד למצלמות הקומפקטיות הרגילות - הן פשוט מציעות יותר זום ועולות קצת יותר.

 

אנחנו חוזרים על מה שכבר המלצנו בעבר: לפני הבחירה חפשו ביקורות וסקירות שנכתבו על המצלמה. תמצאו כאלה בערוץ המחשבים של ynet ובאתרים נוספים בעברית, באתרים מתמחים כמו Steves-Digicams.com, DCresource.com ובאתרי טכנולוגיה כלליים כמו CNET. מאגר מקיף המקשר לאתרי ביקורות שונים, וכולל דירוג לפי ציון ממוצע, אפשר למצוא באתר ViewScore.com

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים