שתף קטע נבחר

לשכת רה"מ: "ייתכן שערפאת יהיה מוכן להתגמש כעת"

לקראת חידוש המו"מ ביום שלישי בוושינגטון אומר ל-ynet יועצו של ברק, גדי בלטיאנסקי: "אנחנו מקווים שערפאת בשל לקבל את ההכרעות הקשות". ובינתיים מצהיר גורם פלסטיני בכיר: "לא נמנע פיגועים נגד ישראל". סגן הנשיא החדש צ'ייני: "זו היתה טעות לדון על ירושלים בקמפ דייויד"

משלחת ישראל לשיחות עם הפלסטינים יוצאת היום (ב') לוושינגטון, כדי לדון בהסדר הקבע ובהורדת רמת האלימות.
בלשכת ראש הממשלה שומרים על ערפל סביב השיחות: גדי בלטיאנסקי, יועצו של ראש הממשלה ברק, אמר אמש ל-ynet כי "השיחות שניהלו שלמה בן עמי וגלעד שר בימים האחרונים עם הבכירים הפלסטינים עסקו בעיקר בהורדת האלימות ובדרכים לחדש את המו"מ. לא היה עיסוק בסוגיות ממשיות, אם כי מטבע הדברים הייתה נגיעה בעניינים הללו".
בחודשים האחרונים הרבה ברק לומר, כי לאור האירועים, יש לו ספק רב עם ערפאת הוא עדיין פרטנר. אבל כעת, נראה כי לא נשארו לו הרבה ברירות. "ערפאת הוא מנהיג העם הפלסטיני", אומר בלטיאנסקי, "אין לנו פרטנר אחר. אנחנו לא יודעים עם הוא בשל לקבל את ההכרעות הקשות שנדרשות, אבל מוכרחים לנסות ולראות".
המו"מ בארה"ב צפוי להתבסס על המגעים שנוהלו בקמפ דייויד. מגעים שנכשלו כזכור. "יש הטוענים שבעקבות האירועים של החודשים האחרונים, ערפאת יהיה מוכן יותר להתגמש", אומר בלטיאנסקי, "נצטרך לראות אם זה נכון". ביחס לזמן הקצר שנשאר עד לפרישת קלינטון הוא הוסיף כי "הנשיא האמריקני השקיע מאמצים עצומים בתיווך והודיע כי יעשה זאת עד ל-20 בינואר. לשני הצדדים ברור כי אחרי פרישתו, זה יהיה יותר קשה, אם כי בוש וצ'ייני אמרו לברק כי נושאי המזרח התיכון חשובים להם מאוד".
ובתוך כך, סגן נשיא ארצות הברית הנבחר, דיק צ'ייני, מתח ביקורת על מדיניות הנשיא קלינטון במזרח התיכון והדגיש כי הנשיא הנבחר, ג'ורג' בוש, ינסה להחיות מחדש את תהליך השלום באזור. "אני מודאג מהצורה בה פעל ממשל קלינטון במזרח התיכון, שהקשתה על הבאת הסכם שלום לאזור", אמר צ'ייני. "טעות גדולה היתה לשים את ירושלים במרכז הדיונים בפסגת קמפ דייויד באוגוסט שעבר", הוסיף. בנושא העברת שגרירות ארצות הברית לירושלים, אמר צ'ייני כי "נדון בזה רק במסגרת תהליך שלום כולל".

ערפאת: אפגש עם ברק

בפגישה בעזה עם ח"כים מהשמאל אמר אתמול ערפאת, שהוא מוכן להיפגש עם ברק כדי להזיז קדימה את התהליך המדיני, אולם לדבריו יש להכין היטב פגישה כזו. לדבריו, עד כה לא נידונה שום הצעת גישור לפרטיה.
למרות זאת, גורם בטחוני פלסטיני בכיר, המקורב מאוד לערפאת אומר ל-ynet, כי ישראל לא צריכה לצפות שהפלסטינים ינסו למנוע פיגועים נגדה או שיעצרו מבצעי פיגועים נגד מטרות ישראליות.
לדברי הגורם, הפלסטינים נמצאים היום במצב מלחמה עם ישראל והם לא אמורים להגן על הביטחון הישראלי "בשעה שישראל עוסקת בחיסול חפים מפשע".
"גם ג'אמל א-ראזק, שחוסל לפני כחודש, והאני אבו בקר, שחוסל לפני יומיים, לא היו פעילי שטח בכירים כפי שתוארו בישראל, כדי לשכנע את הציבור שידו של הצבא והשב"כ ארוכה", טען הגורם, "האנשים האלה כבר מזמן לא מעורבים בפעילות צבאית או בפעילות שטח והריגתם לא תשנה את המצב. הריגתם מאותתת לכל מי שיש לו היכולת לבצע פעולה נגד ישראל לעשות זאת, ואנחנו לא נמנע זאת ואנחנו גם לא אמורים למנוע זאת"
הגורם הפלסטיני אומר, כי ככל הנראה ישוחרר בקרוב מהכלא הפלסטיני ד"ר עבד אל עזיז רנטיסי מראשי החמאס, וכי אין כעת בבתי הכלא אסירים פוליטיים של החמאס. "אין זה מעניינה של ישראל, אם שחררנו או לא שחררנו את מוחמד דף או אחרים. אנחנו לא במצב של שלום אז למה שנדאג לביטחון שלכם?", אמר.
לדבריו, מנגנוני הרשות, תנועת הפת"ח והחמאס ויתר הפלגים הפלסטינים נמצאים באותה ספינה, וישראל לא יכולה לדרוש מהרשות לפגוע באופוזיציה, בשעה שפעילותה מעודדת את האופוזיציה ומחלישה את הרשות. הגורם הוסיף כי "כשהעם הפלסטיני רואה שהרשות לא מצליחה להשיג אפילו 22% משטחי פלסטין. כיצד העם יתמוך במשא ומתן כזה? אף פלסטיני לא יצליח להעביר הסכם שלא יכלול ריבונות מלאה בירושלים ובמסגדים, נסיגה ישראלית עד לקוי יוני 67. ופתרון צודק של בעיית הפליטים. לא יהיה שלום כאשר ישראל משחקת משחקים ואומרת כי לא תוותר בירושלים. ההיגיון הישראלי של לפוצץ את השלום ולכלוא מיליון וחצי פלסטינים בשביל אלפיים מתנחלים מסביר מדוע הסיכויים להגיע להסכם נראים קלושים ביותר".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ערפאת: מסרים סותרים
אי-פי
תקף את קלינטון. צ`ייני
אי-פי
מומלצים