שתף קטע נבחר

תרגילים בחשבון עם סטודיו c

לקוחת סטודיו c שביטלה מנוי לפני סיומו עקב בעיות רפואיות, לא קיבלה החזר כספי מלא על התקופה החסרה, "בגלל הנהלים". החברה בתגובה: היא תקבל החזר מלא

בפברואר 2007 הפכה מ' ללקוחה של רשת סטודיו c. מסמכי ההצטרפות, ובהם שובר התשלום בכרטיס אשראי, מלמדים כי היא עשתה מנוי לשנה, כאשר התשלום החודשי עמד על 255 שקלים, ולכך נלווה סכום חד-פעמי של 119 שקלים – דמי רישום. סך כל העסקה עמד על 3,179 שקלים.

 

הכל התנהל למישרין עד שבחודש נובמבר 2007 החלו בעיות רפואיות. אורטופד שבדק אותה המליץ כי תימנע מכל פעילות גופנית בחדר כושר, וצייד אותה באישור המתאים.

 

מ' פנתה איפוא לסטודיו c, הסבירה את המצב והציגה את האישור הרפואי, וביקשה לבטל את המנוי לשלושת החודשים שנותרו. בסטודיו c נענו לבקשה, וכעבור זמן לא רב נמסר לה מה יהיה הסכום שבו תזוכה – 413 שקלים. מ' לא הבינה: הרי התשלום החודשי עמד על 255 שקלים, ולפיכך היה עליה לקבל חזרה 765 ששקלים. כיוון שכך, פנתה לסטודיו c וביקשה הסבר איך הגיעו שם ל-413 שקלים.

 

המכתב שנשלח אליה מגלה זאת: כעת, עם ביטול המנוי לפני תום התקופה המקורית, חוּשב התשלום החודשי שלה לגבי 8 מבין 9 החודשים שבהם השתמשה במתקני הסטודיו כאילו היה 299 שקלים (ולא 255 – כפי שנקבע מראש ואף חויב כל החודשים הללו בפועל; המחיר החדש הוגדר במכתב "לפי מחירון החברה"); החודש התשיעי חוּשב לפי 255 שקלים, לכך צורפו 119 שקלים דמי רישום, וכך יצא שבסך הכל היה על מ' לשלם עבור התקופה שנוצלה 2,766 שקלים. היות שסך כל העסקה עמד כאמור על 3,179 שקלים, ההפרש שנותר לזכותה – לפי שיטת חישוב זו – היה 413 שקלים.

 

מ' לא הבינה מניין צץ החישוב הזה, אך עיון בתקנון סטודיו c לימד כמה דברים מאלפים.

 

ככלל, קובע התקנון, אחרי השיעור השלישי בקורס שאליו נרשמה מ' "לא ניתן לבטל את המנוי ולא יינתן החזר כספי". שורה זו אף מודגשת בקו. אולם, ממשיך התקנון וקובע, במקרה חריג של בקשה לביטול מנוי במהלך תקופת ההתחייבות – וכאן ישנה הבחנה בין שלבים שונים של הקורס – תועבר הבקשה להנהלת החברה, ואם אכן תאושר, ייגבו מן המנויה דמי רישום או דמי ביטול, לפי המקרה; עלות הקורסים, או החודשים שהתעמלה, גם זה לפי העניין, תהיה "על בסיס נהלי החברה".

 

מה הם אותם נהלי החברה? זה אינו מפורט בתקנון שנמסר לה.

 

הנקודה האחרונה הזאת היא חלק מהמפתח להבנת מצבה המשפטי של מ'. גם אם לא בטוח שסעיף מעין זה שצוטט כאן יהיה תקף ומחייב, ולכך נגיע מייד, אין ספק כי מידע ביחס לפרט כה מהותי בהסכם – כלומר כמה יעלה לצרכן לבטל אותו – חייב להיות גלוי לעיניו בעת ההתקשרות עם בית העסק. זהו חלק מחובת הגילוי הנאות המוטלת על כל מי שמתקשר בחוזים, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בחוזה שצד אחד לו אינו סוחר, אלא צרכן.

 

ולכן, היות שמידע כזה לא הובא לידיעתה של מ' מראש, סטודיו c אינו יכול להסתמך על סעיף מעין זה, ובדיעבד לחייב את מ', או כל לקוחה אחרת, בהסתמך עליו.

 

לכן, מ' יכולה לנסות לתבוע את ההפרש של 352 שקלים באמצעות בית המשפט לתביעות קטנות. אם אכן תעשה זאת, היא תוכל להשתמש גם בנימוק הבא.

 

גם אילו הובא מידע זה לידיעת הצרכנים, לא בטוח שבית משפט היה קובע כי הוא תקף. במקרה של מ' למשל, משמעות הדבר הייתה, שעל פי חישובי סטודיו c, ל-8 חודשי ההתקשרות הראשונים עלה המנוי שלה לחודש 44 שקלים יותר מן המתוכנן, ולגבי התקופה כולה יוּקר בכך המנוי שלה ב-352 שקלים. לעיתים, וכל מקרה נבדק לגופו, כאשר "מחיר ההתנתקות" הוא גבוה, עשוי בית משפט לראות בכך כבילת הצרכן לחוזה אחיד – וכזה הוא לכאורה התקנון של סטודיו c – באופן שאינו הוגן ומקפח.

במקרה כזה בסמכותו של בית המשפט לקבוע כי סעיף מעין זה הוא בטל, ולגבי אותו צרכן אי-אפשר יהיה ליישם אותו.

 

בעבר כבר קבעו בתי משפט לתביעות קטנות – לגבי מקרים שבהם כלל לא הסכימו מכוני כושר לבטל הסכמים עם צרכנים עקב מצבם הרפואי – כי אלו סעיפים מקפחים בחוזה אחיד, וביטלו אותם.

 

מסטודיו C נמסר בתגובה: "הלקוחה רכשה מנוי סטודנט במחיר מיוחד. בהמשך לפנייתה נבדק הנושא והוחלט לחייב אותה על בסיס מחיר המבצע במסגרתו רכשה את המנוי ולא על בסיס מחיר המחירון של הרשת, זאת בשל המלצת רופא מומחה שאומרת כי עליה להימנע מכל פעילות גופנית. נוהלי החברה קובעים כי במידה ולקוחה רכשה מנוי במסגרת מבצע קדם מכירות והתחייבה לתקופה כמפורט בנוהל המבצע ולא עמדה בהתחייבות למספר חודשי המבצע, תחויב במחיר מחירון הרשת".

 

יעל אונגר מגיבה: בניגוד לאמור בתגובת סטודיו c, ההיענות לפנייתה של מ' הייתה רק אחרי התערבות ynet. פנייתה של מ' לסטודיו c לקבלת הסבר והחזר למעשה לא נענתה. בתחילת השבוע כבר היה בידינו מכתב חוזר ששלחה מ' לסטודיו c, כיוון שלא נענתה על פקס ששלחה כבר שבוע קודם לכן, ובו ביקשה לדעת מדוע חויבה עבור 8 חודשי המנוי הראשון ב-299 שקלים. רק לאחר פניית ynet לסטודיו c לקבלת תגובה, ביום ב' השבוע, התקבלה תגובתם בדבר ההחזר.

 

 

הכותבת היא עורכת דין המתמחה בנושאי צרכנות

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים