שתף קטע נבחר

כך תבטיחו שאת המשקל החדש תשמרו לתמיד

מרזים, משמינים מחדש וחוזר חלילה? כנראה שלא עשיתם את זה נכון. התוספים שלא יעזרו, התרופות שדווקא מועילות וההסברים שיעזרו לכם לשמור בפעם הבאה על המשקל החדש

הדיאטה, כך נדמה לכם, הצליחה. הורדתם כמה קילוגרמים מיותרים ונפרדתם מהרקמות השומניות המיותרות בישבן, בירכיים ומסביב לבטן. האם מדובר בפרידה זמנית או שמא זו ראשיתה של תוכנית ההתנתקות הגדולה, שבסיומה נישאר רזים לתמיד? הרבה יותר קל לרדת במשקל מאשר לשמור עליו ואנשים רבים שעושים דיאטה, סובלים מתסמונת האקורדיון: מורידים במשקל, חוזרים להרגלי אכילה לא נכונים, מעלים במשקל ושוב עושים דיאטה.

 

מחקרים מהשנים האחרונות אינם תומכים בתיאוריה זו, ומראים כי קצב חילוף החומרים תלוי בעיקר במסת השרירים שלנו. לאנשים בעלי מסת שרירים זהה יהיה קצב חילוף חומרים זהה, אפילו אם אחד מהם היה בעברו שמן. לכן, לטענה ש"ככה נולדתי ואין מה לעשות, נועדתי להיות שמן", אין כל אחיזה במציאות. המשקל שלנו בהחלט תלוי במה שאנו אוכלים.

 

איך מגדילים את מסת השרירים?

המחקרים הללו גם מדגישים את חשיבותה של הפעילות הגופנית הן במהלך ההרזייה ובמיוחד במהלך שמירת הגוף במשקל הרצוי: הכלי היחיד העומד לרשותנו להגדלת מסת שרירי הגוף הוא פעילות גופנית. לא מדובר בפעילות גופנית, אשר הופכת אותנו לספורטאים מקצועיים, אלא בפעילות מתונה (לדוגמה, הליכה בקצב של שבעה קמ"ש למשך 45 דקות) אשר צריכה להתבצע בצורה סדירה (לפחות חמש פעמים בשבוע). זה גם מסביר מדוע בתקופת החורף הנטייה שלנו להשמין גוברת. עקב מזג האוויר אנו עושים פחות פעילות גופנית וכתוצאה מכך אנו מוציאים פחות אנרגיה.

 

האם השמנת היתר תחזור אחרי הדיאטה?

התשובה לכך ברורה - כל עוד נתמיד בהרגלים החדשים, הכוללים תזונה נכונה ופעילות גופנית אין סכנה לכך, אולם אם נחזור להרגלים הישנים הרי שההשמנה תחזור ואתה יתכנו גם כל הסיבוכים של לחץ דם, כולסטרול וכל השאר.

 

כדאי להשתמש בתרופות פלא להרזייה?

בבתי הטבע ובבתי המרקחת אפשר לקנות כדורים להרזייה, שאינם מצריכים מרשם רופא. היעילות שלהם בהחלט שנויה במחלוקת. הכדורים הללו מוגדרים כ"תוספי מזון" ולא כתרופות ווהחברות המשווקות אותם לא צריכות לקבל בעבורם אישורים מהגורמים המוסמכים. העובדה כי כדורים אלו מכילים תוספי מזון ו/או הינם חומרים טבעיים, לא מבטיחה כי מדובר בחומר בטוח או בחומר שאינו נטול תופעות לוואי, שחלקן יכולות להיות מסוכנות.

 

בינואר 2004 הסיר מינהל התרופות האמריקני מהמדפים את כל תוספי המזון, שהכילו חומר בשם אפדרה ואשר שימשו להרזייה. הדבר נעשה לאחר שנמצא כי שימוש בתוספי מזון, שהכילו אפדרה גרם למספר מקרים של מוות. האפדרה נמצא בטבע גם באופן טבעי ולכן מספר יצרנים הגדירו אותו כחומר טבעי.

 

כלומר, עובדים עלינו?

בעקבות ריבוי ההונאות בשוק הדיאטות, פרסמו רשויות הבריאות האמריקניות כמה אזהרות המתייחסות למוצרים לדיאטות, שאינם בפיקוח. ועדה מטעם שלטונות הבריאות בוושינגטון, קבעה כי לטענות הבאות לא נמצא בסיס מדעי:

  1. שימוש במוצר מסוים יביא לאיבוד משקל של יותר מק"ג בשבוע ללא הפחתה בצריכה הקלורית או הגברת הפעילות הגופנית.
  2. שימוש במוצר מסוים יביא לירידה במשקל למרות צריכה לא מוגבלת של מזון עתיר קלוריות. המוצר יגרום לאיבוד משקל קבוע, גם כאשר מפסיקים לקחת אותו.
  3. המוצר יגרום לאובדן משקל משמעותי על ידי מניעת ספיגת שומן או קלוריות.
  4. צרכנים אשר ישתמשו במוצר (ללא פיקוח רפואי), יכולים להוריד בבטחה ממשקלם יותר מקילו וחצי.
  5. אפשר להוריד באופן משמעותי מהמשקל בעזרת מוצר המולבש על הגוף או נמרח על העור.
  6. המוצר יביא לאיבוד משקל מתמיד לכל מי שמשתמש בו.
  7. המשתמשים במוצר יאבדו ממשקלם רק באזורים בגוף בהם הם רוצים לאבד ממשקלם.

 

האם יש תרופות יעילות להרזייה?

יש כדורים המשמשים לטיפול בהשמנה, והם ניתנים רק על פי מרשם רופא. השימוש בהם מחייב מעקב ופיקוח רפואי. כדורים אלו ניתנים רק למי שסובל מהשמנת יתר, שעלולה לגרום פגיעה ישירה בבריאותו. אפשר לחלק את התרופות הללו לשני סוגים:

  • תרופות המשפיעות על מידת התיאבון.
  • תרופות המשפיעות על ספיגת מרכיבי מזון.

 

תרופות שמדכאות את התיאבון מוכרות היטב ונמצאות בשימוש זה כ-30 שנה. התרופות הראשונות ששימשו לצורך כך סבלו ממגבלות רבות: ריבוי תופעות לוואי לא רצויות ותפתחות תלות גופנית בתכשיר. עקב כך הוגבל השימוש הרציף בתרופות אלו לשלושה חודשים בלבד. לפני כשש שנים אושרה לשימוש תרופה לדיכוי תיאבון מסוג חדש, אשר פעלה על מנגנון אחר של דיכוי תיאבון. לתרופה זו - Sibutramine בשמה הגנרי ורדוקטיל בשמה המסחרי - יש פחות תופעות לוואי בהשוואה לקודמותיה, ואין סכנה שהמשתמשים בה ייפתחו כלפיה תלות גופנית. ניתן להשתמש בתרופה באופן רציף במשך שנה.

 

אפשר להשתמש בתרופה ולהמשיך לאכול כרגיל?

השימוש בתרופה מותנה בשילובה בדיאטה, ובלעדיה קשה יהיה להגיע להישגים משמעותיים. המשתמשים בתרופה חייבים להיות במעקב רפואי, בשל החשש מתופעות לוואי בלתי רצויות, כגון עלייה בלחץ הדם או בדופק.

 

מה ההבדל בין רדוקטיל לקסניקל?

קסניקל (Xenical) נמנית עם הסוג השני של התרופות לטיפול בהשמנת יתר, והיא פועלת להקטנת ספיגת השומנים מהמעי. כמו רדוקטיל, גם תרופה זאת מחייבת מרשם רופא . שמה הגנרי של התרופה: Orlistat. התרופה פועלת רק בתוך המעי ואינה נספגת לזרם הדם, ולכן אין סכנה של התמכרות לתרופה. התרופה מאושרת לשימוש רציף של שנתיים.

 

אפשר להשתמש בקסניקל ולהמשיך לאכול כרגיל?

השימוש בתרופה זו מחייב דיאטה קפדנית. דיאטה זאת חייבת להיות דלת שומן, משום שאכילת כמות רבה מדי של שומן יגרום להצטברות שומן בכמות גדולה מדי במעי, וזה בסופו של דבר יגרום לצואה שומנית ולשלשול, שהן תופעות הלוואי הכמעט יחידות הקשורות בשימוש בתרופה זאת. כיוון שחלק מהוויטמינים אותם אנו צריכים כדי לשמור על בריאותנו, נספגים על המזון שומני, מקובל לתסף את השימוש בתרופה זאת בלקיחת כדור אחד של מולטי ויטמין ליום.

 

כמה קלוריות צריך לאכול והאם יש שעות שבהן עדיף לאכול, כדי לא לעלות המשקל?

קלוריה היא יחידת אנרגיה. כמות האנרגיה אותה אנו מקבלים מקלוריה אחת של חלבון, שומן או פחממה הוא זהה, ועומד על קלוריה אחת. מבחינת המשקל של המרכיבים קיימים הבדלים בין אבות המזון: לצריכת 1,000 קלוריות, אנו צריכים לאכול כ-250 גרם של פחממה או חלבון, אבל רק כ-110 גרם של שומן. כדי להוריד במשקל, חשוב להפחית את צריכת הקלוריות, וזה ממש לא משנה אם אכלנו לפני השינה או במהלך סוף השבוע.

 

השמנת יתר היא מחלה ותוחלת החיים של אנשים הסובלים מהשמנת יתר קצרה בעשר שנים מזאת של אנשים רזים. גם איכות החיים של הסובלים מהשמנת יתר נפגעת באופן משמעותי, עקב מחלות כמו סוכרת ויתר לחץ דם, בגלל ההשפעה הפסיכולוגית השלילית והפגיעה בדימוי הגוף ובשל ההפליה הסביבתית.

 

הטיפול במחלה זאת אינו קל ודורש השקעה רבה ומחויבות מצד המטופל. עם זאת, אלו המתמידים ומצליחים שממאבקם היומי במחלה זאת ייהנו מבריאות רבה ואיכות חיים.

 

ד"ר ניר ברק הוא מומחה לרפואה פנימית ולתזונה קלינית במרכז רפואי רבין, מקבוצת שירותי בריאות כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוב עליתם? אתם עושים משהו לא טוב
צילום: ויזו'אל/פוטוס
לאתר הכללית - ליחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מומלצים