שתף קטע נבחר

מוטה גור: הרמטכ"ל שאהב עוגות גבינה

למרות שלא נחשב לבשלן, הוא בילה לא מעט זמן במטבח, הוא תמיד זכר להודות לעובדי המטבח בתום הארוחה והוא ממש אהב עוגות גבינה. עפר ורדי מציץ לצלחת של מוטה גור

כמה ימים לפני פרוץ מלחמת ששת הימים הגיע מרדכי (מוטה) גור, מח"ט הצנחנים, למסעדת שמש בירושלים. מלווה באלוף פיקוד המרכז דאז עוזי נרקיס, התיישב בפינה וביקש את התפריט. "במשך שעתיים הם התלחשו והסתודדו, הפכו את התפריט ושרטטו עליו", סיפר באפריל 2007 בראיון לעיתון ירושלים יחזקאל שמש, בעליו של בית האוכל הוותיק. "כששילמו את החשבון שאלו אותי אם נולדתי בעיר העתיקה ואם אני זוכר את הכותל. אותו רגע הבנתי שמשהו גורלי הולך לקרות בהיסטוריה שלנו".

 

ימים ספורים אחר כך פיקד גור על כוחות הצנחנים שכבשו את העיר העתיקה ושיחררו את הר הבית.

 

גם כשהיה לחבר כנסת ולשר בממשלה, הייתה הדרך לבירה רצופה טעמים טובים. "כשמוטה לא הספיק לאכול ארוחת בוקר בבית, עצרנו בתחנת הדלק ליד מוצא כדי לאכול חביתה בפיתה", נזכרת רחל פופוביץ', שהייתה במשך שנים העוזרת האישית של גור. "עוד כשבקושי התקרבנו, כשבעל המזנון ראה אותנו מרחוק, החביתה כבר הייתה על האש. באחד הימים  הימים ירד שלג, ולא יכולנו לצאת מהאוטו, אז הוא יצא אלינו במיוחד כדי להגיש למוטה את החביתה שלו בפיתה".

 

מנהג היה לו לגור לגשת בתום הסעודה אל המטבח ולהודות לעובדים. "גם כשניהל את מפעל כור היה לו חשוב להכיר את כל העובדים, עד האחרון שבהם", מספרת פופוביץ'. "אפילו לשוטפי הכלים הוא אמר תודה. אנשים היו בהלם ממנו, אבל זה תמיד נגמר בלחיצת ידיים חמה".

 

מספרים כי גם בבית נפעם גור בכל פעם מחדש כשראה את אישתו ריטה במטבח מבשלת במשך שעות בעוד סביבה מתרוצצים ארבעה זאטוטים. "הוא השתגע מזה שתוך דקות גמרנו לאכול תבשילים שהיא עבדה עליהם שעות ארוכות", אומרת תמי גור-אפטר, ביתו של גור.

 

חלוקת התפקידים בבית הייתה ברורה כל השנים – "אמא בישלה ואבא שטף כלים" – והילדים סייעו לשניהם. "לאמא עזרנו לקלוף את הירקות ולאבא לסדר את השולחן אחרי הארוחה. אנחנו עשינו את כל העבודה השחורה", צוחקת גור-אפטר.

 

"כל בוקר אבא הכין לכולנו שוקו חם. הוא היה אלוף בזה. הוא גם הכין לנו ביצים רכות בעזרת שעון חול. עד היום השעון הזה שמור אצלנו, אבל משום מה זה לא מצליח לי", אומרת גור-אפטר. "אחרי שבישל אותן במשך 3 דקות, הוא שבר את הביצים לתוך קעריות קטנות, ריסק היטב והוסיף פנימה פיסות מהרך של הלחם. אבא גם ידע להכין סלט אבוקדו מצוין: הוא עירבב אבוקדו שלם עם גביע של קוטג' ומעט מלח".

 

למרות שלא נחשב לבשלן, היה הרמטכ"ל ה-10 של צה"ל, מבלה לא מעט במטבח. "אני זוכרת שישבנו בסלון ואז אבא פתאום ניגש למטבח וחזר עם קערה גדולה של פירות שחתך בשבילנו. את התפוז, למשל, הוא פרס לפלחים מבלי לקלף אותו, וכך נגסנו בו כמו באבטיח", מוסיפה בתו. "בשבתות בבוקר נכנסנו תמיד למיטה של אבא ושל אמא. אבא הכין לנו את השוקו החם המפורסם שלו ולידו אכלנו מעוגת השוקולד שאמא אפתה ביום שישי. כמה שאני מתגעגעת לזה".

 

פופוביץ' מוסיפה: "אני זוכרת שהוא אהב את המשקאות שלו חמים מאד, רותחים ממש. למלצרים תמיד הסביר כשביקש קפה או תה, 'שזה יעשה בלו-בלו-בלו מלמעלה'".

 

בימים בהם נדרש מסע פרסום עתיר תקציב כדי להשיב את הכבוד האבוד לארוחת ערב שבת, ממשיכים במשפחת גור לשמור על המסורת המשפחתית. "ארוחת יום שישי הייתה תמיד מעמודי התווך של המשפחה וכשגדלנו זה אפילו התרחב ליום שבת. זה היה ברמה כזו שאפילו החברות שלי תמיד התקנאו ומבחינתן זה היה צ'ופר של ממש להיות מוזמנות אלינו".

את הסעודות ליוו שיחות מעמיקות, שאותן ניהל גור מראש השולחן. "העלנו שאלות על פני החברה הישראלית, דיברנו על דברים שברומו של עולם, בלי רכילות ובלי ספקולציות".

 

"אמא הכינה בסיר גדול של פעם עוף עם תפוחי אדמה, והייתה שעועית ירוקה ברוטב סויה מתקתק, בשבת היה גם צ'ולנט. אבא אהב בעיקר למצוץ את העצמות העבות. היה גם מרק קרופניק שהתחיל עוד מהימים שסבתא בישלה. זהו מרק על בסיס פטריות עם הרבה גריסים, תפוחי אדמה וקצת גזר".

 

לא פלא איפוא, שאחרי שבת שכזו, נהג גור לפתוח את השבוע בדיאטה. מדי יום ראשון, הצטייד בחבילת פריכיות אורז, ממנה – ורק ממנה - אכל עד למחרת.


 

עוגת הגבינה של אליה

מדי יום עצמאות, אז חגג מוטה גור את יום הולדתו, הוא קיבל מאליה כהן, השכנה ממול מתנה: את עוגת הגבינה שלה שהוא כל כך אהב.

 

המרכיבים:

לבסיס:

1 חבילת ביסקוויטים מסוג פתי בר

150 גרם חמאה

4 ביצים

3 גביעי גבינה לבנה

1 כוס סוכר

לציפוי:

2 גביעי אשל

2 כפות סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. מרסקים בקערה את הביסקוויטים. מוסיפים חמאה רכה ובוחשים היטב.
  2. מרפדים בתערובת תבנית בינונית.
  3. מערבבים ביצים, גבינה לבנה וסוכר. יוצקים את העיסה על התערובת שבתבנית.
  4. אופים בחום בינוני במשך כ-45 דקות.
  5. הציפוי: בוחשים אשל וסוכר, ומצפים בזה את העוגה החמה. משיבים לתנור החם ומוסיפים לאפות עוד 7 דקות.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל. בעל הטור "גולאש לגולש". אפשר ליצור איתו קשר כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרדכי (מוטה) גור
צילום: לע"מ
מומלצים