שתף קטע נבחר

מדריך: איזה כרטיס זיכרון לסלולרי אתם צריכים?

איזה כרטיס זיכרון מתאים לטלפון שלכם? מהו נפח הזיכרון שיכול כרטיס ה‭MP3-‬ לקלוט? יותר מדי סוגים של כרטיסי זיכרון מככבים בשוק ולך תדע מה מתאים למה. הפתרון (כרטיסי UFS אחידים) בדרך, אבל עד אז - מדריך לשירותכם

המחירים היורדים של כרטיסי הזיכרון ונפח האחסון הגדל והולך שהם מציעים מגבירים את הפיתוי לקנות את כרטיס הזיכרון בעל הנפח הכי גדול. אחרי הכל, מי לא ישמח להסתובב עם ספריית מוזיקה עשירה יותר בטלפון הסלולרי שלו, או עם 2־3 סרטים באורך מלא בנגן ה־‭.MP4‬

 

לכאורה, הוספת זיכרון אמורה גם להיות משימה פשוטה מאין כמוה: פשוט מכניסים את הכרטיס המתאים לחריץ ההרחבה של המכשיר - וגמרנו. נכון? זהו, שלא תמיד.

 

רק בחלק מהחנויות המשווקות כרטיסי זיכרון מבהירים המוכרים כי לא ניתן להבטיח שנפח הכרטיס יתאים לכל מכשיר. גם באתרי האינטרנט תמצאו הודעות מבלבלות. כך, למשל, לצד כרטיס זיכרון SD בנפח 4 ג'יגה מופיע הכיתוב לפיו הכרטיס "מתאים למחשבי כף־יד התומכים בזיכרון ‭Secure Digital‬ רגיל‭."‬ פשוט ולעניין, לא? אלא שכעבור כמה שורות מגיעה ההסתייגות: "יש לבדוק טרם הרכישה האם המוצר תומך בכרטיס זיכרון בנפח 4 ג'יגה‭."‬ אז, נכון, המחירים אמנם יורדים, אבל עדיין לא נעים להוציא כסף על כרטיס שלא ניתן להשתמש בו.

 

עיצוב מטעה

חשוב לדעת, כי במקרה של כרטיסי הזיכרון הצצה ב"קנקן" לבדו לא מספיקה. הכרטיסים הנמכרים בשוק הם בעלי פורמטים שונים: ‭XD, SD, Memory Stick‬ ועוד. מבחינה חיצונית, שני כרטיסים בעלי אותו פורמט נראים זהים, גם אם אחד מציע נפח גדול פי כמה מהשני. אבל ההבדל המשמעותי מסתתר בטכנולוגיה שמתחת לפני השטח.

 

למשל, הדור הראשון של כרטיסי ‭,XD‬ שמיועד בעיקר למצלמות הדיגיטליות של פוג'י ואולימפוס, הציע נפח של 512 מ"ב בלבד (כמה מצלמות ותיקות של שתי היצרניות אפילו לא יעבדו עם כרטיסים בנפח גדול יותר‭.(‬ אלא שכרטיסי ה־XD ה"ישנים" נראים בדיוק כמו הכרטיסים מדור ההמשך: ‭XD Type M‬ ו־‭,Type H XD‬ שמגיעים גם לנפח של 2 ג'יגה. רק הכיתוב מבהיר שמדובר בדגם אחר.

 

בשוק הטלפונים הסלולריים נפוצות שתי משפחות של כרטיסי זיכרון: כרטיסי ‭,SD‬ שבהם משתמשים רוב יצרני המכשירים וכרטיסי ‭,Memory Stick‬המיועדים רק למכשירי סוני־אריקסון.

 

אלון בירן - מנהל שיווק בתחום הסלולר בסאנדיסק, הנחשבת לאחת מיצרניות הזיכרון הדיגיטלי הגדולות בעולם - מסביר כי עד לפני כשנתיים התקן שלפיו יוצרו כרטיסי SD קבע נפח מקסימלי של 2 ג'יגה. כתוצאה מכך, גם חברי המשפחה האחרים ‭miniSD -‬ ו‭- microSD-‬ מוגבלים עד לנפח של 2 ג'יגה. אלא שבינתיים עודכן תקן ה־SD ל־‭,SDHC‬ כרטיסים בעלי נפח גבוה ‭,(ity High Capac-)‬ שבתוך זמן קצר יציעו אפילו נפח זיכרון גדול מאוד, של 32 ג'יגה. במכשיר שמסוגל לקלוט כרטיסים בתקן SDHC אפשר להשתמש בכרטיס SD רגיל, אבל מצב הפוך לא יעבוד. כרטיס SDHC בעל נפח גבוה ייכנס פיזית למכשיר המיועד לכרטיסי SD בלבד, אבל לא ניתן יהיה לנצל את כל הנפח שהוא מציע.

 

התפתחות דומה עברה גם על כרטיסי ‭.Memory Stick‬ מכשירים ותיקים יחסית של סוני־אריקסון, כמו ‭W800‬ הפופולרי, עבדו עם כרטיסי זיכרון מסוג ‭.Stick PRO Duo Memory‬ החדשים כבר עובדים עם כרטיסי ‭Memory Stick Micro‬ (או ‭,(M2‬ שמסוגלים לאחסן עד 32 ג'יגה.

 

בשורה התחתונה: לכל תקן יש נפח מקסימלי ‭32)‬ ג'יגה) שיצרני הזיכרון עדיין לא הגיעו אליו - אבל בינתיים כל טלפון שפועל בתקן ‭M2‬ או SDHC אמור לקבל כל כרטיס שעובד לפי התקן, גם אם הוא בנפח נמוך יותר.

 

שאלה של נפח

אלא שבדיקה קצרה באתרים של יצרני הסלולר ושל יצרני כרטיסי הזיכרון מגלה שהתמונה עדיין מעורפלת. כך למשל, במפרט של נוקיה ‭N95‬ המתפרסם באתר הישראלי של החברה, נקבע כי הטלפון עובד עם כרטיסי microSD עד לנפח של 4 ג'יגה. אלא שבאתר של סאנדיסק טוענים, כי אפשר להעמיס על הטלפון הזה גם כרטיס בנפח 6 או 8 ג'יגה.

 

בנוקיה אומרים כי לכל דגם יש מגבלות שונות של תמיכה בסוג ונפח כרטיס זיכרון. את ההנחיות ניתן למצוא בחוברת המוצר ובאתר האינטרנט של נוקיה ורק הן קובעות את הנפח המקסימלי.

 

הבלבול נמשך גם אצל יצרנים אחרים. לפי האתר של סוני אריקסון, לדוגמה, דגם ‭K800i‬ עובד עם כרטיס ‭M2‬ עד לנפח של 2 ג'יגה - ואילו בסאנדיסק טוענים אפילו ל־4 ג'יגה. על הנייר, גם כרטיס בנפח 8 ג'יגה אמור לעבוד ללא בעיות. בחברת ברס אלקטרה, היבואנית, המליצו לנו לעבוד, לפי שעה, עם כרטיס זיכרון שמציע 2 ג'יגה בלבד.

 

באתר מוטורולה ישראל מציינים כי ה‭RAZR 3vi-‬ יכול לעבוד עם כרטיסים עד לנפח 512 מ"ב בלבד - בעוד שבאתר סאנדיסק מרגיעים, שגם כרטיס בנפח של 1 ג'יגה אמור לפעול במכשיר ללא בעיות. במוטורולה מאשרים.

 

באתר סמסונג ישראל בכלל לא מגדירים נפח מקסימלי, אלא רק עם איזה פורמט עובד כל מכשיר. מן החברה נמסר, כי כל הטלפונים מדור 3 ו־‭3.5‬ תומכים בכרטיסי microSD עד נפח של 2 ג'יגה, פרט למכשיר ‭,E250‬ שעובד עם כרטיסים עד נפח של 1 ג'יגה.

 

זהו לא המקור היחיד לבלבול. מתברר, כי למכשירים רבים הכוללים חריץ לכרטיס זיכרון ניתן לבצע עדכון תוכנה, ‭Firmware‬ שמאפשר לעבור לכרטיסים חדשים וגדולים יותר. אלו מכשירים? לך תדע.

 

העניינים מסובכים במיוחד באשר למכשירים הסלולריים. חברות הסלולר מבצעות התאמות משלהן למערכות ההפעלה של הטלפונים (למשל, הוספת עברית או התאמה ספציפית לשירותי רשת שונים שהן מציעות‭.(‬ כתוצאה מכך, הן מאשרות לשימוש ברשתות שלהן רק גרסאות מסוימות ולפעמים ממש חוסמות את האפשרות לבצע עדכונים שמציעות היצרניות. במילים אחרות: גם אם היצרנית מציעה עידכון שיאפשר לטלפון הנייד שלכם להשתמש בכרטיסי זיכרון חדשים בנפח גבוה יותר, לא בטוח שחברת הסלולר תאפשר לכם ליהנות מזה.

 

תקווה ושמה UFS

אבל הבלגן לא נגמר כאן. הכרטיסים הזעירים השונים ‭microSD ,miniSD -‬ ו-‭- M2‬ מגיעים בדרך־כלל עם מתאמים לכרטיסים הגדולים יותר מאותה משפחה. לדוגמה: לאחר שיוכנס לתוך המתאם, יוכל כרטיס microSD לפעול היטב גם במכשיר שמקבל רק כרטיסי miniSD או ‭.SD‬ אלא שפה טמון עוקץ: המתאם "מגדיל" את כרטיס הזיכרון פיזית כדי שניתן יהיה לקרוא אותו גם במכשירים אחרים, אבל לא עושה שום דבר מעבר לכך. כלומר אמנם תצליחו להכניס ‭,microSDHC‬ באמצעות מתאם SD למכשיר שאינו תומך בפורמט - אך לא תוכלו לנצל את כל שטח האחסון שלו.

 

אגב, המתאמים נועדו גם לעזור בהעברת נתונים אל הכרטיס וממנו. חלק מהמחשבים הניידים והמדפסות החדשות כוללים כיום קוראי כרטיסים מובנים, וגם למחשבים נייחים אפשר להוסיף קורא כרטיסים פנימי או חיצוני. אם תשתמשו במתאם, קוראי הכרטיסים יזהו את כרטיסי הזיכרון בלי בעיה ותוכלו להעתיק מהם ואליהם קבצים שונים.

 

הצרכנים המבולבלים, שמתקשים להבין מדוע אינם יכולים לנצל בכל מצב את מלוא נפח הזיכרון שעליו שילמו, יכולים להתנחם בבשורה הבאה: שורה של חברות ענק - נוקיה, סוני־אריקסון, סמסונג, מיקרון, ספאנשן, ST מיקרואלקטרוניקס וטקסס אינסטרומנטס - כבר סיכמו על תקן חדש לכרטיסי זיכרון, שייקרא ‭Universal Flash Storage ‬ (ובראשי תיבות: ‭.(UFS‬ התקן החדש אמור להציע פורמט אחיד לכרטיסים לכל המכשירים השונים. יש עוד זמן עד שהפתרון הזה יירד לשטח: תהליך הגדרת התקן אמור להסתיים רק ב‭,2009‬ וסביר שנצטרך להמתין עוד זמן מה לאחר מכן, עד שייצאו גם כרטיסי UFS ומכשירים שעובדים איתם.

 

מה אפשר לעשות עד אז? לברר היטב שכרטיס הזיכרון שאתם מתכוונים לקנות מתאים למכשיר שלכם. איפה בודקים? באתרים של יצרניות הזיכרון, שעובדות בקשר הדוק עם יצרניות הסלולר השונות. אפשר גם לברר בפורומים שונים המתמקדים בתחום הסלולר: תמצאו שם לפעמים גולשים אחרים שנתקלו בבעיה דומה או שכבר קנו כרטיס דומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עד שיהיה תקן אחיד, צריך לבחור
מומלצים