שתף קטע נבחר

הפליטים הרעבים באפריקה אוכלים את חיות הבר

דו"ח של ארגוני שימור וטבע בינלאומיים מגלה: הקושי של ארגוני סיוע הומניטריים לספק בשר לרבבות פליטים במזרח אפריקה הביא אותם לפנות לציד של חיות בר מוגנות וסחר בלתי חוקי בבשרן. על הצלחות עולים קופים, היפופוטמים, אנטילופות וחיות מרעה אחרות, ואפילו פילים. החשש: אפריקה תתרוקן מחיות בר, ומדינות יספגו פגיעה כלכלית ותיירותית

המחסור הגובר והולך בבשר למאכל במחנות הפליטים שבמזרח אפריקה הביא לעלייה בהיקפי הציד והסחר הבלתי חוקי בחיות בר. דו"ח שפירסמו אתמול (ג') כמה ארגוני שימור בינלאומים מגלה כי הרעב לבשר באפריקה הביא את הפליטים לאכול גם חיות מוגנות כמו זברות, היפופוטמים, קופים ואפילו פילים.

 

הדו"ח, של הארגונים TRAFFIC, קרן הטבע העולמית (WWF) ואיגוד השימור העולמי (IUCN), פורסם בתום מחקר בן שנתיים בטנזניה שבמזרח אפריקה. מדינה זו נחשבת מאז שנות ה-90 לאחת המדינות בה נמצא ריכוז הפליטים הגדול באפריקה, ובעולם כולו. 

 

כותרת הדו"ח היא "תרד לשעות הלילה" - הכינוי הרווח בקרב הפליטים לבשר שניצוד באופן לא חוקי. הדו"ח גילה כי כמויות גדולות של בשר נרכשות בסתר על ידי הפליטים, ומבושלות רק לאחר שעות החשיכה כדי שלא לעורר את חשדם של הפקחים ורשויות החוק.

 


ציידים מוציאים אנטילופה ממלכודת לא חוקית (צילום: WWF-Canon)

 

"הקהילה הבינלאומית נכשלה בטיפול בפליטים" 

מאז שנות ה-60 הוקמו יותר מ-20 מחנות פליטים גדולים סמוך לשמורות ופארקים לאומיים בהם נמצאים בעלי חיים מוגנים. בשנת 2005 נותרו 13 מחנות פעילים. על פי הערכות מחברי הדו"ח, תושבי שני מחנות פליטים גדולים בטנזניה צרכו מדי שבוע יותר מ-7.5 טון של בשר חיות בר שניצודו באופן לא חוקי מאז אמצע שנות ה-90.

 

הדו"ח גילה כי עליה תלולה במספרי הפליטים מובילה ברוב המקרים לירידה גדולה במיוחד במספר חיות בר באותם אזורים. מינים נדירים כדוגמת שימפנזה וקופי גיבון ניצודים בכמויות גדולות בעקבות הדרישות לבשר. הדו"ח מגלה כי גם אוכלוסיות של תאו, אנטילופות מסוגים רבים וחיות מרעה שונות סבלו מירידה חדה ועקבית במספרן. גם זברות, היפופוטמים ואפילו פילים משלמים מחיר כבד ונחשבים למעדן יקר ערך בכפרים רבים. הסיבה היא, בין השאר, העובדה שסחר בבשר חיות בר נחשב זול יותר מבשר בקר מקומי, וכן נחשב למבוקש יותר מבחינה תרבותית.

 

בארגוני השימור מוחים על כך שפליטים שנמלטו מאיום מלחמות ואלימות בארצות מוצאם, נאלצו להפוך לעבריינים, וכעת הם נמלטים שוב - הפעם מפני פקחי השמורות. 

 

"מימדי צריכת הבשר של חיות בר במחנות הפליטים במזרח אפריקה עוזר למעשה בהסוואת הכשלון האמיתי של הקהילה הבינלאומית לספק לפליטים את הצרכים הבסיסיים לקיום", אומר מחבר הדו"ח, ד"ר ג'ורג' ג'אמביה. "סוכנויות רווחה עוצמות את עיניהן לגורם האמיתי להמשך הציד ולסחר הבלתי חוקי: מחסור חמור בחלבונים הקיימים בבשר המחולק בקצבאות לפליטים". 

ציידי חיות בר מלווים בכלבים מתכוננים לציד בטנזניה (צילום: WWF-Canon)

 

על פני נתוני איגוד השימור העולמי (IUCN), תתי-מינים רבים של חיות בר באפריקה נמצאים תחת איום, ויותר מ-20 אחוז מהם רשמו ירידות חדות במספרם בעקבות הציד והסחר הבלתי חוקי בבשרן.

 

"התרוקנות של חיות הבר באפריקה עשויה לגרום לאובדן מקיף של הכנסה, מאחר שאזורים בהם חסרים מינים מסויימים יהפכו ללא רלוונטים למבקרים ולתיירים", אומרת ד"ר ג'יין סמארט, אחראית על תוכנית השימור הבינלאומית בארגון. "הדבר עלול לגרום להשלכות כלכליות, בנוסף לתרעומת של תושבים מקומיים רבים". מחברי הדו"ח ממליצים על יצירת שותפות בין ארגונים הומניטריים לארגוני שימור טבע ובעלי חיים, כדי להילחם בתופעה. 

 

ד"ר סוזן ליברמן מקרן הטבע העולמית מציינת כי "המציאות העגומה היא שדווקא אלה שתלויים יותר מכל במקורות טבעיים למזון, משלמים את המחיר הכבד על אובדן של מגוון ביולוגי", היא מסכמת. "קרן הטבע העולמית קוראת לכל ארגוני הסיוע ההומניטריים לספק בטחון מזון בסיסי לפליטים, הכוללים פרוטאין של חיות, על מנת להבטיח עתיד בר-קיימא לכולנו".

 

  • תמונות של בעלי חיים רבים באפריקה הניצודים למטרות סחר בבשר:

   

 


(צילום: WWF-Canon)


  


(צילום: WWF-Canon)


 


(צילום: WWF-Canon)


 


(צילום: WWF-Canon)


 


(צילום: WWF-Canon)


 


(צילום: WWF-Canon)


 


(צילום: WWF-Canon)


 


(צילום: WWF-Canon)

 

 


(צילום: WWF-Canon)


 


(צילום: WWF-Canon)


 


 

 (צילום: WWF-Canon)


 


 (צילום: WWF-Canon)


 


 (צילום: WWF-Canon)


 

 
 (צילום: WWF-Canon)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם ובנה. השימפנזים ניצודים בכמויות גדולות
צילום: WWF-Canon
אנטילופה וקופים. צייד עם שלל יקר ערך
צילום: WWF-Canon
פליטים בכפר לוגופו בטנזניה
צילום: WWF
הרשויות מתקשות להתמודד עם היקפי הציד
צילום: WWF-Canon
אנטילופה מוצעת למכירה לכל דורש בצידי הכביש
צילום: WWF-Canon
בשר היפופוטם נחשב לפופולארי במיוחד
צילום: WWF-Canon
שאריות של היפופוטם לאחר הציד
צילום: WWF-Canon
מומלצים