שתף קטע נבחר

הנוצרים באבל: שני מנהיגי זרמים הלכו לעולמם

מנהיג הכנסיה המורמונית גורדון הינקלי הוביל את ההתפשטות הגדולה ביותר של הדת בתולדותיה. הוא הלך לעולמו בגיל 97. הארכיבישוף כריסטודולוס, ראש הכנסיה האורתדוכסית ביוון, מת הבוקר אף הוא בביתו. הוא ייזכר בעיקר בשל ניסיונו לאחות את הקרע העמוק עם הכנסיה הקתולית

מנהיג הכנסיה המורמונית, גורדון ב. הינקלי, הלך הבוקר (ב') לעולמו והוא בן 97. הינקלי היה הנשיא ה-15 בהיסטוריה של הכנסיה ונחשב לאחראי להתפשטותה המוצלחת בעשור האחרון. דובר הכנסיה, מייק אוטרסון, מסר כי הינקלי מת כתוצאה מסיבוכים הקשורים לזקנה, אך סירב לפרט.

 

הינקלי, חולה סכרת, אושפז בבית החולים בינואר 2006 כדי להסיר גידול סרטני גדול ממעיו. בחודש אפריל באותה השנה הוא כינס מסיבת עיתונאים, בה הצהיר כי הוא "בערוב ימיו" וכי הוא "מניח את חייו בידי האל".  


מתפללים לשלומו של הינקלי במדינת יוטה, אתמול (צילום: AP)

 

"חייו שימשו דוגמה לכולנו, והיתה לו אהבה לכל אדם", אמר הסנאטור הרפובליקני אורין האטץ', מורמוני ממדינת יוטה. "שנינותו, חכמתו ומנהיגותו המופלאה יחסרו לכולנו - לא רק לבני הדת המורמונית, אלא גם לכל בני הדתות בעולם".

 

לפי המסורת המורמונית, מושכות הכנסיה יועברו לאדם הוותיק ביותר בהנהגה אחרי הינקלי, והוא ייבחר מתוך מועצת 12 השליחים המשרתים תחת הנשיא. השליח הוותיק ביותר במועצה הוא תומאס מונסון, בן 80, שצפוי להתמנות לנשיא הכנסיה עד סוף ימיו.

 

הינקלי כיהן כנשיא במשך 13 שנים, הנחשבות לשנים המשגשגות ביותר בהיסטוריה המורמונית. בתקופת כהונתו הוכפל מספר הכנסיות ברחבי העולם ומספר החברים גדל מתשעה מיליון מאמינים ל-12 מיליון. מפנה נוסף שהתרחש הוא שבפעם הראשונה בהיסטוריה עלה מספר המאמינים מחוץ לארה"ב על מספר המאמינים שבשטח המדינה. רבים רואים בתקופתו כעידן שבו הצליחו המורמונים להשתלב עוד יותר בארה"ב. ראייה לכך היא מועמדות ריאלית ראשונה של מורמוני לנשיאות ארה"ב - מושל מסצ'וסטס לשעבר, מיט רומני.

 

כנסיית "ישוע הנוצרי של הקדושים בני זמננו" היא זרם בנצרות המשלב באמונותיו רעיונות מהמקרא לצד יסודות נוצריים ואליליים. כינויו העממי, "הכנסיה המורמונית", נגזר מאחד הספרים הקדושים לו, "ספר המורמון", אשר התגלה למייסד הכנסייה, ג'וזף סמית'. הכנסייה המורמונית מגדירה עצמה כנוצרית, למרות שאינה משתייכת לאחד משלושת הזרמים הגדולים בנצרות, ורבים רואים בה כת הלכה למעשה.

 

הארכיבישוף ניסה לאחות קרע בן 1,000 שנים

בתוך כך, מת הבוקר ראש כנסיה נוסף בזרם האורתודוכסי של הנצרות. הארכיבישוף כריסטודולוס, העומד בראש הכנסיה המזרחית-אורתודוכסית ביוון, מת בביתו כתוצאה ממחלת הסרטן, והוא בן 69. הארכיבישוף נחשב לדמות הציבורית הפופולרית ביותר ביוון, ונודע בעיקר בזכות מאמציו לאחות את הקרע בן אלף השנים עם הכנסיה הקתולית


האפיפיור בנדיקטוס ה-16 והארכיבישוף כריסטודולוס (צילום: AP) 

 

כריסטודולוס אושפז בבית החולים באתונה בחודש יוני האחרון, שם התגלו אצלו גידולים סרטניים בכבד. הוא עבר טיפולים אינטנסיביים בבית חולים בארה"ב, ואמור היה לעבור ניתוח להשתלת כבד חדש. אולם רופאים גילו לפני הניתוח כי הסרטן התפשט למעיו ונאלצו לבטל את הניתוח. בחודשים האחרונים הוא סירב לקבל טיפול רפואי.

  

הארכיבישוף המנוח פעל להעביר את הכנסיה למאה ה-21 וניסה לקדם את אמונתו באמצעות כלי תקשורת שונים. כהונתו תיזכר בעיקר בזכות ניסיונו לשתף פעולה עם הכנסיה הקתולית אחרי יותר מאלף שנים של נתק. בשנת 2001 הוא אף נפגש עם האפיפיור דאז, יוחנן פאולוס השני, למרות מחאות מצד נוצרים רבים. היתה זו הפגישה הראשונה של שני ראשי הכנסיות זה כ-1,300 שנה.

 

כריסטודולוס כיהן בתפקיד קרוב לעשור. עדיין לא ברור מי יירש את מקומו של כריסטודולוס בראש הכנסיה היוונית. המועצה העליונה של הכנסיה צפויה להתכנס היום כדי לבחור ארכיבישוף, תהליך שאמור להימשך 20 ימים.

 

הכנסיה האורתודוכסית מורכבת מאותו חלק בנצרות שסירב לקבל עליו את מרות האפיפיור וכמה מעיקרי האמונה של הכנסיה הקתולית. הנצרות האורתודוכסית התפשטה במזרח האימפריה הרומית לפני חלוקתה על-ידי הקיסר קונסטנטינוס הגדול. היא כוללת את הפטריארכים של אנטיוכיה, אלכסנדריה, ירושלים וקושטא, וכן את הכנסייה הרוסית-אורתודוקסית, המכונה הכנסייה הפרבוסלבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הינקלי. אהבה לכל אדם
צילום: AFP
כריסטודולוס. עדיין אין יורש
צילום: AFP
מומלצים