שתף קטע נבחר

איזה מבחר

בהוצאת "עם עובד" רואה אור מחדש מבחר מופתי ומפואר של סיפורי מדע בדיוני שאזל מזמן בחנויות. נועה מנהיים, שכבר השקיעה 300 ש"ח בכרך יד שנייה, כל כך מאושרת שכמעט לא אכפת לה ששברו לה את השוק

יש ספרים שאסור להוציא מהספרייה. ספרים שקללה נחה עליהם מהרגע שבו הם עוזבים את המקום שלהם על המדף, בו התחממו להם בהתחככם בטן-גב אל ספרים אחרים. גם בספרייה שלי יש ספר כזה, והוא נושא על כריכתו הרכה והמתפוררת את משאן של ארבע רוחות רפאים, אלו של עותקים קדומים שלו שנעלמו לבלי שוב.

 

אחד אבד, נשכח ברגע של חוסר זהירות על ספסל בתחנה המרכזית הישנה של ירושלים. שני הושאל, נתחב בחוסר זהירות לתרמילו של אקס שעמד לצאת למילואים ודפיו המצהיבים מרפדים ללא ספק עמדה נידחת בגבול הצפון. נפרדתי ממנו, כמובן. שלישי טרוף טורף בציפורניו של חתול אכזר והרביעי נגנב ממדף הספרים שלי עצמו על ידי אורח לא ידוע וחסר מצפון כאחד. על העמוד הראשון של החמישי, זה ששוכן לו בביתי מאחורי זכוכית חסינת כדורים, מנעול ובריח, כתוב המספר "300". זה הסכום שנאלצתי לשלם עבורו לסוחר ספרים ערל לב. והקטע הממש מוזר? הספר המדובר הוא כרך ב' מתוך צמד. תמיד רק ב'. כרך א' לא זז ממקומו מאז שנקנה, אי אז כשהייתי צעירה ותמימה. בכל פעם שאבד לי כרך ב' בשל איזו טרגדיה אפלה, הייתי סורקת את הארץ בחיפוש אחריו ומוצאת רק את כרך א'. ביזאר.

 

אלא שעכשיו עשתה הוצאת "עם-עובד" מעשה והדפיסה מחדש את שני הכרכים כרוכים כאחד, במחיר שווה לכל נפש (או לפחות נמוך מ-300). מה אעשה עכשיו? מה שווה הכרך השני הנכסף, מרוט הכריכה וצהוב הדפים שלי שמחירו בשמיים? אנא אוליך את החרפה? שברו לי את השוק. אם לא היה מדובר באנתולוגיית המדע הבדיוני הטובה ביותר שראתה אור בעברית, זה לא היה נסלח להם.

 

אוצר של ממש

האסופה, המתהדרת בשם הלא סקסי בעליל, "מבחר הסיפורת הבדיונית, בעריכת רוברט סילברברג" ראתה אור לראשונה בעברית בשנת 1981, בתרגומו של ד"ר עמנואל לוטם, והיא אוצר של ממש. הסיפורים בה נבחרו על ידי גוף המכונה "אגודת סופרי המדע הבדיוני באמריקה", שבחר בסיפורים שנכתבו עד שנת 1964. בין 646 עמודיה היא חובקת, מלבד הקדמות מאירות עיניים של המתרגם, את השמות הגדולים ביותר שהיו בז'אנר, מאז ומעולם: אייזיק אסימוב, רוברט היינליין, ארתור סי. קלארק, ריי ברדבורי, רוג'ר זלאזני ועוד רבים.

 

יש בה סופרים שהבליחו לרגע בשמים המכוכבים של המדע הבדיוני, כמו דניאל קיז, על סיפורו המופתי "פרחים לאלג'רנון" (שהופיע בעברית גם תחת השם "פרחים לעכבר לבן") ודיירי קבע מנוסים ומשופשפים, כמו אסימוב, ש"שקיעה", סיפורו המופיע כאן, הוא מהטובים שבסיפוריו. יש בה סיפורים מצויינים העוסקים בטכנולוגיה ובהשפעותיה, כמו "תיק שחור קטן" של ס.מ קורנבלוט, או "חנות הנשק" של א.א. ון ווגט. יש בה סיפורים שוברי לב להחריד, כמו "רק אמא" של ג'ודית מריל או "המשוואות הקרות" של טום גודווין, או סיפורים מחרידים שיגרמו ללבכם לקפוא, כמו "החיים כל כך טובים" של ג'רום ביקסבי. יש בה סיפורים על אלוהים, כמו "תשעת מיליארדי השמות של אלוהים", מאת ארתור סי. קלארק או "החיפוש אחר אקווינוס הקדוש", של אנתוני באוצ'ר, אבל כולם, כל הסיפורים, אפילו אלה שעוסקים בחייזרים, הם סיפורים על בני אדם. על מהותו של האנושי, מגבלותיו, פחדיו, תקוותיו, אפשרויותיו.

 

המדע הבדיוני הוא ז'אנר שצמח מתוך סיפורים קצרים. יש שמכתירים את מרי שלי ("פרנקנשטיין") כאמו הורתו ואת ה.ג' וולס או ז'ול וורן כתורם הזרע, אבל הצמיחה המשמעותית ביותר של הז'אנר באה לו מידיו של הוגו גרנסבק, מוציא לאור שיסד את כתב העט שלו, "סיפורים מדהימים" בשנת 1926. גרנסבק מכר חוברות זולות של סיפורים קצרים לנערים אמריקאים מחוצ'קנים, וז'אנר נולד.

 

כל אחד מהסיפורים באסופת "מבחר הסיפורת" הוא אות ומופת לדרך שבה מתבונן סופר המדע הבדיוני במגבלה היצירתית שמציב בפניו קוצר היריעה, מושך בכתפיו ומדלג מעליה. יש באסופה הזו סיפורים שבוראים עולם שלם, מלא, גדוש ודרמטי בפחות מעשרה עמודים, כמו שעושה דיימון נייט ב"ארץ החביבים", או בוראים דמות מבעיתה, מעוררת רחמים ומזעזעת בארבעה עמודים, כמו שעושה ריצ'ארד מאתיסון ב"ילוד גבר ואשה". מבחינה זו מהווה האסופה בית ספר של ממש לאלו המבקשים ללמוד את מגוון הפנים העצום שיש לסיפור הקצר ולמי שמתעניין באופן בו התפתח הז'אנר, ואיתו, החברה האמריקאית, מהימים שלפני פצצת האטום ועד שהניח האדם את כף רגלו על הירח.

 

המדע הבדיוני היה, מראשיתו ועד ימינו, מעבדה משוכללת שבה נעשו ניסויים אמנותיים בבני אדם. חלקם הביאו לתוצאות מעוררות אימה (אין הרבה דברים גרועים יותר ממד"ב גרוע, מלבד, אולי, פנטסיה גרועה) וחלקם יצר תרכובות רבות יופי, תזקיקים צלולים של מחשבה או יצירי דמיון מכונפים. "מבחר הסיפורת הבדיונית" הוא לא פחות משער אל עשרים ושישה חדרי מעבדה שכאלה, עשרים ושישה עולמות שונים, יקומים מקבילים – הזדמנות מושלמת למי שמעולם לא הבין על מה המהומה להתוודע אל הז'אנר דרך כמה מהטובים בסיפורים שיש לו להציע ולמי שנעלם עם כרך ב' שלי להשלים את מה שיש לכרך א' להציע.

 

מה שיש לי להציע הם שני כרכים מהוהים קמעה ואהובים מאוד. 300 ₪ לאחד. יש קונים?

 

 

"מבחר הסיפורת הבדיונית" בעריכת רוברט סילברברג, תרגום: עמנאול לוטם, הוצאת עם עובד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנתלוגית המד"ב הכי טובה שראתה אור בעברית
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים