שתף קטע נבחר

זירת הקניות

"אין סיבה לרחם על המפעלים"

ממצאי בדיקות של המשרד להגנת הסביבה באזור חיפה גילו ריכוזים של חומרים רעילים - חלקם מסרטנים - באוויר באזור חיפה. ראשי הרשויות באזור ואנשי איגוד הערים לאיכות סביבה זועמים על המשרד להגנת הסביבה: אין שליטה על הנעשה בשטח; המפעלים מזהמים וממשיכים להרוויח מיליארדים

ראשי הרשויות באזור חיפה טוענים כי הופתעו מממצאים חמורים שעלו בבדיקות אוויר באזור חיפה. הממצאים, שפורסמו לראשונה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", חשפו כי האוויר בחיפה מכיל ריכוזים של חומרים רעילים - חלקם אף מסרטנים - ברמות החורגות מהתקן הבריאותי המותר. כעסם של ראשי הרשויות ואנשי איגוד הערים לאיכות הסביבה, על האופן שבו נחשפו הפרטים, הביא אותם לכנס ביום ראשון כינוס חירום לדיון בנושא.

   

"אנחנו גוף שאמור לדווח על מצב איכות האוויר באזורנו אבל אין לנו שליטה על הזיהום עצמו, ועל מה שנפלט מהמפעלים - זה כבר באחריות המשרד", הסביר יושב ראש האיגוד, פרופסור דני זילברשטיין. לדבריו, מזה זמן מה מתריעים אנשי האיגוד על המצב הקיים ואף דורשים להחמיר את הדרישות מהמפעלים ולקבוע בחוק תקנים מחמירים בנושא פליטות מזהמים.

 

הבעיה, לטענתו, טמונה בגישה הסלחנית והרכה שמנהיג המשרד כלפי המפעלים. גישה אותה הוא מכנה, בדיפלומטיות,  "הבטן הרכה של המשרד". "המשרד מנסה משום מה, למצוא את האיזון בין פריחת התעשייה לאיכות הסביבה, אבל אני לא חושב שזה תפקידם. אחרי הכל, מפעלי התעשייה במפרץ חיפה מרוויחים מיליארדים ואין שום סיבה לרחם עליהם".


"זוכים לסלחנות רבה". בתי הזיקוק בחיפה 

 

האיגוד וראשי הרשויות "בהלם מהממצאים"

בהיעדר שיתוף הפעולה הממשלתי לו הם מצפים, החליטו אנשי האיגוד, כאמור, לכנס דיון דחוף בהשתתפות תשעה ראשי רשויות מהאזור. המטרה היא לגבש מדיניות אחידה להתנהלות הרשויות מול המפעלים ומול הציבור. לדברי זילברשטיין, מהכינוס תצא גם קריאה דחופה לראש הממשלה ולשרים הרלבנטים, כדי לגייס את עזרתם.

 

עוד בנושא:

 

"אם לומר את האמת אנחנו בהלם מתוצאות הסקר האחרון", מודה זילברשטיין. "איש לא יידע אותנו שזה המצב והתמונה שהיתה בידינו לא היתה כה חמורה". זילברשטיין סבור כי הצעד המתבקש נוכח הנתונים המדאיגים הוא הצבת חזית אחידה מול הממשלה . "הם צריכים לקבל פנייה חד-משמעית ולהתחיל לפעול תחת עיקרון הזהירות המונעת".

 

אחת ההצעות שיידונו בכינוס היא הטלת צווים אישיים על מנהלי מפעלים, שיחייבו אותם לצמצם את פליטת המזהמים באמצעות יישום תקנים מחמירים (תקני BAT - הטכניקות הזמינות הטובות ביותר - Best Available Techniques). דרישה נוספת שתעלה בכינוס תהיה להבטחה מצד הממשלה כי הזרמת הגז הטבעי לבתי הזיקוק ולתחנת הכוח במפרץ - שאמורה להתקיים עד סוף פברואר 2009. - תתבצע כמתוכנן. "כרגע זה נראה בלתי אפשרי, אבל חשוב לנו לוודא שזה יקרה", מדגיש זילברשטיין. באיגוד אומרי כי אם הגז הטבעי לא יגיע כמובטח, יידרשו המפעלים לצמצם את פליטות המזהמים למכסה זהה לזו שהייתה מושתת עליהם לו היו עוברים לאנרגית גז. 

 

ראשי האיגוד מזכירים כי מחקר שפורסם אשתקד גילה כי פליטות בתי הזיקוק במפרץ מציבות אותם בעשירון העליון של המפעלים המזהמים ביותר באירופה. "משרדי הממשלה הרלבנטיים, ובראשם המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, צריכים לעשות סדר בעניין הזה ולקחת אחריות על חייהם ובריאותם של 550 אלף תושבי האזור", פוסק זילברשטיין. "אנחנו לא נגד המשרד, אלא רוצים לעבוד איתו, ואני אופטימי, כי בפועל המאבקים והעבודה שלנו מצליחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין שליטה על הזיהום. ארכיון
צילום: מיכל כרמון
מומלצים