שתף קטע נבחר

הערכה: מיליארד שקל נגבו בטעות בהוצאה לפועל

מחשב ההוצאה לפועל לא עודכן בתיקונים שחלו בחוק ב-2003. מהחלטה של ראש ההוצאה לפועל בירושלים עולה כי החייבים משלמים בשנים האחרונות ריבית בשיעור לא-חוקי, המגיע עד פי שלושה מהמותר. הדבר התגלה במקרה בתיק הוצאה לפועל שבו אזרח היה חייב מאות שקלים. על פי הערכות שונות, גביית-היתר הגיעה למיליארד שקלים

"רעידת אדמה" בהוצאה לפועל. הנהלת בתי-המשפט גובה ריבית בשיעור לא-חוקי, הגבוהה עד פי שלושה מהמותר בחוק. כך עולה מהחלטה שפירסם ראש ההוצאה לפועל בירושלים. המשמעות היא כי סכומים גדולים ששולמו בשנים האחרונות צריכים להיות מוחזרים לחייבים.

 

ראש ההוצאה לפועל בירושלים ורשם בית משפט השלום בבירה, נמרוד פלקס גורס כי שיעור הריבית המתווספת לקרן החוב שנגבית בידי ההוצאה לפועל על גביית שטרות גבוהה עד פי שלושה מהמותר ואינו חוקי.

 

הדבר התגלה בתיק שבו התמודד אזרח מן השורה עם חוב בן כמה מאות שקלים (שמו של האזרח נותר חסוי, בהתאם לנוהלי ההוצאה לפועל - א.ז.). האזרח פנה לרשם ההוצאה לפועל וביקש הסברים על גובה הריבית שנפסקה לחובתו. הרשם פלקס ערך את הבדיקה וגילה את הממצאים אודות הגבייה הלא-חוקית.

 

"אופן החישוב הנהוג בתיקי ההוצאה לפועל אשר נפתחו לשם ביצוע שטרות אינו עולה בקנה אחד עם הוראות הדין ומוטה לרעת החייבים", נכתב בהחלטה שכתב פלקס ופורסמה אתמול (יום ג'). מדובר בחלק ניכר מתיקי ההוצאה לפועל שנפתחו החל ב-1 באפריל 2003, אז הוחלו הוראות תיקון לחוק פסיקת ריבית והצמדה, ותקנות פסיקת ריבית והצמדה.

 

מנתונים שפירסמה הנהלת בתי המשפט עולה כי שיעור תיקי ההוצאה לפועל שנפתחו לשם גביית שטרות, הינו כמחצית מכלל התיקים הנפתחים מדי שנה בשנים האחרונות. פלקס כתב בהחלטתו: "למיטב הבנתי, מקור החישוב השגוי הוא אי-עדכון מחשב ההוצאה לפועל בתיקונים שחלו בחוק ההוצאה לפועל ובחוק הריבית".

 

ההערכה היא כי החזר הכספים המיותרים ששולמו יגיע לסך של מאות מיליוני שקלים וייתכן שמדובר אף במיליארד שקל. את הכסף אמורים להחזיר לכאורה הזוכים בתיקים ולא המדינה. החוק אף מאפשר דרישה להשבת הכסף, בידי מי ששילם את הסכומים.

 

לטובת הציבור הסביר פלקס את נבכי החישוב. "יש להוסיף לקרן החוב הנקוב בשטר ריבית והצמדה, וזאת מהמועד הנקוב בשטר. ריבית פיגורים יש להוסיף בחלוף פרק הזמן הקבוע בדין, לשם הגשת התנגדות לביצוע שטר (20 יום ממועד המצאת האזהרה לחייב). זאת כמובן, אם לא הוגשה התנגדות לביצוע שטר.

 

"מן הראוי שהאחראים על העניין בהנהלת בתי-המשפט יפעלו לשם התאמת חישובי מחשב ההוצאה לפועל להוראות הדין. הציבור הרחב מסתמך על חישובי מערכת ההוצאה לפועל תוך הנחה כי החישובים הללו עולים בקנה אחד עם הוראות הדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואלפוטוס
פסיקה שגויה?
צילום: ויז'ואלפוטוס
מומלצים