שתף קטע נבחר

מתחממים בחורף: 15 עובדות בריאות על תה

ככל שמתבררות סגולותיו הרפואיות, הפופולריות של התה עולה, הצריכה שלו גוברת והבריאות שלנו משתפרת. 15 דברים שכדאי לדעת על המשקה הכי חורפי והכי בריא

"שתה תה לאט וביראת כבוד, כאילו הוא הציר שעליו סובב כדור הארץ, באיטיות, בלגימות סדירות, בלי למהר אל עבר העתיד. חיה את הרגע עצמו, הרגע הזה הוא החיים"

טיך נהאת האן, נזיר וסופר בודהיסט 

 

1. במקום קפה

קשה להאמין, אבל פעם המשקה הלאומי הבריטי היה דווקא קפה. המפנה חל כשיום אחד במאה ה־17 פשט נגע מסתורי בשיחי הקפה. בצר להם, עברו הבריטים לשתות תה – וראו כי טוב. מאחר שהאימפריה הבריטית חלשה אז על מושבות רחוקות, הגיע התה לאנגליה מסרילנקה.

 

2. שלושה עלים וזהו

את התה הגדל בסרילנקה קוטפות כבר מאות שנים נשים טמיליות שאבותיהן הובאו מדרום הודו על־ידי הבריטים במיוחד למטרה זו. מדי בוקר הן קוטפות רק את שלושת העלים העליונים של שיח התה, הנחשבים למעולים מכולם.


אין צורך להרחיק עד סרילנקה בשביל תבלין. נענע תספיק (ויז'ואל/פוטוס)

 

3. ממלכת התבלינים

כמו בגידול התה, גם במה שקשור לתבלינים שמוסיפים לו יש לסרילנקה מקום של כבוד. סרילנקה בורכה בתבלינים כמו מקלות קינמון, כורכום, עלי קארי, למון גראס, הל, ציפורן ואגוז מוסקט, שגדלים שם בשפע בחוות תבלינים (חלקם אפילו בר) ונמכרים בשווקים הפתוחים הצבעוניים. בסרילנקה התבלינים הם

 חלק אינטגרלי מהאיורוודה, הרפואה ההודית העתיקה, והם תופסים בה מקום מרכזי.

 

4. מה הטרואר שלך?

לא רבים יודעים זאת, אבל לעלי התה יש אוהדים וטועמים כמו ליין. בסין, ארץ מולדתו של התה, מתגאה כל חבל ארץ בזן תה עם טעם ייחודי שלו, בדיוק כמו ה"טרואר" של היין. בסרילנקה ובדרום הודו, יודעי דבר כבר למדו לבקש עלי תה מההרים, שם גדל התה המשובח ביותר, לעומת החוף, שם גדל התה ה"עממי".

 

5. ובמקום הראשון...

המדינה המובילה בעולם בצריכת תה לנפש היא אירלנד עם שלושה ק"ג תה לנפש, כלומר יותר מחמישה ספלי תה ביום לאדם אחד! באנגליה עומדת הצריכה לנפש בשנה על יותר משני ק"ג תה, שהם 3־4 ספלי תה ליום לאדם. בישראל הצריכה נמוכה יחסית למדינות אחרות בעולם: רק כ־200 גרם תה לנפש בשנה (ספל תה בשלושה ימים).


פוליפנולים ופלבונואידים בשפע (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

6. אל תקרא לי שחור

תה אמנם מכיל קפאין, אבל כמות זניחה יחסית - כשליש בלבד מזו שבכוס קפה.

 

7. תרופת פלא

לעומת זאת, הוא עשיר בדברים הבריאים לגוף ולנפש: חומרים המפחיתים את הסתיידות העורקים, פוליפנולים המונעים היווצרות גידולים סרטניים,

 וריכוז גבוה של פלבונואידים - סוג של נוגדי חמצון.

 

8. תעברו לחליטה

רוצים תה גורמה? ותרו על שקיות התה. כדי שהשמנים הארומתיים שבצמחים יעברו למים, על העלים להסתובב במים בחופשיות. השקיק "חונק" את עלי התה והטעם של החליטה נפגם. נוסף על כך, חלק מהסיבים של השקיק עלולים לחדור למים ומשם לקיבתו של הלוגם. חלק משקיקי התה גם עשויים מחומרים מולבנים בכלור ובאחדים משתמשים בדבק לסגירה. לא ידידותי לסביבה ולא בריא לאדם.


הכינו תערובת איכותית בבית (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

9. אבל היזהרו מחיקויים

חליטות קנויות רבות מכילות לא פירות ותבלינים אלא תמציות טעם (שלא לדבר על שאריות חומרי הדברה). קראו היטב את רשימת הרכיבים על האריזה!

 

10. תערובת הבית

לחלופין, הכינו בבית חליטות מתערובת עלים, עשבים טריים או יבשים, מהגינה הביתית או מחנות הטבע, ותבלינים. מה מערבבים? גרניום רפואי, נענע מרעננת, מרווה מטהרת, עשב לימון מרגיע ומחזק.

מה מוסיפים? תבלינים יבשים, שמעבר לוויטמינים ומינרלים מכילים

 פיטונוטריאנטים וחומרים מרפאים מרוכזים יותר מעשבי תיבול: מקלות קינמון ומסמרי ציפורן מחטאים, ג'ינג'ר מחמם, תרמילי הל נגד גזים ועוד.

 

11. הכניסו אותו לסיר

אפשר להשתמש בתה במקום מים או ציר בבישול. למשל: לאורז בסמטי - תה לבן עם פרחי יסמין; לעישון עוף או בשר - תה שחור מסוג לפסנג סושונג; למרינדה לעוף ולירקות ירוקים - תה ירוק.

המלצה: בפעם הראשונה החליפו רק מחצית מכמות המים בתה הרצוי. כך תראו אם הוא מתאים לטעמכם.

 

12. וגם תאדו איתו

מרפדים כלי במבוק לאידוי בחיתול בד (כמו של הכנת גבינה) ומניחים עליו שכבת עלי תה. מכסים בעוד חיתול ומניחים עליו את הדג או הירקות לאידוי. האידוי מקנה למזון ניחוח ורמז לטעם עדין.

 

13. שניים בשקית אחת

רוב סוגי התה שנמכרים בשקיות הם תערובות של שני זנים: זן יקר שמצטיין בצבע ובטעם וזן זול שמשמש כ"פילר" כדי לתת לשקית נפח. כך, "אינגליש ברקפסט", "ארל גריי", "אייריש ברקפסט" ו"ראשן קרוון" הם כולם תערובות של תה שחור - נוסחאות שפיתחו הבריטים במשך השנים כדי לספק את טעמם של קהלי היעד.  

 

14. הסתכלו בקנקן

חלק גדול מההנאה שבשתיית תה נובע מהכלי שבתוכו הוא מוגש. האמריקאים אוהבים אותו במאג עבה של קפה, שסופג חלק ניכר מהחום ומפיץ

 פחות ארומה. האנגלים מעדיפים כוסות פורצלן קטנות ודקיקות, ששומרות זמן רב יותר על הניחוח הנעים ומאפשרות לו להתפשט בחדר. המסורת המזרחית והמזרח־אירופית, שהגיעה גם לארץ, היא לשתות תה בכוסות זכוכית דקות ששומרות עליו חם זמן רב. עוד סיבה טובה לבחור בכוס זכוכית: היא לא סופגת טעמים.

 

15. תגדילו את המנה

טעות נפוצה היא לחשוב שתה "חזק" מכינים בהשריה ממושכת. לא ולא! זו רק דרך לקבל תה מר יותר. לקבלת תה חזק משתמשים בכמות כפולה של עלים.  

 

  • ייעוץ מקצועי: אינה מרטין ואלון איתן, מבעלי חברת התה OCHA; אילן זיו, מדריך טיולים



 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כוס תה בשלושה ימים - זה הממוצע לנפש בישראל
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים