שתף קטע נבחר

סרביה: הנשיא הפרו-מערבי ניצח את הלאומן

מדגמים שפורסמו במדינה עם סגירת הקלפיות, הצביעו על יתרון קל לנשיא המכהן, בוריס טאדיץ', על פני יריבו הלאומן, טומיסלב ניקוליץ', בסיבוב השני בבחירות לנשיאות. ניקוליץ' לא המתין לתוצאות הסופיות ומיהר להודות בהפסדו

נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', ניצח אתמול (יום א') את הלאומן, טומיסלב ניקוליץ', בסיבוב השני בבחירות לנשיאות במדינה. זאת, לאחר שוועדת הבחירות הסרבית הודיעה כי בתום ספירת 50 אחוז מהקולות זוכה טאדיץ' ליתרון.

 

מדגמים שפורסמו עם סיום ההצבעה במדינה העניקו לטאדיץ' 51 אחוז, לעומת 49 אחוז לניקוליץ'. מדגם אחר, שנערך על ידי ארגון משקיפים עצמאי, העניק לנשיא הפרו-מערבי 51 אחוז, בעוד הלאומן זוכה ל-47 אחוז. שיעור ההצבעה בסיבוב השני עמד על 67.7 אחוז, גבוה ביותר משישה אחוזים מזה של הסיבוב הראשון.

 

"סרביה הראתה במערכת הבחירות את הפוטנציאל הדמוקרטי הגדול שלה", אמר טאדיץ' בנאום הניצחון ובירך את ניקוליץ' על כמות הקולות הגדולה שגרף. הלאומן מצדו בירך את טאדיץ' על ניצחונו והדגיש בנאום בפני פעיליו בבלגרד כי בכוונתו להוסיף ולהיות "אופוזיציה קשוחה".

 

במהלך יום הבחירות, נהרו אזרחי סרביה בהמוניהם לקלפיות על מנת לבחור את נשיאם. סקרים אחרונים הצביעו על קרב צמוד בין שני המועמדים, והעניקו יתרון קל לנשיא המכהן. בסרביה ישנם 6.7 מיליון בעלי זכות בחירה, ו-61 אחוזים מהם השתתפו בסיבוב הראשון שנערך ב-20 בינואר. בסיבוב הראשון ניצח ניקוליץ' ביתרון זעום של כ-5 אחוזים, אך לא גרף די קולות כדי לנצח בסיבוב אחד.  

 

סרבים רבים רואים בבחירות לנשיאות כמשאל עם אודות עתיד המדינה, כאשר שני המועמדים מציעים כיוונים שונים מאוד. טאדיץ', בעל תואר בפסיכולוגיה ושר ההגנה לשעבר, עומד בראש המפלגה הדמוקרטית הקוראת להידוק הקשרים עם האיחוד האירופי. הוא תומך בכלכלת השוק החופשי וברפורמות דמוקרטיות, וכן בשיתוף פעולה עם בית הדין הבינלאומי בהאג לענייני יוגוסלביה לשעבר.


תמונותיו של ניקוליץ' וביניהן תמונת הגנרל רטקו מלאדיץ' (צילום: AFP)

 

מפלגתו של ניקוליץ', המפלגה הסרבית המתקדמת (SRP), היא כרגע המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט הסרבי, למרות שאינה חברה בקואליציה. המפלגתו תמכה בשנות ה-90' של המאה שעברה במדיניותו של הרודן המנוח סלובודן מילושביץ', ובכלל זה בטיהור האתני שביצע בקוסובו, והיא קרובה מאוד למוסקבה.

 

תוצאות הבחירות ישפיעו על האופן שבו תגיב סרביה להכרזת העצמאות החד-צדדית של מחוז קוסובו, הצפויה עוד החודש. טאדיץ' וניקוליץ' הבהירו כי לא יקבלו את ההכרזה של תושבי קוסובו האלבנים - אך הנשיא המכהן, בניגוד לניקוליץ', תומך בהידוק הקשר עם האיחוד האירופי בראש ובראשונה. זאת, למרות העובדה שמרבית מדינות האיחוד צפויות להכיר בהכרזת העצמאות של קוסובו.

 

תפקיד הנשיא בסרביה הוא טקסי בעיקרו, אך הוא נושא גם ערך סמלי רב. הנשיא הוא גם המפקד העליון של הצבא - ולנוכח אי הוודאות בנוגע למצב במחוז קוסובו, עובדה זו משמעותית ביותר בבחירות הנוכחיות.


פורסם לראשונה 03/02/2008 04:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טאדיץ'. יתרון קל
צילום: AFP
צילום: AFP
ניקוליץ'. ניצח בסיבוב הראשון
צילום: AFP
מצביעה בקלפי, היום
צילום: AP
מומלצים