שתף קטע נבחר

תמיר: העסקת הסגל הזוטר לא תהיה אופטימלית

שרת החינוך השתתפה בדיון בוועדת החינוך של הכנסת בנושא "ההעסקה הפוגענית של עובדי הקבלן באוניברסיטאות". לדבריה, המשא ומתן שמתנהל מול האוניברסיטאות לא יאפשר להפוך את העסקת 4,500 אנשי הסגל הזוטר למשרות קבע. ח"כ אלקין: מצב הזוטרים גרוע מזה של פועלי הניקיון

שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה היום (ב') בכנסת כי המו"מ שהיא מנהלת עם האוניברסיטאות על עתיד הסגל הזוטר, אין בו בכדי להפוך את העסקתם של 4,500 המרצים למשרות קבע והמטרה שלו היא לבנות מודל העסקה ראוי, בידיעה שהוא איננו אופטימלי.

 

תמיר אמרה את הדברים בדיון בוועדת החינוך והתרבות של הכנסת, תחת הכותרת "המאבק נגד ההעסקה הפוגענית של עובדי הקבלן באוניברסיטאות". בדיון שבו השתתפו נציגי האוניברסיטאות והמרצים הזוטרים אמרה השרה כי לכל היותר ניתן יהיה להוסיף 600-700 משרות קבועות למרצים הזוטרים, לפי המלצת ועדת שוחט. לדבריה, הבעיה מקיפה לכל היותר 1,250 מרצים שנמצאים במצב החמור ביותר.

 

שרת החינוך הדגישה כי מדובר בתופעה שצמחה מהשוליים למרכז והיא נוגעת ל-4,000 מרצים באוניברסיטאות ו-1,500 מרצים במכללות שההוראה אינה עיסוקם המרכזי ולכן נמצאו לא ראויים לפיצוי הולם תמורת עבודתם. "הבעיות נמשכות שנים, כשנפתחו מסלולי תקן זמניים שהעובדים בהם מצאו את עצמם כלואים במצב לא סביר של פיטורים חוזרים ונשנים אחרי שמונה חודשי עבודה מדי קיץ ללא פיצויים או הסדרי פנסיה".

 

מצב זה, לדבריה, גרם לפחות לפגיעה קשה ברמת המחקר. בינתיים נפתרו מקצת מהבעיות בנושאי הפנסיה והשכר אבל עדיין נותרו מספר רב של נושאים אותם היא מבקשת לבחון על מנת לבנות מודל שלא יהפוך את הזוטרים לאנשי סגל קבועים אלא שהם ייהנו ממנגנון העסקה סביר, שלא יהיו בו חודשי תעסוקה ללא תמורה או תשלומי פנסיה ופיצויי פיטורין "במסלול העסקה הוגן".

 

לדברי השרה, "אנחנו בדיאלוג עם הסגל הזוטר כדי להגדיר את בקשותיהם לשיפור תנאי עבודתם ובמגעים שלי עם ועד ראשי האוניברסיטאות עלו על השולחן לראשונה בקשות הזוטרים ומחירן". תמיר ציינה כי המשרות החדשות שייפתחו יהיו בעיקר בתחומי מחקר מוגדרים לקידום רמת ההשכלה הגבוהה ועם זאת לא יהיה מדובר במשרות מלאות.

 

תמיר הוסיפה כי הפיכת משרות הזוטרים למשרות קבועות יהיו לרעת המוסדות האקדמיים. היא ציינה כי הקושי הנוכחי בפיתרון הוא בהיעדר תמונה מעודכנת ומדוייקת של פילוח הבעיה. "הגענו למסקנה שמוטב בשלב זה לייצב את המצב הקיים לקראת מציאתו של פיתרון הוגן לבעיה", אמרה תמיר.

 

"מצב הזוטרים גרוע מזה של פועלי הניקיון"

ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה בדיון כי במצב הקיים התפתח מעמד של עבדים בקרב הסגל האקדמאי שמצבם דומה לזה של פועלי הניקיון. ח"כ זאב אלקין (קדימה), שהיה מרצה זוטר לפני שנבחר לכנסת, אמר כי מצב הזוטרים אף גרוע מזה של פועלי הניקיון. ח"כ דב חנין (חד"ש) הציע לעגן את זכויות המרצים בחוק מיוחד.

 

יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופ' מנחם מגידור, אמר כי לא ניתן למצוא פיתרון גורף לבעיה ויש ליצור מסלולי העסקה נכונים למרצים שעיקר תעסוקתם בהוראה. נציג המכללות, פרופ' יקיר שושני, אמר כי "במכללות אין הפרדה ולאחרונה נוסח הסכם העסקה קיבוצי בכל המדרגים, שהוא יותר נכון ויותר מוסרי".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל מלכיאור (עבודה), אמר כי "הסגל הבכיר של המכללות לא יסכים למעמד של עובדי קבלן והתשובה שאין תקציב לפתרון הבעיה איננה תקפה". לדבריו, חקיקה איננה רצויה בשלב זה אבל היא אופציה פתוחה אם לא יימצא המעמד הנכון שיבטיח ביטחון תעסוקתי למרצים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרת החינוך. "תופעה שצמחה מהשוליים"
צילום: אלכס קולומויסקי
ח"כ אלקין. היה בעבר מרצה זוטר
מומלצים