שתף קטע נבחר

הושלם שימור לוח הזכוכית המוזהב מקיסריה העתיקה

השבוע הושלם התהליך העיקרי של שימור לוח זכוכית מוזהב ייחודי, שהתגלה בעת חשיפתו המחודשת של "פסיפס הציפורים" בקיסריה

בתחום השימור של רשות העתיקות, הושלם השבוע התהליך העיקרי של שימור לוח זכוכית מוזהב ייחודי, כנראה יחידי בעולם, שהתגלה בעת חשיפתו המחודשת של "פסיפס

הציפורים" בקיסריה.

 

"פסיפס הציפורים" התגלה לראשונה במקרה כאשר יחידה צבאית ערכה על גבעה ממזרח לקיסריה העתיקה תרגילי התחפרות. חשיפת קטעי פסיפס הביאה לחפירתו וחשיפתו המלאה לראשונה ב-1955. רצפת הפסיפס עיטרה חצר גדולה, בגודל 16 על 14.5 מטרים, ועיקרה 120 מדליונים, ובכל מדליון ציפור שונה. תאור הציפורים הרבות העניק לפסיפס את כינויו, "פסיפס הציפורים", אף כי במסגרת תוארו גם בעלי חיים אחרים, בסצנות צייד. לאחר חפירתו הפסיפס נותר גלוי מספר שנים, אך עקב הזנחה והשחתה מתמשכת לבסוף הוא כוסה בחול.

 

ב-2004 הקציבה הקרן לפיתוח קיסריה 600,000 שקלים לחשיפה מחודשת של הפסיפס, שימורו, והתקנת האתר לביקורים. בחפירות המחודשות, שנעשו ע"י אמיר נג'אח וד"ר יוסף (ספי) פורת מטעם רשות העתיקות, נחשפה מחדש רצפת הפסיפס, כמו גם כמה חדרים מסביב. על סמך הממצא הקטן וסגנון הפסיפס, המתחם כולו תוארך לשלהי התקופה הביזנטית (מאה שישית או ראשית המאה השביעית לסה"נ).

 

הלוח העלום

עדות מיוחדת ויחידה לעושרו של המקום, שנחשפה בחפירות המחודשות, היה לוח משובץ אבני זכוכית במתאר שולחן חצי עגול. הוא התגלה כמעט בשלמותו, הפוך על צידו האחורי. אבני הזכוכית היו במגוון צבעים (ירקרק, צהוב, אדום, וכחלחל-אפרפר), ובצורות רבועות, מלבניות, או משולשות. כאשר הלוח הושם על פניו, הסתבר אף כי ברוב אבני הזכוכית שולבו עלי זהב דקיקים, חלקם אף מרוקעים בעיטורים. הלוח הועבר לתחום שימור של רשות העתיקות, וביחד עם מדור זכוכית, עבר תהליך איטי של שימור מדוקדק, שהשבוע כאמור הושלם.

 

לא ניתן לדעת בודאות למה שימש הלוח. לצורתו אין מקבילה מאף אתר אחר בארץ, או בעולם. לא סביר שהוא שימש כחלון כיון שהזכוכית היא על פי רוב אטומה. יתכן כי הוא שימש כשולחן, אך הדבר אינו ודאי. גם זהות בעליו אינה ודאית. עיטור הצלב המופיע על כמה מעלי הזהב,מלמד שבעליו היה נוצרי. אין ספק שהוא היה מעשירי קיסריה, ואולי מעשירי הפרוביניקיה כולה, אך זהותו נותרה עד היום עלומה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוח לאחר השחזור
צילום: ניקי דוידוב, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים