שתף קטע נבחר

מה קורה במוח: איך כושר משפר את מצב הרוח?

איך משפיעה הפעילות הגופנית על האושר? לעולם הרפואה יש לא מעט מידע בנושא. מהשרירים אל המוח, כך הפעלת השרירים במרץ עושה לכם גוד-טיים

כן, פעילות גופנית עושה לנו טוב. וזה גם מדעי: מחקרים רבים כבר מצאו עליה בהורמונים ומעבירים עצביים המשפיעים על המוח ומסייעים למצב רוח חיובי, לעירנות, תחושת סיפוק והפחתה במצבי רוח שליליים כמו דיכאון וכעס.

 

שלושה מנגנונים עיקריים תורמים לכך. האחד הוא ההורמון ביטא-אנדורפין המשוחרר לדם מבלוטת יותרת המוח, השני הוא ההורמון קורטיזול המשפיע על מערכת הדחק, והשלישי - מעבירים עצביים כמו אדרנלין דופאמין וסרוטונין. לדברי ד"ר גל דובנוב-רז, רופא ספורט שחקר את הנושא, מנגנונים אלה עובדים בשילוב זה עם זה ותורמים להשפעות ההדדיות על מצב הרוח.

 

ביטא-אנדורפין

תחושת האופוריה ושיכוך הכאב (Runner's High) מוכרת שנים רבות בקרב אצנים, והיא מזכירה את השפעת הסמים האופיאטיים. החמצת אימון על ידי אדם "מכור" לריצה, מלווה בחלק מתסמיני הגמילה מסמים אופיאטיים, כמו דיכאון ותחושת אשמה. אחד המחקרים הוכיח כי ההורמון ביטא אנדורפין אכן קשור לתחושות הללו, כאשר מתאמנים קיבלו את התרופה נלטרקסון החוסמת קולטנים לחומרים אופיאטיים, מה שמנע את השיפור במצב הרוח.

 

במחקרים שהשוו בין מצב הרוח בין קבוצות ספורט לקבוצות אחרות, נראו הבדלים בציוני מצב הרוח עוד לפני השיעור. המאומנים היו פחות כעוסים, פחות מדוכאים, פחות עצובים ופחות מוטרדים ממחשבות. לאחר שהקבוצה המתאמנת טופלה בתרופה נלטרקסון שכאמור חוסמת קולטנים אופיאטיים, לא היו הבדלים במצב הרוח בין הקבוצות.

 

קורטיזול

ההורמון קורטיזול, מקבוצת הסטרואידים, מופרש מקליפת האדרנל בעקבות גירוי הורמוני על ידי החומר ACTH אותו משחרר המוח. ההורמון קורטיזול משפיע על תחושות הדחק והעירנות, וממחקרים עולה כי הוא משפיע ככל הנראה גם על רגשות. הוא משוחרר לאחר פעילות גופנית ממושכת, ומגביר את תגובות התאים למעבירים העצביים אדרנלין וסרוטונין. השניים האלה, בעלי השפעות ניכרות על מצב הרוח.

 

מעבירים עצביים

אדרנלין המופרש במהלך פעילות גופנית הוא אחד המעבירים העצביים הגורם לתחושת עירנות מוגברת, עליה בלחץ הדם ובדופק. הפרשתו גורמת להשפעות גם על מערכת העצבים, והמדענים משערים כי היא קשורה גם במזג הרוח.

 

מעביר עצבי נוסף המשחק תפקיד משמעותי ביותר במזג הרוח הוא הסרוטונין. חומר זה קשור בהעברת מסרים רבים במוח, ובעל תפקיד בעייפות ובשינה. מחקרים הראו כי ריכוזו של הסרוטונין בדם עולה בעת מאמץ גופני, עליה התורמת לתחושת אופוריה, הפחתת עייפות ושיכוך כאב.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ביטא-אנדורפין משתחרר. החיוך בדרך
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים