שתף קטע נבחר

המבקר: תלמידים חרדים נדחסים לקרונות משא

דו"ח מבקר המדינה מציג תמונה קשה של הזנחה וליקויים בתשתיות במוסדות החינוך ברשויות המקומיות ברחבי הארץ. באחד מבתי הספר בבני ברק "מוקמו כיתות הלימוד במכולות עץ של רכבת משא, ללא חלונות ראויים וללא פתחי מילוט". במקומות אחרים נמצאו ליקויים המסכנים את חיי התלמידים

תלמידים נדחסים לקרונות משא ללא חלונות ראויים וללא פתחי מילוט - קשה להאמין, אך התיאור המצמרר הזה לקוח מסיור שנערך לאחרונה בבית ספר בבני ברק. דו"ח מבקר המדינה על הרשויות המקומיות המתפרסם היום (א') מציג תמונה קשה של הזנחה וליקויים בתשתיות במוסדות החינוך ברחבי הארץ.

 

המבקר, מיכה לינדנשטראוס, מצא כי ב-21 מתוך 66 מוסדות חינוך בהם ביקר בבני ברק, למדו התלמידים במבנים יבילים בני 15 שנה ויותר. המבנים, שחלקם היו עשויים חומרים דליקים היו רעועים וחלקם אף אינם ראויים לאכלוס. באחד מבתי הספר למדו 60 ילדי גן בשתי כיתות והכיתה לחינוך מיוחד מוקמה בתוך שלד של אוטובוס ישן, ללא חלונות ראויים או מיזוג אוויר.


מכולה של רכבת משא בבית ספר בבני ברק (צילום מתוך דו"ח המבקר)

 

בבית ספר אחר בעיר, שבו לומדים כ-420 תלמידים, "מוקמו כיתות הלימוד במכולות עץ של רכבת משא, ללא חלונות ראויים וללא פתחי מילוט". המבקר קבע כי חלק גדול מהמבנים לא עמדו בכללי הבטיחות הבסיסיים ולא היו ראויים לאכלס כיתות לימוד. עיריית בני ברק לא הגיבה בדו"ח לממצאים אלה.

 

מי יודע מה קורה במגזר החרדי?

מבקר המדינה בדק מוסדות חינוך פרטיים בשלושה מוקדים בהם מרבית האוכלוסייה חרדית: בני ברק, המועצה המקומית אלעד והמועצה המקומית מודיעין עילית.

 

ב-692 מוסדות חינוך חרדיים, בהם גני ילדים, בתי ספר יסודיים, ישיבות ואולפנות, נמצאו ליקויים בתהליך קבלת ההחלטות בשלטון המקומי, בכל הנוגע לתקצוב, לפיקוח על מצב התשתיות ובכל הנוגע להקמת מוסדות חינוך חדשים.

 

המבקר קובע כי אין קריטריונים להקצאת משאבים וכי אין בסיס נתונים עדכני לגבי מצב התשתיות. כך לדוגמא, במשרד החינוך ובעיריית בני ברק לא ידעו לפרט את מיקומם ומספרם של מוסדות החינוך בעיר, כך שגם לא הוחלו עליהם דרישות הבטיחות הנדרשות. כמו כן, החלטות בנוגע לתשתיות נעשו לפי הדו"ח החמור "שלא על פי כללי מינהל תקינים".

 

משרד הבריאות לא מוסמך לבדוק את התנאים בפנימיות החרדיות ועל כן לא בדק את מצבן התברואתי שלהן במוסדות אלה. נמצא כי עשרות אלפי ילדים הלנים בפנימיות של בתי ספר חרדים נמצאים במתקנים בעלי תנאים פיזיים ירודים וללא פיקוח של משרד החינוך עליהם. כך למשל, בחלק מהפנימיות אוכלסו בחדרי השינה יותר חניכים מהנדרש. כמו כן בחלק מהפנימיות לא היו מספיק מתקני שירותים ביחס לכמות המתגוררים בהן.

 

מי מרחם על ילדי הגן?

"אלוהים מרחם על ילדי הגן", כותב יהודה עמיחי, אבל ב-2008 אפשר להוסיף שורה לשיר: הרשויות המקומיות ממש לא. מבקר המדינה קובע כי הליקויים אינם מנת חלקו של המגזר החרדי בלבד, לאחר שמצא ליקויי תחזוקה חמורים ב-19 גני ילדים, שעלולים לסכן את חיי הזאטוטים. בבדיקה שנערכה בגנים נמצאו מחסור בחדרי לימוד ומבנים שלא עומדים בתקנים, רטיבות, סדקים והזנחה, שעלולים לסכן את חיי הילדים.

 

גם בתשתיות במוסדות החינוך במגזר הלא יהודי נמצאו ליקויים רבים. ב-22 יישובים דרוזים, ערבים וצ'רקסים בצפון הארץ ובשישה יישובים בדואים בנגב נמצאו ליקויים מדאיגים ומסוכנים. הבדיקה העלתה כי המועצה מקומית טובא-זנגריה חיברה באופן בלתי חוקי שבעה גני ילדים בחינוך חובה לחשמל של הבתים הסמוכים ובכך סיכנה את שלום הילדים. בבתי הספר נמצאו חיבורים לא חוקיים למערכת החשמל והספק חשמל נמוך שגורם להפסקות חשמל תכופות בעיתות עומס.

 

ב-17 בתי ספר נמצאה רטיבות ו"ליקויים שעלולים לסכן את בטיחות התלמידים ואף את חייהם". בין הליקויים שנמצאו: רטיבות במבנה בתשעה גנים (ג'וליס, מג'אר, שעב, אום אל פחם וכפר מנדא), סדקים במבנים בארבעה גנים (ג'וליס, מג'אר, מזרעה) ותחזוקה ירודה בארבעה גנים (בשפרעם ובדבוריה).

 

המבקר מצא חריגות רבות בתקנים ומשמעות הדבר בפועל - גידול של מאות במספר התלמידים בבתי הספר, מבלי שהוגדלו השטחים הבנויים. עוד נמצא מחסור של כ-60 אלף מ"ר בשטח מקלטים במוסדות החינוך ומחסור באולמות ספורט. כך למשל, בבדיקה של כמאה בתי ספר במגזר הלא יהודי נמצא כי באף מוסד לא קיים אולם ספורט, שכן משרד החינוך הפסיק לתקצב זאת ב-1985.

 

תגובות: הליקויים תוקנו ויתוקנו

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ב-2007 החליטה ממשלת ישראל להנהיג תוכנית חומש מיוחדת, שעניינה מתן מענה לגידול הטבעי ולפערי המבנים הקיימים במגזרים החרדי והערבי. במסגרת התוכנית מממנת המדינה בנייתן של כ-8,000 כיתות לימוד חדשות, כאשר כ-40 אחוז (מדובר בסכום כפול ביחס לחלקם היחסי באוכלוסייה) מוקצים לטובת המגזר הלא-יהודי וכ-28 אחוז לטובת המגזר החרדי. ב-2007 נבנו כ-1,700 כיתות לימוד חדשות, וב-2008 צפויות להיבנות עוד כ-1,800 כיתות חדשות. יודגש כי ההקצאה התקציבית אמורה לתת מענה למחסור אשר קיים בשני המגזרים.

 

"אשר לבית הספר התיכון שביישוב אלעד, אמר סמנכ"ל הבינוי במשרד החינוך, ד"ר שי כנעני, כי המשרד מקצה תקציבים לבינוי על פי בדיקה מסודרת אשר נשענת על תחזיות של הגידול הצפוי ומצב המבנים הקיימים באותה רשות. התחזית שגובשה באשר ליישוב אלעד אכן תאמה את המציאות, אך תלמידים רבים בחרו לצאת את היישוב וללמוד מחוצה לו. לפיכך, המבנה שיועד לבית הספר הוסב למטרה חינוכית אחרת.

 

"בהתייחס לסוגיית עבירות הנהגים, יצוין כי משרד החינוך אינו מוסמך לאכוף עבירות של נהגים. סמכות זו נתונה בידי משרד התחבורה ומשטרת ישראל. יובהר כי משרד החינוך אחראי על אכיפת ביצוע השירות אשר נותנת הרשות לאוכלוסיית התלמידים. האכיפה מתבצעת גם באמצעות חברה חיצונית".

בתשובתם מנובמבר 2007 ציינו במועצה המקומית דבוריה כי גן הילדים עבור בחודשים יולי-אוגוסט 2007 שיפוץ מקיף ותוקנו בו כל הליקויים, לרבות סביבתו. המועצה המקומית מג'אר הודיעה כי גני ילדים ביישוב מתוחזקים לאחרונה כראוי, זאת לאחר שהטילה נושא זה על צוות מיוחד.

 

המועצה המקומית שעב בתשובתם מדצמבר 2007 ציינה כי תיקנה את הרטיבות בגן הילדים. לגבי המועצה המקומית טובא-זנגריה הודיע משרד המבקר כי הוא רואה בחומרה את סיכון שלום הילדים וכי על המועצה לפעול ללא דיחוי לחיבור חוקי של גני הילדים האמורים לחשמל.

  

שאר הרשויות בהן נמצאו ליקויים אינן מגיבות בדו"ח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיתה באוטובוס מוזנח בבני ברק
מתוך דו"ח מבקר המדינה
"ליקויים שעלולים לסכן את חיי התלמידים"
צילום: איי פי
צילום ירון ברנר
גידול במספר התלמידים, אך לא במבנים
צילום ירון ברנר
מומלצים