שתף קטע נבחר

שר התמ"ת אישר גיוס עובדים חיוניים בשדרות

מעתה יוכלו המפעלים והרשויות באזור עוטף עזה לגייס עובדים חיוניים למפעלים ולאספקת מזון ושירותים חיוניים. שר התמ"ת, אלי ישי, חתם על צו המאשר את גיוס העובדים במסגרת ה"מצב המיוחד" שהוכרז בשעתו בשדרות

שר התמ"ת, אלי ישי, חתם בצהריים (יום א') על צו המאשר גיוס עובדים חיוניים במפעלים ובמוסדות באזור שדרות ועוטף עזה כמפעלים לשעת חירום (מל"ח). הצו יאפשר לגייס מוסדות ומפעלים המספקים שרותי רווחה, בריאות, תקשורת, מים, חשמל, רשויות מקומיות, דואר, אספקת מזון ושירותים קיומיים אחרים.

 

החל ממחר בבוקר תוכל הממשלה להורות לחברה או גוף הפועל באזור עוטף עזה להיפתח בשעות מסוימות, ואותו גוף ייצטרך לבצע את ההוראות. הצו יחייב את העובדים להגיע לעבודה ולהתייצב בשעות שנקבעו להם, ועובד שלא יהיה נוכח בעבודה - יעבור, לכאורה, עבירה פלילית.

 

שרי הממשלה אישרו בחודש דצמבר במשאל טלפוני את הצעתו של שר הביטחון, אהוד ברק, להאריך את ה"מצב המיוחד בעורף" בשדרות וביישובי עוטף עזה. המצב המיוחד הוכרז עד סוף מארס 2008. לאחר מכן אושררה ההחלטה בוועדת החוץ והביטחון בכנסת, כמתחייב בחוק.

  

משמעות "המצב המיוחד" היא שמערכת הביטחון, ובייחוד פיקוד העורף, לוקחים חלק פעיל בסיוע ובהנחיות לאוכלוסיית האזור. כך למשל יכולה מערכת הביטחון להחליט בדבר פתיחת מפעלים וסגירתם, להוציא צווי ריתוק לעובדים ולפתוח ולסגור מוסדות חינוך.

 

מקורות ממשלתיים הסבירו כי מדובר בחלק מיישום הלקחים ממלחמת לבנון השנייה, שבה לא הוכרזה הכרזה שכזו. כתוצאה מכך קרסו שירותים רבים החיוניים לציבור, משום שעובדים לא הגיעו לעבודה.

 

"כיום יש נוכחות גבוהה של עובדים במפעלים חיוניים באזור עוטף עזה", אמר ל-ynet סמנכ"ל לשעת חירום במשרד התמ"ת, אלי פז. "הבעיה היא שלפעמים במצבים כאלה עלולה להיות זליגה המונית של אנשים ממקומות עבודה, ומי שישלם את המחיר הם התושבים.

 

"היערכות למצבי חירום צריכה להתבצע לפני שהאירוע קורה. אם נחכה שאנשים יתחילו 'להיעלם' ואז נחתום על הצו, זו תהיה היערכות גרועה. החוק יאפשר למנהל של מפעל שיגויס להורות לעובד להישאר שם גם בשעות לא-שגרתיות, והעובד לא יוכל לסרב. אם יווצר חלילה מצב של עזיבה המונית בשדרות, אותם עובדים לא יוכלו לעזוב בשל מחויבותם לעבודה".

 

הצו יחול על שירותי הרווחה בשדרות; על מרפאות; שירותי בריאות ובתי מרקחת באזור; על נציגי בזק, חברות הסלולר ושאר החברות המספקות שם תקשורת; על עובדי חברת החשמל ומקורות; על עיריית שדרות והרשויות המקומיות האחרות באזור; על חברת הדואר; ועל כל החברות המספקות באזור מזון, כולל חברות המזון הגדולות ורשתות השיווק. יודגש כי אף אחד מהמפעלים הללו לא גויס עדיין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חתם על הצו. ישי
צילום: דניאל בראון – ג'יני
מומלצים