שתף קטע נבחר

צלילה חופשית: האתרים הכי שווים

כבר אלפי שנים עוסק המין האנושי בצלילה בעצירת נשימה, אבל רק לאחרונה ענף הספורט של צלילה חופשית צובר תאוצה בישראל. איפה הכי כדאי לצלול? רמז: זה מאוד קרוב

צלילה חופשית או צלילה בעצירת נשימה, הינו ענף ספורט ישן-חדש שצובר עוד ועוד תאוצה בישראל בשנים האחרונות. זהו ענף ספורט אתגרי שבניגוד לסוגי ספורט ימי אחר, אינו דורש כמויות אדירות של ציוד ואינו רווי אדרנלין – להיפך, כאן אתם נדרשים להישאר רגועים ככל הניתן בעודכם שוקעים בנחת מתחת לאלפי קוב מים, ללא כל ציוד עזר לנשימה.

 

מה היתרונות הגדולים בצלילה חופשית, לבד מההנאה והשקט? כל מי שצולל עם מיכלים יודע כי רעש הבועות מפחיד את הדגים ובדרך כלל גורם להם להתרחק מהצולל. כאשר צוללים חופשי, ללא ציוד עזר לנשימה, הדגים מתייחסים אל הצולל כאל אחד מהם ואף נוטים להתקרב אליו מתוך סקרנות.  


 

השקט מאפשר להתקרב לדגים (צילומים: apnea.co.il)

 

מדוע קראתי לצלילה חופשית ספורט ישן-חדש? משום שזהו לחלוטין לא ספורט שהתגלה לאחרונה - להיפך. צלילה חופשית היא פעילות אנושית שתועדה לאורך כל ההיסטוריה. כך למשל מצאו תיעוד בחופי דרום אמריקה לעובדה כי כבר לפני כ-10,000 שנה נהגו ילידי המקום לצלול למעמקי האוקיינוס על מנת לשלות פנינים ושוכני ים שונים למאכל.

 

רק בשלהי המאה הקודמת הפך ענף הצלילה החופשית לענף ספורט ממוסד ותחרותי. הצוללים מתחרים ביניהם, בין היתר, על פי קריטריונים כמו העומק הגדול ביותר, המרחק האופקי הגדול ביותר ומשך הזמן הארוך ביותר שניתן לעבור בנשימה עצורה. אחר השיאים השונים מפקח איגוד בינלאומי בשם AIDA, שיוצר בין היתר גם את התקן לבטיחות ולימוד הספורט. את שיא העומק הנוכחי מחזיק בחור אוסטרי בשם הרברט ניטש, שזכה לכינוי "הדג המעופף" עקב עיסוקו בטיס. הרברט צלל ללא כל ציוד עזר לנשימה לעומק של לא פחות מ-214 מטרים.

 

האם זה בטוח? דן זלגלר, בעליו של בית ספר לצלילה חופשית באילת, מספר כי בניגוד לדעה הרווחת, זהו ענף ספורט בטוח מאוד. למעשה, צלילה חופשית היא הדרך הבטוחה ביותר להגיע אל מעמקי הים – בתנאי, כמובן, שאתם יודעים מה אתם עושים. צוללים חופשיים צוללים תמיד בזוגות ורבים מהם מתאמנים בטכניקות נשימה והרפיה מיוחדות על מנת להגיע לרמת הרגיעה הדרושה להם בזמן הצלילה.


חייבים להישאר רגועים כמה שיותר

 

דהב - המכה של הצוללים

על מנת להגיע לאתרי הצלילה המובחרים בעולם, כל שעליכם לעשות הוא לחצות את גבול ישראל-מצרים ולהגיע לעיר שזכתה לכינוי "מכה של הצוללים החופשיים" - דהב, הנמצאת כ-200 קילומטרים דרומה מהגבול אל תוך חצי האי סיני. כל האיזור שבין דהב לשארם אל-שייח מלא באתרי צלילה נהדרים שמתאימים לצלילה חופשית, אך גולת הכותרת היא ללא ספק החור הכחול שנמצא סמוך לדהב עצמה.

 

למי שלא מכיר או לא שמע, החור הכחול הוא מעין מערה בצורת משפך הנמצאת מתחת לפני המים, כאשר צידו הרחב של המשפך פונה אל עבר פני המים וצידו הצר – אל הקרקעית. הנקודה העמוקה ביותר במשפך נמצאת בעומק של כ-89 מטרים מתחת לפני המים. החור הכחול נמצא מטרים אחדים מקו החוף והינו אחד מאתרי הצלילה הנגישים והמרהיבים ביותר בעולם. תנאי הסביבה בו מתאימים במיוחד לצלילה חופשית ולכן ניתן לפגוש בו צוללים חופשיים מכל העולם ברוב ימות השנה. במקום מתקיימות גם תחרויות צלילה חופשית בינלאומיות שונות.

 

איך מגיעים?

כשתגיעו לדהב, בקשו מנהג המונית שיביא אתכם אל "הגשר". מדובר בגשר הממוקם במרכזה של הטיילת, בחלקה התיירותי של העיר. באיזור זה ישנה תמיד קבוצה של נהגי מוניות. מחיר הנסיעה מדהב לחור הכחול עולה כ-40 לירות לכל כיוון. קבעו עם הנהג גם את השעה בה הוא יגיע לאסוף אתכם בחזרה אל העיר. מומלץ להגיע לחור הכחול מוקדם בבוקר על מנת לתפוס מיקום טוב עם מערך הצלילה. יש מספר מסעדות בחוף, כך שתוכלו להישאר במקום במשך כל היום. שימו לב כי מערך צלילה אפשר לשכור באילת לפני היציאה מהארץ או בדהב עצמה.


שיא העומק בצלילה בעצירת נשימה: 214 מטר

 

ואפשר גם בארץ

במידה ואתם מקובעים על צלילה בארץ, אילת תספק לכם חוויית צלילה חופשית מדהימה. קו החוף הדרומי של העיר רווי באתרי צלילה מרהיבים ביופיים ובשפע הדגה המגוון ששוכן בהם. להלן סקירה של מספר אתרים נבחרים באילת:

 

קניון מדוזה

ברצועת החוף המוכרת כ"חוף הדקל" נמצא מועדון הצלילה (עם מיכלים) "מדוזה". כאן נמצא גם בית הספר APNEA לצלילה חופשית ומרכז אימונים בו מתקיימים קורסים של AIDA. החוף מרווח מאוד וניתן למצוא בו מיטות מוצלות, מאהל בדואי, באר וערסלים. הוא מתאפיין בלגונה מתונה באורך של כ-70 מטרים מהחוף המגיעה עד לעומק של כ-18 מטרים. בסופה של הלגונה נמצא קניון מרהיב שעובר בין תלי אלמוגים ססגוניים. חתולי ים, טחן נקוד (עטלף ים), חשמלן פרסי ולהקות טונה נצפים באיזור בקביעות. הכניסה אל הקניון (מסומנת במצוף קבוע) נמצאת בעומק של 20 מטרים והוא ממשיך עד לעומק של יותר מ-70 מטרים.

 

הסטי"ל

בקרקעית אתר הצלילה שזכה לכינוי "הסט"יל" מונחת אוניית חיל הים "סופה" שהושקעה במקום בשנת 1994. החוף פופולרי בקרב צוללי מיכלים וצוללים חופשיים כאחד ולכן עמוס מאוד, במיוחד בסופי השבוע. על הספינה עצמה ניתן למצוא מעט אלמוגים ומגוון רחב של בעלי חיים ימיים "קבועים" שאימצו את סביבת המחייה המתכתית החדשה. הכניסה לאתר דרך מועדון הצלילה "מארינה דייברס" או חוף ה"ווילאג'". גוף הספינה עצמנו מהווה גם כן אטרקציה וצוללים חופשיים מיומנים ובעלי הכשרה מתאימה נוהגים להיכנס לתוכו בצלילה חופשית.


צוללים ליד הסטי"ל באילת


 

המגדלור

חוף המגדלור הינו חוף רחצה מפנק באווירה של סיני. במקום מתנגנת מוזיקה רגועה ושוררת אווירה נעימה. יש כאן באר-מסעדה, כסאות ומיטות שיזוף, מקלחות וביתן להשכרת ציוד שנירקול. החוף מתאפיין בשונית מרהיבה ביופייה החוגרת את החוף עד לעומק של 6-5 מטרים ומדרון תלול המעוטר בשטיח ססגוני של אלמוגים שונים עד לעומק של כ-45 מטרים. אם מתקדמים מעט לכיוון צפון במים מגיעים לחוף האוניברסיטה, בו ממוקמים מגוון של ניסויים תת-מימיים שונים ומעניינים. האתר שוקק חיים ובאופן קבוע נצפים כאן מגוון בעלי חיים ימיים. החוף מהווה גם בסיס למגוון פעילויות צלילה חופשית מתואמות.

 

איפה לומדים?

הגוף הגדול והפעיל ביותר היום בתחום הפיתוח והפיקוח על ענף הצלילה החופשית נקרא AIDA. הוא נוסד ב-1992 ומאז מנהל ומשגיח על ההכרה של שיאים, ארגון תחרויות וקובע את התקנים לבטיחות ולחינוך בצלילה חופשית. AIDA מסמיכה צוללים חופשיים, מדריכים ושופטים.

 

נכון להיום קיים בארץ רק בית ספר אחד המלמד באופן רשמי קורסים של AIDA – בית הספר APNEA באילת, שהוקם ב-2006 על ידי דן זלגלר, מדריך בכיר לצלילה חופשית, ומציע בין היתר אימוני צלילה חופשית לצוללים בכל הרמות בים או בבריכה והשכרת ציוד לצלילה חופשית.

 

ניתן ללמוד צלילה חופשית בארץ גם אצל סאתים לארוקה, נציגת הארגון האיטלקי Apnea Academy, ואצל FDI, שהינה קבוצה ישראלית אוטונומית. מחירי הקורסים הבסיסיים נעים בין 850 ל-1,100 שקלים לקורס, בהתאם לארגון המסמיך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צוללים בלי מיכלים
צילום: apnea.co.il
צילום: apnea.co.il
יעד חובה לצוללים. דהב
צילום: apnea.co.il
מומלצים