שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

זכרונות מהאלבום: ימי מלחמת העולם הראשונה

לפני 90 שנה הסתיימה מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל. באלבום התצלומים שהתגלגל לידי הארכיאולוג פסח בר-אדון ז"ל תצלומים רבים מהימים ההם. כתבה ראשונה בסדרה

השנה ימנו 90 שנה לסיום מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל, שהשפיעה רבות על אזורנו. בשבועות הקרובים נביא במספר פרקים תצלומים מאלבום מלחמת העולם הראשונה בארץ ישראל, מעיזבון הארכיאולוג פסח בר אדון.

 

פסח בר-אדון (1907-1985), אישיות מעניינת בפני עצמה, עלה לארץ בשנת 1925. במאורעות תרפ"ט (1929) וגם במאורעות 1936 היה פעיל בהגנה בירושלים. לפרנסתו עסק בבניין ובסלילת כבישים.

 

פרק מחייו עבר לחיות עם בדווים בירדן ובגולן, כדי ללמוד אורחות חייהם נקרא אז בשם 'עזיז אפנדי'. בהמשך הוא למד מזרחנות באוניברסיטה העברית וגם עסק בכתיבת סיפורים. בשנת 1939 נישא לדורותי כהאן, סופרת אמריקאית שהתאהבה בארץ ישראל, והם עברו לגור בבית בלומנפלד שבמושב מרחביה.

 

פסח היה מעורב בחפירות ארכיאולוגיות רבות בארץ ישראל: בית שערים, בית ירח, בסיני ומערת המטמון בנחל משמר; ועסק בארכיאולוגיה עד גיל 70.

 

את אלבום הצילומים שלפנינו מסר לי בנו של פסח, דורון, אשר לא ידע לספר מי מסר את האלבום לאביו. ליד חלק מהתצלומים נוסף כיתוב בכתב יד בגרמנית, אולם חלק מהתצלומים והכתוביות דהו לאחר יותר מתשעים שנה וכבר לא ניתן לזהותם.

 

ברצוני להודות לטוביה ריבנר שתרגם את הכתוביות ולפרופ' בנימין קדר שפירש את הכתוב והרחיב את הידע על התצלומים. חלק מהתצלומים שהיו ללא כיתוב העברנו לארכיון המלחמה בפרייבורג שבגרמניה, אולי נקבל מהם עזרה בזיהוי. כמות הצילומים רבה ועל כן נפרסמם במספר פרקים עם הפסקות לכתבות בנושאים נוספים הקשורים לארץ ישראל. 


1. חייל המשלוח של צבא גרמניה שיצא לעזרת הצבא העותמני בא"י יצא ברכבת מאירופה למזרח התיכון. בתצלום: תחנת רכבת בטורקיה על המסילה לבגדאד

 


2. חאלב (אַלֶפו) - תחנת רכבת נוספת על המסילה לבגדאד לידה מחנה צבאי

 


3. יחידת צבא גרמנית מגיעה לחאלב, סוריה

 


4. ג'מאל פשה מפקד נפת סוריה (הכוללת את א"י, לבנון, חיג'ז וירדן) ומפקד הארמיה השמינית בצבא העותמני במלחמת העולם הראשונה, בעת קבלת פנים

 


5. בסוף ינואר 1915 יצא כוח טורקי גדול מאוד בפיקודו של קרסנשטיין מעוג'ה אל חפיר (ניצנה), חלקם ברגל חלקם רכובים על גמלים וסוסים, בדרך לחסימת תעלת סואץ. הם עשו את הדרך בעשרה ימים כשהם נושאים סירות ודוברות לצליחת התעלה. הם הגיעו בליל ה-3 פברואר 1915 לאגם תמסח על התעלה, הספיקו להוריד את הסירות למים ואז נתגלו בידי כוח הודי של הבריטים אשר הצליחו להניסם ובכך נכשלה ההתקפה הטורקית הראשונה על הבריטים.   

 


7. "ד"ר כנען עולה בפעם הראשונה על גמל , 1915"

 


8. "במעבדה שלי בבאר שבע עם הגברת ד"ר הגלר וד"ר באדר". (זהו התצלום היחיד 'המסגיר' את בעל האלבום ומכאן מובן שהיה איש צוות הרפואה. נ.מ.)

 


9. "ד"ר כנען על הרכב של ג'אמל פאשה, ליד עוג'ה אל חפיר, 1915"

  


10. "ליד המסגד בבאר שבע, מימין: ד"ר ספרא, גב' כנען, ד"ר כנען, ד"ר קריגר, 1916"

  


11. "היציאה של הצוות הרפואי רכוב על גמלים מעוג'ה אל חפיר, 1915"

  


12. "מאפייה ומטבח שדה נייד" 

 


13. "מטבח שדה" 

 


14. "אפיית לחם במדבר עם המהנדס Eberlein, נובמבר 1915"

 


15. "מייג'ור רמסי קיקטון, רופא המטה, ליד המסגד בבאר שבע"

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. צילום אוויר של העיירה ריאק בבקעת הלבנון, צומת רכבות ביירות-דמשק-חאלב
ב. קרס פון קרסנשטיין, רמ"ט הארמיה השמינית, סא"ל ובעל תואר עות'מאני "בק"
ג. מפקד טורקי בכיר (אין זיהוי)
ד. תצ"א נמל פורט סעיד על תעלת סואץ, צילום: הטייסת הבאוורית 300
ה. חיילים טורקים סועדים"
ו. "חניון משאיות בביר-בירין"
ז. "הדרך מבאר שבע לשלאל" (כנראה חרבת שלאל בפארק אשכול - נ.מ.)
מומלצים