שתף קטע נבחר

האם משחקים בארץ יותר יקרים מאשר בחו"ל?

הוויכוח התמידי אודות מחיריהם של משחקים וקונסולות משחקים בישראל לעומת הניכר, שלח את חגי שחור לקפיצה קטנה לאירופה כדי להכריע בסוגיה: איפה משחקים נמכרים יותר ביוקר?

ישראלים נוטים לחשוב ולהתלונן על כך שתמיד דופקים אותם - במוסך, ברשת מזון ובחנויות המשחקים. תמיד יימצא הנודניק התורן, משבית השמחה, שיספר לי שאת המשחק שרכשתי עכשיו הוא קנה בחו"ל במחיר של כמעט 100 שקלים פחות.

 

החלטנו לבדוק אם המצב שלנו בארץ מבחינת משחקי מחשב וקונסולות הוא באמת גרוע והמחירים מופרזים, או שאנחנו דווקא חיים במקום טוב. את ההשוואות לארץ ערכנו מול רשת "באג" וזאת משלוש סיבות: א. המחירים שלהם ממוצעים לאלה הנהוגים בארץ. ב. מדובר ברשת בפריסה ארצית. ג. יש להם אתר אינטרנט נוח לחיפוש מחירים (יחסית). ברוב המקרים עיגלנו מספרים כמו 4999.99 לערך האמיתי של 5000.

 

עוד ב-Vgames: המשחק המבטיח Spore יגיע אלינו בספטמבר

 

שוודיה

מדינה גדולה מבחינת שטח, אבל די קטנה מבחינת אוכלוסיה: רק תשעה מליון איש שעל רמת החיים שלהם יכולים פה בארץ רק לחלום. ביקשתי לברר איפה יש מרכז חנויות שפתוח אחרי שש, שעת סיום העבודה. אחרי כמה גירודי פדחות תמהים ("לקנות? אחרי שבע?!") נזכר מישהו שמחוץ לעיר יש קניון בשם קיסטה גאלרי שנסגר בשעה מאוחרת במיוחד - תשע. הידד! בהזדמנות הראשונה שמתי פעמי אל הקניון, מקווה שאמצא שם את מבוקשי. מה שמצאתי

שם ענה בהחלט על ציפיותיי: חנות של רשת EB Games בגודל בינוני שכוללת משחקים מכל הסוגים והמינים, מסודרים בשורות על גבי שורות.

 

כל קונסולת משחקים שנמכרת היום בשוק זכתה ארון מדפים אחד לפחות, אם לא יותר. עמדות ניסיון של משחקי קונסולות (כולל אחת של Guitar Hero 3) פוזרו בחנות, והמדפים שבמרכז החנות הוקדשו למשחקים משומשים שנמכרו במחירים סבירים ביותר. על פי המוכר, מדובר בחנות אחת מתוך 48 בכל רחבי שבדיה.

 

עוד ב-Vgames: המשחק Mass Effect בקרוב במחשב שלכם

 

תזכורת מהירה: 1 קרונה שבדית = 0.55 ש"ח. לכן, אין מה להיבהל ממחירים כגון 4490 ל-PS3 (גירסת ה-40 GB), כי למעשה מדובר במחיר סביר לגמרי של 2,480 שקלים. בישראל, המחיר לגרסה הזהה הוא 3100 שקלים. נמשיך עם הקונסולות: ה-Xbox 360 בגרסת ה-Elite שלה עולה בשבדיה שישים ש"ח יותר מאשר ה-PS3 אבל כוללת חבילה מכובדת של משחקים, ביניהם Halo 3 ו-Gears of War.

 

אם כבר הזכרנו אותם, רוב המשחקים החדשים לקונסולות הדור הבא (כמו למשל Haze) עולים באזור ה-699 קרונות, שזה בערך 386 ש"ח. המחיר הממוצע בארץ הוא באזור ה-400, כך שיש הבדל גם אם די קטן בחלק מהמקרים. הקונסולה האחרונה – ה-Wii – עולה 1490 ש"ח בלבד. מחיר מציאה של ממש בהתחשב בכך שב-Amazon האמריקנית  מוכרים אותה ב-1543 ש"ח (לא כולל משלוח, כמובן). בישראל, אם תהיתם, המחיר קופץ ב-150% ועומד על 2300 שקלים.

 

ה-PC בכה מאוד

בעוד שמשחקי קונסולות מילאו את החנות, אגף ה-PC הרגיש די מוזנח. נכון, היו בו את כל המשחקים החדשים, אבל גם המיקום בחנות וגם המחירים (Crysis ו-UT3 עלו 282 ש"ח כל אחד, במקום באזור ה-180-220 בארץ) הראו שהמחשב האישי לא תופס את מרכז הבמה. עדיין, היה שם מבחר מכובד מאוד של משחקים, ישנים כחדשים. אפילו מצאתי שם את SWAT 4 ואת Jedi Knight 2 במחירים של כ-80 ש"ח.

 

מה שכן בולט בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים זה השליטה הבלתי מעורערת של World of Warcraft. אני לא אתפלא אם חצי מקופסאות ה-PC ששכבו שם היו קשורות איכשהו ל-WoW. אפילו מדריך שלם לעולם Warcraft היה שם.

 

חשוב לציין עובדה נוספת שאנו הישראלים לא רגילים אליה: תרגום של המשחק. בעוד שאין פה כלל גורף, לא מעט מהמשחקים בחנות כללו לוקליזציה מלאה, והכוונה היא לחוברת, לתפריטים ולקבצי הקול - כולם בשבדית. לחלק מהמשחקים יש רק תפריט ראשי בשפה שלהם (גם משהו שלא הייתי מתנגד אליו בארץ) ולחלק – רק הקופסה בשבדית.

בקיצור, יצאתי משם בהרגשה שלא הייתי מתנגד לראות משהו דומה בארץ. ובדיעבד גם בתחושת החמצה קלה – למה, למה לא קניתי שם את ה-Wii?!

 

רומניה

ומשבדיה לרומניה. רצה הגורל והעיר אליה נשלחתי ברומניה, הייתה סיביו, עיר עתיקה במרכז רומניה, שעל פניו, הקידמה היא ממנה והלאה. ביררתי היכן מרכז הקניות ויצאתי לדרך כשיכולתי.

 

המרכז אמנם כלל רק מספר חנויות מועט, אבל כל חנות - סופרמרקט. חנות המשחקים שמצאתי שם מזכירה יותר את "שקם אלקטריק", על כל הטלוויזיות והרמקולים שלה, מאשר את EB משוודיה, אבל עדיין, מכיוון שמדובר בחנות ענקית, גם אגף המשחקים שלה היה לא רע בכלל. האגף תפס משהו כמו 100 מטר מרובע, שזה די הרבה ובמרכזו שתי קונסולות שמחוברות לטלוויזיות פלאסמה גדולות, כולל רמקולים מוחלשים קמעה וכורסאות ישיבה.

 

בשונה משבדיה, הדגש ברומניה (ווידאתי את זה בחנות נוספת) הוא דווקא על משחקי ה-PC. ארבעה מעמדים הוקדשו למשחקי המחשב, לעומת רק אחד למשחקי הקונסולות. זה מצחיק, כי דווקא משחקי הקונסולה היו זולים באופן מפתיע. Uncharted למשל, אחד המשחקים המוצלחים ל-PS3, עלה 199 לאו (המטבע המקומי) שאם נמיר לשקלים לפי שער של 1 לאו = 1.45 ש"ח נקבל רק 288 ש"ח.

 

זה עדיין לא ארצות הברית, אבל בהחלט אחד המחירים הנמוכים באירופה. משחקי הדור הבא עלו כולם באזור ה-199 לאו, עם כמה חריגים כלפי מעלה (Blazing angels 2 למשל, שנמכר ב-239 לאו). משחקי PSP עלו בערך באותו טווח של המחירים בארץ (120-220ש"ח), אם כי לדעתי יש כמה כותרים שנמכרו כאן במחיר יותר נמוך. ה-DS, אגב, זכתה למספר כותרים נמוך במיוחד.

 

מחירי הקונסולות השונות היו נמוכים גם הם:Playstation 3 עולה רק 2,172 שקלים, Wii אפשר לקנות ב-1450 שקלים, וגולת הכותרת: Playstation 2 עם ארבעה משחקים מוצלחים (כולל God of War) ב-660 שקלים בלבד. ה-Xbox 360 של מיקרוסופט היה חסר במלאי.

 

גם כאן, כמו בשבדיה, נרשמה נוכחות מרשימה במיוחד של WoW. לא פחות מחמישה מדפים הוקדשו לווריאציות שונות של המשחק. דווקא המחירים של משחקי ה-PC קצת אכזבו אותי: Crysis ב-149 לאו (215 ש"ח לעומת 179 ש"ח בארץ), Orange box ב-159 לאו (230 ש"ח לעומת 198ש"ח) ו-Shrek 3 בלא פחות מ-170 לאו (246 ש"ח לעומת 199 ש"ח). אנקדוטה מעניינת – מי שרוצה לקנות משחקים של קומפדיה, המפתחת הישראלית של משחקים לילדים, יכול לנסות את מזלו גם ברומניה, שם נמכרים חלק מהכותרים בתרגום לשפת המקום.

 

השורה התחתונה

לא נעים לומר, אבל אלא אם אתם חובבי מחשב שרופים, רוב הסיכויים שבארץ זה יעלה לכם יותר. בעוד ששחקני המחשב בישראל יכולים להיות מרוצים מאוד מטווח מחירים זול למדי לעומת ארצות אחרות באירופה, שחקני הקונסולות יכולים להרגיש נבגדים, ובצדק. לא משנה אם מדובר בקונסולה שנמכרת בארץ בצורה רשמית או לא – המחירים בחו"ל זולים יותר בצורה משמעותית, ולא ממש ברור מדוע. ואתם יודעים מה, אחרי כתיבת הכתבה הזו אני באמת מתחיל לתהות: למה, למה לא קניתי את ה-Wii?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים