שתף קטע נבחר

סמכויות בתי הדין: שמחון הגיש ערר נגד הרצוג

הדיון בהצעת החוק המרחיבה את סמכויות בתי הדין הורד הבוקר מסדר היום של הממשלה. לפני הצהריים הגיש השר שלום שמחון ערר לועדת השרים נגד הצעת הרחבת הסמכויות של חברו לסיעה, יצחק הרצוג. בש"ס אומרים ל-ynet: "החוק מעוגן בהסכמים הקואליציוניים; לא נוותר"

הדיון בהצעת החוק של שר הרווחה, יצחק הרצוג, בנוגע להרחבת הסמכויות של בתי הדין הרבניים, הורד הבוקר (יום א') מסדר היום של הממשלה. על פי ההצעה, יורחבו סמכויות בתי הדין הרבניים מעבר למעמד הנישואין והגירושין לנושאים אזרחיים נוספים. שר החקלאות, שלום שמחון, הגיש בצהריים ערר על הצעת החוק לועדת שרים לענייני חקיקה. בנימוקים לערר, ציין כי קיים ויכוח לגבי היקף הסמכויות האזרחיות הניתנות לבתי דין רבני, בשבתו כמוסד שיפוטי ויש צורך להגדיר האם עדיף להקנות לו סמכות בוררות ולא סמכות שיפוטית".

 

השר שמחון הדגיש כי הערר הוגש בתיאום עם השר הרצוג, מגיש ההצעה. מתנגדי הרצוג בעבודה ציינו כי זה נדיר שמפלגה מגישה ערר על הצעת חוק של חבר בה".

 

שר המשפטים העלה הבוקר את נושא בתי הדין, ויו"ר העבודה, אהוד ברק, הודיע בישיבת הממשלה כי הוא מתנגד לכך שתשונה הדרך שבה מופנים תיקים לבית המשפט. ברק טען כי בנושאים כאלה מתחייב דיון ציבורי פתוח וממצה, על מנת "שנבין על מה מחליטים. אין מקום לשנות את מה שהתקיים עד היום בנושא העברת תיקים, גם לא לגבי העברה זו". הדיון בנושא נדחה למועד מאוחר יותר.

  

בנוסף, שר החקלאות, שלום שמחון, הודיע כי הוא משך את בקשתו לדיון חוזר בהצעת החוק בתי הדין הרבניים בשל החלטת שר העבודה להגיש ערעור על ההצעה. שמחון סבור כי ערעור, בניגוד לדיון חוזר, "מחייב עצירת הליכי חקיקה".

 

פגיעה בסטטוס קוו?

ההחלטה התקבלה בשבוע שעבר בוועדת השרים בתמיכת כל חברי הקואליציה בוועדה חוץ משר המשפטים, דניאל פרידמן. פרופ' דניאל פרידמן הביע את התנגדותו להצעת החוק, בניגוד לעמדת הממשלה והקואליציה ואמר כי "זהו שינוי של הסטטוס קוו".

 

שרי העבודה, בראשות היו"ר אהוד ברק, אמרו לפני הישיבה כי ידרשו להסיר מהצעת החוק את הסעיף העוסק בהרחבת סמכויות בתי הדין. על-פי הצעת החוק, יוכלו בני זוג שערכו הסכם ממון בתהליך גירושים להחליט כי סעיף הנמצא בו יידון בבית הרבני ובלבד שהדבר ייעשה בהסכמת שני הצדדים, או שאחד הצדדים לפחות הוא יהודי. 

 

הצעת החוק של הרצוג עוררה זעם במפלגת העבודה, וחברי כנסת ובראשם שלי יחימוביץ' ואופיר פינס, האשימו את הרצוג כי הוא נותן ידו לפגיעה בסטטוס קוו ובמערכת המשפט, ומסייע בהפיכת ישראל למדינת הלכה. שר המשפטים דניאל פרידמן היה היחיד שהתנגד להצעה, בנימוק של "פגיעה בסטטוס קוו", וגם שר הפנים, מאיר שטרית (קדימה), אמור לצאת כעת נגד ההצעה.  

 

ש"ס: לא מתכוננים לוותר

"מדובר בלופ פנימי במפלגת העבודה", אומרים היום (א') בש"ס לנוכח דחיית הדיון בנושא הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים בישיבת הממשלה. "ההתקוטטויות הפנימיות בעבודה אינן מענניינו", הם מוסיפים. על החוק בש"ס לא מתכוננים לוותר ויו"ר המפלגה, השר אלי ישי עומד ללחוץ שהחוק יעלה בהקדם האפשרי ובהזדמנות הראשונה להצבעה במליאת הכנסת.

 

מאז שבית המשפט העליון פסק באפריל 2006 שבתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון ביישום הסכמי גירושין לאחר הגט, משום שזה לא חלק מהליך הגירושין, בש"ס מנהלים מאבק לתיקון "העיוות", כפי שמכנים זאת במפלגה החרדית. לטענת ש"ס והדיינים החלטה זו שומטת את הסמכות הסופית במתן הגט, ומתעורר החשש ל"גט מוטעה" ואפילו ל"גט מעושה", מצב שהוא כנגד ההלכה. כמו כן, הרבנים הראשיים חוששים כי המצב שנוצר עם החלטת בג"ץ, אשר פסק כי לבתי הדין הרבניים אין סמכות לדון בענייני ממונות, תגרום להימשכות הליכי הגירושין, ולריבוי המקרים של מסורבות גט.

 

"מאז הפסיקה לא היה שבוע שבש"ס לא העלו את הנושא לסדר היום. זה מעוגן בהסכמים הקואליציונים, כולם ידעו מזה, כולל מפלגת העבודה וליברמן וכולם", אמר הבוקר גורם בש"ס ל-ynet לאחר שהממשלה החליטה לדחות את הדיון בהצעת החוק למועד אחר.

 

גם לנוכח הקשיים וההתנגדויות להצעת החוק, נראה שבש"ס לא יוותרו עליו. הרבנים הראשיים לישראל, יונה מצגר ושלמה עמאר דרשו מש"ס להילחם על הנושא וגם מנהיגה הרוחני של תנועת ש"ס, הרב עובדיה יוסף הורה לשרי מפלגתו "להיאבק על זה בכל התוקף וללא פשרות", נמסר. החשש העיקרי הוא מכרסום הולך וגובר בסמכות בתי הדין הרבניים ופגיעה במעמדם.

 

ארגוני הנשים: הממשלה מסייעת למחטף החקיקתי

רחל קרן, יו"ר קולך, מסרה בתגובה כי "הממשלה השמיטה היום את הדיון בהצעת החוק השערורייתית להרחבת סמכויות בתי הדין מסדר יומה. בכך ממשיכה הממשלה לסייע למחטף חקיקתי ולעצום את עיניה אל מול חוק הרסני אשר רבים ישלמו עליו מחיר כבד. מקדמיו של החוק, אשר מקים למעשה מערכת משפטית רחבה שאינה כפופה לחוקי המדינה, בתיקצוב המדינה ובהסכמתה, אינם מעלים אותו לדיון ציבורי פתוח. הם מעדיפים להרדים את השומרים, לבצע מחטף בכנסת, וכאשר מתבקש דיון ונקבע לו מועד – להסירו מעל סדר היום".

 

 עו"ד בתיה כהנא-דרור, מארגון "מבוי סתום", מסרה בתגובה: "אנו רואות בחומרה את כניעת מפלגת העבודה לסדר היום שמכתיב ראש הממשלה. העברת הצעת החוק מחזירה את מדינת ישראל עשרות שנים אחורה לתקופה בה רווחו נורמות של אפליית נשים לרעה. הצעת החוק מאפשרת הרחבת סמכות לערכאה בה מעמדה הנחות של האישה הינו חלק מתפיסת הדיינים את הדין הדתי, על פיו הם פוסקים. לצערנו בבתי הדין הרבניים נרמסות זכויות בסיסיות של נשים דבר יום ביומו. הצעה זו תרחיב את יישומן של נורמות אלו ותיתן לכך את חסות החוק.

 

"אנו אף חוששות כי זהו רק צעד ראשון בהרחבת סמכויות נוספות של בתי הדין הרבניים, שאחריתה מי ישורנו. על הכנסת והממשלה כולה להתאחד ולמנוע מהפכה זו, לטובת כל החברה בישראל ולטובתה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".

 

מתנועת ויצ"ו נמסר כי "הצעת החוק להרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים, מסיגה לאחור את מעמד הנשים בישראל ובוודאי אינה מבשרת עתיד טוב יותר לחברה הדמוקרטית בכלל ולנשים בפרט. אנו מתנגדות להצעת החוק ויותר מכך דורשות כי דיונים במעמדן האישי של הנשים יעשו בבתי משפט אזרחים".


פורסם לראשונה 24/02/2008 10:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רבותי השרים, הסעיף יורד
צילום: איי אף פי
צילום: דודי ועקנין
הרב עובדיה יוסף והרב מצגר. הישג
צילום: דודי ועקנין
הרצוג. עוד סמכויות
צילום: גיל יוחנן
פרידמן. "שינוי בסטטוס קוו"
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים