שתף קטע נבחר

זירת הקניות

החיפאים מחדשים את המאבק ב"מפלצת"

משרד הביטחון אישר הקמה של מבנה ענק בנמל חיפה - בדיוק בסוף השדרה היפה הנמתחת מהגנים הבהאיים למפרץ. עיריית חיפה התנגדה, ולמרות שהובטח לה דיון על חלופות, צה"ל קובע לטענתה עובדות בשטח והחל בבנייה מבלי ליידע איש. חיפה כולה מתנגדת לפרויקט - אפילו העירייה והאופוזיציה מאוחדים בעמדתם. ראש העיר יהב: "משרד הביטחון עושה ככל העולה על רוחו אבל אנחנו לא נוותר"

יש לה לחיפה את המפעלים מחד, ומאידך את הנוף המרהיב לים ולמפרץ. שניהם מתמזגים בשילוב ייחודי שהחיפאים מגינים עליו בנחישות. כעת נמצא הנוף בסכנה אמיתית. תוכנית של משרד הביטחון להקים מתקן ביטחוני גדול בנמל מאיימת לחסום את אחד הנכסים הנופיים הבולטים של העיר: המראה הנשקף מהכרמל והגנים הבהאיים לנמל ולים.

 

הפרויקט מכונה "הפולינום" - מבנה שיתנשא לגובה של 25 מטרים ולאורך 150 מטרים שימוקם במורד שדרות בן גוריון. מבחינת החיפאים מדובר באסון אך חמורה לא פחות היא הדרך בה משרד הביטחון מתנהל מולם.

 

מאחר שמדובר במתקן צבאי, לא עברה התוכנית אישור במוסדות התיכנון הרגילים - תחת פיקוח או דיון ציבורי - אלא בוועדה למתקנים ביטחוניים. יתרה מזאת: לאחר התנגדות עזה של העירייה הבטיח משרד הביטחון בשלהי 2007 להקים ועדה משותפת לצבא ולעירייה לבחינת הפרויקט. לא רק שוועדה זו לא קמה אלא שבימים האחרונים החלה הבנייה וקביעת העובדות בשטח. לאחרונה גילו בעירייה כי בחוף השקט בעיר נבנה קיר, שלטענתם קשור בפרויקט הפולינום.


לפני ואחרי: הדמיית מחשב של פרויקט הפולינום בנמל חיפה

 

"העירייה באפילה והצבא קובע עובדות בשטח"

האבסורד הוא שעבודות הבנייה המתנהלות בשטח השיפוט של העירייה, נסתרות גם מעיניי הגורמים המקצועיים שלה. "יש לנו מידע חלקי בלבד, הואיל ומדובר בפרויקט צבאי", הסביר מהנדס העיר, אריאל וטרמן. "לפי מה שידוע לנו העבודות שהחלו בשטח חורגות מההיתר שניתן להם", אמר.

 

לפיכך דרשה עיריית חיפה לפני מספר ימים ממשרד הביטחון לעצור את העבודות, אולם פנייתם טרם נענתה. "אנחנו באפילה", מודה וטרמן. "הם לא פועלים בתיאום איתנו ולא ידוע לנו בדיוק מה נעשה בשטח".

 

מבחינת חנוך ויניקמין, לשעבר מנכ"ל לשכת המסחר והתעשייה בחיפה, זוהי השעה להתעורר. "הקוד הגנטי של החיפאים אומר 'תשב בשקט ויהיה בסדר', אבל הפעם צריך משהו יותר אגרסיבי", הוא אומר. זעמו של ויניקמין מכוון גם כן כלפי הוועדה למתקנים ביטחוניים וגם כלפי התנהלות צה"ל. "יש פה גוף מעל החוק שהוא חסין מפני התנגדויות", הוא מתקומם, "אבל יש פה אנשים, יש פה קהילה. איפה ההגינות המינימלית לתהליך של שיתוף התושבים?".

 

ויניקמין מדגיש כי אקט חסימת הנוף על-ידי מבנה הענק מהווה מבחינתו רק סימפטום למעמדה ההולך ופוחת של חיפה. "אף אחד לא מעלה בדעתו שהנוף בחיפה הוא אייקון מקומי. אני תוהה האם מישהו היה מסכים לבניית 'מפלצת' כזו מול הכותל, מול עזריאלי או מול הכנסת?".   

 

נדמה כי קולו של ויניקמין מייצג נאמנה את קולם של החיפאים כולם. עד כה הצליחה ההתנגדות לפרויקט לטשטש את רוב המחלוקות בעיר ולאגד את העירייה וגורמי האופוזיציה, את הסוחרים וגם את התושבים הוותיקים והחדשים.

 

מאוחדים בנוגע למחאה; חלוקים בנוגע לדרך

בשלב זה ברור לכולם כי מיקומו של הפרויקט הצבאי יפגע בעירם. בעתירת העירייה מספטמבר פורטו סכנות הפגיעה בנוף, לצד סכנות נוספות של פגיעה בתיירות ובכלכלה. בעתירתה דרשה העירייה לעצור את הפרויקט גם בטענה כי הוא מנוגד לתוכנית המתאר הארצית (תמ"א) - שייעדה את שטח נמל חיפה המערבי למגורים, תיירות, מסחר ובידור. 

 

העירייה טענה כי התוכנית תפגע במוקד עירוני מרכזי בעל חשיבות כלכלית מכרעת להתפתחות העיר, וכי הבנייה בפרויקט חורגת במימדיה מכל מה שנבנה בסביבתה. על נזקים אלה, כך נראה, כולם מסכימים כאמור. אך באשר לדרך ניהל המאבק? שם המחלוקות עוד קיימות. 

 

"ההבטחה היתה שהוועדה שתוקם תבחן באופן חיובי את שינוי מיקומו של המבנה, אבל בפועל עברה כבר חצי שנה ודבר לא קרה", מתרעם שלמה גלבוע, יו"ר תנועת "הקשת החיפאית הירוקה" וראש האופוזיציה במועצת העיר. העובדה כי שישה חודשים עברו מאז, מבלי שננקטה פעולת מחאה נמרצת מצד העירייה מהווה מבחינתו כשלון. 

 

"העירייה שיחקה בעצם לידיים של משרד הביטחון", הוא אומר. גם ויניקמין חש כי "יש כיום בעיקר דיבורים, אין מעשים" ומבהיר כי לו היה הדבר תלוי בו "הייתי מביא לשם אנשים שיחסמו בגופם את הפרויקט".  

 

עד כה הצליח מאבקו הציבורי של גלבוע לגייס אלפי חתימות מצד תושבי העיר ובימים האחרונים - לאחר הפוגה של מספר חודשים - הוחלט על חידוש הקמפיין. תחת הכותרת "הזיזו את המפלצת מהנוף", חודשה פנייתו לתושבי העיר בקריאה לעצור את הפרויקט. "אפשר עדיין להציל את האסון הזה אם רק יסכימו הצדדים לעבוד בקצב מהיר, לוותר על הבירוקרטיה, על כבודם העצמי ועל שיקולים קטנוניים", הוא מבהיר.

 

ראש עיריית חיפה, יונה יהב, טוען כי המאבק מעולם לא פסק. בשיחה עם ynet הוא מודה שבחודשים האחרונים לא התנהלו מהלכים בשטח, אך מבהיר כי אין בכוונתו להרפות ושהמאבק מתנהל בערוצים שונים. "המיקום של הפרויקט הוא אסון מבחינתנו, אבל מה שהכי מפריע הוא ההתנהגות של הצבא. הם כוחניים ועושים ככל העולה על רוחם - אבל אנחנו לא נוותר".

 

יהב ציין כי עיריית חיפה מנהלת מגעים לא רשמיים בנושא, ובכוונתה לפעול בכל דרך לקידום החלופה לפרויקט. "הצלחתי לגייס לנושא את הרמטכ"ל לשעבר ושר התחבורה, שאול מופז, וגם את מפקד חיל הים לשעבר, עמי איילון", הוא מספר. "החלופה מקובלת על כולם, אבל עכשיו אנו זקוקים לשיתוף פעולה מצד צה"ל ואנו פועלים להשיגו"

 

תגובות

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "פעילות הוועדה למתקנים ביטחוניים מעוגנת בחוק התכנון והבנייה וכי התוכניות בוועדה עוברות הליך תכנוני כמקובל. עם זאת, אנו מקדמים בימים אלה (יחד עם משרד המשפטים ומערכת הביטחון) עבודת מטה שנועדה להבטיח הפעלתו של הסדר חריג זה תוך שיקול דעת זהיר, כולל גיבוש נוהל לטיפול בבקשות למתקנים ביטחוניים בועדות למתקנים ביטחוניים. עבודת המטה בנושא זה צפויה להסתיים תוך חודשים ספורים".

 

ממערכת הביטחון נמסר כי "הנמל החדש של חיל הים בחיפה מהווה חיזוק משמעותי לביטחון הלאומי של מדינת ישראל. החלופות שהוצעו על ידי עיריית חיפה אינן עולות בקנה אחד עם דרישות הביטחון כפי שצוינו לעיל. הנושא נדון אף בבית המשפט שקיבל את עמדת משרד הביטחון. על פי בקשת ראש עיריית חיפה, ביצע משרד הביטחון מספר שינויים בתוכניות הנמל ואף הוצע לעירייה להיות שותפה בתכנון האדריכלי של הנמל. ההחלטה לא להקים וועדה משותפת לבחינת החלופות נבעה בשל אי הסכמת ראש העירייה לקבל את מסקנות הוועדה כסופיות. למערכת הביטחון אין עניין להשתתף בוועדה שהחלטותיה הן בגדר הצהרה בלבד.

 

הנמל החדש מאפשר לחיל הים להעביר לידי התושבים, רצועת חוף לשימוש אזרחי. כמו כן, הבסיס הצבאי יורחק מאזור מיושב ויתאפשר פיתוח הטיילת. בניגוד להדמיות מזויפות שהופצו על ידי גורמים בעלי עניין, מבנה הנמל קטן יותר במימדיו והוא לא יסתיר את הים. אני מקווים שהעירייה תשתתף בתכנון הנמל כך שיוכל לתרום לעיר מבחינה אדריכלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
את זה לא יראו. נמל חיפה. ארכיון
צילום: גיל נחושתן
הקוד הגנטי של חיפה. הגנים הבהאיים
צילום: רונן יולס
מומלצים